icon

Riešenie stravy pre dieťa, ktoré odmieta jedlo

17. jan 2025

Som raka frustrovana..
Od Vianoc som varila asi 5x. Mam dieťa, ktoré nechce jedávať vôbec varené jedlo, doktorka nám povedala, že mám vytrvať, že v kolektíve sa to zvykne napraviť. (Keď nastúpi do škôlky.)
Som z toho taká zničená. Hocikedy som varila aj trikrát za deň rôzne jedlo, aby som prišla ma to, čo by mu chutilo. Nenašla som. A už mám taký odpor k vareniu, že nemám chuť ani variť. Celé dni som trávila v kuchyni, celé mesiace. Vždy som si myslela, že varím dobre. A som z celej tej situácie taká vyčerpaná, že už mi ani nechuti po sebe, keď celé dni som riešila len čo by mu mohlo chutiť a nakoniec som si to musela zjesť sama. Z celých tychto dojedačiek a vyhadzovania jedla som už z taká znechutená.
Iba som sa chcela vyrozprávať..

Strana
z3
hederamonstera
17. jan 2025

Poznam, pred detmi som milovala varit, teraz uz sa mi nechce, ked to mozno ani nezjedia. Ale vies ako som sa nastavila? Nechces? Dobre, nemusis ale ine nie je…teraz varim dokola to iste co lubia, ale aj skusam nove, s tym ze to varim pre mna a muza, tak som opat nasla tu stratenu radost

andrea_82
17. jan 2025

Necudujem sa, ze si z toho unavena. Varit 3 jedla a stale skusat, to by nadsenie preslo kazdeho. Nas maly dnes tiez jedol ako vrabec, len behal a zobal. Tiez som z toho bola nestastna. Ale neriesim. Zajtra uvarim nejake jedno jedlo, nalozim mu a ak zje, zje. Nic ine nebude. Este ziadne zdrave dieta, ktore malo pristup k jedlu, neumrelo od hladu.

anjelicek26
17. jan 2025

No var sebe, je nezdrave nejest poriadne jedlo...co inak jes? Donasku? Nejake chobotiny drobnosti pocas dna? To po case akurat tak priberies a telo nikdy nebude syte poriadne... co sa tyka dietata, bud zacne jest, alebo nezacne, jeho vec... netlac na to, vzdy mu zo svojho ponukni ale netlac, nepodavaj alterantivy, proste nic...ale mysli sama na seba...ty si tiez dolezita..var sebe, aj keby na dva dni, ale var...

autor
17. jan 2025

Baby a keď poviete, že iné jedlo nebude, tak iné znamená čo? Moje dieťa mi ešte tak úplne nerozumie, aby chápalo čo tým myslím a aké by to malo dôsledky. Nemá problém počkať do doby kým by sa podávalo iné jedlo dňa v suchej verzii. Bojím sa byť príliš tvrdá, že ho nechám príliš dlho hladné. Už si viem predstaviť ako by reval.

anjelicek26
17. jan 2025

Ved ked reve dostane mlieko. Hladom neumrie, ziviny mat bude. Proste prestries sebe, prestries jemu a bud si da, alebo si neda.

autor
17. jan 2025

@anjelicek26 Ja viem, ja si to uvedomujem čiastočne, ale tak to je.. svoje potreby som dala na vedľajšu koľaj po snahe zmeniť jeho vzťah k jedlu, až som ten svoj pokazila tým, že sa mi to celé znechutilo. Stravujem sa zle a aj som pribrala nejakých pár kíl, pretože som všetko na večer potrebovala dohnať, keďzťe počas dňa som telu dopriala len také rýchle snacky na oklamanie..

autor
17. jan 2025

@anjelicek26 Má 2,5 a stále pije mlieko, 6x počas 24 hodín a som z toho už nešťastná. Všade vidím jesť deti len jeho nie.

sissy27
17. jan 2025

Nechaj ma hadat - dietatu nechuti co navaris, ale aby “neumrelo od hladu”, tak dostane, sladky jogurt, banan, keksik, kolacik, piskoty, krupicu, mlieko alebo chlebik atd. Takze ma nulovu motivaciu jest nieco ine, ked aj tak nakoniec dostane to co chce 🤷‍♀️
Takze zrusit vsetky taketo zbytocnosti a zaviest pravidelne stravovanie - ranajky, desiata, obed, olovrant, vecera. Ponukni - nechce, ok, bude dalsie jedlo v poradi v urcenom case. Ziadne “dzobkanie” medzitym. Na pitie cistu vodu, ziadne dzusiky, mlieko, stavy, smoothie atd. Chce to cas a trpezlivost, ale treba byt dosledna. Samozrejme nebudem do dietata tlacit kelovy privarok ked vidim, ze ho z toho nadrapuje, ale ani nenecham so sebou zametat a robit zo seba otroka.
A 2,5r uz mlieko ako hlavnu zlozku stravu fakt nepotrebuje, len mu to chuti a je to pohodlne.

anjelicek26
17. jan 2025

tak mlieko 6x 24h tak ani hlad mat nemoze...to mu kaloricky absolutne staci... logicky... nema hlad..

7miriam77
17. jan 2025

Koľko má dieťa rokov?Na začiatok treba začínať pomaly, dieťa sa musí naučiť jesť,a začať rozoznávať chute... jasné, ,že to bude aj vypluvat. Netreba to preháňať a vyvárať vo veľkom. Dieťa bude mať v Tom akurát tak chaos a ty tiež

andrea_82
17. jan 2025

Bud mu o chvilu znova ponuknem to uvarene alebo caka az na dalsi chod. "Bojím sa byť príliš tvrdá, že ho nechám príliš dlho hladné." - a tvoje dieta to vidi, tak to vyuziva. Ved jasne, ze si radsej da to, co chce ono. Co myslis, ze sa mu stane, ak nebude par hodin jest?

anjelicek26
17. jan 2025

A prosim mysli na seba, ty si najdolezitejsia osoba na svete - pre seba, syna, pre tvojho muza... musis na seba davat pozor po zdravotnej stranke..nikto iny to totiz za teba neurobi...

andrea_82
17. jan 2025

6x mlieko pocas dna? Fuha, no jasne, ze nie je hladne. Nas syn nema este ani 2 roky a mlieko ma len rano a vecer, dokopy cca 350 ml.

deti95060810
17. jan 2025

autorka si predstav že mi máme takú slečnu doma.. a nemá 3 roky ako tvoja ale 14...slovom štrnásť. rokov...
toĺko rokov sa trápime s jedením...

kavasmliekom
17. jan 2025

Neje preto, lebo pije veľa mlieka. Moji pili ráno a večer. Medzitým už len z pohára, keď chceli, ale to už bud zapijali rožok, alebo nejaký koláč.

nika23t
17. jan 2025

Úplne Ti rozumiem! Ja som vždy rada varila a skúšala nové veci, ale odkedy mám deti, ktoré totálne odmietajú varené jedlá, som znechutená z každého varenia. Totálne. Stratila som radost aj chuť.

anjelicek26
17. jan 2025

Pokial mu takmer celu kaloricku davku pokryvas mliekom, ono sa to nema ako zlepsit, telo pytat nebude a to nejake drobne dzobanie blbosti medzi tym mu pokryje ten zvysok...

autor
17. jan 2025

Takto… mlieko nedostával tak často, mával ho pred spaním a v noci ak sa zobudil, ale od jednej choroby, ktorú mal asi pred rokom, kedy mal herpanginu, ho uťalo a prestal jesť. Na vyššej dávke mlieka je asi posledný mesiac. Nie je zvyknutý piť iné nápoje ako čistú vodu, odmieta to rovnako ako aj jedlo. Je len pár potravín, ktoré zje, rožok bez ničoho, surovú zeleninu alebo ovocie a sem tam zje rezeň raz za uchorský rok alebo chlieb vo vajci či hranolky. Dlho sme fungovali takým spôsobom, že mlieko cez deň nepil vôbec za delý deň vypil 240 až 360 ml mlieka. Odmieta varené a rôzne jedalá ako sú aj jogurty, piškóty, syry, šunky, mliečne vylrobly všeobecne, tak ako poslednú možnosť som mu vrátila to mlieko lebo on by prisahám žil radšej zo vzduchu.

hederamonstera
17. jan 2025

Zrus to mlieko, moj 1,5rocny nema uz cez den ziadne mlieko (iba v noci, ked pyta). A potom uvidis

A nestresuj, moj starsi, ako 2rocny bol dokonaly jedak, vsetko zjedol, vsetci sa divili a raz to proste seklo a on mi nezjedol nic ine len suchy rozok, hrozno a pomaranc, vyvar..jezis to bol stres, ze vsak bude podvyziveny a neviem co. A potom som si povedala, ze ja sa nebudem stresovat, ani jeho, doverovala som mu, ze vsak on vie, co potrebuje a proste boli dni ked za cely den zjedol 1 rozok. Po 2 mesiacoch to skoncilo a rozjedol sa, sice neje tak ako predtym, lebo vsak uz vnima farby, konzistenciu a pod. Podla mna kebyze ho furt otravujem aby nieco zjedol, tak sa zatne a mozno by doteraz nic nejedol. Takze tiez sa daj do kludu, neumrie;)

ivik4
17. jan 2025

Nase dieta by od narodenia zilo najradsej zo vzduchu. To bol extrem fakt, uz v 3 mesiacoch som s nim v nemocnici bola co mi ani sproste mlieko nechcel, potom so stravou uplny mordor . Hrozne nas to cele dlhocizne roky vycerpavalo . Ja som rezignovala, zmierila sa s tym a muz sa nervoval dalej. Ale zeby som skrz to nevarila ci mala nechut varit to nie, my sme si varili na co sme mali chut. Nechcel maly? Nechci, tvoj problem

autor
17. jan 2025

Keď sa priblížim s jedlom, tak reve ako o život a to ho nemusím ani núkať, keď len idem okolo s tanierom, tak začne revať a utekať preč. Doslova.

ivik4
17. jan 2025

Chapem , nas 100000x denne vravel na vsetko fuj a rical jak keby ho drali.
Boze vdaka ze sme si to odsrali a je uz potom

marianarem
17. jan 2025

Daj si tak mesiac pauzu, uz si teraz vyhorena. Ten mesiac var len pre seba a pre muza, take, co vam chuti, na maleho sa vobec neohliadaj, ten mesiac uz vydrzi na mlieku ako doteraz. Alebo nevar vobec a kup si niekde varene jedlo.
No a potom treba naozaj razne zredukovat mlieko, aby vyhladol. Skus potom napriklad aj varit s malym, davaj mu ovoniavat, tiez nech s niecim pomoze, nech vyberie nejaku surovinu alebo ochutenie, bude zvedavsi na vysledok.

autor
17. jan 2025

Žienky, ale ja som mu to mlieko zredukvovala, dlho sme tak boli, ale nič sa nestalo. NIČ vôbec NIČ akurát tak schudol.

autor
17. jan 2025

S jedlom má kontakt, nakupujem s ním, keď sa dá, tak mu ukazujem čo varím alebo pripravujem, veľa sa hráme aj s takým jedlom z kuchynky alebo sa hráme na obchod a tam mu rozprávam o tom aké je to chutné, pri hre sa tvári aký je labužník, akože ochutnáva a keď postavím pred neho skutočné jedlo tak reve o dušu, hneď chytí všetky farby a hádže sa na všetky strany, jedlo vyhadzuje.

autor
17. jan 2025

Nechce jesť ani od nikoho iného ani v reštaurácii, nechce jesť ani keď je s deťmi a vidí iné deti jesť.

anjelicek26
17. jan 2025

No len on uz ta tym jedenim ovlada, rebeluje, depta... tazko z takeho kruhu samej von... sestre pomohlo, ked sa narodila dcerka, nemala na tie jeho sprostosti proste cas... a syn zacal postupne jest popri sestre...stale sa nepretrhne a ma okolo toho kopu kecov, ale je to omnoho lepsie... on nemal problem, moja sestra mala problem, stale niekde v hlave, ze jej dieta umrie hladom...takze youtube, videa, varenie xy jedal, krmenie pomaly nasilu... proste level psychiatria pomaly...dnes sa sama na sebe smeje, no ale pri prvom dietati to proste clovek nevie lepsie, take tvrdohlave deti su narocne, co si budeme hovorit...

lila246
17. jan 2025

mozno ta to potesi, mozno nie, moj blizky clvoek bude mat 30 a je stale rovnako vyberavy v jedeni ako ked mal 2 roky 🙂 zjest nieco obsahujuce zeleninu nehrozi, z ovocia zje tak vyštavený pomaranč absolutne bez dužiny...zije na kuracom mase na prirodno (bez cibule samozrejme), ryža, zemiaky, cestoviny, mlieko a syry.

mane01
17. jan 2025

Naco mu varis tolko? U nas bolo navarene a ked boli mensi, aspon nieco museli zjest, ked boli vacsi, nemuseli, ale nic ine nedostali. Dlho hlavne dcera ofrflala uplne vsetko, ale zjedla. Teraz su pubertaci a jedia vsetko. Maju menej a viac oblubene jedla, ako asi kazdy, ale zjedia aj tie neoblubene. Mozno pomoze motivacia. U nas to bolo tak, ked boli deti male, ze kto sa pekne naje, dostane dezert. A to bol bud puding alebo jogurt vacsinou. Na to sa vzdy tesili.

janinah
18. jan 2025

Môj 2,5 r vnuk žil na mlieku,kým sa nezistilo ( vďaka bohu za lekárov,ktorí aj rozmyslaju) že mal slabé zuvacie svaly v ústach a hlavne jazyk,keď sa toto zlepšilo cvičením u logopédia tak aj jest začal skoro normálne.

Strana
z3