icon

Riešenie stravy pre dieťa, ktoré odmieta jedlo

17. jan 2025

Som raka frustrovana..
Od Vianoc som varila asi 5x. Mam dieťa, ktoré nechce jedávať vôbec varené jedlo, doktorka nám povedala, že mám vytrvať, že v kolektíve sa to zvykne napraviť. (Keď nastúpi do škôlky.)
Som z toho taká zničená. Hocikedy som varila aj trikrát za deň rôzne jedlo, aby som prišla ma to, čo by mu chutilo. Nenašla som. A už mám taký odpor k vareniu, že nemám chuť ani variť. Celé dni som trávila v kuchyni, celé mesiace. Vždy som si myslela, že varím dobre. A som z celej tej situácie taká vyčerpaná, že už mi ani nechuti po sebe, keď celé dni som riešila len čo by mu mohlo chutiť a nakoniec som si to musela zjesť sama. Z celých tychto dojedačiek a vyhadzovania jedla som už z taká znechutená.
Iba som sa chcela vyrozprávať..

andreatytler
18. jan 2025

Ak chce surovu zeleninu a ovocie, tak to mas s polovice vyhrate. Toto je najtazsie naucit dieta jest. Kludne mu daj zeleninovy salat s rozkom kazdy den na obed. Ten rozok zamen za zdravsie pecivo - nieco celozrnne. K tomu ovocie pocas dna, sem tam nejake varene jedlo. A to mlieko kolko chce. Skutocne, dobry, zdravy zakladny jedalnicek.
Je mozne ze to odmietanie jedla je jeho sposob rebelie.
Dieta dokazes prinutit k vela veciam ale v 2 veciach maju oni navrch. Spanok a jedlo. Ak dieta nechce, nedokazes ho donutit spat, alebo jest. Deti siahnu k tymto 2 zbraniam vtedy ked maju pocit ze nemaju dostatocnu kontrolu nad svojim zivotom. V 2.5 rokoch ma asi obdobie vzdoru a vtedy maju deti obrovsku potrebu rozhodovat o vsetkom.
Nepozorujes ze je tvrdohlavy, casto ho musis nutit, dohadovat sa? Davas mu dost na vyber pocas celeho dna v tom co si oblecie, ako sa hra, kam idete na prechadzku. Davaj mu vela volnosti v rozhodovani tam kde sa da. Pri 2.5 rocnom sa to da dotiahunt do uplneho extremu ze napriklad ked ste v obchode, tak sa ho opytas ktorym smerom zabocit vzdy ked dojdete na koniec regalu. Davaj na vyber z 2 moznosti napriklad pri obleceni a aj pri jedle. Nukaj super jednoduche jedla ako su cestoviny s maslom (kecupom), ryza s maslom. Udusene kuracie prsia, stena. A nukaj ich oddelene (daj iba maso na tanier). Skus dat cestoviny do toho zeleninoveho salatu co zje. Ziadne maso, zemiaky poliate omackou.
Sebe samozrejme navar co ti chuti a skus sa nastavit tak ze on je ina osobnost a vie ako sa chce stravovat a nie je dovod ho nutit jest tak ako si ty naucena.

t1nusa
18. jan 2025

tiež mám doma nejedáčku a mohla som vyvarať koľko som chcela, málokedy to zjedla… od roka teda prešla postupne na našu stravu, nevarím jej už osobitne a postupne sa rozpapáva (má 1 rok 8 mesiacov) … čiastočne je ešte kojená, ale aj to už obmedzujem a snažím sa vždy ponúknuť najprv normálne jedlo… ma svoje vytypované jedlá ktoré jej chutia, čiže niekedy zje viac, ale niekedy skoro vôbec nič…
skús sa na to pozrieť tak, že niečo jesť musíte a variť treba… ak hľadáš motiváciu či chutné recepty kľudne pozri môj IG @foodbytinka a inšpiruj sa 🫶🏻 ja varim takmer každý deň a takisto takmer každý deň pridávam nové a nové recepty… verím, že opäť nájdeš chuť do varenia a jedlo si zamiluješ ☺️

doriiis
18. jan 2025

Išla by som na to štýlom,že mlieko by som dávala iba vtedy,keď zje normálnu stravu.Zacat niečím nenápadným ako rožok,šunka,atď.Ked zje,bude mlieko.A pridávať normálne jedla.Ked nezje,nebude mlieko.
No bude hladný.Ano.Ale inak ho to nenaučis.Telo si zvykli na to,že hlad zapija mliekom a preto mu to stačí.
Proste utat mlieko a dávať ho iba za odmenu.Neskor vôbec

andreatytler
18. jan 2025

Myslim si ze 2.5 rocne dieta ma v tom mlieku ovela viac zdravej vyzivy ako v rozku a sunke. Ak uz obmadzovat mlieko, nech je to koli niecomu kvalitnemu.

mimikarol
18. jan 2025

Keď som mala dieťa v tom veku a posadila ju za stôl s tým aby sa najedla tak to neexistovalo. Musela mať pustenú telku a nevnímať že niečo papá. Keď sme boli u mojich rodičov mama ju kŕmila keď sa dcéra hrala, otec sa s ňou hral že kto zje prvý a veľmi sa jej páčilo keď jedli z jedného taniera. Vtedy zjedla aj také jedlo čo bežne nechcela. Najlepšie zo všetkého boli suché cestoviny a holé palacinky

autor
18. jan 2025

My sme skúšali naozaj všetko….. všetko čo ste tu vymenovali a aj mnohé iné. Varenú stravu nechce jesť v žiadnej forme, odjakživa. Nie je to obdobím vzdoru. Neviem dostať do neho ani jednú jedinu lyžičku či podobrom alebo po zlom. Mlieko sme mu nedávali počas dňa až prišlo na to, že začal chudnuť. Dostáva rôzne vitamíny a aj také na podporu chuti do jedla, má chuť na jedlo, ale na suché rožky alebo sucháre, uhorku, mrkvu, jablko alebo nejaké lyofilizované ovocie. Ja som mu nezačala dávať mlieko preto, že by sa mi nechcelo variť a nemala trpezlivosť skúšať to s ním každý deň znova a znova. Ale preto, že nech som vyskúšala na neho čokoľvek, tak nič nemalo úspech. Ja viem, že mi dávate dobré mienené rady, na vašom mieste by som dala všetkým podobné tipy. Ale ja môžem s čistým svedomím povedať, že som urobila všetko, čo bolo v mojich silách, všetky doposiaľ dané rady som si zobrala k srdcu a snažila som sa ich aplikovať, rovnako som bola aj sama iniciatívna a hľadala som na internete možné aj nemožné. Nechce jesť žiadne alternatívy hotového jedla ani varené cestoviny, vajíčko, ryžu, zemiaky,… nič. Keď sme začali s príkrmami, tak uprednostňoval kupované, než doma varené, nikdy nezjedol veľa a napriek tomu to bolo jeho najsvetlejšie obdobie týkajuce sa jedenia. Potom začal odmietať aj také. Forma odmeny u neho nefunguje lebo jemu nechutia ani dezerty ani iné sladké veci, ak si dá niečo sladké, tak len možno z piatich veci čo existujú a to si dá 2-3 hryzy. Je zarytý nejedák. Aby mal aspoň najakyl prísun bielkovín a vápnika, tak mu musím dať mlieko lebo nezje mäso ani mliečne výrobky, nemá rád ani žiadne jogurty, nepije džusy, čaje, sirupy, iba čistú vodu. Rozmanitý tanier ho privaldza do šialenstva a vyhadzuje všetko rad radom. Nidky som ho neprestala núkať, vždy to s ním skúšam, ale nič sa nedeje.. neviem či niekto rozumie moju zúfalú situáciu pokiaľ to nezažil…

autor
18. jan 2025

Ja to riešim na denne.
Muž mi hovorí, že máme hrať s tým čo máme a keď dozreje do štádia, že sa s ním bude dať regulérne rozprávať, dohadovať a bude viac chápať, tak že potom budeme lámať ľady lebo teraz je to ako hádzať hrach o stenu.

blaazi
18. jan 2025

Nemoze to byt aj forma inej diagnozy? Ako Asperger a podobne? Ako sa prejavuje v inych situaciach? Rozprava, vie povedat preco mu nechuti jedlo? Znama ma synceka s autizmom, ktory toci dookola iba cca 4 jedla.

ivik4
18. jan 2025

Ja som Ti pisala uz 2 komenty a mam pocit ze si stale myslis ako jedina mas take dieta. Nie nemas, viem co je to mat tento extrem doma. Zmier sa s tym, ano daj na muza. Tvoje zufalstvo Ti nijak nepomoze, jest Ti zacne ked sam bude chciet

autor
18. jan 2025

@blaazi Nerozpráva ešte. Opakuje slová, vieme sa dorozumieť na úplne základnej úrovni, áno - nie. Aké sú hlavne príznaky?

autor
18. jan 2025

@ivik4 Ivka ja to čítam, vnímam ťa. 🙂 Len sa snažím odpisovať tak hromadne pre vačší okruh komentujúcich. A ty si jedna z mála čo má podobnú skúsenosť. Viem, že sa vieš plnohodnotne vcítiť do situácie a tebe nemusím nič vysvetľovať.. lebo sama vieš. Neprehliadam tvoje komentáre, iba som chcela ostatným ozrejmiť aké je to mať to takto.. a viem, že nie som jediná čo ma takého nejedáka doma, len je ich veľmi málo a ostatný tomu nerozumejú.

autor
18. jan 2025

@blaazi A ešte som chcela povedať, že určite nie je autista. Miluje spoločnosť, blízkych aj cudzích, udržiava očný kontakt, keď ho nemá, tak si ho aj vyžaduje, že otočí moju hlavu na neho, aby malo dostatočný dôkaz, že ho plne vnímam.

ina2405
18. jan 2025

Vidím, že skúšaš, čo sa dá. Môj syn úplne rovnako prestal po brušnej viróze jesť väčšinu jedál. A to sme pri ňom a s ním jedávali veľmi pestro, rád ochutnával a jedol fajn. Potom akoby uťalo. Asi dva roky sme boli na chlebíku s maslom, zemiakovej kaši s čistým mäskom, rybích prstoch, čistých cestovinách a ryži a vývare s rezancami. Jablká, hrušky a jahody mal tiež rád, jogurty tiež jedol. No čo som mala robiť. Varila som to, čo mu chutilo a postupne sa mu jedálniček rozšíril. Teraz má dva metre, 20+ rokov a zje aj vola.
Ponúkaj mu to, čo ti zje a postupne sa to zlepší. Nám nezabrala metóda vyhladovania, syn bol veľmi chudý a vydržal nejesť NIČ od rána do večera. Iba na vode by bol a spokojný. Tak chcem vidieť hrdinky, čo by jechali skutočne chudé dieťa nejesť celé dni.

ankare
18. jan 2025

Ak chce mlieko,daj mu mlieko. Určite ho nekrm nasilu. Neboj,zmení sa to.

liv1
18. jan 2025

Zapracuj to varene jedlo do peciva nejako. Ak lubi aj ine ako rozky, skus to. A rozok mu nekupuj ale upec. Ak to zje…
A ako ste na tom s kolacikmi, palacinkami? Daju sa robit cuketove lievance ze nespoznas ze je tam cuketa, aj batatove, mrkvove. Kamoska davala maso do tvarohovych gul. Nevadi ak ti neje varene, nechaj to teraz tak. Ale navar sebe, jemu neponukni a vychutnavaj si to sama za stolom. Nech ta aj vidi. Urcite neprestan varit sebe. Prestan absolutne o tomto probleme hovorit pred dietatom. Pride cas, kedy sa to zlomi. Ked ho prestanes nutit a ponukat, mozno si casom vezme same, mozes nieco nechat na stole.. rezniky rob take malinke ako nugetky a kup ai teplovzdusnu fritezu. Mozno ho zapoj ze nech postlaca gombiky. Drzim palce a prestan sa stresovat. Raz ho to prejde. Ako vsetky deti jemu podobne.

autor
18. jan 2025

@liv1 Rožky kupujem, neďaleko máme pekáreň, kde chodíme kupovať čerstvé priamo z pece.
Zapracované potrabiny do jedla hneď odhalí, jedlo ovoniava a obzerá si z každej strany, vadia mu aj rôzne štryktúry, najradšej ma všetko chrumkavé. Preto nechce zeleninu a ovocie v inej forme ako v surovej. Jedine z rožka má rad iba ten mäkkučký stred. Kedysi vyskúšal palacinky, lievance a placky, párkrát ich zjedol, trošku. Pripravujem ich raz za čas, ale už dávno nič z toho nevyskúšal. Ako som už spomínala, do prípravy ho zapájam, baví ho to formou hry, ale tam to aj konči. Núkam ho takým štýlom, že má k tomu prístup, nenútim ho. Všetko sa mu snažím nechať na dosah. Ani to nespratávam, čakám na moment kedy si to príde obrieť sám. Ale je to stále ten štýl, videl som, odchádzam. A ďakujem, tiež dúfam, že raz z toho vyrastie. 🙂

snowflakenel
18. jan 2025

Sestre toto trvalo az do synovej puberty. Jedol asi 5 jedal,dokola. Twraz ma 18 a zje vsetko, co okolo neho prejde. Ale on z toho, ze necjcel jest,,mal aj malo zeleza. Teraz mu nic nechyba.
A u nas je to naopak. Dcera od mala.zjedla.vsetko, obilninove.kase, zeleninu, masko. Ako,nastupila do skoly, tak,strajkuje. ....

alenka58
18. jan 2025

úplne Ťa chápem, každý kto Ti píše že máš vylúčiť mlieko a podobne tak neprežil tieto problémy s jedlom preto tomu nemôže porozumieť, to nie je o sladkostiach a pod., môj syn bol tiež takýto nejedák a mohla som mu vylúčiť čokoľvek on mohol žiť z "prány" a sladké nejedol do 5 rokov a bola by som sa aj tomu potešila, lebo už som bola zúfalá a keď niekto povie že s deťmi v kolektíve tak sa veľmi mýli, to prejde aj lekárka mi povedala že treba vydržať a nič čo zje nerušiť, časom sa to upravilo, v reštaurácii začal jesť keď mal 7 rokov dovtedy tam len sedel s nami a niečo trošku zjedol aj to sme boli radi, športovať začal denne od 7 rokov- dovtedy len sporadicky- a mám dojem, že tým začal aj viac jesť aj to spektrum stravy bolo širšie, držím Ti palce hlavne psychicky je to pre matku ťažko ustáť a počúvať tie patenty ostatných a nič z toho

pohodacka03
18. jan 2025

Ked dcerka nastupovala do skolky, vravela som ucitelkam, ze dcerka nezje nic. Ze to nemaju riesit a nutit ju. Nejedacka bola. Skoro som odpadla, ked mi ucitelka povedala, ze zjedla v skolke vsetko 🤷problem bol vyrieseny po 2 rokoch trapenia 🤯

vreckovka2
18. jan 2025

Vystavala by som jedalnicek na tom, co rad zje. Zelenina, ovocie, rohlik, mlieko. Aky taky zaklad a aj ziviny tam ma. Je to natocne, ale prestala by som mu akcne ponukat 3 druhy jedla za den, neriesila by som. Tlak vytvara protitlak. Varila by som sebe a muzovi, co nam chuti. Urcite by som nekamuflovala, nevymyslala, neklamala. Dovera je velmi dolezita. Robila by som casto aj tie placky, palacinky. Mozno sa casom chyti. U nas tiez trvalo, kym sa dieta rozjedlo. Pridavali sme postupne, ciste chute, jeden druh. Zeleninove placky boli casom istota. Idealne chrumkave okraje. A pri 2,5 rocnom nerozpravajucom dietati by som uz riesila logopeda.

svetlonos
18. jan 2025

Hoho! Vysad mlieko, bodaj by jedol ked taky veľký 6x mlieko pije! Neexistuje. Bude hladny, ver mi zje. Už nie je babetko, nezomrie. A nedaj mu jednoducho ziadne mlieko. Naloz nezjedla, nevadí. Dáš mu to iste neskor, pochopi. On si s tebou robi co chce. Nas ma 1,5 roka po roku odstavený od kojenia. Mlieko mi bojkotovať, max vypije banánový koktail.
Aj starsi skúšal, ze nebude jesť. Ostal hladny, neskor zjedol! Je par veci, ktoré fakt nezjedla a to neriešim. Ale so mnou teda mávať nebudú a ja nebudem za to 3x denne varit! Zje co je, ak neľúbi ma chleba s maslom, koniec príbehu.
Chybu veľkú robíš s t m mliekom.

liv1
18. jan 2025

@svetlonos skus nabuduce precitat aj komentare autora 😉

autor
18. jan 2025

@svetlonos Asi si pozorne nečítala moje všetky príspevky, už som to tam vysvetlila.

basulaak
18. jan 2025

Ja to mam uplne rovnako. Dieta za chvilu 4 roky a neje varene. Len asi 3 varene jedla raz za cas. V skolke sa tiez stazuju ze takmer nic neje. A varenie neznasam z duse tym padom. Vyhadzujem a vylievam. Uz ma to prestalo bavit, tak mu dam co viem ze zje a zvysok ma ozaj prestal zaujimat a stresovat…ma nadpriemernu vysku na svoj vek (nema este ani 4 roky a ma vyse 110cm, vaha cca 16,5 uplny ideal). Mozem sa ja na to vy💩 tu robit kucharku. Zje co zje. Nas nezje ani pomazanku, sunku, syr, nic na chlebe len cisty. Aj ciste cestoviny. Krv mal dobru…verim ze to prejde casom

janinah
18. jan 2025

Krvny obraz a železo vyšetrenie? Ale železo podrobné,vnuk mal problém len s jednou zložkou a bežné železo co vyšetrili bolo ok

svetlonos
18. jan 2025

Autorka,
ja to fakt nemyslim v zlom. Kamoska riesila presne to co ty, aby nehladoval dala mu sladke pečivo hranolky zo zúfalstva. A ja som si vtedy povedala, ze u mňa nehrozí.
Stále hovorím o deťoch bez diagnóz.
Aj u nás maly mal obdobie, ze štrajkoval. Robila som to co som ti napísala.
On mal snáď 2 roky stále 16 kg. Riesila som to s doktorkou, ze to prejde, váha a krv boli ok pre nu. Ked bol chorý, minimálne kilo schudol.
Ale odmietla som kamoskinu metódu kŕmiť blbinami. Maly ma 4,5 uz je celkom dobre ale napr. jeho 1,5 rocny brat zje kolkokrat raz toľko 🙂.
Naši su odmietali mlieka. Ja osobne same mlieko ci kakao nevypijem, naháňať by ma s nim mohli! Zato muz sa nim nalieva na hektolitre.
Co ti povedala doktorka?
Viem ze su aj deti nejedaci, pocuvam to stále. Jedni rodicia 2 deti a jedno je ako z inej planéty. Kamosky, inej, syn na šport gympli ma 14 rokov jedáva jej dokola 5 jedál.
Tej co som o nej pisala zjedol v 8 rokoch prvy krat maso s ryžou. Laktacna z nemocnice - tretie dieta nejedak ukážkový, vari všetkým rovnako a ostatní zjedia všetko.
Tak držím palce a skus hodiť reč s doktorkou aký má na to názor.

andreatytler
18. jan 2025

Nie som odbornik, ale myslim ze ta vyberavost v strukture jedla a problem mat na taniery pestre jedlo je znak autizmu.
K tomu ten problem s recou... Nerozprava vobec nic alebo malo. Ale hlavne rozumie vam? Myslim ze si vravela ze aj s porozumenim je to slabsie. Cize tam mas dalsi znak.
Skus si o tom nieco precitat alebo zajst do centra vcasnej intervencie.
To ze ma ocny kontakt este nemusi autizmus vylucit. Je tam tusim vela foriem.

K jedlu... ja verim tomu ze telo si pyta ziviny co potrebuje v takej podobe ze ma clovek na nieco chut. Ak ma chut na mlieko, surovu zeleninu a ovocie, tak ich potrebuje. Su ludia co ziju na surovej strave a podla mna je to velmi zdrave. Ja by som naopak podporovala jeho lasku k surovej zelenine a ovoci a zacala sa pozerat po jedalnicku z nevareneho jedla. Mlieko pre tak male dieta je stale zaklad.

autor
18. jan 2025

Snaži sa rozpravat, ale zacal len pred dvoma mesiacmi, za to obdobie je to naozaj obrovsky posun. Ma svoje tempo, ale nemyslim si, že by to bolo hranicne s nejakou diagnozou.

andreatytler
18. jan 2025

A ako vam rozumie? To by uz malo byt na velmi vysokej urovni.

autor
18. jan 2025

@andreatytler Rozumie, ale nevieme sa dohodnúť ešte takým spôsobom, že niečo za niečo. Keď chcem, nikam ísť tak pochopí kam ideme, keď chcem, aby niečo priniesol, tak to prinesie či už podľa názvu, ak ho ešte nepozná, tak opisom podľa farbieb alebo tvarov. Pozná farby, číslovky do desať, základne tvary ako kruh, štvorec, trojuholnik.. vie aj pomerne dosť slov, ale hovorí ich ešte stále niektoré svojou nedokonalou rečou, niečo vie pekne povedať. Rozpráva asi od decembra, predtým nepovedal ani slovo mama. Za tú krátku dobu sa naučil toho veľa. Nevie rozprávať ešte vo vetách.