Riešenie stravy pre dieťa, ktoré odmieta jedlo
Som raka frustrovana..
Od Vianoc som varila asi 5x. Mam dieťa, ktoré nechce jedávať vôbec varené jedlo, doktorka nám povedala, že mám vytrvať, že v kolektíve sa to zvykne napraviť. (Keď nastúpi do škôlky.)
Som z toho taká zničená. Hocikedy som varila aj trikrát za deň rôzne jedlo, aby som prišla ma to, čo by mu chutilo. Nenašla som. A už mám taký odpor k vareniu, že nemám chuť ani variť. Celé dni som trávila v kuchyni, celé mesiace. Vždy som si myslela, že varím dobre. A som z celej tej situácie taká vyčerpaná, že už mi ani nechuti po sebe, keď celé dni som riešila len čo by mu mohlo chutiť a nakoniec som si to musela zjesť sama. Z celých tychto dojedačiek a vyhadzovania jedla som už z taká znechutená.
Iba som sa chcela vyrozprávať..
@lenusiatko Ahoj, prosím ťa, ako sa to prejavuje?
Ak mu vadia struktury, nove veci a pestrost, no nechcem strasit. Cim viac vymyslas, inovujes, skusas, tym horsie pre neho. On je upnuty na svoju jedinu a tu istu vec a to je mlieko. Ked mu ho vezmes, nebude jest nic ine len preto, ze je hladny. Oni pocit hladu vobec nepoznaju. Nie je tam vyvinuty ten pud, ktory spoji hlad s jedenim. Moja rozpravala od roka, ocny kontakt bohovsky, spolocenska, vesela, mudra, bystra. Autizmus bolo to posledne, co by ma napadlo presne pri nej. Autizmus ma mnoho priznakov, niektore su pritomne, niektore nie, preto je to spektrum. Ma svoje rutiny, ktore vyhladava? Ako spava? Aky je v novom prostredi? Ako reaguje na meno, na pokyny? Rozumie ti, co rozpravas? Kolko vie slov? Vie vyjadrit svoje poziadavky? Ako prejavuje hnev? Oslovuje ta, ma k tebe citovy vztah? Taha ta za ruku? Ukazuje na veci? Robi nejake ritualy? Je toho vela, mnoho sa docitas na internete. Neviem, ci sa dnes uz nerobi povinny skrining u pediatra, ale neviem, v akom veku. Oslov lekarku, nech ti poradi (moja ma odfajcila, ale to bolo davno), centrum vcasnej intervencie, v 3 rokoch uz vedia orientacne dat diagnozu.
Aj my sme mali v rodine takeho nejedala. Jedine,co zjedol bola zelenina,rozok,občas rezeň. Inak maso vobec z toho ho napinalo. Dodnes vypije iba cistu vodu nic sladke ani caj a to je uz pubertak. V skolke tiez nic nechcel nedavat. Rozjedol sa az asi v 8 rokoch. Ale dodnes nezje hocico. Jeho starsi surodenci nemali problem s jedlom,zjedli vsetko,takze vychovou to nebolo. Su aj take deti. Ponukaj mu to,co mu chuti. Este mi napadlo,ze oni jeden cas davali B vitaminy,skus sa poradit s pediatrickou,ake su vhodne v tomto veku. Hlavne ho nenut,aby nemal odpor.
@lenusiatko Podľa mňa robí veci primerané veku. Keď sa zlosti tak plače, nikedy sa akoby zatne a začne si niečo dávať do úst, niekedy aj fyzicky zaútočí, ale to je podľ mňa všetko v poriakdu, učí sa spracovávať emócie, stále je to malé dieťa. Nerobí nič, čo by bolo “príliš”.
Na meno reaguje v podstate dobre, v zápale hry je to samozrejme striedmejšie, ale to je podľa mňa tiež úplne normálne, že nie je vždy úplne prítomný. To nie som ani ja a to vnímam okolitý svet úplne normálne. Vie vyjadriť svoje požiadavky napríklad ukazovaním alebo ma vezme k tomu, čo chce, ak vie povedať, tak povie. Jednoducho, keď sa vie vynájsť, tak to urobí, ale stále je to dieťa ako som už vyššie spomínala vo fáze učenia a objavovania. Má určite aktivity, ktoré preferuje viac než iné, ale v tom nevidím tiež problém, niekto rád tancuje, niekto kreslí, niekto číta, atď. V novom prostredí je ako ryba vo vode, je spoločenský a nevadia mu nové miesta a ani ľudia. A so mnou má veľmi dobrý vzťah, niekedy m dni kedy chce byť so mnlu pomaly v jednom tele a inokedy tak bežne. Keď chce príde sa pomojkať, dať pusu. Keď sme sami doma, tak si stále vžaduje pozor pozornosť, keď je doma otec, tak je to dosť podobné aj vo vzťahu s ním. Keď ma vidí, tak stále mama mama, ale keď ma nevidí, tak nemá problém byť celý deň aj bezo mňa s babkami, tetami a podľa mňa ani s hocikým cudzím by nemal problém. Keď si odpovedám na tie tvoje otázky, tak mi príde úplne v poriadku. Aj to, že je veľmi živý je podľa mňa úplne v pohode aj keď sa mi zdá, zle je vždy živší než všetky ostatné deti. Ale vyslovene problém máme s tým jedením. Všetky ostatné jeho vlastnosti a prejavy mi neprídu nejako špeciálne neštandardné, že by som sa nad nimi pozastavovala. Keď bol menší, tak som si myslela, že má problém so sluchom lebo nás dlho ignoroval. Môj dojem je taký, že je pol roka po zadu. To čo robia jeho rovesníci robili tak pred pol rokom. Na množstvo milníkov mi to tak sedí.
@marca12 To úplne sedi na moje dieťa.. a užíva vitamíny na podporu chuti do jedla, ale rozdiel je iba v tom, že zje možno viac, ale len toho, čo má rad.
Mala som podobné dieťa, tiež čo sa týka jedenia od malička katastrofa. Kto to nezažil, nepochopí. Bolo to moje tretie dieťa, prvé zjedlo úplne všetko, takže som vedela, že mojou výchovou to nebolo. Ale utesim ťa, i nás sa to zlepšilo v škôlke, ale išlo to veľmi pomaly, postupne. Teraz má 9 rokov a zje normálne varené jedlo, jedine, čo nechce sú vajcia a strukoviny, inak zje všetko. Keď bol malý, ani som nedúfala, že to dieťa bude normálne jesť. Držím palce, nevzdávaj to!
A chcem sa poďakovať VŠETKÝM diskutujúcim, každý komentár som si prečítala a mám úprimnu radosť z tejto diskusie. Som vďačná za každú vašu skúsenosť, tipy a rady. Píšem to z toho dôvodu lebo to považujem za naozaj prínosnú diskusiu.
Nas syn mal neskory nastup reci. Prve slova povedal az ako 2 rocny, ale prave koli tomu nas pediater poslal na vysetrenie na vyvojove poruchy. Toto sme mali ked mal 20 mesiacov a doktorka na ten cas vylucila autizmus. Ale ja nezijem na Slovensku. Z tohto fora viem ze na Slovensk pediati neriesia rec kym nema dieta 3 roky.
Moja dcéra bola rovnaká.
Nie, nieje to obdobie, bude to na dlho
Nie, nevyhladujes ho. Kľudne nebude jesť celý deň a večer vrieskat od hladu …
Úplne základne pravidlo je nenutit, nehrotit, nepresviedčat, nerobiť z toho vedu. Ziadne ceremónie okolo jedla. Toto bude pre teba extrémne ťažké nedať najavo ziadne emocie ked niečo nebude chciet. Ale čím menší význam celému jedeniu budeš pripisovať tým skôr začne jesť normalnejsie. Ale príprav sa na to ze u týchto deti to bude až okolo 6-7 roku a vzdy viac zjedia v spoločnosti iných deti ako doma
Odporúčam ti vzdy jesť spolu pri stole, celá rodina. Na takéto deti fungujú švédske stoly alebo aspoň také tie detské tácky s oddeleniami. Naskladaj mu tam oddelene kúsky zeleniny, ovocia, rožok, kocky chlebíka vo vajci, rezeň, hranolky … proste to co je a vzdy v jednom, dvoch okienkach tvoje jedlo v suchej forme. Nevšímaj si, nerieš co z toho zje, ziadna pozornost
Nestresuj, všetko tam ma, vitamíny so zeleniny, bielkoviny z mlieka, rezňa, sacharidy ma v rožku, zemiaku.
Hranolky peč v trúbe, aj ten rezeň. Všetko kupuj co najkvalitnejšie, v bio kvalite, do mlieka mu kľudne daj trosku smotany Sem tam k hranolkam sprav zeleninovu hranolky. Ak mu niečo z tanierika chuti pridaj mu. Nerieš ze jeden deň bude jesť iba uhorku a druhý iba rožok
Pamätaj toto je dosť o psychike a hlavne deti sú konzervatívne, fakt im stačí jesť dookola to iste.
Ináč bud rada za tu zeleninu, to je úžasne ze ju zje.
Moja dcéra protestnú hladovku v 2 rokoch, z ničoho nic. Mesiac jedla len chleba s maslom 🤦♀️ nic ine .. Potom asi do 4 rokov rozšírila repertoár na špagety s červenou omáčkou, slepačí vyvar so slížami a ked mala extra dobrý deň tak si dala banán a výnimočne čokoládového pribinacka… Nic ine, ani po dobrom ani po zlom
Ja som spravila hroznú chybu s mojim prístupom, robila som presne to co ty, prosila, zúfalo hľadala riešenia, vyhrážala sa , nútila, rozprávala o nej ako o nejedáčke. …
Túto info o nenútení a strave formou švédskych stolov - ze dieťa ma ponúknuté rôzne potraviny z ktorých môže zjesť co chce koľko chce som zistila (a hlavne vnútorne prijala) až neskôr, škoda mohla som nam ušetriť kooopu nervov.
Fakt ked sa z jedla prestal robit problem a dieťa malo istotu ze každý deň môže mať tie svoje špagety s červenou omáčkou, ze ma nad svojim jedlom kontrolu, tak postupne sama od seba začala jesť aj ine veci. Hlavne v nových situáciách ako opekacka kde je veľa deti a všetky jedia špekáčik, navsteva kde je na stole veľa jedla a nikto si dieťa nevšíma či niečo je, výlet kedy je hladné a ste v pizzeri kde je iba pizza. Samozrejme takýto junk food doma nedávať preto ze to raz zjedlo, tam fakt ide iba o ten proces skúšania nového.
Nenúť ho a nedaj na tie typické rady ako vezmi mu mlieko, vyhladuj ho, to vašu situáciu iba zhorší
@autorka a co sa týka diagnózy, zrovna autista byt nemusí, je veľa iných psychických porúch a foriem problémov príjmu potravy, plus hlavne priznaky autizmu to niesu len obohrane introvertnost, očný kontakt, mykanie rukami ci točenie sa dookola.. To je len vrch ľadovca. On možno aj autista je, ale prenáša to len na skúsenosti a situácie s jedlom.. 🤷... Ak od septembra nastupuje do skolky, a dovtedy sa to nezmení, tam to bude masaker.
Ženy prestaňte tu hľadať nasilu diagnózy. Sú deti, ktorým sa po chorobe takto jedenie zhorší. Kks hneď za všetkým autizmus a iné poruchy, to je špecialita MK. Jasné, že aj vtedy sú poruchy jedenia. Ale už mi to pripadá, že tu chcete nasilu napasovať dieťaťu dg., lebo vám to tak pripadá.
@ina2405 ved toto, hneď diagnóza. Pritom takéto problémy s jedením a odmietaním jedla ma v nejakom obdobi každe 3 dieťa, hlavne v škôlkarskom veku. To by sme boli autisti všetci…
To co robí autorkyn syn je úplne bežne. Bohužiaľ samotní rodičia to nechtiac zhoršia ked sa okolo toho robí veda, ked dieta vycíti to napätie okolo jedenia.

Moja dcera je asperger, prvykrat si sama od seba dala lyzicu do ust, ked mala 12 rokov. Neprajem nikomu, co sme vsetko zazili, peklo na zemi, rozhadana cela rodina, ja mam doteraz pocuchane nervy. Viem, co prezivas, aj to, ked ti ktosi povie, ze dieta od hladu nezomre, moja skoro zomrela a nie raz. Porad sa so psychologom a smeruj to aj na taketo vysetrenia. Radsej zbytocne, ako neskoro.