Riešili by ste problém s rodičmi súdnou cestou?

15. aug 2023

Dobrý večer, na úvod chcem trošku ozrejmiť moju situáciu. Som študentka denného štúdia VŠ. Rodičov mám rozvedených, prispievajú mi na štúdium a iné výdavky podľa ich uváženia. Snažím sa rodičov čo najmenej zaťažovať finančne. Pri dennom štúdiu je ale náročné zarobiť si brigádami dostatok na to, aby som utiahla všetky výdavky čo mám ( ubytovanie, strava, hygiena) proste základ. Rodičia mi prispievajú ako im príde. Raz mi dá jeden 200€, druhý 250€, inokedy mi obaja pošlú len 100€, potom bez upozornenia další mesiac mi jeden nepošle nič s tým, že zabudol na mňa alebo že mu to nevyšlo. Obaja pracujú, majú plat nad 1000€. Majú vlastné bývanie, partnerov, rodiny. Odmalička ma tlačili nech idme študovať za čo som aj rada. Keď od nich pýtam peniaze mávajú blbé poznámky typu: keď sa nevieš uživiť sama prečo neprídeš bývať ku mne a do školy môžeš dochádzať a blablabla…… Nechcem bývať s rodičmi, rada ich navštívim, ale nevyhovuje mi bývať s nimi a ich partnermi. Od 18 som nepodávala žiadosť na súd o výživné, lebo mi platili sami od seba, no neviem takto dlhodobo fungovať. Uvažujem, že od oboch oficiálne súdnou cestou požiadam o výživné, jedinou zábranou mi je, že nechcem si pokaziť už tak krehké vzťahy ktoré máme. No nemám už na toto silu ani energiu.

vilma7
15. aug 2023

Keď jednoducho na to nemám, tak nemám. Rodicia ti nie sú podľa mňa povinný platiť extra ubytovanie, keďže môžeš bývať u nich. Alebo?
Stále sa dá prejsť na diaľkové štúdium a popri tom pracovať, keď už chceš silou mocou bývať podľa svojho želania.
Takže nie, nedávala.by som i ch na súd, ale snažila ich co najmenej zachovať, keďže majú aj druhú rodinu, nie len teba. Pravdepodobne aj ďalšie deti. Alebo?
Ako dlho bude ešte štúdium trvať?

amonet
15. aug 2023

@vilma7 za mna su toto vyhovorky
kazde dieta ma pravo na vyzivne dokial nie je zabezpecene a studuje teda ano do 25 rokov tusim je to aktualne

autorka ja by som dala ziadost na sud o vyzivne. sud posudi ich prijmy vydavky a tvoje vydavky a rozhodne. aspon budes vediet s akou sumou mesacne ratat

vroni
15. aug 2023

Podľa mňa veľa závisí aj od toho, ako ďaleko je škola od bydliska rodičov. Ak je to v jednom meste a ty len nechceš bývať ani u jedného z nich, bude to asi čisto tvoj problém, ze nechceš. Ak sa bavíme o vzdialenosti 30 až 70 km, ktoré sa síce dochádzať dajú, ale je o o hubu, tak by ti na bývanie čosi prispieť mali. Ani súd zrejme neprihliadne na to, ze bývaš v byte, ak je možnosť lacnejšieho internátu. Čiže aj cesta na súd môže znamenať, ze sa vztahy pokazia a financie nevyriešia. Asi by som sa pokúsila s každým rodičom dohodnúť na fixnej sume a dátume, kedy a koľko ti minimálne budú posielať. To bude asi najrýchlejšia a najschodnejsia cesta, ak sa podarí.

betulinka1
15. aug 2023

Tak si s nimi sadni a povedz im, ze potrebujes pravidelne vyzivne. Ze takto nevies fungovat, ked jeden mesiac ti daju a druhy nie. Potom si to nevies zadelit. Nejde len o skolu a byvanie ale co ak pride zubar, choroba atd.. ze potrebujes mat istotu, ze ti kazdy mesiac da kazdy aspon 150€. Myslim, ze viac by si z 1000€ platov nevysúdila. Potom je otazka kto dostava na teba rodinne prídavky, tie by ti mali posielat automaticky, to je 60€ mesacne. Neviem ako je to s daňovým bonusom, ci ho maju aj rodicia deti nad 18 rokov. To je minimalne 70€ mesacne, co dostava niektory z rodicov v mzde. Takze to su peniaze, ktore normalny rodic asi svojmu dietatu da. Potom, ked sa s nimi porozpravas, tak sa rozhodni.

candii
15. aug 2023

@vilma7 nie že jednoducho na to nemám, rodičia sú zo zákona povinný plniť vyživovaciu povinnosť dieťaťa do 25 rokov .. teda pokiaľ nevyštuduje VŠ sú povinný jej platiť výživné. Takze autorka:
Jednoznačne treba určiť súdom výživné.

beata_k
15. aug 2023

@vilma7 Nie vzdy je mozne studovat externe.

viestta
15. aug 2023

@vilma7 to, že rodičia majú svoje rodiny a deti ich nijak nezbavuje vyvzivovacej povinnosti pokiaľ ich dospelé dieťa študuje. Prečo by prechádzala na diaľkovú formu? Aby stratila nárok na výživné? Tvoja rada mi pripomína jednu situáciu z okolia. Tiež sa druhá manželka otca hádzala o zem, lebo syn z jeho prvého manzelstva sa "opovazil" študovať a "okrádal" jej deti. Možno podoba čisto náhodná...

ibrunova
15. aug 2023

@vilma7 niektoré veci človek lepšie pochopí až vtedy, keď bude mať deti v tom veku.

kacena4
15. aug 2023

@ibrunova ja mam teda dospele deti, studujuce na VS, ale suhlasim s @vilma7 ak ti ponukaju ubytko a konfort s tym a ty odmietas, nie je o com...
ak sa nevies dohodnut s vlastnymi rodicmi na pravidelnej platbe - vsak sa to da formou pausalnej platby strhavat z uctu tak si len pokazis vztahy s nimi.
drzim ti palceky nech sa ti to podari vyriesit k spokojnosti tvojej aj ich

dencii
15. aug 2023

Nikto nespochybňuje, ze rodičom naďalej trvá ich vyzivovacia povinnosť k tebe, avšak nie v štandarde (zjavne pre nich nadštandarde), ktorý si si nastavila ty sama, ty sa máš podieľať na životnej úrovni svojich rodičov a nie si sama nastavovať podmienky, ktoré tvoji rodičia (zjavne aj pri všetkej snahe) nedokážu splniť. Ponúkli ti alternatívne riešenie, strechu nad hlavou, jedlo, pokiaľ to tebe zo svojich rozmarnych dôvodov (lebo nechceš) nevyhovuje, musíš sama priložiť ruku k dielu. A to píšem ako človek s dvomi vysokými školami (nie ľahkými), ktorý svojej matke samozivizelke počas svojho náročného štúdia ešte pomáhal, aby so mnou mala co najmenej starosti (tiež som si mohla povedať ze chcem bývať sama v mieste štúdia, ale zostala som doma a dochádzala, brigadovala, snažila sa o prospechove štipendiá.. ). Trochu pokory mi chýba v tvojom prispevku

ukulela
15. aug 2023

Baby, lenže oni jej ponúkajú ubytovanie. Ona to odmieta. Takže minimálne na to ubytko by si mala zarobiť sama. Náklady na školu, stravu atď, to by mali hradiť rodičia. Aspoň ja by som to tak riesila. Aj ako rodič, keď dieťa so mnou nechce bývať, hoci tu možnosť má.

ropucha6
15. aug 2023

Tak hlavne si zisti, kolko by si realne dokazala vysudit, obzvlast, ked ti ubytovanie ponukaju. Ze ty nechces, to je uz druha vec. A nie, nedala by som za takychto okolnosti rodicov na sud, skor sa snazila o rozumny rozhovor.

irusa
15. aug 2023

A čo tak študovať externe a sa zamestnať???

autor
15. aug 2023

@vilma7 Môj odbor nemá diaľkové štúdium, inak by som sa vôbec nenaťahovala s rodičmi o výživné. A nepredpokladala som, že budem mať takýto problém, keďže stále mi vraveli nech idem študovať hneď po škole a sami ma tlačili na denné. Ešte mám cca polovicu štúdia pred sebou. Jeden rodič žije len s novým partnerom ( som jeho jediné biologické dieťa )a jeho deťmi a druhý má partnera a s ním spoločné diaťa. Ich partneri tiež pracujú a teda zarábajú, pokial viem ani hypotéky nemá nikto, teda naozaj by nemal byť až taký problém po finančnej stránke mi poslať pravidelne fixnú sumu.

@vroni Nebývajú v meste kde študujem. Od oboch by som musela dochádzať. A denne by som cestovala od 1:30h do 3h v závislosti od toho u ktorého by som prespávala. Ani na strednej som nebývala doma, ale vtedy som mala menšie výdavky než teraz na VŠ, čiže som sa vedela zariadiť.

@betulinka1strašne ťažko sa mi s nimi o tom rozpráva. Ja nerada prosíkam peniaze. A keď už pýtam a vysvetľujem majú vlastný pohľad na vec. Buď ma odbijú že nemajú len mňa alebo že už som dosť stará na to aby som sa starala o seba. A občas do toho ešte aj blbé reči ich partnerov, čo skutočne nerada počúvam. Preto zvažujem súdnu cestu, lebo už som bezradná. Ale ešte jeden pokus tomu možno dám aj s tým že im poviem, že zvažujem súd, no kus sa obávam reakcie.

vilma7
15. aug 2023

Milé maminky, ja nikde neuvadzam že sa ma slečna vzdať výživného. Ale podla.mna výživné (od obidvoch) nepokryje mesačné výdavky ako.ubytovanie, strava, cestovné, hygiena atď.
Takže čítajte sporozumenim. Ak chce dotyčná bývať vo svojom "komforte", prenájom bytu-ziaden internát, tak by sa určite mala.aj ona nejako zapojiť do získania financií.

autor
15. aug 2023

@betulinka1 Ono aj keď sa dohodneme nejaký čas mi posielajú fixne a potom začnú, že teraz máš prázdniny tak ti pošlem menej, teraz si bola s nami na dovolenke tak nepošlem ti, minule som ti poslal viac, tak teraz dostaneš menej. Aj termíny ako im príde. S mamou to je lepšie, ťažšie to mám s otcom. Také výdavky ako lekár a keď niečo potrebujem alebo menej zarobím riešim tak, že v lete keď nemám školu a zarobím viac tak si odkladáme do zálohy.

lulu1812
15. aug 2023

Ja by som na tvojom mieste...bud riesila ubytovanie u rodicov..a bohuzial cestovat...alebo zmenit VŠ aby si mohla studovat externe...neviem si predstavit sudit sa z rodicmi....ked raz nemam na ubytovanie podla svojich moznosti riesim to naco mam pripadne hladam riesenie. Jedna vec je mat narok na vyzivne druha a druha sudit sa s rodicmi...keby ti nedavali vobec nic bolo by to o niecom inom.

vroni
15. aug 2023

Vieš čo, skus to písomne. Normálne zrátaj výdavky (keby prišlo k tomu súdu, i tak to budeš potrebovať) a rozrataj, toto si viem zarobiť, toto od mamy, toto od otca (do tvojho "zárobku" patria aj rodinné prídavky a daňový bonus). Ze oni nemajú len teba je síce pekne, ale ty máš len ich. Kľudne argumentuj, ze máš pred sebou "už len" polovicu, ze tu chvíľku s tebou snáď ešte vydržia. Ak s nimi nepohnes, nuž, nezostane ti iné ako súdna cesta. Ale to je fakt to posledne riešenie. Skus aj na skole zistiť, ci nemáš možnosť prospechoveho ci sociálneho štipendia, možno sa v polke štúdia aj nejaká platená prax vybaviť da (toto je silno závislé od odboru, takže to si musíš zodpovedať sama)

luccija
15. aug 2023

Porozpravaj sa s nimi koľko máš, ako hospodáris a, že Ti to nevychádza.Rozpis to na papier a skús sa dohodnúť na pravidelnej sume.Ak nemajú ani jeden hypo a chceli, aby si študovala mohli by pomoct.Potom sa zariadis súdne, ale najprv by som išla normálnou cestou Aj k nim chodíš, vzťahy sú dobré?

cacianka
15. aug 2023

@amonet
@candii baby trochu vás opravim, veková hranica nie je nikde stanovená, žiadny zákon neuvádza vek 25 či 26 rokov. Dovtedy sú iba rodinné pridavky. Na výživné má autorka právo, a rodičia povinnosť. Zákon píše, že rodičia sú povinní prispievat pokiaľ sa dieta (aj plnolete) pripravuje na povolanie a nie je schopné sa samo živiť. Presné znenie si kľudne prečítajte v zákone o rodine. Nemyslím to v zlom, naozaj.

Všeobecne všetkým - čítajte, že sa autorka snaží aj sama si zarobiť, ale pochopte že je veľmi ťažké žiť a plánovať si výdavky , ak nevie dňa ani hodiny ani sumu ktorú jej pošlú. Stačí pár dní choroba, vyšší vydavok a je v riti.
Viete pochopiť, že rodičia ju viedli, tlačili aby sa vzdelávala ale teraz majú blbé reči keď jej na to vzdelanie majú prispieť € ?
Takisto, že jej ponúkli aby bývala u nich ale cestovné náklady, strava aj poplatky súvisiace s bývaním sú vyššie, takisto strata súkromia na oboch stranách, či je priestor pre ďalšieho človeka, a v neposlednom rade aj strata času dochádzaním, kedy aj spoje a pripoje viete dobre ako blbo fungujú. Pri dochadzaní by nemala ani toľko času na brigády , čo by defakto ani nemusela makať, lebo ju majú živiť rodičia. Ale ona pracovať chce, doteraz ešte aj počas Sš makala, ale holt nedá sa študentke zarobiť na všetko.
Čítajte aj to, že partneri bio rodičov majú dosť nevhodné pripomienky aj tak si myslíte že by mala z jednej či druhej rodiny milujúci, alebo pokojný domov ? Myslíte si, že by nepočúvala poznámky zase perie, zase svieti, zase veľa vody minula, prečo zjedla az 4 knedle, prečo až dva rožky, neskoro chodí, vyrušuje to, zase obsadená kúpeľňa, wc, prečo upratuje iba hodinu a nie dve tri, ....
Zaplatením pravidelnej sumy v pravidelnom čase sa mega obmedzia nechutné trecie plochy, nemusia sa obzerať a riešiť . Súd ani by nemusel brat do úvahy že si zarába, lebo to nie je pravidelný , trvalý a vysoký príjem, takže kľudne by jej odklepli plnú výšku nákladov, ale zase - autorka si zarába, nie je protivník na rodičoch.
Oni len Zadajú trvalý príkaz a majú po starosti. A takisto - majú z čoho platiť, nechápem tie blbé a trápne reči, obaja vedeli že majú dieťa, dospievajúce, ze sa majú neho postarať ako sa len dá, že ju nútili študovať, že to vsetko mali brať do úvahy keď sa dali dokopy s partnermi, že sa mali podľa toho zariadiť a riešiť. Nie sú to invalidi, majú vyživovaciu povinnosť a bodka.
Hlavne keď riesi nový partner, " prečo musia platiť na dieťa z predošlého vzťahu " tak ho tu idú ženy zožrať, čo si to dovoľuje byť proti, veď vedel že do čoho ide, že partner má aj minulý život a prvé dieťa....
a teraz sa otáčate že si práve to dieta má zarobiť sama na seba a neobťažovať chudákov rodičov. Dvojaký meter, typický koník

cacianka
15. aug 2023

@vroni s tebou súhlasím najviac, chcela som to podobne napísať, že môže skúsiť písomne keď sa ťažko rieši pri rozhovore.
Alebo ako tu padli poznámky že neriešiť súdom. Ale ako inak, keď oni už roky odmietajú a majú blbé reči. Toto sú milujúci chápaví a ústretoví rodičia ? Že ich treba chrániť ako medvede , lebo mama lebo otec ? A kde je lebo dieťa?! Bola to ich voľba že priviedli na svet dieťa, ich voľba že vstúpili do nových vzťahov, partnerstiev, oni by mali byť ti čo sa snažia riešiť, oni by mali ukocirovat partnerov aby nebránili a nehuckali. K čomu je vytykat dovolenku, na to € boli a potom nedať na život?!
Ps. Aj môj partner má dieťa na VŠ, pravidelne platí výživné podľa možností a rozhodnutia súdu, občas niečo prispeje naviac, niečo kúpi a mňa by ani nenapadlo mu brániť ! Max sa vyjadrím iba ak sa chce poradiť, či niektoré nároky nie sú cez čiaru. Dieťa brigáduje, ku škole aj práci sa stavia zodpovedne , a mi ho podporujeme ako môžeme vo všetkom ( teda okrem tetovania)

poppy22
15. aug 2023

vzdy ma zarazi,ked ludia same tutuli-mutuli,ked sa im narodi dieta-ale potom sa nevedia dockat,kedy sa nebudu musiet o neho starat...pomaly uz skolkarom zacnu hovorit-natacaj videjka na youtube a zarabaj si na seba...jasne,ze clovek ktory sa nikdy neucil,a skoncil max ucnovku bez maturity tak vyskakuje,ze on zaraba od skoly...lenze studovat na vs je ina kategoria...navyse niektore studia su fakt casovo narocne,takze privyrobenie si pomoze akurat na oblecenie,setrenie na novy notebook,nejaky drink s kamosmi atd...a nie ze,ako @vilma7-ze ked na to nema,tak nestudujem..praveze by malo studovat viac ludi...a ludi,ktori popri skole museli zivit aj svojich rodicov mi je luto..ked sa rozhodnem mat dieta ,tak mam pocitat ,ze 25 rokov mu budem pomahat... @vilma 7-ked nemam na to,postarat sa o dieta aby sa postavilo na vlastne nohy a malo moznost studovat,tak ked na to nemam,tak nebudem mat dieta,kupim si skrecka...autorka sama priznava ze maju krehke vztahy-co v preklade znamena nie zrovna dobre...takze sudne rozhodnutie o pravidelnej ciastke aj tak nema co pokazit,iba pomoct studentke v studiu a lepsej psychickej pohode...ten rodic,co ma dalsie dieta,autorkinho surodenca-tak ak to bude chciet studovat na vs,tak predpokladam bude pravidelne mesacne dotovat...autorka nema byt preco ochudobnena,len preto ze rodic ma ineho partnera a zivi ine deti...

strongi
15. aug 2023

Ja si zase myslím, ze autorka je trocha rozmaznaná. Moja dcéra, aj neter sú na výške ale akože 450 mesačne to určite nie je. Dokonca neter minie nenej v Bratislave ako my v Prešove. Takže mladej odporúčam začať brigádovať a neviciciavať rodičov. Inak všetko dcére platím, co zarobí, si necháva, pretože chcem, ale dospelému decku všetko platiť, lebo si nárokuje, je trochu mimo. Z princípu by som to nerobila, nech sa trocha preberie.

subartic
16. aug 2023

@strongi ja svôjmu synovi dávam 500 eur mesačne a nezdá sa mi to veľa. Popri tom brigáduje , peniaze míňa podľa vlastného uváženia. Aj ja som študovala a som vďačná rodičom že mi zabezpečili štúdium kde som nemusela obracať každú vtedy korunu 4 krát v ruke. A poviem ti často mi bolo ľúto niektorých mojich spolužiakov ,ktorých rodičia razili cestu ako ty- žiadny študenský život , len brigády , učenie a brigády. A nestal sa zo mňa neschopný rozmaznanec, mám zdravý vzťah k peniazom .

aurinia
16. aug 2023

Toto som mala aj ja....otec mi prispieval, mal na to...ale bolo to hocikedy, musela som si pýtať....hrozne....a platila som si bus, stravu, oblečenie ...komplet všetko....keď som mala štanice som sa vyse mesiaca učila, nemohla som pracovať, nemala som ani na jedlo....mala som priateľa, pozical mi.....keď som mala promócie, dostala som nejaké peniaze....hneď som mu vrátila ....pomohlo mi to ...rodičia mi vtedy nepomohli....vyzivne mi na mesiac nevystačilo....ale nehnevala som sa. Skončila som skolu so samými jednotkami a Cervenym diplomom. Skús to podobnom, povedz ze más pravidelne výdavky a peniaze potrebuješ pravidelne. Prípadne skús studensku požicku, budeš splácať az po skončení skoly za úplne malý peniaz. Ja som myslím po 14e platila.

eset17
16. aug 2023

Ja som sa sudila s otcom. Neplatil vyzivne pravidelne, cez leto vobec, pokazene vztahy mame, ale ja som s otcom nikdy nezila tak mi to nejako netrha zily. Starala sa o mna len mama, on : ako mu to vyslo.
Mne ani po sude neplatil poriadne. Proste som pracovala a mala to ako “sporenie”. Raz za rok som ho dala k policajtom a mala som vsetko doplatene.
Rozsudok mi vsak dal uzasnu istotu. Ze som vedela ze sa na nejake peniaze mozem spolahnut. Vedela som sa zariadit.
Ale mna nikdy nebral nikam na dovolenku, nevidela som jediny dar na sviatok, ani len gratulaciu.
Tak si to spocitaj. Plus ti odporucam ist do centra pravnej pomoci, podla ich skusenosti ti mozu povedat aj vysku vyzivneho, ako sud zvykne rozhodnut. Ak su ale zivnostnici tak aby si sa nepreratala: vyzivne sa vypocitava z danoveho priznania. Nie z toho co ty vies, ze zarobia.

A v neposlednom rade- treba sa mozno na mesiac nastahovat k tym rodicom. Tiez treba zniest “diskomfort” a cestovat - ja som denne cestovala 1,5 hodiny( ked mi mavazovali spoje) a tiez som s mamou nemala casto idealny vztah, ale proste zivot je aj omnoho horsi. Ale pravdepodobne sa stane to, ze ti mile radi daju viac penazi, len aby si sa odstahovala.

melli88
16. aug 2023

Pozor aby sa karta neotocila v ich starobe.. Iste ti neschvali sud od oboch koľko potrebuješ ty, to tak nefunguje. Skus ísť cestou rozhovoru. A je leto za 2 mesiace si si snad niečo odložila

0kristina0
16. aug 2023

Ja by som az tak nehanila jej rodicov. Vysokoskolaci maju dlhsie prazdniny ako dva mesiace, za ten cas kludne moze autorka odist brigadovat aj do zahranicia kde si pekne zarobi a ma na par mesiacov vystarane, ale jednoduchsie je spoliehat sa na rodicov. Ked ti rodicia poslu mesacne 550€ + ty si nieco zarobis a nevychadza ti to tak si zijes na vysokej nohe. Mimochodom, nikde nepises kolko si schopna si mesacne privyrobit. Kolko ta stoji ubytovanie? Dohodni sa s rodicmi nech ti platia ubytovanie a vsetko ostatne si plat ty.

danusa63
16. aug 2023

@autorka Jasné, že pýtaj peniaze od rodičov. Aspoň slušne skončíš VŠ, myslíš, že po VŠ sa budú o teba biť, že kde pôjdeš bývať, kým sa postaviš na vlastné nohy? To iste 🙂

eeffka
16. aug 2023

Uprimne dievca vyskakujes vysoko, najdi si zdielane byvanie, u nas v KE sa to da za 250e mesacne a krasne ti to vyjde aj s nejakou brigadou. Ak by odomna a muza islo dieta sudit 500e ho poslem do riti a dam si prisudit stanovene vyzivne co odhadujem tak na 150na rodica max.
Mam dceru maturantku, zrejme pojde na VS mimo KE ale to je uz po rodinnej dohode. Moja dcera na strednej brigaduje a vie si zarobit 100e, vysokoskolaci maju ovela viac volneho casu.