Riešiť, či neriešiť susedu?
Rekonstruujeme byt...Nebyvame v nom...Lebo byt nie je stale hotovy...Nekuri sa tam(nemam dovod kurit naprazdno...) a zatial je prazdny...Tehlovy byt....Nad nami byva suseda...V jeden den ked sme vypratavali byt ma zastavila, ze ci som majitelom bytu...Ja ze ano...Ze preco?Ona ze ma velmi pekne chce poprosit nech zavriem vsetky okna v byte, lebo jej je zima....A ci vobec kurim?Pozeram na nu a hovorim...Preco by som mala zatvarat okna(na vetracke) a kurit?(zaciatok septembra....)No lebo jej je zima hore(Este podotykam baba okolo 30rokov)a ona ma skrz nas vyssie nedoplatky, lebo musi vela kurit.... zatoze my mame otvorene okna a nekurime.....A ze pred nami byvala stara pani, ktoru ked poprosila, jej zelanie bolo vyplnene..WTF?...Normalne som nechapala...Hovorim pani zlata....To ze Vam je zima v byte to s mojim bytom nic nema....Po prve majitelom som ja a nie stara pani.Cize Vase nezmyselne zelanie Vam vyplnene nebude, nakolko ste asi bola zvyknuta co sa tyka pani predomnou, ze Vam to vyplnila.....Druha z veci...Keby som aj vsetky okna mala otvorene Vas do toho nic...Je to moj byt -nie Vas...Vo vasom byte si otvarajte a zatvarajte okna ako len chcete...A dalsia z veci...Kurit tam nebudem, pretoze zaplatite mi Vy tie ucty za kurenie, ked som tam neni?A dostalo sa mi len...Ty pica vyjebana drza....Ja som ta prosila...
Mladsia pani odomna....No a teraz ideme k pointe...Robil mi jeden pan zalievku v byte...
Prisla za nim, nech zatvori okna v celom byte... On jej zelanie splnil skoro cele...Nechal 1vetracku otvorenu...Povedal, ze nechcel aby som mala s nou problemy...No a teraz pointa..Rano ked som mu otvarala byt...Tak som isla kuknut este ci nemam nieco v schranke..Nebolo tam nic..Schranka bola ok...Ked pan skoncil, tak navecer som isla byt zamknut a co nevidim...Moja schranka je preliacena...Cize niekto do nej buchol...?....Nahoda to asi nebude...?...Je tam kamerovy system...Vypytali by ste od dovernika bytov vlastnikov zaznam z toho dna?(ak ho vobec moze dat?)Alebo by ste to nechali plávať?Pretoze nabuduce bude co?Je to poskodenie mojho vlastnictva(Viem ze to je take crazy, ale ide o princip...)Ked niekto nevyhovie danej osobe, co bude dalej?...Na 100%som si ista, ze je to tato chora osoba...Nemam s nikym inym problem..""""A nahoda je to moc velka"""".....Dakujem za nazory...
Úprimne? Si sebec. Toť všetko.
Vedla nas je od minuleho roka prazdny byt. Nekurilo sa tam asi a prvykrat po 11 rokoch nam tam splesnivela stena. Takze urcite by sa malo aspon na zimu trosku kurit.
Myslim si, ze si naozaj "p........ jedna drza". Nic v zlom, ale ked v tom byte nebyvas tak aspon ho temperuj na 15 stupnov, mat otvorene vetracky a vypnute kurenie je absolutne chrapunstvo.
Autorka, si neskutocne arogantna osoba bez kuska empatie. My sme takto byvali niekolko rokov, pod nami prazdny byt zo ZAVRETYMI oknami, cez zimu sa v nom nekurilo a bolo to teda poriadne citit na podlahe, o to viac sme si museli prikurit my. Takze si neveim predstavit aku zimu musi mat od podlahy tvoja suseda. Ona ta pekne poprosila a ty si ju drzo a arogantne nepriamo poslala do pecka, nazvala ta velmi vystizne.
Celkom by ma zaujimala reakcia autorky na nas pohlad na vec, ale asi sa uz nedočkáme...
No bodaj by sa ti cez tie vetračky netopiere alebo iné zvieratká dnu nasťahovali za to ako hlúpo sa chováš. Zvyšuješ náklady ostatným susedom pre nič za nič a ešte aj tebe steny navlhnú. Ale však sa zbadáš keď budeš plesnivé steny prerábať. Vetrať v zime nonstop. To by ani sprostému toto nenapadlo.
My mame cudzincov susedov, ktori sa v byte zdrzuju minimalne. Mame od ich bytu kluce v pripade potreby spristupnenia.
Nekurilo sa tam (my sme to nejak neriesili, nenapadlo ma pozorovat kto ako kuri), ale ked prisli minulu zimu tak hned sami navrhli nech sa byt ciastocne vykuruje. Tak sa teraz temperuje.
Ak sa ale planujes do toho bytu sama nastahovat (nie prenajimat), tak teda najlepsi zaciatok to nie je.
Dúfam, že autorka vie prijať kritiku, neurazí sa, ale napr. Ako radila anjelicek26, bude sa snažiť zachrániť susedské vzťahy kým je čas.
Toto je to naše slušné Slovensko. Do plaču. Myslím, že je jasné, kto je v tomto spore skutočná "chorá osoba".
Hovorim pani zlata....To ze Vam je zima v byte to s mojim bytom nic nema....Po prve majitelom som ja a nie stara pani.Cize Vase nezmyselne zelanie Vam vyplnene nebude, nakolko ste asi bola zvyknuta co sa tyka pani predomnou, ze Vam to vyplnila.....Druha z veci...Keby som aj vsetky okna mala otvorene Vas do toho nic...Je to moj byt -nie Vas...Vo vasom byte si otvarajte a zatvarajte okna ako len chcete..
Síce reakcia bez nadávok, ale maximálne arogantná a povýšenecká. A ešte k tomu si aj nedomyslela to, že pani má pravdu a ty sa mýliš. Ak nekúriš ale nonstop vetráš, ochladzuje to byty, ktoré s tebou susedia. A zároveň, ak si sa rozhodla bývať v bytovke, tak tam nie si len ty a tvoje potreby. Tam sú aj iní ľudia a ich potreby a ty ich nemáš svojim chovaním obmedzovať. A ak budeš nekúriť ale nonstop vetrať, tak susedov obmedzuješ. Ak si chceš robiť čo chceš a nebrať ohľad na iných, je potrebné neísť bývať do bytovky ale do domu niekam na samotu. Ale myslím, že táto diskusia ti nedá nič, lebo z príspevku mi vychádza iba arogancia a žiadny záujem mať v sebe aj empatiu a vychádzať s ľuďmi.
..a mozno je to len jej prvy byt a netusi ako tieto veci v panelakoch funguju. Ja som tiez vela nevedela , ked som sa uz ako stara koza stahovala prvykrat v zivote do bytovky 🙂
My sme prerabali byt a videla som ze suseda z toho nebola nadsena...tak ale co uz. Na chodbe sme vsetky steny nechalo od flakov vymalovat a susede som na konci prerabky doniesla flasu vina a bombonieru ("bolestne"). Mame super vztahy a tiez ked idu na dovolenku, tak na nechavaju kluce na polievanie kvetov...
U teba je to nestastny zaciatok no.
Čo ste sa všetky zcvokli? Veď písala,že suseda od nej žiadala kúriť v SEPTEMBRY! Nebolo zima a vetračky sme mali otvorené všetci. Mladá bola zvyknutá,že babka pod ňou kúrila do nemoty a jasné,že jej bolo zima. Dám si ponožky a počkam,kým dokončia rekonštrukciu. Veď potom budú kúriť normálne. A okrem temperovania,by som ani ja nekúrila kôli susede.
@viestta ja si skromne o sebe naozaj nemyslim,ze patrim do prislusnej kategorie 🙂 dcera vie, ze byvame v byte, kde nemoze skakat, dupat a podobne nad ramec a pod. Ked pod nami byvala stara pani (uz zomrela), tak som pravidelne pocula omsu, ako keby som sedela u nej, telefonovanie, navstevy doslova kricali na nu, aby sa poculi. Cize aj ja som brala ohlad na jej vek a situaciu, ved sme ludia, sme nonstop v kontakte, a ona urcite chapala nas ako mladu rodinu s malym dietatom 🙂
@dusankomoj pochybujem, ze v septembri niekto naozaj kuri. Vykurovacia sezona sa riadi podla toho, kolko sa nameria niekolko dni po sebe stupnov v noci/cez den (kto vie detailnejsie opisat, doplnte ma). U nas ked zapnu centralne kurenie napr v polovici sesptembra podla pocasia, tak realne nekurime, ked je pocasie OK a vnutri tiez, viem si termostatickou hlavicou regulovat.
Plus u nas maju postarsie tety zauzivane, ze nekuria, chodia naobliekane a sustredia sa len do jednej miestnosti, kde existuju. Naozaj, realne to tak je, lebo som to pocula od viacerych dotknutych.
Pozri, mame podobneho suseda, on tam sice byva, ale odmieta kurit, vypol uplneprivod u seba, lebo naco ked ho vykurujeme my nad nim a sused pod nim, nezajem, mame male decka, podlahu ako lad... Uprimne stve ma to pretoze nic neusetri kedze vecsina nakladov sa rata aj tak pomerom, takze kazdu zimu mu to pekne vlhme a stazuje sa na plesne ale tak mu treba ked si povedat neda... Celkom nerozumiem naco mas otvorene okna nonstop ked tam nebyvas... Staci napr mikro vetranie, minimalne temperovat treba hlavne v zime kvoli vlhkosti.. Takze asi tolko
Tebe by sa takyto prístup páčil? Fakt by si bola OK s tým, že niekto nad tebou ma v zime rozčapene okná a ty musíš kvôli nemu mrznúť alebo platiť nedoplatky? Naozaj sa nad tým skús zamyslieť takto. Keď nechceš kúriť, tak aspoň okná by si zavrieť mohla. Ale to by si si musela vidieť ďalej od nosa. Takýchto ignorantov sebeckych ako si ty zbožňujem. A ešte sa tu ideš sťažovať 🙈🙄 Dúfam, že schytas minimálne takych príjemných a emtatickych susedov ako si ty, potom uvidíš.
moj nazor je, ze so susedmi treba mat dobre vztahy, nehovorim, ze treba sa navstevovat alebo nieco, ale aspon trosku respektu a ucty k inemu cloveku, ked uz nekuris tak okej, ved tam nebyvate este, ale zavriet okna mozete, to neubudne z teba a najma jej to cosi pomoze ked nepojde chladny vzduch dnu
@misabo ale autorka napísala,že suseda žiadala kúriť v septembry a pôvodná majiteľka jej vždy vyhovela. Možno preto,aby s mladou nemala konflikt,kto vie? A ako tu niekro písal,že ľudia majú hypo a idú peňažne na tesno tak to má jedna suseda s hypo doplácať,aby druhá suseda s hypo ušetrila?
ja by som nechcela mat taku susedu ako ty. Prepac. To, ze si jej ty na jej slusnu prosbu vychrlila tu sprsku, co si napisala, tak dikes. Ani sa necudujem, ze ti to potom povedala. Niet vacsej radosti ako arogantny, sebecky sused. Mala si ist do domu. Ani tebe by sa nepacilo, keby byvas v byte, pod tebou sa nekuri, este pootvarane okna. Evidentne si to nezazila, ak ano, tak by si prikurila aspon trosku a nechala otvorenu vetracku.
Chvalabohu, ze sme nikdy nemali takeho arogantneho suseda a este lepsie, ze byvame teraz v dome🙂
@dusankomoj autorka popisovala situaciu zo septembra, ja osobne predpokladam, ze problem sa medzi nimi taha dodnes, kedze az v decembri ziada o radu na diskusnom fore... a to tu mame uz pekné zimy vonku a ak to pokracuje s vypnutymi radiatormi a otvorenymi oknami i nadalej, dakujem pekne ☹
Ale je tu aj moznost, ze sa vsetky rad radom mylime a sme zle nastavené susedy 🙂 pokial sa autorka zapoji do temy a ozrejmi viac detaily, uvidime.
Jedna aj druha veru nic moc, ale k veci - susedu neries ako si sa pytala. Ale takto si v podstate znicis byt. Radiatory musis mat zapnute v prazdnom a prerabanom byte,to ti povie kazdy robotnik,firma,stavbar. Vetracky nemusíš mat nonstop otvorene,staci sa tam raz denne zastavit a poriadne prevetrat byt dokoran. Inak sa nastahujes do plesniveho poporaskaneho zatuchnuteho bytu. Je zima. Do jari ti tam bude plesen len tak kvitnut
Plus moja reakcia na taku prosbu od susedy by urcite nebola v zmysle moj byt, ja si budem robit co chcem a pod.... vyssie som uviedla, ze podobnu debatu som mala tiez a vyriesili sme. Ved co jej brani vyskusat najprv zavriet okna, mozno i nepustit kurenie a uvidiet co sa bude diat?
Mozno ozaj staci len malo a je po probleme. Naco hrotit? Ak by problem pretrvaval, chcela by som ist do toho bytu a vidiet a zacitit na vlastnej kozi, ci je ozaj zima v nom a pod. Vec prístupu.
Dalsi priklad:babe tiekol sprchovy kut a vytopila susedu pod nou. Samozrejme, to tak nie je a v ziadnom pripade jej nic nepreteka, ona vymysla. Az na urgenciu spravcu spristupnila byt a ano, tiekol, volnym okom neviditelne pod plastom schovane. Na co bolo dobré osopit sa uz len pri prvej vete a nereagovat na vyzvu, aby sa to poriesilo a druhemu zvacsit skodu,kym sa to vsetko doriesilo?

@misabo my máme v paneláku schválené tak, že byty v strede na poschodí znášajú náklady za kúrenie Spolocne. Konkrétne ja nekurim celoročne, lebo to nepotrebujem, náklady minimálne, ale doplatok vo vyúčtovaní okolo 100e . Čo je celkom fér