icon

Robí toho môj muž dosť?

13. jan 2023

Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.

viestta
15. jan 2023

@liusa82 @malasandrika mozno to "vydrz, len vydrz" pisali presne tie, co tu zvozili zakladatelku ako lemru lenivu. Vsak samozrejme, je to len 20 - 25 rokov kym pojdu deti z domu, potom uz bude len pana tvorstva obskakovat, bude toho mat menej. 🙄
Kto si ako zariadi tak ma.

malasandrika
15. jan 2023

@viestta alebo môže vydržať rovno do smrti 😂

viestta
15. jan 2023

@malasandrika no po 25 rokoch jej to uz ani divne nepride a pobezi v zabehnutom dalej. Uz ani nebude vediet, ze vlastne nieco zle je na tom co sa deje

malasandrika
15. jan 2023

@viestta ešte ho začne obhajovať, veď klasika. Deti vychová v tom istom režime, že muži sú na piedestáli a nič nemusia a ženy sa môžu aj zodrať.

liusa82
15. jan 2023

@viestta inak tá veta musíš si len zvyknúť je strašidelná.Normálne mi z toho behá mráz po chrbte🙂 šak rodina,deti a manžel by mali byť akože radosť a nie záprah a starosť..Teda tak sa to aspoň prezentuje ten rodinný život.Mali by to čítať ako varovanie hlavne mladé baby ešte pred vydajom aby vedeli čo ich v rodinnom živote väčšinou čaká.Myslím že minimálne polovica by si to rozmyslela🙂 lebo fakt že máloktorá má šťastie na takého čo pomáha.Aj v okolí to vidím.Nie len tu na koňovi

malasandrika
15. jan 2023

@liusa82 hlavne polovica by sa bližšie pozrela na výchovu, akú partner dostal a čo všetko doma robí/nerobí jej budúca svokra. Lebo ak svokra doma drie 1.ligu, svokor spokojne sedí na gauči s pivom a ešte pindá, že neni večera na stole, výchova synáčika očividne iná nebude.

mariska1989
15. jan 2023

Dievča zlaté ty sa fakt sťažuješ na toto ???? No nič asi sa začnem aj ja moja zlaté vieš koľké z nás musia pracovať v domácnosti ešte viac ako ty a neplačú tu a to keď prídu deti tak to čo si rozdelíme aj pôrod aj kojenie keď si všetko delite už teraz

viestta
15. jan 2023

@liusa82 chyba je vo vychove. Chlapi nie su vychovani do 21. storocia, zeny nie su vychovane do 21. storocia, Do doby, v ktorej zena a muz su rovnopravni, mali by byt sebestatcni a samozrejme aj rovnocenni v spolocnosti a samozrejme aj v rodine. Zeny by mali mat tolko sebeucty a hrdosti aby sa nenechali natlacit do pozicie, kde sa citia vyuzivane, zneuzivane a odkazane.

malasandrika
15. jan 2023

@mariska1989 že pracuješ viac v domácnosti ako autorka je len Tvoja chyba.

evinqua
15. jan 2023

My nemáme deľbu práce doma, väčšinu robím odvzdy ja, kym sme nemali dieta, muž častejšie vysaval, nakupoval,...ja som mala v praci priblizne rovnaky pracovny cas. Teraz vzdy jeden z nás má pod dozorom dieta a on pracuje viac hodín denne, ma menej času na domácnosť, z jeho uctu idu vsetko platby, takze toto sleduje on,aby bolo vzdy vsetko zaplatene,chodi nakúpiť tak raz za týždeň, so zoznamom, ktorý urobim ja, vyzdvihne baliky, vybaví postu atd kedze pracuje z domu casto...varenie, pranie, bezne upratovanie, robím iba ja.

zuzka102
15. jan 2023

@anickabasnicka no vidis, ja napriklad v noci spiiim, ani by mi nenapadlo robit v nocnych hodinach akekolvek domace prace a piect ci varit uz vobec nie. U nas zehlenie nie je problem, lebo manzel sa do toho aktivne zapaja (napr. svoje veci si zehli len on) a ja vacsinou zehlim pri pozerani nejakeho programu, ktory by som pozerala aj tak (akurat leziac na gauci). Nejde len o to, ci su veci vystrete/pokrcene, ale jednoducho po ozehleni je to oblecenie na dotyk ine. Niekto to neciti, nevidi, niekto hej. O tom sa ja dohadovat nebudem, vsak kazdy nech si robi ako mu vyhovuje.

anickabasnicka
15. jan 2023

@zuzka102 taky v noci spím, ale když potřebuji udělat větší práci, tak to opravdu můžu dělat jen v noci, kdy vím, že nebudu muset od toho co chvíli odbíhat 🙂 takže si gratuluj, že můžeš žehlit přes den, a nechtěj si to měnit se mnou. ...žehlení zdar!!! 😎

autor
15. jan 2023

@mariska1989 nejde o to, že by som to nestíhala sama, alebo že by som nedokázala robiť do toho všetkého ešte obstarať dieťa, poprípade čokoľvek iné. Toto je otázka skôr time managementu a priorit. Ide o to, že nežijem sama takže nevidím jediny dôvod prečo by som mala upratovať výlučne ja. Muž nemá ani dlhšiu pracovnú dobu a ani náročnejšiu prácu takže naozaj nemám dôvod brat všetko povinnosti čo sa týka domácnosti na seba. A reči o delení pôrodu sú na čo dobre? Síce to dieťa neporodí, ale dokáže prebaliť, uspat, časom nakŕmiť, kocikocat venovať sa mu. A to vôbec neznamená, že ja to robiť nebudem a na materskej si budem váľať sunky s jeho po príchode z práce buzerovat že sa má starať. Vy si tu niektoré fakt neuvedomujete že sa tu snažím o balans a nie o to aby som môjho muža zodrala.

viestta
15. jan 2023

Autorka, niektore nepochopia ani keby si nakreslila. Len neviem ci to pochopit nechcu alebo nemozu.

petrao2
15. jan 2023

No na to ti poviem iba tolko
Moja sestra mala muza ktory robil podla nej malo
Stale ho do niecoho hnala nutila a cim viac dostala tym viac chcela
Vies ako dopadla?
Zije s idiotom co po sebe neuprace ani ponozky
Vaz si co mas a uzivaj si zivot neryp do muza
Potom ked pridu deti tiez si vsetko podelite?
Ty nakojis on prebali?A bude ti vadit ze nekoji?
Boze niektore zeny su fakt extrem

autor
15. jan 2023

@petrao2 nechápem čo máte všetci s tým kojením naozaj 😂😂😂 a prečo by nemohol prebaliť? Ja nakojim on přebalu a uspí ja dám medzi tým sprchu a pripravim večeru. To mi nepríde ako žiadne sci fi

autor
15. jan 2023

@viestta teraz ma tak napadla jedna vec, že ako by ich mužici zareagovali, keby im zahlásia že choď vyvesit to prádlo. Napríklad. Myslím si že minimálne polovica by po nich pozrela či to myslia vážne.

aduskatt
15. jan 2023

bez debaty by to vyvesil🙂))))) ja som navarila dnes a povedala som po obede, nech so synom umyjú riad a uložia a ja som si s kludom angličana vyložila nohy🙂

mariska1989
15. jan 2023

Ja som dala pôrod príklad .čo som s mojím mužom má ani len nenapadlo si deliť prácu, či varenie ,. Toto sú veci ktoré si treba vyrozprávať nakoľko ti to prekáža . Mať tvoj problém isto ho riešim s mužom ako keď bolo niečo iné .

mariska1989
15. jan 2023

@malasandrika ho ho moja zlatá moja chýba to nieje vôbec ja sa nesťažujem takže nevidím chybu a radšej budem sebestačná ako čakať na chlapa kedy mi urobí čo potrebujem a ďalšia vec je ja sa starom o to čo viem čo mi ide a absolútne nemám s tými vecami problém dokonca radšej robím chlapské veci ako dennodenne upratovanie 😝🤪

autor
15. jan 2023

@mariska1989 ja to s ním aj riešim, nemyslíte si že čakám že moju pohodu vo vzťahu vyriešia modré koníky. A dokonca vidím aj pokrok.

nadazdi
15. jan 2023

Tato téma je aká haluz.. kódex domácich prác, to je horšie ako moja pracovná zmluva v robote 😅 keď mám PMS nerobím doma absolútne nič, len pindam.. jedlo mame z donašky, lebo chcem jesť stále! Nestíhal by nikto variť! Cez kramy som 90% domáceho času v kúpeľni, neriešim upratovanie iných časti domu.. tie ostatne dva týždne som viacmenej ok že som aj mila, aj popracem 😅 ak by som mala mat však stále nejakú ,,službu” tak to nedám.. veď keď sme s manželom doma, tak sme doma, ma byt pohoda, ma to byt prirodzene, u mna by tieto pravidla neprešli.. keď som bola tehotná nepohla som ani prstom.. dva roky života som totálne prokrastinovala, nič sa nestalo, v tvojej tabuľke domácich prác, by bol muž asi dávno zbalený a odchádzal by odo mňa preč 😅

viestta
15. jan 2023

@mariska1989 vidis a ja kludne pockam. Su veci, ktore odklad neznesu, tak bud mu oznamim, ze treba spravit hned alebo spravim sama. Ale aby som sa pretekala so "susedou" co vsetko zvladnem aj bez chlapa, to teda nie. Ked treba necakam a vymenim ziarovku, s tym nemam problem. Ale umyvanie okien kludne odlozim na ten den, ked bude doma a zvesi a zavesi zaclony. Keby lezal doma so zlomenou nohou, zvesim ich aj ja, ale preco by som to robila ked nemusim? Preco by neprebalil dieta? Preco by ho nenakrmil? Preco by nenavaril, nepovysaval? Preco by som toto vsetko mala robit len ja? Ja dokonca v pohode posedim a nic nerobim a on zatial "mukluje" pri domacich pracach. Inokedy on ma veget a "muklujem" ja. No a? Nezoderie sa ani jeden z nas a ani jednemu z nas nenarastie mozol na zadku z vylihovania. A ano, bola by som uplne sebestacna aj bez chlapa. Neviem ci aj on bezo mna v takom "luxuse" ako ma pri mne, ale urcite by ho spina nezozrala ani hladom by neumrel. Po takom mesiaci by si asi vsimol, ze treba aj oprat a po tyzdni by zistil, ze treba aj daco s tou kychynou spravit. Zatial sam od seba nedochadza na to co treba, ale ja ho uplne bez problemov zaukolujem a on ulohy splni. Co si o tom mysli neviem, ale verbalne svoju nespokojnost casto neprejavuje. To skor ja vyjadrujem svoju s tym, ze co nevidi to neriesi, a nevidi casto...

malasandrika
15. jan 2023

@mariska1989 ja som robila v domácnosti aj mimo toľko prác, že feministkám by sa oči prevracali a potom som si uvedomila, že na dieťa aj domácnosť sme dvaja, detto plat prinášame domov obaja, nevidím dôvod, prečo ja by som mala prísť domov a ešte v kostýme, žehliť, upratovať, variť, muž doma spokojnučký, vyspinkaný, oddýchnutý a zo mňa je strhaná chudera. Ja na rozdiel od Teba sebestačná som, viem, že toho muža pri sebe nepotrebujem, ak sa nenaladí na moje tempo, papa, tam sú dvere. Partner nie je od toho partner, že ho milión x treba prosiť, aby niečo spravil, má to spraviť sám od seba. Ty sa môžeš aj naďalej pretekať, koľko zvládneš sama, ofukuj partnera 😉

mariska1989
15. jan 2023

@malasandrika neviem s kým pretekam 🤣😝 je rozdiel keď chodia dvaja do práce a rozdelia si prácu keď už si ju chce niekto rozdeľovať ale nakoľko sa venujem deťom a chlap mimo sk no neviem či mám čakať 3 týždne a urobí čo treba hneď 🤔🤔🤔. Ja sa nesťažujem ani nechvslim .koľké sme takéto a teraz nás idete akože čo ukamenovať že robíme aj iné veci a podaktorí tu majú problém s tým že urobia o jednu robotu viac ... Nejdem riešiť túto tému nebudem už odpovedať na žiadny komentár ale napíšem toľko ja sa bez chlapa nestratim a je nás tu viaceré a zato ostatné tu sa stratia lebo ku všetkému treba chlapa

senta_sofia
16. jan 2023

Ano, mozes byt rada. Mne toto vydelovanie pride smiesne, v normalnom vztahu clovek nema potrebu robit si ciarocky, kto, kedy, co a kolko spravil, delba prace funguje uplne prirodzene.

lorin29
16. jan 2023

Ešte keď sme nemali dieťa robila som toto všetko sama 🙂 samozrejme že keď som napr povedala či by zmyl podlahu tak to spravil keďže ja som chodila na 12tky (teraz som na RD) a nemá problém povysavat, zmyt podlahy alebo niečo upratať 🙂 ale nedelíme si prace🙂proste keď treba upratať upracem bud sama alebo mi pomoze

paris1813
16. jan 2023

Podľa mňa super . Potom sa niektoré ženy sťažujú ake sú unavené atď . Deľba práce v domácnosti je nutnosť .My máme aj dve deti a takisto obaja sme rovnako rodičia tak nevidím dôvod prečo má fungovať v domácnosti len žena 🙂

marieta777
16. jan 2023

Musím najprv napísať toto aby som nevyzerala , že som antifeminista atď..
Ja som za , že si treba pomáhať , ale čím ďalej tým viac vidím ženy , ktoré strašne vyžadujú od chlapov to a ono ( aj ja sa niekedy pristihnem) a potom stretávam chlapov heterosexuálov , ktorí používajú make up , s odvovodnemim , veď keď to robí ženu krajšiu aj ja sa chcem viac páčiť ( nejde o inak orientované osoby )
Čo tým chcem povedať , že Boh ( priroda , vesmír..) nás vytvorili v harmónii a každý ma svoje miesto a úlohu na tomto svete . Nechcem tu filozofovať ani nič také , len potom vidím ako ženy veľmi bojujú za rovnoprávnosť a častokrát zabúdajú na to , že to ma aj dopad na opačne pohlavie , negatívny .
Dúfam , že je jasné , že zastávam rovnováhu a harmóniu .
Čiže tvoj muž ti pomáha a to je od neho veľmi pekné

inaemre
16. jan 2023

V prvom rade si kupte umyvacku.