Robí toho môj muž dosť?
Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.
@atinkaa k tomu môjmu citovanému, ja a tým začnem že dnes by si mohol urobiť toto a toto, keď vidím že nič nechám to tak aj celý deň a až tie ďalšie dni tlačím, keď vidím že to má na háku a vôbec ho netrápi že by bolo doma niečo urobiť. Nie je to tak že do neho hucim nonstop od bodu kedy si uvedomím že niečo treba urobiť, kým to urobí.
@lujza123 najprv dobre čítaj
@autorka, vidis a ja tu nerovnost tam citam opat....ano chapem, ze je to otazka rovnosti, ze nechces vsetky domace prace len ty....akurat ju chces ziskat nerovnostou, teda prikazmi, tym, ze to chces nadirigovat a zjavne to nefunguje, to je to na co som ti chcela poukazat, ze by to mozno chcelo zmenit kanal na ''ktorom k nemu vysielas tieto svoje vety'' lebo evidentne fungujes tak, ze ty zapnes a ides a on ta vypina, nepocuva, nereaguje....a ide o to ako sa naladit spolocne...ako si spolu doma vytvorit to, co by si si priala a mozno i on, aby ste tam mali pekne, aby ste sa tam mali dobre...aby to bolo vase.
My žijeme v byte a komplet všetky práce robíme obaja. Raz jeden, raz druhý. Všetko robí sám od seba, v živote som ho nemusela žiadať, aby niečo upratal, vidí bordel, chytí metlu a pozametá. Vybavené. Jedine že ja asi viac čistím kúpelku. Neriešim. Keby mám byť len doma s dcérou a chlap rieši vsetky nákupy mimo, tak by ma porazilo. Ja milujem chodiť po vonku, prechádzať sa, cestou vybavím, čo treba. Sme spolu roky v laske, harmonii, bez hadok, v pohode. A je to chlap, necíti sa byť ženou. Ani ja nie som chlapina 😅
@atinkaa Pre Krista Pana, nech sa v tejto diskusii prihlasi zena, ktora denne zabezpecuje celu domacnost s nadsenim a usmevom na perach 365 dni v roku. Treba? Urobim. Co sa mam co ladit?
@atinkaa niektori ludia nezaberaju na signaly vysielane na tej neznej vlnovej dlzke. Niektori robia mrtveho chrobaka aj ked ich druha strana poprosi.
Nikto nevie, ani ty, ci autorka blaci na toho svojho, nech okamzite povysava alebo mu len oznami, ze treba povysavat. Nebude ho predsa prosit aby laskavo povysaval ich spolocnu domacnost. No a ked pan nereaguje na prvy krat, tak treba oznamenie opakovat, ale opakovat po tri dni za sebou to iste, tak tam kazda laska a porozumenie konci. Pretoze aj prijimajuca strana by mala s laskou a porozumenim pre potreby toho druheho a aj spolocne potreby ten vysavac konecne vzat do ruky a povysavat.
@borabalazova sak kazdy ako mu je prijemne, na mna pre krista pana ani urob, uz si urobil, urobis to! nefunguje, teda som dala do plena moznost, ze to nefunguje ani na pana, ktoreho ma doma, asi - mozno.
Ale neberiem ani moznost riadenia domacnosti v praci, ze ti niekto zada .....ad 1 az ad 100 a ty vykonas a si s tym ok, kazdy to mame inak nastavene a cokolvek na com sa oni dvaja zhodnu bude ok, pre nich, o tom je rodina, len je potrebne aby sa vyladili oni dvaja.To ze to neladi so zvyskom MK , s tebou alebo so mnou nevadi absolutne, pretoze my s nim nezijeme a on s nami tiez nie, teda cokolvek co funguje u teba, u vas doma funguje u vas doma, nie je to zakonite prenosne k inym
@viestta ja to ani netvrdim, ze viem ako to u nich funguje...ja jej pisem ako funguju jej slova tu na mna a to aj ta upravena, zjemnena vysvetlena verzia, je tiez nerovna a to je cele cim som k tomu jej problemu prispela - rozprava sa s nim ako s dietatom, ako s podriadenym, ktoremu hovori ulohy, ktore ma vykonat a on ich zjavne doma nechce. Ak odhliadnes od stereotypu, ze mozno nechce slamku prelozit, tak je tu este mozna uvaha ako sa o nastaveni povinnosti doma bavit inak - rovnocenne - to je myslienka pre nu.
@viestta mňa zase nebaví komandovať dospelého človeka, keďže ak zadeľuješ úlohy, tak ich aj určite kontroluješ, ich splnenie, na koľko percent, ohodnotenie za prácu 😎
@mooonika1975 jasne, kontrolujem, znamkujem, vyhodnocujem prevedenie aj cas a podla vysledku je potom odmenovany. Niekedy dostane piskotku, niekedy dostane pochvalu do zositka, niekedy mu dam... 🙄
A nie, ani mna nebavi vychovat stareho capa a ucit ho to co ho mala naucit jeho maminecka, ale zas jednoduchsie a menaj namahave je zadelovat ulohy ako urobit zo seba otroka, a robit si vsetko sama. Nie kazda sme si vybrali prvotriedny tovar, ale pracujeme s tym co mame. Pretoze chceme pracovat na tom aby to fungovalo. On vie, ze sa od neho ocakava, ze sa zapoji a ja viem, ze sa zapajat chce, aj ked sam od seba nevie zakazdym ako.
Tak ja o chvíľu teda čakám rozvodové papiere na stole 🙈 môj manžel porobí aj auto, aj okolo domu, aj v dome, aj murarcinu, elektriku, vodu, ale predsa to není práca na každý deň. Síce sme to nikdy nemali rozdelené, ale vždy keď jeden mohol tak porobil. Nikdy u nás nebola mužská či ženská práca. Obaja jeme, obaja chodíme po dlážke. Síce nerodil ale bol pri oboch pôrodoch a síce nekoji, ale od pôrodnice oboch vedel prebalit, umyť, prezliecť a keby mohol, tak kľudne aj nakoji. A dokonca keď ja kojim, tak dokáže naplniť umývačku, práčku, alebo preniesť veci do susicky a stále je to chlap, nič mu neodpadlo 😱 ale asi ho teda posadim na gauc, supnem mu mobil do ruky, zapnem Netflix a ja budem v kuchyni variť ovešaná dvoma deťmi, aby náhodou ich otec neodišiel od takej furie 👌😁
@viestta no a tu skončime, povedala si podstatnú časť, .... vieš, že sa zapájať chce.... , v tom sa líšime a sme na začiatku. Môj je naučený, že nemusí, doma vládol u nich patriarchát, s neobmedzenou mocou. Takte nie si je vedomý, že ak nič nerobí, že robí niečo zle. By som ho musela preprogramoval úplne. 😂
@mooonika1975 keď vám to takto vyhovuje, budiž. Ja by som ho přeprogramovala určite. Já tiež v tom upratovaní nevyživam, je to pre mňa čisto povinnosť ktorá sa musí a nebaví ma to. Kto sa mňa opýta či to chcem?
Tiež som musela trošku na ňom popracovať na ňom, odpoveď ja to neviem, nebola pre mňa dôvodom, ja som to tiež nevedela od narodenia, ale musela som sa to naučiť. Ale naučila som sa to nekontrolovat, zas nie je retardovaný aby to nevedel urobiť poriadne. A ono to potom odrádza, keby behám za ním s handrou a opravujem jeho robotu. Keď aj na niečo zabudne, len mu poviem ďalší krát že daj si na to pozor, alebo sa ho po práci opýtam, či na niečo konkrétne nezabudol. Ja mám systém, že dva krát ročně upratujem komplet byt každú skrinku, škáru, odtiahnem nábytok atď. Proste generálka. A to si neviem predstaviť, že by som to robila sama. Samej mi to trvá aspoň 4 dni, keď chcem aby to bolo riadne a nechcem pri tom byt zas od rána do večera. Keď sa chytí aj on, za dve doobedie to máme ako nič a môžeme sa potom venovať koníčkom alebo oddychovať.
@mooonika1975 ja som musela "preprogramovavat" v obidvoch mojich vzťahoch, bohužiaľ. Len to treba robiť vždy na začiatku vzťahu, myslím ze po 10 tích rokoch spolužitia už to ide ťažko. A nie kazda žena má na toto nervy a povahu bojovať s nejakým zaťatym chlapom pretože to je niekedy naozaj beh na dlhú trať.
Nechápem čo je to za výchovu a ako čítam toto fórum tak rýchlo to nezmizne 😬 Ako uznávam takúto muzsko/ženskú delbu práce na nejakom statku, farme kde sa ten chlap nadre vonku dosť ale ze si to ľudia nesú aj do panelákových bytov....
@lakebabe ja som po pravde ostala v šoku z toho "zdrhne ti za inou keď nebudeš upratovat"... Keď to napísala prvá ešte mi to prišlo vtipné, ale keď to isté začalo písať viac žien až mi zle prišlo..
Rozmýšľam akú majú tie ženy sebahodnotu keď si myslia ze chlap je s nimi iba preto lebo mu zdarma upratujú domácnosť....
@mooonika1975 aj moj bol vychovany v tom, ze zena robi vsetko. Nastastie si celkom skoro uvedomil, ze takto to nefunguje. Asi som mu to dobre vysvetlila. Takze niekde si spravila chybu. Bud vo vybere, alebo v taktike. Ale aj tu plati, ako si kto zariadi tak ma. Ja som spokojna, teba mi je luto.
@lujza123 @lakebabe taki zdrhnu a najdu si taku, pri ktorej makaju okolo domacnosti, deti az sa im za usami dymi. A este su aj spokojni, lebo potom im ostava dostatok casu na spolocny zivot, nie zivot vedla seba.
A k tomu matriarchatu este prihoda: Raz davno sme mali v robote debatku o kadecom a starsi kolega sa rozculoval, ze vcera nemohol v klude pozerat hokej, dokonca nevidel najkrajsi gol, pretoze sa mu do vyhladu postavila zena, lebo ona "akurat vtedy musela vysavat a este bola zduta, lebo jej nastacilo nohy zdvihnut, on sa musel s kreslom presunut". Ked som sa ho spytala, preco nepovysaval cez prestavku, nemusela sa mu tam motat a bol by videl vsetko, tak som si vypocula prednasku o hlupych feministkach, ktore si vobec nevazia to co chlap pre rodinu robi.
@viestta dakujem😂
@lujza123 ja si myslim, že je problem vo vzťahu matka - syn, aby syn pomohol matke, tak by to prirodzene robil aj ku žene.
Mám bratrancov, ktorí podotýkam, MUSELI , lebo ich mama generál, museli upratovať. A vždy sa chválila ako ich dobre vychovala, že všetci doma pomáhali. No ale tam to MUSELI bolo také, že ani jeden nemá ženu, všetci rozvedeni, dvakrát aj, a doma nepohnú palcom. 😂 Takže naučiť dieťa spoločne sa starať o domácnosť, to je ten správny postup, podľa mńa. Nie nasilu, nie každú sobotu ako sme to robili my, to som vrcholne neznášala a sama v sobotu nikdy neupratujem, práve kvôli tomu stereotypu.
@mooonika1975 ukaz mi jedinca, dieta, chlapa, zenu, ktory by TIE roboty robil sam a dobrovolne. V istom momente proste pride to musis, musim pre kazdeho. Vychovat dieta k tomu, ze sa niektore prace spravit musia aj ked sa im prave nechce, nebavi ich to, ale bez nich to jednoducho nejde, je sice zlozite ale nie nemozne. Ak by som ja robila len to co chcem a co mam rada, tak nastane doma nekonecna katastrofa. Ak by som nechala na chlapa, dieta len to co sa im chce a kedy sa im chce, tak by som tu lietala s vyplazenym jazykom a ak by som aj ja robila len to co sa mi chce a kedy sa mi chce, tak to tu mozem hodit granat a bude... Zivot nie je prechadzka ruzovou zahradou a kazdy robi aj to co sa mu nechce ale je to nevyhnutne. V domacnosti ide iba a len o primerane rozdelenie tych nevyhnutnosti na kazdeho jej clena, vratane deti a samozrejme aj na chlapa.
Tak ja teda "okolo riti" mojmu nebeham. Su veci ktore urobi samozrejme aj sam, ale to, co si tu pisala ako "umyvanie okien, cistenie spajze, upratovanie skriniek...." no uprimne, chcela by som vidiet tych muzov, co poznas a ktory pridu len tak sami od seba za zenou, ze "milacik mame spinave okno, idem ho umyt"🤦♀️😅
Moj nam postavil napr. dom, robi takmer vsetko okolo domu a v zahrade...lebo ho to "bavi". Ano, prace v domacnosti nie su jeho oblubene, ale nema problem bez reci umyt aj tie okna, ked mu poviem... Su prace, ktore si radsej urobim sama samozrejme, lebo viem, ze ich urobim dokladnejsie. To, ze muza domace prace nebavia hned neznamena, ze ich nerobi, ze mu zena skace okolo zadku, alebo zije ako "na smetisku" a v strede obyvacky ma ohnisko, kde si s rodinou opeka na veceru "spekacky". 😂
@viestta ja ti gratulujem, že si to zvládla, ja nie .👍

Za to co sa týka upratovania je toho o moc viac ako bolo na dvojizbaku v meste pre mňa neporovnateľne. Preto pri víkendovom upratovaní si buď delíme poschodia komplet upratať alebo sa rieši príležitostná pani na upratovanie ked nie je cas a pri dieťati to bude pravidelná pani na výpomoc.