icon

Robí toho môj muž dosť?

13. jan 2023

Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.

irusa
13. jan 2023

prepokladám, že aj financie máte každý zvlášť....

autor
13. jan 2023

@zuzubb007 chcieť po ňom aby sa staral o domácnosť rovnakym dielom ako ja je teror? To by som mohla aj ja potom plakať že platím polovicu nákladov za bývanie 😂

autor
13. jan 2023

@irusa áno máme, ale náklady platíme narovnako. Plánujeme spoločny účet len sme sa ešte nedohodli na banke

irusa
13. jan 2023

a vy ste manželia ?

rhodesian
13. jan 2023

Vďaka za môjho chlapa ktorému nemusím nič hovoriť 🙈 máme 2 deti, a u nás to funguje tak že kto sa čoho "chytí" ten to urobí. Varenie, pečenie, kúpanie a také je na mne, lebo on variť nevie. Zato keď vidí ze som cez deň nestihla povysávať tak mi ešte povie "oddýchni si, ja to urobím". Keď idem na vychadzku s kočíkom, nesedí na riti a neškrabe si vajcia, spraví čo sa mu spraviť chce/čo vidí ze urobiť treba. A funguje to perfektne. Ani jeden z nás nemá pocit že by niečo "musel, lebo mu to ten druhý prikáže" 🤷‍♀️

louise
13. jan 2023

Ja som 17 rokov neumývala okná, muž si to sám vzal na seba a nikdy som ho nemusela upozorniť. Tiež vysávanie, to je jeho. Okolo domu práce, na záhrade hrabe lístie či píli konáre. Ostatné domáce práce si pomáhame navzájom a deti majú tiež povinnosti. Neviem si predstaviť ho postaviť k žehličke, opral raz a aj to všetko doružova. 🙂 Máme čisto a útulne, ale nežijeme u nás doma pre upratovanie, preto som nikdy nerobila pre domáce práce dusno. Keď príde z práce skôr ako ja, vyloží a naloží umývačku. Keď má poobednú, viac porobím ja. Sú dôležitejšie veci v živote, ktoré ako rodina riešime.

liz_lemon
13. jan 2023

zehlit nemusis, resp. moj muz si kosele do prace vzdy zehlil sam, a co sa tyka ukladania, tak nech si svoje veci ulozi sam, a co mate spolocne, tak sa striedajte, ked to chces mat tak striktne rozdelene, my sme 4 absolutne neriesim nejake rozdelovanie domacich prac, obaja robime co treba, kazdy ma to svoje, co ma radsej, ale obaja robime vsetko okrem okien a smeti, to robi len muz

osky
13. jan 2023

Kup si umyvacku a chod teraz rychlo vybozkavat svojho muza.
Mas doma poklad.
Tak sa snaz si ho udrzat.
U muzov je normalne,ze im veci treba pripomenut,ci prikazat-poprosit aby urobili.
V mojom okoli,kto to robi Sam od seba,to su ti,na chlapcov😉
Mate to pre mna az chorobne podelene a Este riesis ,ze toho robi Malo.
Ty brdo.
Asi ste Este prilis mladi..
Pride cas,ked ocenis,ze tvoj muz je MUZ,CHLAP a bude ta potrebovat.
Lebo takyto sebestacny,plne funkcny chlap si ovela lahsie bude hladat zabavky pomimo.
Ono,je to Super,ze je schopny vsetko urobit,ze ti pomaha..
Len treba odhadnut hranicu.
Kde uz to presahuje medze.
Moj muz,hoci to vie,neperie,nevari,nezehli,neutiera prach....
Vyssva alebo cisti kupelky,flazky...sk ja nestiham.
Vari ak je Sam...
Proste ked musi,urobi vsetko.
Ale ked som tu a mozem....
Deti nemame.
Mna by vystrelo...ved co budem potom robit ja?
Chcem ho funkcneho inde.....💔

54tinka54
13. jan 2023

Prepáč ale takto striktne si deliť kto čo robí.. este aj varenie podelené na polovicu 🙈 ja si to neviem takto predstaviť.. zas je pravda že môj manžel keď vidí riad tak ho sám od seba umyje, tak isto ho odloží ak nejaký je.. ja to isté. Proste si nevykrikujeme kto je teraz na rade.
Ja mám skôr z teba pocit že tebe sa až tak nechce robiť tie domáce práce, tak potom takto striktne trváš na presnom rozdelení. Ak ťa to nebaví, tak kúpte umývačku riadu, robotický vysávač… a nezabudnite si rozdeliť náklady na presnú polovicu 😂 (prepáč za tú uštipačnú poznámku, ale príde mi to smiešne… tvoj muž robí tak akurát).

aknamorka22
13. jan 2023

Podľa mňa tvoj muž robí viac ako väčsina. Mne by to stačilo. Ja musím pratat po dvoch deťoch a ešte aj po ňom :D keby tak povysaval, utrel prach a vylestil zrkadlá,asi by som odpadla. Ale on zase chodí do obchodov, urobí večeru, večer ukladá deti spať. Ja zase nemám nastavené vysoké štandardy na poriadok v domácnosti. Nezehlim, neumyvam okná každý týždeň, nevytieram podlahu každý deň. Raz mi muž vyčítal, že celé dni doma nič nerobím (áno, s dvomi malými deťmi sedím na gauči s vyloženými nohami). Tak som sa vytočila, že som naozaj prestala všetko robiť. Ani len lyžičku som neumyla. Po týždni ma prosil na kolenách a odvtedy viac pomáha a menej papuluje 🙂

ada12345
13. jan 2023

Za prve, kúpte si umývačku riadu a máš vyriešený prvý problém. Za druhé, žehli len to, čo nevyhnutne treba. Alebo jemu vydeľ košele, nech si žehlí sám (ak ich denne nosí). Za tretie, nie je veľa mužov, čo varí, takže to máš ešte bonus.
Úprimne príde mi čudné, že si to takto vydeľujete pol na pol. A ešte to takto sleduješ a závidíš mu, že on má menej roboty/viacej voľna. Život a domácnosť sa nedá rozdeliť na polovicu. V normálnej rodine robí každý to čo treba a čo stíha. Nikdy sa to nedá merať na "spravodlivú" polovicu. Ak ty máš pocit, že si robila viac a nevládzeš a on sedí na gauči, tak mu prideľ prácu aj z tej skupiny, čo bežne robievaš ty. V domácnosti sa musíte vedieť zastúpiť pri všetkých činnostiach. Snáď nemáte doma ešte aj tabuľku s rozpisom služieb. 🙂 Nepíšeš, kto vynáša smeti, kto robí nákupy, kto zabezpečuje servis okolo auta/aut.
Čo budete robiť, keď budete mať deti, keď už teraz máš pocit, že nevládzeš? Zblázniš sa, lebo potom budeš mať násobne viac roboty a ako si to budeš deliť? On bude nosiť dieťa na rukách a ty upratovať plienky a grcky a budeš mu závidieť, že on "len nosí"??
Teraz ste dvaja, roboty v domácnosti minimum, udržujte si priebežne poriadok. A ty zvoľni tempo, nemusí byť všetko tip top vygruntované a ligotať sa. Radšej sa snaž mať v domácnosti pohodu, aby si to ten tvoj muž pri takomto prístupe za chvíľu s tebou nerozmyslel.

buberova
13. jan 2023

To fakt ženy???

Keď je tu téma, kde žena robí väčšinu vecí okolo domácnosti tak ju tu kritizujete, že chlap má full service a že ona nemá byť slúžka a nech aj on niečo robí.. a že chlap nemá pomáhať v domácnosti ale rovnomerne sa podieľať na domácich prácach.. a keď tu pani napíše, že majú podelené práce a že aj chlap niečo robí tak jej píšete, že nezvládne dieťa a že čo to je len pustiť práčku a umyť riad?

Skúste si nejak zjednotiť názory. Niekedy mám pocit, že na modrom koníku je trend zásadne nesúhlasiť s autorom a proste ho skritizovať nech sa deje čo sa deje..

diewcatqoo
13. jan 2023

Asi by som nedokazala zit vo vztahu, kde je vsetko takto striktne podelene. Citila by som sa velmi zviazana. Mne takyto zivot nevyhovuje, rada riesim veci spontanne, aj pri delbe prace v domacnosti.
Prajem vam, aby sa vam podarilo babatko a aby to nebol pre vas velky sok, lebo dieta takyto nalinajkovany zivot dokaze dost narusit.

panelacikova
13. jan 2023

autorka... ja žijem s dcérou. každú chvíľu niečo je. keď sme doma obe, umývam riad 2x do dňa (mám maličký bytík, na umývačku žiaľ nebol priestor). i tak mi umývanie zaberie cca 2x10 minút. viac nie. nechápem, prečo každý večer umývaš riad 45 minút. buď si totálne ľavá alebo varíš pre celý regiment.
A čo sa týka ostatných vecí, máš doma poklad. ty nariadiš, on vykoná. ako na vojne. super. len tak ďalej. prídu deti a nastane pravdepodobne jedna z týchto situácií:
1. on toho bude mať plné zuby, lebo vy by ste mali ako manželia spolupracovať a nie mať podelené a hnať sa do roboty jeden druhého alebo navzájom... no a deti/nedeti, on odíde. bude pokladať za jednoduchšie postarať sa o deti raz za čas a zaplatiť ti alimenty, než byť denno-denne sekírovaný čo urobil a čo ešte nie
2. úplne rezignuje a nepohne už ani prstom okrem toho, že sa zahrá s deťmi. a ty sa potom môžeš aj potrhať na márne kúsky, nič nezmôžeš. on si bude spokojne sedieť na uprdenom zadku a usmievať sa ti do tváre, kým ty celá purpurová budeš vykrikovať zoznam povinností, ktoré ešte stále neurobil.

prepáč, že to tak vidím, ale toto mi vyplýva na základe tvojho úvodného príspevku. na základe tej nadradenosti, s akou to píšeš. on ti nie je partnerom, on ti je podriadeným.

lujza123
13. jan 2023

Podľa mňa to mate podelené akurát. Ono vždy je jeden z dvojice aktívnejší, poriadkumilovnejsi atď..

U nás doma som to vždy ja kto zaveli "ide sa upratovať" ale vôbec mi to nevadí.

Ja by som skôr povedala ze možno toho robíte až veľa, fakt umyvacka je veľká pomoc, žehlenie je zbytočná strata casu a okná ved to stačí raz za rok

simsalabim
13. jan 2023

Tak si tie “pridelene” prace obcas vymente 🤷‍♀️ Mne sa nezda, ze toho robi prilis malo…

snehovakralovna
13. jan 2023

@mirkava ani moj.

ness222
13. jan 2023

Ja doma robím 98% všetkých činností- bývame v 3- izbovom byte s dvoma kúpeľňami a predzáhradkou ( o tú sa stará muž), niekedy tiež nadávam a sťažujem sa že nevládzem všetko robiť sama, že by som prijala pomoc, no potom si uvedomím, že ja sama som si to takto nastavila na začiatku vzťahu lebo som chcela robiť všetko sama aby to bolo podľa mojich predstáv, a občas mi to vadí. No v konečnom dôsledku viem že keby môj muž začal umývať kuchyňu, kúpeľnu, alebo čokolvek, aj tak by som to išla po ňom skontrolovať lebo viem, že nemá také "oko" ako ja a nespravil by to tak "dokonale" :D
Podľa toho čo píšeš máš super ochotného muža, nemyslím si že si nepríjemná ženská ale buď rada za to, čo doma muž robí 🙂
Dám ti radu- keď píšeš takýto príspevok na tento portál, môžeš čakať, že vo väčšine komentárov sa tu do teba pustia zakomplexované ženy, ktoré si potrebujú aspoň virtuálne kopnúť a liečiť komplexy zo svojho únavného a depresívneho života , vidím to tu takmer pod každou diskusiou, kde žena prizná nejakú slabinu, resp. pochybnosti o svojom konaní.

panelacikova
13. jan 2023

@osky môj urobí aj sám od seba, bez problémov a nie je gay 😀 ale on je "stará" škola, kedy sme ako deti makali aj v domácnosti denno-denne. takže považuje za normálne a prirodzené urobiť veci v domácnosti bez toho, aby mu to musela pripomenúť žena 🙂

melanta
13. jan 2023

Áno, som zástanca, že starostlivosť o domácnosť má byť rozdelená. Ale to majú byť záležitosti, na ktorých sa ľudia dohodnú a potom fungujú spontánne. Ale vypočítavať pomaly na minúty, koľko komu čo trvá a podobne? Taký život by ma nebavil. A žiť s niekým, komu musím rozkatovať? Rozkazovať? Pripájam sa k názoru @panelacikova že ty máš doma nie partnera, alebo podriadeného.

orangiiina
13. jan 2023

Sila. Keď sme boli sami, všetko som robila ja. Stíhala som, nevadilo mi to. Ak tebe teraz vadi, že ti malo robí, radšej nemajte deti. Vás vzťah nemá budúcnosť, lebo ho budeš naháňať z roboty behať okolo decka, budeš mat pocit “že toho robíš viac ako on”, čo aj budeš musieť.

panelacikova
13. jan 2023

@ness222 pozor, nie tá žena je zakomplexovaná, ktorá s manželom spolupracuje a prirodzene bez príkazov si navzájom pomôžu kde a ako treba. ale tá, ktorá cíti potrebu ísť po manželovi skontrolovať ako umyl podlahy 🙂

ada12345
13. jan 2023

Inač, nechápem celkom, že "naopak to nefunguje, že by sám naplnil pračku alebo ožehlil".... To koľko tých pračiek riešite týždenne keď ste dvaja??? Max. tak 2 a aj to je veľa. Keď budeš mať deti a budeš mať tých pračiek oveľa viac a aj skladania prádla, tak to sa už len zblázniš z toho delenia na polovicu. A aby sám chlap od seba zobral žehličku a žehlil? Tak takého nepoznám. To nie je nevyhnutnosť, mať ožehlené.

petamich
13. jan 2023

problem podla mna vobec nie je v tom ci robi malo alebo vela, problem je tvoj postoj, sposob akym o vasej domacnosti a svojom partnerovi hovoris a aku mas ty predstavu, ze by to malo byt 🤷‍♀️ ale ak on s tym je okej, ze takto fungujete budiz

my nemame striktne podelene, co kto robi, moj manzel niektore veci robi automaticky, niektore sa mu nechcelo a zvolil si cestu, ze plati upratovacku no a niektore mu treba povedat, o dieta sa stara uzasne, mam cas aj sama pre seba a to mi staci, aby som mala na chladnicke rozpis, kto je za co zodpovedny, mi pride chore a vhodne pre tinedzerov, aby si uvedomovali co vsetko starostlivost o domacnost obnasa a nie pre dospeleho chlapa, skuste si nabuduce stopovat, komu co trva, aby ste to naozaj mali 50:50 a nemala si ani nahodou pocit, ze pre svoju domacnost a svojho partnera robis cosi viac ako on

simonka_ba
13. jan 2023

Toto musím dať prečítať môjmu mužovi, on doma nerobí absolutne nič, okrem vynášania odpadkov. Máme ale 2x týždenne upratovačku plus výpomoc a ťažšími nákupmi atď. Moja filozofia je, že muž sa má sústrediť na biznis, zabezpečovanie rodiny a nie utieranie riadu.

sono2
13. jan 2023

Môj muž nerobí nič. Ale že nič. Nula. Ak ti to pomôže. V živote nevysaval.
Ale deti vie plnohodnotne obriadit, aj bábätká keď boli.
Zarobi prachy! Ja zarobím na výdavky
Robí od nevidím do Nevidím. Vy to mate v pohode ja by som skôr pristála, v tvojom prípade, trebárs že nie deliť Ale raz jeden raz druhý alebo riady a prádlo až bolo vylúčne len jedného robota.

autor
13. jan 2023

Ešte k tomu striktnemu deleniu by som chcela poznamenať, že to nebolo uplne vynútené. Proste niektoré veci mu nejdú a ja to rešpektujem, takže sme sa dohodli že bude robiť to, čo vie a čo chce. To k tomu že máte zo mňa pocit že som harpia a že utečie. Mne by nevadilo robiť viac v momente keby vidím, že mu nemusím 10 krát "hucat" že máme centimeter (obrazne) prachu na nábytku. A s tým varením tiež nemáme striktne že striedame sa ale proste ten kto má čas tak ten vari. Ale tiež ma vytacala že keď nič nepoviem tak on je schopný za celý deň čo je doma nenavarit a keď prídem po dvanásť hodinovej službe večer domov tak ma mňa pozerá zmätene že on nevedel že má navariť a ešte sa pýta tak že čo bude na druhý deň jesť. Tak väčšinou mu na to poviem že je to jeho problém nie môj. To mi zas nepríde ako nejaká extra tragédia. Robíte tu z toho ako mi odíde a neviem čo, no popravde mať takého čo doma neurobí nič a vy mu idete byť vďačné za to že ráno vstane z postele a ide do roboty a to je všetko, tak to by som mala zabalené veľmi rýchlo

anickabasnicka
13. jan 2023

zase jedna emancipovaná ženská, co chce mít všechno v rámci rovnoprávnosti přesně rozdělené na polovici. jako, je hezké, že jsi svého partnera naučila dělat některé věci v domástnosti, ale věř mi, pokud budeš neustále na něho tlačit a vyčítat mu, že ty makáš okolo domáctnosti víc než on, tak bud z něho uděláš totálního podpantofláka, který nebude mít sice na nic svůj vlastní názor, ve všem tě poslechne, ale ty si ho časem přestaneš vážit. a nebo to ještě nějakou chvíli s tebou vydrží a začne se časem poohlížet bokem po jiné, která po něm nebude chtít žehlit a podobné blbosti,ale bude ho brát za chlapa a pochválí ho za jiné věci, třeba i za to škrábání po koulích. ..chlapa můžeš naučit a přinutit uklízet, a vycvičit ho jako opici, ale mozek a myšlení bude mít pořád jako chlap. teda pokud mu ho nevymyješ, ale to pak si rovnou najdi ženskou nebo jinou orientaci. a ušetřiš spoustu času a nervů s převýchovou.....opravdu to přeháníš. bála bych se tě mít za snachu

ada12345
13. jan 2023

Pozri, tak mu nechávaj doma pred službou lístok s rozpisom, čo má spraviť kým si preč. Nejak sa mi nechce veriť, že za 12h sa nenaje. A tiež nemusí byť každý deň teplá večer panebože.

ness222
13. jan 2023

@panelacikova vec názoru 🙂 niekto to nazýva zakomplexovanosťou, niekto prehnanou poriadkumilovnosťou. Radšej si spravím všetko sama, nemusím po nikom nič kontrolovať, ako spoliehať sa na oko chlapa ktoré nie je v upratovaní také precízne ako ženské, ale viem že sa nemusím báť stúpiť bosou nohou na podlahu aby mi o chvíľu nezostala čierna, tak ako keď som párkrát bola na návšteve u kamošiek, kde má chlap na starosti vysávanie a umývanie 🙂)