icon

Robí toho môj muž dosť?

13. jan 2023

Minule som sa tak sťažovala kamarátke že by som chcela aby môj muž trochu viac doma pracoval. A ona mi na to povedala že mám byť rada. Máme to podelené tak že ja umývam riad a on odkladá, ale niekedy odložím aj ja, ja periem on vešia ja potom žehlím a skladám, on utrie prach, vyleští zrkadlá a povysava a ja umývam podlahy a kúpeľňu. Ďalšie nevymenovane veci ako okna, veľké upratovanie skriniek, špajze atď robím ja. Ono takto napísané sa to nezdá, ale tie moje úkony su väčšinou časovo náročnejšie keď sa nad tým tak zamyslite a do všetkého ho treba tlačiť musím mu rázne hovoriť čo kedy má urobiť aj niekoľko krát za deň aby sa rozhýbal. Myslite že ja som tá zlá zlá ženská, alebo mám oprávnene pocit že toho robí malo? Varenie máme podelené na polovicu, ale aj tak to robím častejšie ja.

teleskop
13. jan 2023

vadilo by mi ze ho musis tlacit

ropucha6
13. jan 2023

Ja sice tento problem nemam, ale nie kazdemu chlapovi dojde. Normalne mu daj rozvrh prac s harmonogramom, mozno bude aj spokojnejsi, ze vie, kedy co ma robit a nebudes nanho nastvana 🙂 tiez odporucam kupit umyvacku, susicku a nezehlit ;) ja neznasam zehlenie a sebe 99% percent veci ani nezehlim, toto moj chlap vie, ze ked nieco chce mat ozehlene, tak si to musi spravit sam. Staci mi zehlit malej 2mesacnej, aj to len tak, aby sa nepovedalo.

osky
13. jan 2023

@panelacikova no vsak pisem,ze v mojom okoli.
Nepisem to uplne pausalne.nemusi byt hned gay😆😅

ropucha6
13. jan 2023

Inak nemyslim si, ze si zla, tiez by ma nebavilo robit veci v domacnosti sama alebo aj vacsinu.

slovenka753
13. jan 2023

Nečítala som diskusiu, ale je potrebné podotknúť ze väčšia záťaž je skoro vždy na žene. Už len kvôli tej psychickej zaťaží ktorú má, že na to proste musí myslieť. Podľa mňa nerobí malo, ale zase ani z toho nepadám na rit. Mňa tiež starostlivosť o domácnosť nenapĺňa, takže ta úplne chápem. Ale jeden bude vždy dávať starostlivosti o domácnosť viac. Bud sa s tým zmier alebo sa o tu domácnosť prosto nestaraj. Keď som začala bývať s priateľom čoskoro manželom jednoznačne som mu povedala ze upratujem maximálne raz za týždeň. On je z nás ten poriadkumilovnejsi takže každodenné vysavanie (ktoré vyžaduje) a takú bežnú údržbu počas týždňa obstará on. Na druhú stranu pracku a susicku som mu zakázala používať keďže mi zopár veci zničil.

Skúsila by som si zaobstarať robotov (umývačka, sušička, práčka, robotický vysávač).

Ale ak chceš spravodlivosť tu asi nedosiahne, mužov veľa veci prosto nenapadne.

1andrea111
13. jan 2023

Tak aby to bolo naozaj spravodlivé Ty budeš tehotná a on bude rodiť. Hádam to nenechá všetko na Teba? Áno chlap sa tiež má starať o domácnosť, nielen žena, lebo tam žijú spolu. Ale spôsob akým to autorka píše, nie je príliš vludny, bez lásky, rokazovacny. Potrebuje niekoho kto bude robiť v domácnosti presne toľko čo ona, a keď nie, nech ide preč.

zuzi0911
13. jan 2023

U nás sa o domácnosť atď starám viac menej ja...muz záhrada,dvor rekonštrukcia,práca a mnoho iného...
Keď treba urobí aj doma aj navarí ci napecie...
Teraz som tehitna tak príde z prace a snaží sa co najviac robiť on ..a napr mi to vadí,lebo nie som Chroma...keď som bola v nemocnici tak ma zastupil na 200% dcéry mali všetko čo si zaziadali od raňajok až po dezerty,oprate a este aj adventny svietnik mi urobil ...proste urobi všetko.....okná výlučne umyva on ..proste každí priložíme nejako ruku k dielu....

tiezjedna
13. jan 2023

@babulkomale no on určite nie, lebo keby kamkoľvek s tým pravopisom nabehol, tak by mu to ani nikto neveril😂

caroline_
13. jan 2023

@liz_lemon stále je to činnosť, ktorú treba vykonať, aj keby len doloží toaletný papier na wc, alebo doplní mydlo. samé sa to neurobí.

malasandrika
13. jan 2023

Po prečítaní celej diskusie sa už teraz bojím, čo mi moja dcéra prinesie domov za “muža”. Môj otec je maximálne zručný v rámci domácich prác, fantasticky varí, nemá problém murovať, vŕtať, pracovať okolo domu, učil sa so mnou, pripravoval ma do školy, o dcéru sa vedel postarať ako o mňa. Už môj manžel bol “iné kafe”, kde skôr mňa je vidieť s vŕtačkou či kladivom. Ale chápem, vec výchovy. Ale to, čo tu čítam, až mi zle ostalo.

lenka.25
13. jan 2023

No vy si ani deti nerobte , lebo neviem ako bude chalanisko aj kojiť 😂

autor
13. jan 2023

@lenka.25 prečo by mal kojit? Čo majú deti spoločne s domácnosťou?

lenka.25
13. jan 2023

Lebo nič sa nedá robiť na polovicu , to takto proste nefunguje . Podľa mna sa citis úplne zbytočne veľmi vyťažená .

autor
13. jan 2023

@lenka.25 ja nechápem čo je zle na tom rozdelit si domáce práce. Nie je to starostlivosť o dieťa ale neživé veci ktoré treba raz za čas obstarat a nikde nepíšem že sa snažím o to aby to bolo do puntiku všetko vyrovnané, ale mám jednoducho pocit že takto ako to je, je to úplne nevyrovnané a ja som tá, ktorá tu domácnosť ťahá z veľkej väčšiny

lenka.25
13. jan 2023

Veď ja vidím , že mas ten pocit . Ja ti len píšem , že keď prídu deti , tak u vás dvoch , teda lepšie povedané u teba si ani neviem predstavit aké budeš mat potom pocity . Podľa mna toho tvoj muž robí v domácnosti až až , môj ani netuší , kde mame čistiaci prostriedky a nikdy za 10 rokov neumyval ani zachod , ani kupelku a ani mi to nikdy nevadilo .

katarinamiskovova
13. jan 2023

Inak prebehla som diskusiu ... 100 ludi 100 chuti, kazda to ma nejak inak zaridene v domacnosti a pokial su so svojimi partnermi tak su asi OK s tym jak to funguje... nerozumiem len jednemu k comu sluzi tato diskusia.... ci teda chces pocut ze to robis dobre alebo nerobis dobre...pretoze toto si treba odkomunikovat v prvom rade doma... pretoze na vsetky tieto rady moze tvoj partner zareagovat uplne inak ako partneri zienok v tejto diskusii....a pokial ide o to, ci si zla alebo nie si zla... tiez vec pohladu....vsetko je o vlastnej sebareflexii lebo aj ked ti 1000 zien tu napise ze si zla, k comu to je??? ked ty mas pocit, ze si v prave...to samozrejme to plati aj naopak...proste sa doma rozpravajte...

andrea_82
13. jan 2023

Obhajujes seba, kolko je to roboty roztriedit pradlo a nadavkovat praci prasok, ale dehonestujes jeho zasluhu, ze auto odvezie do servisu. A pritom podla mna v tom servise stravi urcite dlhsi cas ako ty pri tej pracke. 🤔

ladyblcha
13. jan 2023

Mna zaujima kto riesi smeti, lebo to nevidim v rozpise prac.

autor
13. jan 2023

@andrea_82 nikoho neobhajujem ani nedehonestujem to za prvé a za druhé ak by dávate auto dva krát do týždňa servisovat, asi by som popremýšľala nad výmenou mechanika 😂

autor
13. jan 2023

@ladyblcha tak nerozpisovala som každú jednu činnosť. Proste som rozpísala to, čo máme vyslovene podelené ostatné veci urobí ten komu sa chce poprípade ten ktorý na to skôr natrafí čiže väčšinou ja

bessie12
13. jan 2023

varenie, upratovanie, pecenie a starostlivost o zahradu mam na starosti ja. Ak mu poviem, ze budeme spolocne upratovat napr. kuchynu alebo ked potrebujem pomoc v zahrade, tak s tym nema problem. On umyva / upratuje kupelnu a toaletu. Ale take "hlbsie" cistenie robim ja. Svoje oblecenie / uteraky si perie sam.

miskakyska
13. jan 2023

...moje nervy🙈🔨💣

andrea_82
13. jan 2023

Ale to nie je len servis. Natankovat, povysavat, umyt, vymenit gumy, doliat olej, servisna prehliadka, stkacka, tu kupit novy stierac alebo filter. Ja sa o auto staram sama a ver mi, radsej by som kazdy den davala prat, lebo toto ma max. otravuje.

malasandrika
13. jan 2023

@andrea_82 😂 natankovanie je nejaká velkolepá aktivita? Gumy si meníš sama? Neviem, mne to robia v servise 🤷🏼‍♀️

andrea_82
13. jan 2023

@malasandrika ja som tym len chcela upozornit na to, ze on este mozno robi kopu inych malickosti, ktore mu tiez zaberu vela casu.

filomena76
13. jan 2023

Mne to príde tak, že vy nie ste partnermi v domácnosti, ale vo firme🙂)

mamkalentedkova
13. jan 2023

No ...ja sice momentalne nepracujem ,som zatial doma a dcerkou na rosicovskej dovolenke ..ale teda ,ani ked som pracovala ,chlap nerobil NIC z Togo .maximalnw tak naskrabal zeniaky ,ale spravil zeleninovy salat..vsetky ostanw veci robim ja ,ci popri praci ,alebo starostlivosti o dieta /deti.Ste dvaja..toho riadu zas nice je ako pri 4 clennej rodine a ani neporiadku a spinaveho oblecenia nemate ako rodiny s malymi detmi.Podla mna ,mnohonzien zvlada ovela viac povinnosti a mhoho muzov robi v domacnosti ovela menej ako ten tvoj .

lujza123
13. jan 2023

@andrea_82 veru tankovanie je mega ťažká práca 😂😂😂😂 úplne časovo porovnateľné s praním 2 x týždenne..
A zaviesť auto do servisu to je priam nadľudský výkon, mal by za to dostať medailu a doživotne oslobodenie od domácich prac🤦‍♀️

domca2705
13. jan 2023

Aby trochu viac doma pracoval? 😂Akože nehnevajte sa, čo by ste ešte nechceli... Však ste toho až až vymenovali... My sme 5-clenna rodina, všetko robím sama 🤷‍♀️

malasandrika
13. jan 2023

@andrea_82 koľko zasu zaberie natankovanie?! Ako seriózne poukazuješ na túto činnosť? Pre mňa je to rutina ako ranná hygiena, to sa teda bude tiež rátať ako maličkosť?