Rodičia mu odhlásili pobyt, no stále ho púšťajú dnu
Ahojte/Dobrý deň,
potrebovala by som sa poradiť, priateľ má brata, ktorý ma cez 30 rokov, niekoľko krát odsúdený za krádeže, okráda jeho, svojich rodičov a dokonca počas 4 rokov čo spolu chodíme okradol aj mňa o niekoľko stoviek eur (v hmotných predmetov aj v peniazoch) suma hraničí už aj s 500€. Jeho rodičia mu pred 2 týždňami odhlásili KONEČNE trvalý pobyt, no nič to nevyriešilo (od odhlásenia trvalého pobytu, rozbil vchodové dvere, povynášal kopu jedla a iba tu bliaka za dverami a vyhráža sa nám), od vtedy tu je skoro každý deň, jeho mama sa ho furt zastáva, otec na to nemá nervy tak ho dnu aj tak pustí, cez týždeň nám jeho mama vyvoláva jak prepnutá aby sme ho pustili dnu že sa potreebuje umyť, najesť a takto každý deň, nechceme ho púsťať dnu, lebo tu robí len bordel a sme z toho obaja (s priateľom) psychicky ničený, nechodíme nikam von, stále sme doma zavretý, aby nám nič neukradol a takto to ide stále dookola. Vedeli by ste mi poradiť či sa dá niečo s takýmto problémom robiť, máte tu niekto skúsenosti? Rodičia ho udať za krádež nechcú, kašlú na to a my si sotva pomôžeme, polícia nepomôže, čo sa týka bytovky, chcú to riešiť, ale tam to bude mať rovnaký výsledok ako pri riešení vyrazenia ho z domu. Jediné fakt čo všetci čakáme kedy ho zas zavrú. Vopred Vám ďakujem za vaše odpovede.
@lucyada tak ked si to tak obranujes ako skvelo si sa vo svojom zrelom veku rozhodla, rozhodni sa aj sama co dalej. Prepac ale pytas sa nezmysli. Co ty chces riesit v cudzom byte? Nemas pravo sa do toho absolutne miesat. Mozes akurat tak odist, hned ked dokoncis skolu, ak vobec k tomu dojde. Lebo takymto skladovanim sa frajera si len koledujes ze skoncis na ulici.
@lucyada teraz ma úprimne zaujímajú pohnútky dvoch ľudí vo veku cca 50 rokov (taký odhad, keďže priateľov brat má 30), ktorí si nevedia dať rady s nepodareným synom - dlhodobo!!, a zavolajú k sebe do toho cirkusu žiť priateľku druhého syna, ktorá horko - ťažko dovŕšila plnoletosť... A tvoji rodičia úplne v pohode ťa pustia...
Tá alergia je z tohoto všetkého ten úplne najmenší problém...
Ozaj je všetko naopak.
@ellsa žiaľ je to tak, tiež som sa tomu čudovala, že 18 roční bývajú spolu, sexujú rodičom pod ich strechou, chodia na strednú a rodičia to tolerujú. v tom horšom prípade prásknu so školou, lebo od 18-tky rodič už nič nezmôže. toto mňa v tom veku ani nenapadlo. otec mi chodil na rodičko a ešte mi doma naložil ak bol prúser, dnes si osemnásťročný napíše sám ospravedlnenku, lebo je plnoletý, že prepadá si podpíše sám, do pr.ele speje tento svet
@ellsa áno máš pravdu, samozrejme že vzdelanie potrebuješ keď hľadáš "bežné" zamestnanie, no je aj zopár jednotlivcov, ktorí rozmýšľajú trochu inak ako väčšina, a chcú si zarobiť tým čo ich baví, a na to potrebuješ keď tak kurzy resp. samovzdelávanie, a na vyžitie sa môžeš zatiaľ zamestnať niekde za pásom, aj tak to nie je navždy..ale to by bolo na diskusiu samostatne :D
@rakywanda ja mam sestru v jej veku, a keby sa odstahovala k frajerovi...co neviem aku pohnutku by k tomu mala, rodicia ju za usi privlecu spat. A vies co? Niekedy trepne hovadinu tak sa smejem, ale oproti tejto vzorke je to zena suca na vydaj s nazormi zhodnymi s realitou. Ja by som si nedovolila prist do mojej svokry a jej diktovat ze nema pustat domov syna hoc by bol neviem aky, sa vypracem radsej ja. A s tymco pise
@sissy27 naprosto suhlasim.
@caroline_ fiha ty si vynasla teplu vodu. Moj muz maluje si predstav! A neuzivi sa tym. Lebo nie kazdy den niekto kupuje umenie. Popritom musi podnikat a obaja na tom podnikani musime makat v niecom co nas nebavi aby sme mali co jest, mohli mat auto, aby sme mohli mat byt, aby sme mali mobily, notebook tablet, internet, oblecenie atd... ci ty budes co? Spevacka? Hana Montana? Ked sa nepreberiete teraz, bude neskoro.
@lucyada prosim ta tu zanalyzuju vsetko len nie to na co sa clovek pyta, skusala som 😃
@ellsa určite nemám ambície byť Hannah Montana, keby viem spievať možno nad tým pouvažujem :D skôr je smutné že veľa ľudí aj ty sa nepreberú nikdy, a potom sa všetci čudujme prečo je svet tam kde je, to neber osobne prosím ťa, a čo sa týka toho malovania možno si tolko, neveri, alebo sa natolko nesnaži, neviem nevidim do toho, čo sa tyka umenia tohto typu neviem posudit
@lucyada zavolať policiu, ked ma odhlaseny trvaly pobyt je to ohrozovanie domovej slobody a ked je to zakazane sudom hrozi väzenie podobne sme riesili, nastastie on sa hned spamätal a odisiel a dal nam pokoj
@matazirafa zistila som, len sme chceli s priateľom poradiť či s tým nemôžeme robiť niečo my dvaja...
@ariannazara ďakujem veľmi pekne za radu, priateľ sa chce porozprávať s otcom o tomto čo ste tu niektoré napísali (poradili). Uvidíme jak to dopadne, lebo v tomto sme neznalí, mysleli sme si že odhlasenie pobytu to vyrieši.
ak vas okraada tak mozes nanho podat trestne oznamenie aj ak napadne tak podat tiez za ublizenie na zdravy je to hovadina ze nemozes...
pre vas rada, co najskor sa osamostatnit...
a co sa trvaleho pobytu tyka, zrusenim trvaleho pobytu nema zakaz tam ist , pokial ten zakaz nie je dany sudom... a v ak by sudom dany bol tak vtedy musi policia konat....
ty kokso,chudáci tí rodičia,jeden syn nepodarok a zlodej,druhý nedoštudovaný a ešte aj priateľku im tam dotiahol a nepredpokladám že ty a tvoj priateľ sa sami živíte na 100%...nemáš právo sa k tomu vyjadrovať, k tomu,či ona matka si pustí alebo nepustí vlastné dieťa do bytu sa najesť...je to ich vec,ich problém,ty si cudzia a len akoby v podnájme u nich...ak ti niečo ukradne,tak múžeš volať políciu....ako ti tu radia,choď bývať domov a s priatelom sa stretávajte ako ostatní bežní stredoškoláci,aby mi dcéra na strednej doviedla k nám domov frajera bývať,tak to by som ju hnala kadeľahšie....a bacha,ak otehotneš teraz,tak skončí každá sranda...
@janinah prečítaj si vyššie, oni (RODIČIA) mi ponúkli bývať u nich a bol tam aj dôvod, áno riadne prispievam do domácnosti finančne aj čo sa týka domácich práci 🙂 takže si daj pohov, nechápem čo riešiš mňa, pýtala som sa na niečo úplne iné.. OPAKUJEM, NEDOTIAHOL MA PRIATEĽ, ALE ONI MI PONÚKLI BÝVANIE Z VÁŽNEHO DÔVODU 🙂
@lucyada ahoj mi sme mali tiez rozrbene s mojim bratom ked mal zle obdobie ale zvladli sme to. Chcem ti povedat ,ze to si musia vyriesit priatelovi rodicia. Vy tam nezmozete nic. Pre keho mamu bude vzdy jej syn ,nech sa sprava ako chce. Matky chcu dobro a prave naopak to dietatu stazuju, lebo treba padnut na hubu aby sa zbadal a to pri lutostivej matke nieje mozne. Ja viem ze trpite vsetci,lebo ste do toho zatiahnuti ale v prvom rade musia riesit veci priatelovi rodicia. Ale lutujem vas lebo ste mladi a zazivate taketo veci. Je to na nervy
bože ženy, ste tu ale slepice, ba až kravy poniektoré !!!!
autorka témy sa na niečo pýtala, potrebovala ona a jej priateľ poradiť s rodinným problémom a vrhli ste sa na ňu ako supy, či hyjeny .hotový zverinec. ak jej viete poradiť právne či psychicky poraďte, podporte, ale nestarajte sa prečo býva kde býva a s kým. má 18 a veľmi dobre vedela kam ide, s kým a prečo, o to sa nestarajte, ale mladí ľudia sa ešte nevyznajú v rôznych ťažkých zákrutách života, tak sa chceli poradiť.
majú ťažké obdobie, ked už síce majú 18, ale ešte nedokončenú SŠ, bez ukončeného vzdelania si len tak ľahko nenájdu lukratívnu prácu, aby sa uživili, zaplatili bývanie a v pomernom kľude doštudovali.
netvrdím že ich treba len hladkať, ale to čo ste tu poniektoré spustili, je vaša hamba. riešte a ťahajte si za pačesy vaše deti,vy viete ako to máte doma, ale neviete ako to má a prečo @lucyada, tak sa naozaj nestarajte do jej intímnej sféry, poraďte v danej otázke a nesplietajte scenáre ala holyvúd.
milá @lucyada , nerob si veľmi ťažkú hlavu z niektorých premúdrelých premúdrelín. podľa písania si myslím že si jedna mladá rozvážna dievčina, ktorej priateľ a jeho rodina majú veľký rodinný problém. s bratom., synom. preto hľadáš rady a pomoc ako a kde sa dá, aby si pomohla priateľovi, poradila ako môže riešiť túto situáciu. si priamo účastná nepekných situácií, záleží ti na priateľovi, preto chceš pomôcť.
je len pekné že nezasahuješ do ich priamych konfrontácií, lebo je to ich rodina, ich byt, ich majetok a hlavne ich syn, aj ked nepodarený. podpor priateľa, aby sa v kľude s rodičmi porozprával, aj veľmi veľa krát, že ho to trápi ako im ubližuje, napáda ich, vydiera, kradne, vyhráža sa.
ale je len na nich ako si to zariadia - či si to dajú robiť, či to budú znášať, alebo nie.
ak to znášať nechcú, tak len volať políciu, podať trestné oznámenia, požiadať súdnou cestou o zákaz priblíženia a pod. nech im priateľ veľmi slušne ale dôrazne vysvetlí, že to zasahuje aj do jeho integrity, nemôže sa dobre cítiť v byte kde vyvádza agresor, nemôže sa kľude učiť, že nielen jemu ale aj tebe kradne, obmedzuje a obťažuje vás. a oni, ako majitelia bytu sú za to zodpovední. syn - nesyn,toto mu nemajú dovoliť, podvolovať sa jeho agresii, lebo ked to začnú riešiť aj susedia, vlastníci bytov, tak to bude ešte horšie. nemôžu si zakrývať oči a uši , že sa to nejako utrasie, no neutrasie ! je to dospelý chlap, zodpovedný za svoj život, do ich bytu už nepatrí, tak to musia riešiť zodpovedajúcim spôsobom.
Taktiež by na nich mohol apelovať, že ked neberú na neho ohľad, či ide rodičom o to aby ho vyštvali , nepodporia ho v dokončení školy, či im nejde o jeho kľud a psychickú pohodu ? ked ju chcú mať oni narušenú, musí ju mať aj on ?!
v prípade že sa táto situácia nebude riešiť, uvažuje o tom že požiada o výživné od oboch rodičov, niečo si zarobí na brigádach a odsťahuje sa niekde na internát, do podnájmu a bude žiť bez agresora. či to chcú ? len poznámka- rodičia sú povinní prispievať dieťaťu počas vzdelávania /prípravy na povolanie. záleží aký majú príjem.
dúfam že to nedôjde až do takéhoto štádia.
alebo nemajú niekoho blízkeho, napr. z rodiny kto by im prehovoril do duše ?
poraď svojmu priateľovi, podporuj ho ale neštvi ich proti sebe, bud jeho slušný a kľudný bod, morálna opora.
držím vám palce.

@lucyada presne ako ja :D tiež nechápem prečo by si mala hned otehotnieť :D