icon

Rodičia nám dali pozemok, sestrám nič nedali

lena0071
24. nov 2024

Dobrý deň,
Cítim sa veľmi zle lebo mám dve sestry. Obidve šli po strednej škole pracovať a nechceli ísť ďalej študovať lebo ich to nebavilo. Čo sa mňa týka bola som snaziva a snažila som sa stále niečo dokázať a šla som študovať na vysokú školu. Školu a internát mi financovali rodičia. Po vysokej som sa vydala a keďže sme čakali bábätko tak sme bývali u rodičov. S manželom sme hľadali pozemok ale nedarilo sa nám tak nám rodičia ponúkli že ak chceme tak majú jeden pekný pozemok že sa tam môžme budovať a pozemok sa nám páčil tak sme ho vzali. Postavili sme si domček a byvame v ňom s dvomi deťmi. No a prešlo 7 rokov a ďalej som ostala ako taká chudera že o mňa sa museli rodičia postarať ...aj školu platiť aj pozemok dať atď a sestrám nebolo treba nič lebo sa po strednej vydali, osamostatnili a usporiadali si život samé zo svojho .... Mamka im nedala zatiaľ nič ...majú veľký dom s veľkým pozemkom a tvária sa že im to je jedno.... Keď som to ešte na začiatku mamke povedala že tak keďže som ja dostala pozemok tak si mohla rozdeliť ďalší pozemok a dom aj sestrám nech majú aj ony
Tak mi odvrkla že ty si svoje dostala ty sa nestaraj.... Pri tom ja vlastne ani nič nechcem len som chcela dobre mozno ak aby som sa necítila blbo že ja mám a ony nie.... Teraz keby som vedela vrátiť čas tak si žiadny pozemok
od mamky nevezmem....ale tak už tu máme postavený domček a v ňom bývame... Vrátiť to neviem.... Aj manžel má z toho blbý pocit a keďže sa nám .....

karolinakr
24. nov 2024

ked núkaju tak ber je velka hlupost vraciat veci,,,sesternica tak odmietla dom, lebo pribuzenstvo sa nahneva, nakoniec ju to pribuzenstvo vypoklonkovalo z domu po dedičskom konaní, a zhrablo všetko...takže sa preber do reality a vnimaj veci, že ini nemusia byť tak dokonalý a bezúhonný ako ty

aurora33
24. nov 2024

@lena0071 pochybujem, že s tým reálne niečo urobíš.

zuzanita1609
24. nov 2024

@lena0071 dúfam,že sa vzťahy urovnajú. Stačí naozaj len niekedy zahodiť hrdosť a úprimne sa porozprávať. Nič nie je viac,ako rodina. Držím palce.

tramtada31
24. nov 2024

Dary sa započítajú pri dedičstve, o to dostanes menej. Takze neries

sasa1310
24. nov 2024

@tramtada31 len či je to dar. Mohli ho dostať kľudne kúpnou zmluvou

gelifil
24. nov 2024

vyzera vsak podla tvojich reci, ze ty sa nechces uplne vzdat podielu na mejatku...len odratat tu cast za pozemok....aku hodnotu?vtedajsiu, terajsiu, ci buducu???....hm, zavana mi to spekulantstvom....

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
24. nov 2024

@karolinakr ty citas parallene inu temu ale si tiez takto dostala nieco? lebo sestry do nej nehudu nic take nepise
len ona otvara dedicstvo za zivota rodicov aby dali aj sestram aby sa ona necitila blbo lebo je vztahovacna

kavasmliekom
24. nov 2024

@lena0071 ale ved to je jej vec co urobí s majetkom pred smrťou, skôr sa modlí, aby si "mala" sestry take dobrosrdecne aj po maminej smrti.🙄
A ešte ani sama nevieš, čo bude s domom, možno prepise na dve sestry, a tebe už nedá nič, lebo si "svoje už dostala" ako sa vyjadrila.

sasa1310
24. nov 2024

@karolinakr a ty odkiaľ vieš, že by si sestry nechali všetko? Lebo si myslíš?

karolinakr
24. nov 2024

@sasa1310 ano to teraz každy od pc povie, bol by som spravodlivý..uhm

sasa1310
24. nov 2024

@karolinakr prečítaj si ešte raz celú tému. Tu sa neriešia jej sestry tu sa rieši jej svedomie

zuzanita1609
24. nov 2024

Vlastná skúsenosť. V našej rodine sa tiež sestry (mojej maminy) hádali pre dedičstvo. Boli 4,uz je ich len 3. Hádali sa o pozemky,majetky. My ako ich deti sme to tiež pociťovali,sesternice som dokopy ani nepoznala poriadne. Musela až jedna z nich umrieť,aby ostatné pochopili,že sú sestry,jedna krv a hádať sa pre dedičstvo je úplne zbytočné. Preto píšem,že rodina je najviac a žiadny majetok za to nestojí,aby nakoniec až po smrti jednej zistili,že ich to nakoniec všetko mrzí. Asi tak.

h2
24. nov 2024

Pred 7 rokmi ste si nemohli dovoliť kúpiť ani pozemok a zrazu máte postavený dom, kúpili ste ďalší pozemok a staviate ďalší dom, aby ste mali, len tak, do budúcna? A rodičia ti platili VŠ a živili ťa, aby z teba niečo bolo a ty si nájdeš nekvalifikovanú prácu? Noooo, asi by sa mi to, ako tvojej mame, či sestre, tiež nepáčilo. Keď sa máte s manželom tak úžasne dobre, zober peniaze v súčasnej hodnote pozemku, ktorý vám darovali a choď ich rodičom vrátiť, nezabudni pekne poďakovať, ako veľmi vám to pred 7 rokmi pomohlo.

gelifil
24. nov 2024

registracia autorky november 24...

sasa1310
24. nov 2024

@h2 tiež sa mi to nezdá celé. A chápem úplne jej mamu. Prvé dve dcéry šikovné, nepotreobvali pozemok. Tejto dali, aby sa nemuseli tak zadĺžiť a vziať veľkú hypotéku a nakoniec hypotéka ostala na ďalší dom aj pozemok. A manžel šikovný tak, že asi aj materiál sám vyrába. No iste

gelifil
24. nov 2024

@zuzanita1609 to bol ten lepsi pripad...niektori to nezistili vobec

mamina7070
24. nov 2024

@h2 tak rodicia ich zivili, byvali zadarmenko tak si asi odlozili ale tiez mi to je smiesne ze pred 7 rokmi museli ist k nim byvat s dietatom hned po skole a zrazu taka hypo ze dva domy a pozemok

h2
24. nov 2024

@gelifil "registracia autorky november 24..." A? Každý sa tu niekedy zaregistroval. Ja napríklad vtedy, keď som chcela založiť diskusiu. To o ničom nesvedčí.

mamamasama
24. nov 2024

@huxy tak ale to uz je rozhodnutie rodiča, nie surodenca.

martul
24. nov 2024

@lena0071 úplne jednoduché, keď k tomu príde, treba sa zriecť dedičstva a rozdelia si ostatné všetko sestry.

karolinakr
24. nov 2024

prečo by sa mala ona zriekat dedičstva? autorka nepytaj sa tu, lebo take rady dostaneš, že na koniec s holym zadkom odídeš

gelifil
24. nov 2024

mama zrejme cakala, ze z hypoteky vyplatis sestry....ocividne neviete komunikovat , ani jedna z vas

h2
24. nov 2024

@martul Rodičia môžu žiť ešte 20 rokov (alebo aj viac, nevieme, koľko majú rokov). Je rozdiel, dostať niečo, ako mladý a môcť to celý život využívať ; a zdediť niečo v pokročilom veku.

h2
24. nov 2024

@karolinakr Ako môže autorka odísť s holým zadkom, keď už teraz má dva domy (vrátane pozemkov, samozrejme)?!

karolinakr
24. nov 2024

1..otazka, koĺké tu, čo ti radia, by sa zriekli dedičtsva?
2..rodičia sa tak rozhodli, to je trochu ina situacia, jak keby ty si ich manipulovala do toho
3..prečo to sestry nevytykaju tvojim rodičom, ale tebe? prečo ty si to maš vyžrať?
4..tvoje sestry maju v prvom rade s matkou a otcom komunikovat, a nie s tebou riešiť, že si niečo dostala. rozhodnutie bolo v ich rukách

sasa1310
24. nov 2024

@h2 a ešte si treba uvedomiť, že ten darovaný pozemok a dom, ktorý na ňom stavali musel byť vo vysokej hodnote, keď hypotéka naň pokryla aj druhý pozemok s druhým domom

marca12
24. nov 2024

@lena0071 Ked pride na to rec,tak im povedz,ze ty uz z dedicstva nic nebudes chciet. Alebo ak sa citis tak blbo,tak ich vyplat z toho pozemku,to by bolo najspravodlivejsie.

zuzanita1609
24. nov 2024

@karolinakr ja som sa zriekla. Mám dvoch bratov, ktorý jeden žije ešte s mamou,je vdova a sama. Ja mám už svoje,ako som skončila školu,,hneď som pracovala, šetrila ako škrečok a teraz bývam vo svojom s chlapom. Vraví sa,čím viac máš,tým viac dávaš a čo sa týka dedičstva,je to pravda.

martul
24. nov 2024

@karolinakr ja jej to radím a aj som to spravila. Nedávno zomrela mamina, ja mám rodinu, dom. Sestra ostala pri ocinovi v rodičovskom, všetko som jej nechala.