icon

Rodičia nás sklamali a manžel chce prerušiť s nimi kontakt

23. jan 2021

Dostala som sa do veľmi komplikovanej situácie. Naši nám pred troma rokmi sľúbili byť za lepšiu cenu (po babke) byt manžel prerobil svojpomocne, nadrel sa tu. Prepis sa ale natahoval až došlo k zmene rodinnej situácie a už viac neplatí dohoda o kúpe, zrušili ju rodičia. Manžel je veľmi naštvaný, chce z bytu vyplatiť naša vložené úspory + prácu, ktorú tu odrobil. Ja ani neviem ako mam reagovať, na jednu stranu som smutná a zlostna, že sa musíme sťahovať, že nič co sľúbili nesplnili, na druhú stranu sa im neviem postaviť. Je to komplikovane a hrozne sa to vo mne bije. Keď som s mamkou vystupuje ako najväčšia chudinka a aj ma reči ako nam veľmi pomohla (teraz minimálne už rok nepomohla v ničom, všetko len komplikuje). Asi som tu nenapísala všetko tak na dodatočné otázky odpoviem. Jasne nikdy neprerabat byt keď nie je tvoj už viem, myslela som si ze mne sa to stať predsa nemôže. Ja som svojej rodine absolútne dôveroval. Manžel teraz chce aby sme úplne prerušili kontakty. Ako to vidíte vy? Ako sa zachovať?

petulda333
24. jan 2021

@drahomirrra a dokonca oni ho nemali dostat, chceli ho odkupit od rodicov. Takze ziadne zadarmo to nebolo. To, ze 3r byvali v cudzom je chyba rodicov, kedze sa im nechcelo to riesit. Alebo zamerne cakali, kym bude prerobeny a potom sup, chodte kam chcete

majulino
24. jan 2021

@sasa1310 som.z TV pred 4 rokmi sme kupili 4i v centre za 39000 dnes ma hodnotu 95000

drahomirrra
24. jan 2021

@petulda333 Ved ano, moralne to naserie, viem. Ale rozhodne nesuhlasim s tym, ze neplatim najom, lebo byt ide byt aj tak moj? A necham ho platit rodicov? Akoze coze? Minimalne tym by ukazali, ze k veci pristupuju realne, triezvo a uvedomuju si, ze ako k byvaniu prisli a kto je zatial majitel. Len tak ako slepe kura k zrnu. Veci nie su ciernobiele a minca ma vzdy dve strany.
A inak, je uplne sum a fuk, ci ma sestra dlhy, fera kona brata psa a podobne. Taketo blbe dohody, ze ja dostanem teraz a ty mozno dakedy, ak by, keby a ktovie... ja neuznavam. Sestra ma plne pravo toto namietat a nechat sa vyplatit TERAZ. A oni ju sprosto okaslali. Rodica mozu do smrti majetky rozflakat. Minut, stratit (maju firmu, tam je kazdy den risk). A mozno ku smrti zostanu iba dlhy a chudera sestra zdedi tie, lebo vsak jej sestra autorka sa “blahosklonne” svojho dedicstva, ktore realne moze byt nulove- zriekne. Ach, kolka laskavost. Keby som bola autorkinou sestrou ostro sa vyhranim a protestujem. Toto nie je spravodlive.
Ano, vydrbali. To predsa nenamietam. Rovnako pisem, ze si vrazene peniaze zasluzia spat, plus teda realne a normalne nacenenu pracu. Ale tym padom mozu byt happy jak dva grepy, ze byvali za panboh zaplat. Lebo tak to realne je. Aj ked mi je hrozne luto ich narusenych vztahov a strateneho casu a nadeji.
Ale v dnesnej dobe- uznaj. Kto uz len vrazi peniaze do niecoho, bez papiera?

sasa1310
24. jan 2021

@drahomirrra Áno som prísna v tomto a na základe toho aj vychovávam deti. My sme si všetko nadobudli sami. Od základov. Nečakali sme od nikoho nič. A neboli u nás žiadne zbytočné situácie ako tu. Máme nadobudnuté, aby mojím deťom ostalo. Ale nedám im hneď. Dám im až v čase, kedy budem vidieť, že sa vedia sami o seba postarať, že sa samé dostanú na vlastné nohy. Samé nadobudnú majetky, aj keď hypotékou napríklad. A potom, keď budem vidieť, potom im pomôžem, aby si vyplatili hypotéky. Aj vtedy hocikedy pomôžem, keď budú potrebovať a budem vidieť, že robia všetko preto, aby sa postarali o svoj život v prvom rade sami. Možno to tak nebude, možno budú flákači, ale to už sa inak zariadim. Lebo ľahšie je načahovať ruky a nič nemať za vlastné ako si ísť za svojím a tvrdo na sebe makať. Aj v tomto prípade vidina lacného bývania zahmlila zdravý rozum. A stať sa môže čokoľvek, aby sa sľuby prestali plniť. Aj mne sa môže stať, že ostanem trebárs na vozíčku alebo na ID, poprípade sama. Preto som celý život makala a nečakal na to, čo mi niekto niečo sľúbil. Aj v našich rodinách bolo podobných sľubov dosť. Akurát, že my sme sa zasmiali a neriešili. Možno je to jednoducho aj tým, že mám takého muža. Od nikoho nič nečaká, len od seba samého.
Máme v rodine takých načahovačov, čo dostali zadarmo od rodičov. A vieš ako dopadli po 20 rokoch? Viac sú zadĺžení hypotékou ako my. Lebo si to nevážili. Ešte že ich máme, deti mi to aspoň vidia.

maciatkolulu
24. jan 2021

Ako tak čítam koná už roky, vidím to tak, že na starobu po prenájom co sa bude dat a budem cestovať a na zver asi predám a pôjdem do penziónu, aspoň bude pokoj, nebudem nikomu visieť na krku a nebude sa mať prečo kto hádať.

petulda333
24. jan 2021

@drahomirrra ma pravo namietat, ale co ak suhlasila s tymto? To my uz nevieme. Vies, keby im ten byt predali hned bol by pokoj. Ja som najom pochopila inak, ako nieco navyse ak si rozumieme. My platime inkaso kde su uz energie aj najom spravcovi bytovky, takze som to pochopila tak, ze toto platia akurat rodicom uz nedavaju nic navyse

drahomirrra
24. jan 2021

@sasa1310 Ved ja chapem. Tiez mame v rodine vselico a tiez sme s muzom zacali od nuly, hoci moj surodenec dostal nehnutelnost od rodicov. My nic. Tak asi tolko by som k tomu povedala... Vraj si mozeme prerobit vrch ich domu. Dakujem, nepovazujem to za spravodlive. Tak si tahame s muzom svoju karicku zvanu hypoteka sami. A vies co ... dobre nam je. Aspon nemusime byt nikomu za svoje byvanie vdacni a niekedy si vypocut “ved keby nie nas....”

sasa1310
24. jan 2021

@drahomirrra financie sú hnusoba. Pre mňa je v tomto prípade najviac nepochopené správanie jej manžela. Že ju núti prerušiť kontakty. Ako keby ona za to mohla. Kvôli 20 tis., prerušiť kontakty? Nechápem a nikdy nepochopím a snáď sa toho nikdy nedožijem, aby nevesta alebo zať diktoval mojím deťom, aby prerušili kontakty so mnou, lebo ja budem mať síce byty, ale im nedám v začiatkoch nič. Jej otca nechá manželka, lebo si nájde niekoho iného a ona má ešte prerušiť kontakty...a mnohé kvitujú. Nechápem. Ako keby peniaze boli dôležitejšie. Je covid blbé odbobie ja viem, človek tu jeden deň je, druhý nemusí. A potom bude neskoro banovať, že kvôli peniazom prišli o vzťah

drahomirrra
24. jan 2021

@sasa1310 Neviem, ako by som sa zachovala. Je to zapeklita situacia. 20k by som ale tvrdo vyzadovala, lebo to je vlastne zo strany rodicov bezdovodne obohatenie.

Ja by som kaslala na celu “cenu prace”, a asi to brala tak, ze “cena prace” sa kludne moze rovnat usetrenemu najmu. Ak je to 3i kdesi v BA, tak dakujem pekne. To je 600€ za mesiac cca.
Ale teda ano, s matkou by som hodila rec. Srdce by ma z toho bolelo velmi.

sasa1310
24. jan 2021

@drahomirrra S tým súhlasím. Lenže tam je iný problém. keď si prečítaš jej odpovede.
Ona aj súhlasi aj matka (nikde nepíše, že nechce vrátiť), ibaže pán manžel si vymyslel namiesto 20 tis. eur 50 000. Čo aj autorke sa dá strašne veľa a nesúhlasi s tým. Totiž byt stúpol na hodnote, nie prerábkou, ale jednoducho ceny nehnuteľností stále stúpajú. A to asi pán manžel nemôže prekusnúť. A možno aj to, že zrazu nemá kde bývať. A za takýchto podmienok by mi manžel len raz povedal, aby som sa s nimi nebavila. Okrem toho, čo s tým má otec. Aj s tým sa nemá baviť.

mandarinka555
24. jan 2021

No vidíš...takže sme našli kameň úrazu...Mama začala špekulovať ohľadom bytu , možno práve kvôli milencovi, aby sa mali kde pelešiť, keď jej otec ukáže dvere.

drahomirrra
24. jan 2021

@mandarinka555 Ale to je stale jej vec. Ved je to jej byt, preboha, dedicstvo po matke. To je uplne irelevantne, na co chce byt spat, je to jej majetok. Nech vrati peniaze z prerabky a hotovo.

andrea_ff
24. jan 2021

@joannita betonovacky, murovacky, elektrina, vodarcina, strecha, sadrokarton, kachlickovanie, malovanie, .....

mandarinka555
24. jan 2021

@drahomirrra Netvrdím, že nie je...ale našli sme príčinu...možno si manžel autorky myslel, že príde ku bývaniu len-tak, bez hypo a teraz je jeho urazené ego kdesi v prdeli a pýta namiesto cca 20 tis., nadhodnotených 50 tis,

luccija
24. jan 2021

Citala som iba polovicu....pre mna je mega drzost investovat do bytu 20 t eur a pytat spat 50t.To, ze byt stupol na cene nie je Vasa starost blbo napisane, ale pravda.Ten byt Vam nepatri
Zamyslas sa nad tym, ze mama to asi tiez nesie tazko?pises v hadankach, takze nikto nevie ci ma dlhy z hazardu, podnikania, ci ma dlhy surodenec, ak nejakeho mas....otec....
V konecnom dosledku dala by som Vam to, co ste vlozili a budte radi, ze ste 3 roky byvali.Lebo vrazit peniaze do niecoho co nie je moje bola velka hlupost.A nepaci sa mi, ze tvoj muz chce z toho vytazit co sa da.Pravda je uprostred...ak mas surodencov aj ti by mali do toho co povedat....

katrin21
24. jan 2021

Necitam diskusiu
Peniaze by bolo fer vratit rodicmi, ale pracu by som si neuctovala...
Este je otazne,kolko je buducich dedicov, ci teb byt do buducna mozete zdedit.. alebo nie . Aj to meni situaciu. A nechapem,ze ste uz prerabali nieco,co nebolo vase🤷‍♀️

milanm_
24. jan 2021

Ale ten byt nielen stúpol na cene, ale aj kúpa iného bytu v 2021 je za inú cenu ako v 2018 (za viac). Takže o to viac musí autorka s manželom platiť za novú nehnuteľnosť preto je navýšenie sumy zo strany manžela správne.

A tie príspevky, že prácu by som si neúčtovala sú na smiech. Nabudúce, keď budete niečo prerábať tak pracantom povedzte, že pracujú ZADARMO, veď stačí, že sa kúpil materiál...

drahomirrra
24. jan 2021

@milanm_ A co akoze, ze cena bytu stupla? 😁 Ved byt nebol ich. 20k bola prerabka, a podla typka je 30k praca.
Celkovo, tvoje vypocty su uplne, ale uplne mimo. Rovnako ako bolo mimo ich riesenie, robit na byte, ktory nebol ich.

robodracica
24. jan 2021

@drahomirrra On to asi mysli tak, že keby im neboli slubili ten byt, tak by si iny kupili pred 3 rokmi ovela lacnejsie.

drahomirrra
24. jan 2021

@robodracica Nuz, ale to uz su take abstraktne uvahy, ze rozum stoji. Ze na to sa uz neda ani nic napisat 😅😅 Takze svokrovci mu maju zaplatit, ze bol neschopny si kupit v 2018 vlastny byt a radsej vyuzil ten ich 😅

sasa1310
24. jan 2021

Autorka inak stále nechápem, prečo ste čakali 5 rokov. Kvôli akej dani. Mama keby chcela, mohla darovacou zmluvou byt darovať kedykoľvek aj hneď na začiatku, a neplatila by nič, keďže by nemala žiaden príjem z predaja nehnuteľnosti. A vy tu sumu by ste im len poslali na účet, ktorú ste sa dohodli. A mohli ste v klude prerabať svoje. Nasrani môžte byť obaja akurát na seba, že idete prerabať, ale základné informácie si nezistíte.

joannita
24. jan 2021

@loginexistuje ale oni prerabaju byt, nestavaju dom. Ja som rekonstruovala kompketne 3 izbovy byt v Ba (uplne komplet vsetko) a cena komplet aj s materialom bola 30 000e. Praca z toho 8000e. Robila nam to firma. A zdoraznujem Bratislava, kde su ceny za pracu vyssie.

joannita
24. jan 2021

@andrea_ff piseme o prerabke bytu, nie stavbe domu. Pri prerabke bytu (kompletnej) urcite nieje praca v hodnote materialu.
Nechapem co to ma s tym vobec spolocne, ved material si mozes kupit v roznej triede, kvalite a hlavne v roznej cene a to teda v sakra inej cene. Mozes si kupit kachlicky 10e za m2 ale aj 100e/m2

sslobodnamama777
Odpoveď bola odstránená
ejanjelik
25. jan 2021

Necudyjem sa tvojmu manzelovi. Musis si uvedomit, ze to nie je len cena za material a pracu, ale aj cas o ktory ste boli ukrateny. A naco? Aby teraz tvoja mama byt predala a uzivala si s milencom alebo aby ju o tie peniaze obral? Este stale ti neblika kontrolka v hlave? Uprednostnila milenca pred vnucatami, podla mna dostanete h...o. Co najskor spisat dohodu a pratat sa.

oblecenie99
25. jan 2021

Na mieste tvojho manžela už chystám žalobu 😃 teraz vážne: si jeho manželka,máš ho podržať a byť na jeho strane. On ako tvoj manžel MÀ mať prednosť pred tvojimi rodičmi. Investoval do toho bytu peniaze a čas a má minimálne nárok na vrátenie tej sumy. A áno,na jeho mieste by som tiež prerušila kontakty (toto od teba samozrejme nemôže žiadať).

oblecenie99
25. jan 2021

@sasa1310 Kedysi (tuším do roku 2004) existovala daň z darovania a preto mnoho ľudí pri darovani fingovalo kúpne zmluvy,aby obišli daňovú povinnosť. V skutočnosti išlo o darovanie, "na papieri" to bola kúpna zmluva. Mnoho ľudí nevie,že táto daňová povinnosť už bola zrušená,predpokladám,že aj toto bude podobný prípad..

oblecenie99
25. jan 2021

@malasandrika No o 50 percent nie,ale na porovnanie,my sme kúpili v roku 2016 dvojizbový byt v Košiciach v Starom meste za 76 000 eur, teraz čo som pozerala (hľadáme väčší),tak porovnateľné byty v našej lokalite idú za 130 000 aj vyššie, so zariadením aj 140 000.nájdu sa aj za 120,ale tie sú len čiastočne zrekonštruované resp. v pôvodnom stave. Je to tak šialené s tými cenami,že dnes môžete prakticky pýtať toľko,koľko sa nehanbite. A všetko sa rozpredá za pár dní.

andreatytler
25. jan 2021

Autorka... aky ma postoj k celej veci tvoj otec... mozno som to preskocila ale videla som len prispevky v ktorych pises o mame.
Pytam sa preto lebo tvoj muz by sa mozno lepsie o tom dohodol s inym chlapom. Oni maju ine myslenie aj komunikaciu a tvoja mama zda sa ze nema ziadny zaujem to riesit.
Ale najlepsie by bolo keby si ty jednala s rodicmi. Ak bude jednat tvoj muz, budu v tej debate velke emocie a nevrazivost.

oblecenie99
25. jan 2021

Ale ako som tak prebehla celú diskusiu,tak ta cena podľa tvojho muža je dosť nadhodnotena .. rátam ako rátam,ale nechápem,ako môže byť cena práce vyššia ako materiál.. a ako to chce vôbec dokázať. A aj keď ceny bytov išli dosť hore,netreba zabúdať na to,že to bolo všeobecne zdražovanie a rôzne faktory,určite sa cena dotknutého bytu nezvýšila len o tú prerábku. Plus cena je jedna vec,skutočná hodnota druhá.