icon

Rodina a mužova potencionálna práca v zahraničí

mamka176
23. nov 2022

Ahojte Maminy, rada by som sa s vami poradila o jednej dileme ktorú momentálne riešime doma. Možno aj počula názor niekoho kto si podobným rozhodovaním prešiel a či neľutuje. 2 roky žijeme v domčeku pri Ba, mame dve deti 1 a 4r, mame hypotéku, jedno auto. Taká klasická rodina by som povedala. Ja na rodicaku, muž zarába, priemerne. Doteraz sme si zili fajn, od kedy však všetko šialene zdraželo, ku koncu mesiaca už počítame každé euro. A to je jeden z dôvodov prečo môj muž uvažuje o zmene prace, chce ísť do zahraničia, a to nie niekde blízko ale 8 hod cesty. Dostal ponuku, musel by tam byt pon-pia a na víkend domov, resp možno každé 2 týždne by chodil, možno niekedy my za ním, neviem. Potencionálne sa tam vieme časom presťahovať napr keď pôjdu deti do školy, je to pekne miesto pre život. Peniaze samozrejme neporovnateľne, aj profesne pre nho postup. Na druhej strane ja tu cely týždeň sama s 2 deťmi, on dlhé hodiny na cestách atd, asi si to viete predstaviť. Keď je teraz doma sme spolu nonstop, robí z domu. Takze sa celkom obávam toho šoku keď by tu zrazu nebol skoro vôbec. Rovnako aj čo sa týka deti, takto je tu pre ne aspoň 1-2hod večer a keď by odišiel videli by ho 2 dni do týždňa ak vôbec. Takze sa pýtam na vás názor. Ísť do toho či neísť? Žiť tu skromnejšie ale všetci spolu alebo sa mat finančne lepšie ale bez muža? Ďakujem za každú odpoved ❤️

belllinka
23. nov 2022

@irusa A ty si radna čo? Sa ukľudni. Veď sa mal vrátiť, keď to bolo také hrozné a mali ste sa uskromniť ako radíš. Takže vy ste si urobili dieťa, keď už bol v zahraničí, zistili ste že je to na hovno lebo ho nevidí vyrastať, tak ste si urobili ešte ďalšie dieťa a stále ostal v zahraničí. Prepáč, ale logika nula

banalu
23. nov 2022

Ak je tam plan do buducna sa mozno aj prestahovat na trvalo, tak by som to skusila s tym, ze muz by po nastupeni do prace zohnal byt/dom a sli by ste za nim uz skor.
Treba si to, ale aj preratat - najom, zivot atd. Ci nakoniec neskoncite na tom istom ako na svk. Ak sa budete mat lepsie tak by som s nim sla cim skor.

0silvia0
23. nov 2022

@belllinka niektoré veci si uvedomíš neskôr, nevnímaš ich keď sa dejú. Napríklad sa malé deti tešia na otca, ale po rokoch zistíš, že k nemu nemajú v puberte až taký blízky vzťah ako by možno mali, keby bol nonstop doma. Toto je len príklad, nemusela to takto mať @irusa

kitycat
23. nov 2022

@mamka176 no ak planujete dalsie dieta, tak tie lepsie peniaze sa vam asi zídu. Keby ste dalsieho potomka odlozili na neskor alebo vylucili a ty sa vratis do prace, tak mate urcite viac ako teraz a nrmusite na konci mesiaca pocitat eura.

Pokial. Chce chlap deti vidat a ty to chces tiež aby bol s vami, tak by som skor upustila od potomka číslo 3 a boli všetci pokope

irusa
23. nov 2022

@0silvia0 zbytočne jej vôbec písať.... tu je zjavný príklad toho ako jej nedochádza.... nevie , že človek sa učí na vlastných chybách a snaží sa druhým poradiť , ak si tým prešiel...a áno máš úplnú pravdu...odzrkadli sa to hlavne na vzťahu s dieťaťom... vôbec na ňu nereaguj - vidíš, že je zadubená a bude si mlieť svoje...

smajliica
23. nov 2022

Píšeš že chcete dopriať deťom ale osobne si myslím že prítomnosť otca je pre ne viac ako občasný výlet alebo pizza. Keď si spomínam na detstvo tak si vybavím ako ma tato učil plávať a nie miesta kam sme šli na obed 😅
A ak tam máš ísť aj ty choď hneď. Jazyk sa naučíš rýchlejšie tam ako na Slovensku. To isté deti.

sisaka
23. nov 2022

Môj názor - buď všetci, alebo nik. Každý druhy víkend prejazdit 16 hodín, aby muž strávil pár hodín s rodinou… to je tak na chvíľu, nie dlhodobo, ty doma sama na dve malé deti, deti bez otca, neúplná rodina, tie návštevy raz ta 2 týždne, či nejaký Skype rozhovor prítomnosť otca nenahradia.
Čakať dva roky na čo? Jazyk sa doma sama nenaučíš, budeš rada, že budeš stíhať deti, nie to ešte inžtenzivne študovať jazyk.
Doma môžeš byt s detmi aj v zahraničí, určite sa skôr na vás všetkých nalepí jazyk, keď všetci ním budú okolo rozprávať, budete ho počuť v telke, na aktivitách s detmi. Ak muž v zahraničí zarobí tak malo, že si nemôže dovoliť presťahovať tam celú rodinu, nevidím dôvod takú prácu brať a tiež neviem, čo by sa akože zmenilo za tie dva roky, keby si sa aj ty chcela sťahovať. Už by zarobil dosť? Už by nevadilo, že máte novopostavený dom? Za dva roky by si sa doma naučila jazyk tak dobre, že by si sa tam mohla hneď zamestnať na dobre platenom mieste?

wade
23. nov 2022

Bol som v podobnej situacii, a moznost jeden tam a jeden na SVK nepripadala od zaciatku do uvahy. Bol som vonku sam prve dva mesiace (a to som lietal naspat kazdy stvrtok) a vedel som, ze by som to nedal. Odisli sme vsetci (2 deti zhruba v rovnakom veku) a bolo to velmi dobre rozhodnutie. O deti sa netrap vobec, jazyk sa nauzia za par mesiacov a ty sa ho naucis 10x rychlejsie tam ako doma z knih. Dom si mozes v pohode nechat na SVK na rok / dva a potom sa rozhodnes (my sme prenajali po dvoch rokoch).

mrva
23. nov 2022

@mamka176 ka by som bud sla s nim alebo sa radsej uskromnila

luciaaaaa
23. nov 2022

@mamka176 velmi dobre to zvaz a nehlad len na peniaze, lebo sa lahko moze stat, ze tu o rok budes pisat, na ake prispevky mas ako sama matka s 2 detmi narok. Je nespocetne mnozstvo rodin, ktore sa rozpadli prave vdaka takemu oddelenemu zivotu. Ja osobne poznam 2 a dalsi pripad ma muz v rodine. A vsetko to boli prikladne manzelstva, kde by to clovek nikdy na nich nepovedal. Chlapov omrzela v zahranici po veceroch samota a tak si tam nasli ine zeny. A po roku- dvoch sa vztahy rozpadli. Nie vsetko treba podriadit peniazom. Na tvojom mieste by som nebola doma na RD, ale isla do prace. Bratislava nie je Humenne, mas tam omnoho lepsie prilezitosti sa zamestnat. A vobec nechapem tie uvahy o 3.dietati, ved ak teraz nemate € navyse, pri 3.dietati posles chlapa kdesi na aljasku, aby vas uzivil? Ved deti si treba robit s ohladom na prijmy. Ak uz silou-mocou zahranicie, zbalit sa a ist cela rodina. Deti do skoly nechodia, takze to mate ultra jednoduche. Jazyky sa najlepsie ucia v cudzom prostredi, pretoze si nutena komunikovat. V zahranici sa za mesiac naucis viac ako doma v jazykovej skole za rok a na deti sa to nalepi ani nebudu vediet ako.

mamka176
autor
23. nov 2022

Stále je to o tom istom maminky. Hneď tam ísť, keď ja nemôžem pracovať ale budem musieť byt s deťmi doma aspoň kým starší nepojde do školy, rovná sa to iste čo tu, len ešte ťažšie pre nás v novom prostredí. Tam sú vyššie životne náklady, ceny aj všetko, takze aj s muzovym dvojnásobným platom sme na tom rovnako ako tu. Takze to nedáva žiadny zmysel. O dva roky preto, lebo syn pôjde do školy, dcéra do škôlky, ktorú si snáď budeme môcť dovoliť keďže vtedy sa tam zamestnám aj ja. Škola je zadarmo pre syna. Takze ja si to viem predstaviť jedine takto, že po čase tam prísť za ním, inak to nedáva zmysel. A na margo poznámok o 3. dieťatku. Nie je všetko len p peniazoch, veľa ľudí ich aj má a deti mat z rôznych príčin nemôže. My sme šťastný, lubime sa, síce tých peňazí až tak veľa nie je, ale to v tomto prípade ozaj nieje podstatne, keďže nevychovávam deti ktoré majú všetko a nevedia si to vážiť.

mamka176
autor
23. nov 2022

A viete ako to je, dieta si môžte naplánovať ale človek mieni… takze preto s ním zatiaľ ani nepočítame a ja sa plánujem vrátiť do prace akonáhle budem niekde môcť dať malú, či už tu alebo tam.

darkswan
23. nov 2022

@mamka176 tak podla tejto logiky ked teda peniaze nie su potrebne az tak a radsej sa uskromnite, nema zmysel to riesit…uprimne syna by som kvoli jazyku rovno do skoly nedala, mal by vyznam aspon rok skolky ked uz

vilma7
23. nov 2022

Ja tiež poznám z okolia len rodiny, ktoré sa odchodom partnera rozpadli. A tiež sa ľúbili predtým.
Ak manžel chce, nech ide. Veď ak vám to nebude vyhovovať, stále sa môže vrátiť, alebo?

svetlonos
23. nov 2022

@mamka176
Keby on zarobil v Rakusku len o 20% viac, vy sa prestahujete s nim, mala by si moznost zarobit v AT tiez okolo 900-1000€ za 20-30 h/ tyzdenne. V niektorych regionoch su skolky, jasle zadarmo, platis len stravu. Keby sa zajtra nastahujete, ty o tyzden otehotnies, mas automaticky narok na matersku. System je tu nastaveny lepsie, vies sklbit pracu aj rodinu ako matka. Lahko si tu najdes pracu len na sobotu, mohol by byt muz s detmi.
Teda by vam realne bolo fajn. Nestalo by to skor za zvazenie? Boli by ste spolu aspom. Prajem vam aby ste sa dobre rozhodli 🙂

sparrows
23. nov 2022

“Nie je všetko len o peniazoch” tak načo má ísť potom tvoj muž do zahraničia?

Naozaj nechápem mužov, ktorí si spravia deti a potom odídu pracovať do zahraničia a vidia ich raz za uhorský rok. A ženy, ktoré s tym súhlasia. Keď si urobím rodinu, tak asi budeme spolu a nie každý zvlášť v iných krajinách len kvôli peniazom

basska_b
23. nov 2022

Spravne uvazujes, ze to, co zarobi navyse, tak tam aj oplieskate na vyssie zivotne naklady, najomne, lebo nebudete vo vlastnom, cesty za rodinou a podobne... plus je to cudzina... sadnite si vy dvaja a napiste si pre a proti. Ja tam vidim dost proti. Aj to, ze deti vytrhnut odtialto, alebo muza odtrhat od vas. Velke slovo bude mat tvoj muz, ak ho to tam taha, chlapi sa niekedy presvedcit nechcu dat... Moj muz teraz chodi na sluzobky do DE a je z toho unaveny, nervozny, deti maju skoro 5 a 3 roky, ja v 7. mesiaci tehotenstva, akoze, neni to haluz... v tyzdni moc nepomoze, cez vikend akurat nakupi, ani nevieme, jak to zbehne... deti si od neho odvyknu, potom starsia na neho krici, mladsia pri nom reve... nerobi to moc dobrotu tie sluzobky resp.tyzdnovky

sovica
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
23. nov 2022

@mamka176 a prečo ste nad týmto všetkým neuvažovali, kým ste tam ten dom kúpili???
Mali ste si kúpiť byt v meste, kde je to s malými deťmi oveľa ľahšie na život. Len na to mladý nemyslia... a tým pádom si si vlastne odpovedala aj sama, cize diskusia asi zbytocna

sovica
23. nov 2022

@mamka176 Predpokladám, že to bude Nemecko, 8 hod. cesty z BA, Stuttgart,Heilbronn...? Píšeš, že manžel pracuje z domu, ale zarába priemerne. Na prácu z domu by som tipovala IT, strojár...? Ak je to tak, tak v DE sú tie platy naozaj o dosť vyššie. To v pohode dáte aj ako rodina. Prídavky na deti sú tam vyššie, ako na SK. Ak by vám na začiatok stačil 3 izbový byt, tak zoženiete aj do 1000 Eur. Strava aj drogéria je tu lacnejšia ako na SK. Služby sú drahšie.
Píšeš, že by ste sa možno presťahovali za manželom o 2 roky, keď pôjde syn do školy. To mi ako logické konanie veľmi nepríde. Teraz, v 4 rokoch, by išiel do škôlky a nemčinu by sa naučil úplne v pohode a bez stresu. Pri nástupe do školy by už nemal žiaden problém.
Ty by si si tiež zvykla. Keď budeš hodená do vody, budeš musieť plávať. Však si dajte s manželom nejaký limit, napr. 2-3 roky, kým nepôjde syn do školy. Ak sa Ti tam nebude páčiť a nezvykneš si, tak sa presťahuješ s deťmi späť na SK. Syn bude vedieť nemčinu, mladšia dcéra tiež určite niečo pochytí. Ber to ako niečo pozitívne, také menšie dobrodružstvo.
Dám Ti dva príklady z môjho okolia:
Jedna rodina z Prahy, on IT, ona na materskej - 2 deti. Dohodli sa, že v DE ostanú 5 rokov. Ona bola pôvodne učiteľka AJ. Jej prioritou bolo za tých 5 rokov naučiť sa nemčinu a pribrať si ju ako ďalší jazyk, ktorý bude učiť, keď sa vrátia do Prahy. Naozaj ostali 5 rokov a vrátili sa späť.
Druhá rodina, on tiež IT, ona na materskej - 2 deti. Na SK mali dom a ona napriek tomu, že po nemecky sa naučila veľmi slušne, nezvykla si tu, v byte ju to nebavilo a s deťmi sa vrátila na SK, keď mal starší 8 a mladší 3 roky. Jej manžel si to vybavil tak, že 2 týždne robí v DE, 2 týždne na SK. S nimi som stále v kontakte. Takto to majú už 9 rokov a vyhovuje im to.
Ja by som na Tvojom mieste flintu do žita nehádzala. Chápem, že máš strach. V podstate prídeš o komfort v dome, na ktorý si zvyknutá. Ale povedz si, že vrátiť sa môžeš kedykoľvek, ak Ti to nebude v DE vyhovovať.
Ak by si ostala na SK s deťmi a manžel by mal dochádzať na SK, tak tipujem, že to dá tak 1 max 2x v mesiaci. Fakt vám bude stačiť, vidieť sa 2 max 4 dni v mesiaci? To je žalostne málo.

euie
24. nov 2022

@mamka176 pises ze teraz muz robi z domu. To znamena ze aj inu novu pracu predsa moze robit z domu, nie? Corona doniesla viac moznosti byt na HO. A tym aj padaju hranice na trhu prace. Preco sa nezamestnat v zahranici a robit zo SK? Alebo sa nevie v novej praci dohodnut, ze po zabehnuti bude davat len obcasne pracu z kancelarie, tak aby vam to stale vyhovovalo?

lucitta9
24. nov 2022

@mamka176 moj manzel mal pracu kde vela cestoval po sluzobkach, v podstate bol cely tyzden prec a doma len cez vikendy…v nedelu poobede uz letel zase prec…Deti boli malicke, prisiel o vsetky ich vianocne besiedky, vystupenia, neskor sportove zapasy,…vzdy videl iba videa, ktore som pre neho natocila 😞 Vsade s detmi iba ja, k lekarom, zubarom, nakupy, aj nemocnice, pohotovosti veru sme si absolvovali sami bez tatina. Ked mala dcera februlne krce, zachranka ju brala do nemocnice a ja som musela ist s malym synom tiez, mal vtedy 5 mesiacov. Ked syn mal zapal stredneho ucha, na pohorovost v noci som isla aj so starsou dcerou, nemala som ju kde nechat ani s kym. A toho bolo viac, lebo ved male deti byvaju aj casto chore. Nam nemal velmi kto pomoct, moji rodicia zili dalej a este pracovali. Takze takato bola pre mna realita. Tato nam doma vsetkym chybal a my jemu. Musim aj povedat ze sme sa vtedy dost odcudzili, cez vikendy som chcela aby bol s detmi a na nas nebol cas. Vydrzalo to takto 6 rokov, potom manzel zmenil pracu aby nemusel tolko cestovat.
Tiez sme isli do toho, ze ved bude tuto pracu robit len rok, dva..ze dobre zarobi, ze dovtedy vydrzime. Tazko sa potom odchadza ked ho praca bavi, je tam spokojny aj pekne zarobi..
Takze treba si to vsetko poriadne rozmysliet, zalezi ci ma aj kto s rodiny pomoct. Ja ak by som sa mala rozhodnut este raz, uz do toho nejdem.

sovica
24. nov 2022

@euie Nie je to až také jednoduché, ako si myslíš. Pozri vyššie môj príspevok, kde kamoš robí 2 týždne v DE, 2 na SK. On MUSÍ mať odrobený určitý počet hodín v DE kvôli odvodom, daňovému priznaniu atď. Je to dosť prísne kontrolované. A ani na SK nerobí HO. Má normálne prenajatú kanceláriu, ktorú mu platí zamestnávateľ z DE a chodí pracovať tam. Okrem iného, ako IT robí na nejakom projekte, väčšinou je to tímová práca, kde každý jeden človek robí časť projektu a potom sa to spája, musia to testovať atď. Pri takejto práci nemôže robiť celý rok z SK pre DE, jednoducho to nie je možné.

vroni
24. nov 2022

Podľa mňa zle počítas. O dva roky pôjde možno syn do školy, ale bez poriadnej znalosti jazyka, čo teda nie je nijaké vynikajúce. A ty si nájdeš prácu? V novej krajine? Obratom ruky? Bez jazyka alebo s jazykom na mizernej urovni? Tomu snáď sama neveríš. Ja by som poslala muža teraz, na pol roka, aby sa rozkukal, zabezpečil základné veci ako byť a zostabilizoval prácu. Po cca pol roku by sme sa presťahovali za ním. Zostala by som zatiaľ doma (i tak ti nič iné neostane) a staršie dieťa dala aspoň na rok do škôlky, aby sa naučil poriadne jazyk pred tým, než pôjde do školy.
Inak z tvojho popisu na krajinu zaslúbenu (a aj podľa výšky platy) tipujem na Švajčiarsko, tak tam je situácia zložitejšia.

gastanka32
24. nov 2022

tak jednoduche to nie je, no ani nemozne. mam kopec kamosiek, ktore sa nakoniec rozhodli prestahovat sa za muzo do zahranicia, kedze ano vytvoril tam neporovnatelne lepsie podmienky. ano bolo to tazke, ale tak podla mna kto chce, tak to da

euie
24. nov 2022

@sovica to platilo kedysi, mas pravdu, standardne, dnes to uz uplne neplati. moj muz robi cisto HO pre GB a zo SK, a je 100per casu doma, nemusi riesit danovu rezidenciu, takze su cesty. Vacsinou sa to robi tak, ze bud je to B2B vztah (muz moze mat vlastnu sro - len fakturuje do zahranicia) alebo na Slovensku funguju mininalne 2 prostrednici (napr mrkni deel.com) ktori spravia slovenkych zamestnancov, a dalej fakturuju do zahranicia tuto sluzbu zahranicnej firme.

mamka176
autor
24. nov 2022

Pri tejto ponuke HO nie je možný jednoducho. Krajinu špecifikovať nebudem, môžem povedať len toľko, že nie je to take jednoduché, keďže to žiadne Rakúsko, Nemecko a pod nie je. Je to ťažké sa veru rozhodnúť. Momentálne už zväzujeme vlastne len 2 možnosti, neísť, odmietnuť to a hľadať zdroj vyššieho prijímu tu, alebo ísť, rovno ako cela rodina resp. tak do 3-6 mesiacov kým sa tam aj tu všetko vyrieši ísť za mužom. Každá z týchto možnosti má x pre aj proti, takze uvidíme ako nám to vyjde a ku ktorej možnosti sa nakoniec priklonime. Ďakujem sta veľmi mile, že ste mali ochotu mi pomôcť a poradiť ❤️

sovica
24. nov 2022

@mamka176 Hmm, neviem, čo za krajinu by to malo byť, keď to nechceš špecifikovať. Je to až také tajomstvo? Možno by Ti aj viac poradili kočky, ktoré v tej konkrétnej krajine žijú. Ešte teda tipujem Švajčiarsko niekde pri hraniciach, ak je to teda cca 8 hodín autom z BA. Ja by som si teda na vašom mieste spravila nejaký rozpočet a prepočítala, či sa to oplatí. Predpokladám, že manžel pozná platové podmienky. Pozrite inzeráty na prenájom bytov, aké sú sumy za byt v meste, v ktorom by ste chceli žiť. Zistite si ako tam funguje zdravotka, škôlky, školy. Proste, koľko by vás vyšiel život celej rodiny v danej krajine. A potom si prepočítajte, koľko by vás to vyšlo, keby si ostala s deťmi na SK. Lebo aj v tom prípade musí manžel niekde bývať, aj keď bude platiť za menší byt. Tam ale treba pripočítať cestovné, podľa toho, ako často by za vami jazdil. Proste si spíšte všetky mesačné náklady pri oboch možnostiach a potom porovnajte. Držím palce, aby ste sa rozhodli správne🍀

alexandrahaspi
24. nov 2022

Ja moc nechapem toto slovenske rozmyslanie, tie rady typu, treba sa uskromnit, bude lepsie. Potom cele generacie su nestastne, ken trpia, ziju z vyplaty do vyplaty. Ved sme tu na to aby sme si tie zivoty uzili. Prilezitosti treba brat, dokonca ich aj vyhladavat. Nie cely zivot stat na mieste a “radsej sa uskromnit” a dufat ze hude lepsie. No nebude pokial nieco pre to nespravis.
K teme, moj manzel dostal dobru ponuku, od januara robi v zahranici, ale len 3,5h, chceli sme tam ist do podnajmu, no nakoniec predavame a kupujeme novy dom. a to v podstate budeme mat vyssiu hypoteku, ale ovela vacsie moznosti, ja aj on. Deti lepsie skolstvo, lepsie zdravotnictvo a teda kvalita zivota. nie je vsetko o peniazoch. ale nie sme stromy aby sme stali na mieste. Uz nie je doba ako kedysi 🙂 Ja lutujem ze sme toto nespravilu kym som bola na md, mohli sme 6r uz niekde byt. na tvojom mieste idem, uz len to ze sa naucis jazyk bude pre teba plus aj keby ste sa raz vratili naspat. mozes to zuzitkovat.

kamatopo
25. nov 2022

Nemám takúto skúsenosť no napíšem ako to spravili moji susedia. Sused je v španielsku a zobral aj ženu s deťmi. Čo bola na materskej naučila sa jazyk a teraz tam robí aj ona. Dom dali do prenájmu mladej rodinke tak im aspoň splácajú hypo. Keď prídu na Slovensko idú k rodičom,skontrolujú dom a robia to tak dva,tri razy do roka.