Rodina môjho partnera

12. apr 2022

Ahojte. Nejdem na nikoho nadávať ani sa povyšovať, ale znepokojuje ma jedna vec. Rodina môjho partnera je “jednoduchá”. Žijú skromne, bez akýchoľvek ambícii a takto vychovali aj svoje deti. Sú z východu, malého “mesta”, nevedia poriadne jednu vetu v normálnej reči poskladať, majú dosť blízko k alkoholu. najväčší výlet v živote jeho otca je túra na nabližší kopec, prípadne prejsť sa okolo najbližšieho jazera. Ich dcéra sa spolieha, že si nájde zabezpečeného chlapa a nechá sa vydržiavať no a mama jej to schvaľuje (hoci ona si našla len robotníka).
Keď im poviem o svojich kariérnych plánoch a cieľoch (priznávam, že sú veľké a určite nie jedoduché, ale mám možnosti a ánarozdiel od nich ambície) prekrúcajú očami a počúvam “len to nepreháňaj”, “to je ťažká škola” “to je náročná práca” “si si istá, že to zvládneš?” “Je ti toto treba?” “Nenaháňaj sa stále”. Prípadne kolujú reči, že “takto ma rodičia vychovali”. Mám pocit, že sa to prenáša aj na môjho partnera, ktorý začína mať tiež takýto postoj. Jemu je vlastne jedno, čo bude robiť, stačí mu 800€/mesiac a pôjde kľudne aj za pás.
Ja pre takéto zmýšľanie nemám pochopenie a začína nám to komplikovať vzťah. Myslíte, že sa dá nájsť balans alebo nejaký spoločný životný štýl, aj napriek tej rozdielnosti?

deti95060810
12. apr 2022

poznáš príslovie - Vrana k vrane sadá rovný rovného si hľadá?
Skús sa ním riadiť, ak nie, tak ťa čaká vo vzťahu veľa kompromisov - ale z tvojej strany...

kitycat
12. apr 2022

Hladala by som ambicioznejsieho, ak mas aj ty ambicie a nechces byt niekde Panu Bohu za chrbtom. Tvoj denny tanier bude to aka si narocna na seba, na ich syna..

0silvia0
12. apr 2022

musíš pochopiť, že ak by bol každý ambiciózny, dravý, súťaživý a kariérne naladený, tak by nemal kto vykonávať bežné práce, aj tie za pásom. Každý má voľbu ako chce žiť a s kým chce žiť. Ak ti neambiciózny muž s jednoduchým zmýšľaním nevyhovuje, hľadala by som radšej ďalej. Ak sa tebou v budúcnosti neinšpiruje, budeš ho roky dokopávať do niečoho, s čím on nie je stotožnený a toto pre vzťah nie je dobré.

autor
12. apr 2022

@0silvia0
@deti95060810
Sme spolu 3,5 roka, predtym taky nebol. Podporoval ma, mal aj svoje karierne plany, tie mu bohuzial nevysli a ostal chvilu preslapovat na jednom mieste. A zrazu otocil kartu, ze on chce v zivote “len pokoj a pohodu” - vlastne tym mysli jednoduchy “sedlacky” zivot.

ajuga
12. apr 2022

Mna zarazila jedna vec, a to spojenie "len robotnika"... Viem, ze o tom neni diskusia, ale skus si viac vazit partnerovu rodinu. Takto budes mat problem so vsetkym v ramci jeho rodiny.
A tak ako to bolo vyssie spominane, najdi si partnera s podobnym postojom k zivotu, praci, lebo to budes mat tazke. A ak si si to uvedomila uz teraz, tak v manzelstve si to budes uvedomovat dvakrat tak. Budes sa na manzela pozerat zvrchu, lebo ty asi aj zarobis viac a on bude "len robotnik", ked by robil za pasom... Utekaj a nechaj chlapca najst si zenu ktora si ho bude vazit 😏

bosorka2302
12. apr 2022

zas na jednej strane ak ty budes robit karieru on moze doma starat sa o deti

kkkkapa1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
12. apr 2022

obávala by som sa, že budú stále trecie plochy a ak ti to prekáža teraz, bude ti to prekážať časom viac a viac. Sú ženy, ktoré sú veľmi úspešné, ale nevadí im, že ich muž sa najradšej motá v dielni, je spokojný s prácou, ktorú robí, ale tebe to zjavne veľmi vadí. Vráť sa z kratšej cesty, nebude šťastný ani on, ani ty.

dievcacitajucelist
12. apr 2022

"Pokoj a pohoda" sa rovná sedlacky život???? 😁😁😁 sedlák nie je nahodou človek, ktorí ma statok a teda nemá "pokoj a pohodu" alebo si ho len chcela dehonestovať ??? Nie každý chce študovať byť lekárom alebo právnikom...niekto chce mať pokoj a pohodu...teda mať prácu, ktorá ho uspokojí, rodinu a priateľov....rada: nájdi si seberovného....

pribinak
12. apr 2022

Tu ani nie je problém že sú z malého mesta či že je iba robotník, ale alkohol a názorové postoje
A to bude problem stále, teraz aj o rok či 5.

autor
12. apr 2022

@ajuga ja s nimi nemam problem, neni dovod aby mi prekazal ich zivotny styl. Mne sa prave zda, ze im prekaza ten moj a ze s tym naockovali aj partnera. Nech si kazdy samozrejme robi co chce, ale vadi mi ako pristupuju oni. Ja som nikoho neurazala, kazde povolanie je dolezite ale pre opis situacie som to pomenovat musela.

0silvia0
12. apr 2022

ono aj pokoj a pohoda bez ambícií a nadštandardným príjmom je určitý životný štýl... keď ste spolu takmer 4 roky, spoznal tvoj životný štýl, najprv sa mu možno páčil a možno si neskôr uvedomil že toto nechce, že mu je prirodzenejší životný štýl, ktorý pozná z domu?

solange7
12. apr 2022

Podla mna to prehanas. Rodinu si nevyberas, a nech su akí su, asi nebudu uplne zli ludia. Navyse co ta po nejakych ich zvykoch atd, ved nezijes s nimi ale s tvojim partnerom.
Tak mozno by sa mohla namiesto sebestrednosti viac zamerat na nho a trochu ho podporit. Mozno pri tebe a tvojej vysokej vykonnosti rezignoval.

autor
12. apr 2022

@dievcacitajucelist on to nazyva pokojom a pohodou - v preklade tym mysli, ze otvorit si pivo kazdy den o 12 na obed, do vecera ich vypit 4, dat zrat prasatam, tankovat za 10€, na konci mesiaca doniest vyplatu 800€ a tvarit sa ze “som sa postaral”.
Poznám ho, sám mi o tom hovorí takže viem. Nedehonestujem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lily246
12. apr 2022

Bude ťa ťahať celý život dole, možno až natoľko, že sa budeš musieť vzdať vlastných snov a plánov. Nájdi si seberovného. Pohoda vo vzťahu a harmónia názorov s mužom zmýšľajúcim rovnako ako ty ti za chvíľkové trápenie z rozchodu s týmto bude stáť.

melanta
12. apr 2022

A načo ste spolu ak každému nevyhovuje životný štýl a predstavy o živote toho druhého. Toto je buď vymyslená téma na rozprúdenie vášní, alebo síce ambície máš, ale rozumu až toľko nie. Inak by si vedela, že toto nemôže fungovať. Ak majú ľudia až takto rozdielne predstavy o živote, tak to proste nemôže fungovať a ten múdrejší by to mal ukončiť.

eeffka
12. apr 2022

A co si vlastne cakala? Bielu vranu?

Tu nejde o pracovne zaradenie robotnik, to pre ostatne damy ale o stav mysle. Proste lifestyle denna nocna 2dni volna, pivo rizek gazdovstvo. Aj to nie je zle. Ale ak je niekto mentalne inde, tak sa to proste neda. Ja sa napr s naaimi manualnymi pracovmikmi stretavam pracovnr a proste niekedy vidis ze do 1l pohara 2l nrnalejes. Ale ak mi nieco treba pomoct su tam a ochotni. Len by som s nimi proste nezila.

autor
12. apr 2022

@solange7 nemam s nimi problem, netravim s nimi tolko casu aby mi ich pohodlnne nazory a alkohol vadili. Ale ako hovorim, prenasa sa to uz aj na partnera.
Bohuzial ano, mam tempo. Ale predtym ho mal aj on. Toto nie je sutaz, ze by “rezignoval” ked videl, ze ja sa snazim. Mozno by to mohlo byt aj trochu motivujuce.

autor
12. apr 2022

@melanta je to uzasny clovek a ako som pisala vyssie, bol predtym iny. Dokonca sme mali aj spolocne karierne ciele, avsak nevyslo to. Jeho to “polozilo”, mna nakoplo este viac. Je sikovny, keby chcel, urcite by sa dokazal posunut ktorymkolvek smerom. Keby bol neschopny domased, asi by som s nim nebola.

bosorka2302
12. apr 2022

mozno je to u neho len docasny stav, nechaj ho chvilu v jeho sposobe zivota a mozno sam pochopi, ze toto nechce a nakopne sa sam

dievcacitajucelist
12. apr 2022

Tak naše rady tým pádom nepotrebuješ....daj s nim vážnu debatu a podľa jeho odpovede sa rozhodni...

melanta
12. apr 2022

To je jedno, že je to úžasný človek. Je úplne iný ako ty. Proste v životne dôležitých veciach nie ste rovnakí, fungovať to nebude. Ale mne nevadí, keď spolu ostanete a budeš mu skôr či neskôr vyčítať, že nič nerobí a on ťa za to bude nenávidieť. Pretože ver, že skôr či neskôr, ak ostanete spolu, to tak bude.

dskjhfdlkdjhl
12. apr 2022

Niekoho neuspech nakopne, ineho polozi. V tomto ste rozdielni, co moze a nemusi vo vztahu vadit. Niektorym chlapom napr. vyhovuje, ze maju doma putku domacu, niektorym to vadi. U vas by sa do ulohy putky asi dostal on a podla toho, co pises, jemu by to vyhovovalo a Teba nesmierne s*alo. Nic ine, jedine uprimny rozhovor, moze celu situaciu vyriesit. Otazne je, ci ste takeho rozhovoru schopni.
Inak, ak nieco cloveku vadi pred svadbou, tak po svadbe mu to bude vadit aspon 3-krat viac a potom sa uz horsie cuva.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. apr 2022

Aby ste ma chapali, ja nie som zla na jeho familiu, skratka oni bol tak vychovani svojimi rodicmi, ja som vychovana svojimi rodicmi inak. Ta pohodlnost mi je proti srsti ale to je ich problem.
Ano, nasledujucich par rokov bude viac nez tazkych, ale stoji to za to. Lebo zit z ruky do huby a na dlh do konca zivota mi pride este tazsie. Nikoho sa nechcem dotknut, kto tak zije ci uz mu to vyhovuje alebo nie, kazdy sme si strojcom svojho stastia. Ak ste sa tu niektore v opise tej mentality nasli, nuz mrzi ma to.

sintra
12. apr 2022

Boze, niektore komenty zas 🙄 Asi trafene husy zagagali.
Autorka, ja uplne chapem, co myslis. Pre mna by to veru bola velka prekazka. Som toho nazoru, ze je lepsie, ak partneri (pokial ma ist o dlhodoby vztah) pochadzaju z podobneho kulturno- ekonomickeho prostredia. Hlavne casom sa taketo rozdiely zvyknu vyostrovat a nerobi to dobrotu. Ja uplne respektujem, ze nemoze byt kazdy ani Einstein, ani Bill Gates, ale ludi, co nevedia formulovat suvislu vetu, by som za svokrovcov nechcela.

jazula
12. apr 2022

Z mojej skúsenosti, dvaja ambiciózni v páre je veľmi náročný život, ak chcú aj fungovať ako rodina (a nedajbože mať dieťa), tak to ide vždy na úkor niekoho ambícií a ten je nešťastný, nenaplnený. Ak je jeden menej ambiciózny, jednoducho urobí on zázemie tomu druhému. Akurát sa teda ešte musia obaja vysporiadať s nepomerom príjmu, najmä ak viac zarába žena.
My sme si to doma nastavili tak, že netlačím muža do vynosnejšej práce, robí čo má rád, akurát je teraz na materskej, lebo ja zarobím viac…
To pivo od obeda by mi ale veľmi veľmi vadilo.

danulicek
12. apr 2022

niektorí ťa tu budú riešiť, ako sa povyšuješ, ako si nevážiš rodinu a tak ďalej 🙈 pointa je ale tá, že máte rozdielne vnímanie života, sveta a sú dve možnosti - ísť z krátkej cesty alebo dať tomu šancu a množstvo kompromisov, určite aj sporov a pocity frustrácie. tu ide o to, aby ste boli na rovnakej vlnovej dĺžke - obaja. ak máš takéto pocity teraz, určite v manželstve to môže robiť veľké problémy a obvykle sa to časom niekde nakopí. v konečnom dôsledku závisí všetko od toho, ako si nastavená ty - je pre teba prípustné, že budeš "nosiť nohavice" vo vzťahu ty? je preňho prípustné, že ty sa chceš realizovať? jeho rodina tu v tomto prípade nie je celkom podstatná, žiť budete spolu vy.

tehula2016
12. apr 2022

Ja uplne chapem o com pises..rodina mojho manzela je podobna..svokra je dobra zena,ale uplne jednoducha,rozhlad ziadny,ambicie ziadne,ja mam pocit ze ona sa zasekla v 80tych rokoch..nastastie moj muz je uplny opak - ale tiez mal nasliapnute na ten smer ze staci minimalka,uskromnime sa a prezijeme..dala som ho do laty a dnes je to jeden uspesny cielavedomy muz..ale jemu nevyhovovalo to “myslenie” v ich rodine,len ho stacilo trocha nakopnut..