icon

Rodina nemá záujem o starú mamu

12. aug 2021

Ahojte,neviem,ci cakam radu,alebo pochopenie,no som zufala z toho,ze mam babku,ktora ma 85 rokov,doteraz bola vitalna,ale zhorsil sa jej velmi stav.Jej dcera a syn( moj otec) riesia len seba,svoj program,a o nu sa nestaraju.Babka sa im nikdy nestazuje,hoci ledva chodi,im staci,ze po telefone pocuju,ze je vsetko ok.Ja k nej chodim,aj na nakupy,tak som videla,ze je v zlom stave,zobrala som ju k lekarovi, hladna,od 7.00 do 14.00 s babkou po doktoroch.Doma 2 deti,z prace som vymeskala.A ked som konecne zburcovala babkine deti,tak jej dcera povedala,ze ma do konca augusta dovolenku,ci to nemozem ja vybavit,zobrat si dovolenku,aby som sa postarala o babku,jej mami.Skoro mi oci vypadli.Ako moze takto niekto rozmyslat?Vzdy hodit na niekoho povinnosti.Babka ma psika,tak aspon toho som chcela,nech si zoberu,lebo by babka stale riskovala a chodila s nim von,ona teraz ma zavrate a nesmie chodit tolko po schodoch.Ja som uz vycerpana,ale babky je mi velmi luto,nechat ju tak

Strana
z2
janage
12. aug 2021

Tak nech rodina sa posklada na opatrovateľku. Aspoň pár hodín, obed môžete objednať, na venčenie psíka dohodnúť dáku susedu, študentku

autor
12. aug 2021

@janage to prave starka nechce,je to pre nu ponizujuce, vies,stara skola, doteraz samostatna ...a inak,zvladli by sme to,leby sme sa rozdelili, ale vsetko sa hadze na mna

kubasa2005
12. aug 2021

vies keby deti nemala aj tak by si ty ako vnucka jej musela pomahat -popripade platit domov dochodcov tak to zial je

kataina
12. aug 2021

je take príslovie: Jadna mama vychová desať detí a desať detí nevie vychovať jednu mamu.
Spýtaj sa oboch jej detí či je to Tvoja mama. A či by sa im páčilo keby sa ich deti (teda vy) rovnako starali o nich ako sa oni dvaja staraju o svoju mamu

autor
12. aug 2021

@kubasa2005 keby nemala deti, nema ani vnucku 😂 to je mile, aspon som sa pobavila 🙂

oblecenie99
12. aug 2021

Babkine deti pracujú? U nás to museli žiaľ riešiť domovom, nikto nemohol nechať prácu, ale starý otec už bol v stave, že nevedel o sebe, chodil na potulky, často padal, mal Alzheimera, nikto z nich ani netrúfol.. Teraz by sa ešte dalo, ale po čase asi aj babka, žiaľ, bude musieť pristúpiť na kompromis, samozrejme chápem, že stará škola, ale predpokladám, že ani u vás v súčasnej situácii si nikto nemôže dovoliť zostať s nou doma. Aj keď rozumiem, že primárnym problémom je súčasná situácia, že ani trosku jej nechcú pomôcť 😔.. Kým je ešte takto relativne v pohode by som jej skúsila navrhnúť ešte raz tu opatrovatelku, nie na celý deň, a nie každý deň, ale určite by veľmi pomohla aj od remenila, aj teba, aj babku. Si zlata, že jej takto pomáhas a myslíš na ňu.

kubasa2005
12. aug 2021

myslela som keby zomreli

luccija
12. aug 2021

To bola reakcia tety a čo tvoj otec?starí ľudia sú takí nechcú nikoho zaťažovať, ale už má svoj a treba k nej chodiť a pomáhať.Ved teta má určite tiež deti, alebo ste dajme tomu 3 ty, otec, teta a rozdeľte si to.Aspon od úradu obedy, keby jej nosili...treba sadnúť a porozprávať sa čo ďalej, lebo žiaľ bude to už len horšie,:(

autor
12. aug 2021

@oblecenie99 stacilo by,aby kazdy den niekto prisiel na pol hodku, kym sa da dokopy, z toho,co jej teraz je ...a ked bude uz uplne nesamostatna,tak sa nikto nebude branit opatrovatelke.Boze, snazim sa deti vychovat tak, aby som raz takto nedopadla, je vdova od jej 43 rokov, zije sama, o vsetkych sa starala, ale nikdy nie do vsetkych, vzdy pomohla a teraz....dcera ma dovolenku ! moj otec je po operacii, teraz nemoze velmi pomoct, inak este aspon on,ale su veci, co ma robit dcera,nie syn, pomoct v sprche a tak

janci05
12. aug 2021

Je to veľmi smutné, keď rodič takto dopadne, že ani vlastné deti /niektoré/ nemajú o rodiča záujem.☹ Moja starká bola tiež od 50-tky vdova a mala dvoch synov. Jeden syn v BA a môj otec. Starká bývala v RK ,viac menej bola do poslednej chvíle samostatná, ale väčšinou môj otec za ňou chodil, časom čoraz častejšie a aj to umývanie, hygiena, varenie, nákupy...to k tomu patrilo. Predsa to bola jeho mama.
Nebolo to blízko, musel tam ísť aj na niekoľko dní, ale ten čas si našiel. Aj keď pre tromi rokmi zomrela bol pri nej.
Tvoja teta by sa mala od hanby prepadnúť a niečo jej riadne od pľúc povedať, ocinovi ak sa polepší, tak aspoň on nech za ňou ide. Inak len tá opatrovateľka asi.

mogaa
12. aug 2021

ono mali by sa dohodnúť jej deti a ty môžeš vypomôcť....tá tvoja teta - jej dcéra - nemá deti, žeby vypomohli aj oni? ak chceš pomáhať len ty, tak ostatných jednoducho neprinútiš...naozaj deálne by bolo všetci sa stretnúť, naliať si čistého vína že situácia je tkaá aká je a babka tú pomoc potrebuje a dohodnúť sa čo ďalej.....tete povedať že či bude ochotná prispievať babke na opatrovateľku, keď jej nie je ochotná pomáhať...že ty máš aj svoj život, síce vypomôcť môžeš, ale nie prevziať opateru len na seba...že tež máš deti a svoj život.....že si ochotná pomôcť ale nie zastávať povinnosti babkiných detí

autor
12. aug 2021

@mogaa
@janci05 vrchol hanby je najst opatrovatelku, ked sme vsetci v jednom malom meste, a teta, starka a ja,aj na jednom sidlisku, teta to ma k nej 5 min, ja 15,.. ale na debatu to bude.Starka od nich nic nechce, ked vidi tu nepchotu a oni sa uspokoja s tym, ze, ved povedala, ze nechce nic.
Teta ma 1 syna, zije mimo SR, ale zhodou okolnosti je teraz na mesiac tu v meste.Zaujem o starku nula.Uziva dovolenku.
Ach, ta zena si tolko prezila,vojnu, samotu, muz jej zomrel, fakt pribeh na knihu, vzdy tu bola pre nas, ako opora, je mi to tak strasne luto a dakujem vam, ze ste si moj vylev aspon precitali zienky ❤️

miadi
12. aug 2021

Ja len poradim nabuduce medzi 7 a 14h ked snou budes po dr niekde kupit bagetu alebo sandwich sebe aj babke alebo zober nieco z domu. Ved babka musela byt tiez hladna. V takom veku Uz su ako deti treba mysliet aj na to jedlo vodu. ( a ty si bola hladna zbytocne vytocena) Tvoja teta ocividne nema zaujem. Tak v tom asi nic nezmozes. Otec je po operacii a co mama? Ta sa na svokru nemoze obcas pozriet? Chapem ze si myslis ze najviac by sa mala dcera starat ale v podstate by sa mali vsetci rovnako., v idealnom svete. Aspon ze mà babka teba co mas ozaj zaujem o nu. Tak sa s jej detmi porozpravaj o tej opatrovatelke a tlač ich do toho nech to riesia. Je to vysoky vek uz to bude len horsie.

sasa1310
12. aug 2021

vrchol drzosti a nechutnosti zo strany rodiny. Keď príde dedičské, to sa budú trhať prví

janage
12. aug 2021

Môžeš konkrétne napísať čo babka potrebuje? Navariť, či pomoc s hygienou? Lebo vieš nikto nechce cudzieho, ale sama píšeš, že už si aj ty vyčerpaná, otec po operácii, no on asi fyzicky nevládze. A teta možno má dôvod, o ktorom nevieš.
Ja zas nerozumiem silou mocou sa držať svojej predstavy riešenia problému, miesto, aby sa problém riešil ako taký.
Rodina má pomoc zabezpečiť ale nemusí to predsa byť len jedným spôsobom. Je potrebné sadnúť si a dohodnúť sa.

autor
12. aug 2021

@janage ked vojdes do bytu k babke, ako zena vidis, ze treba upratat, umyt riad,lebo ona chuda tyzden lezi, povysavat ...teta tam bola, nic nespravila.Babka ma psa,treba ho vencitale ona nevladze, byva bez vytahu na 3 posch. Cize potrebuje vencit psa,ktory ju mentalne drzi nad vodou.Urobit nakup, teraz aj navarit, ked nemoze stat.Babka ma zavrate, pada.Asi to chce cas,aby sama pochopila,ze treba pomoc aj mozno tej opatrovatelky,ale ak by sme na nu takto vyrukovali hned,pri jej prvom probleme, zaseklo by ju to.S nou treba tak velmi chapavo a pomaly diskutovat,aby sa akoze rozhodla sama,nema rada pocit,ze je uz nesvojpravna.Takze len preto ta opatrovatelka by bola teraz prilis zhurta.

autor
12. aug 2021

@janage ano, teta ma dovod...dovolenku. Ak nema dovolenku, ma iny program

oblecenie99
12. aug 2021

Mrzí ma, že to máte takto 😔 Aspoň ze babka ma takú dobrú vnučku, si super ❤️

janage
12. aug 2021

Tak obed zabezpečiť donaskou pre seniorov, poradia Ti na mestskom alebo obecnom úrade. Venčenie psa teraz cez prázdniny stupni oznam do brány, za menšiu odmenu alebo niekto kto túži po psíkovi a nemôžu ho mať.
Väčší problém vidím v zavratiach. Keď sa nedajbože vysype a zlomí kosť.
A nákup urobiť raz za 3 dní alebo použiť donášku.
Je nepekné ako sa teta k tomu stavia, ale nemôžeš meniť ju. Len hľadať riešenia.

antoniatonka
12. aug 2021

Mestský úrad ak sú dôvody pridelia opatrovateľku

janinah
12. aug 2021

Povedz babke.ze jej pomôžeš zorganizovať stretnutie jej deti.kde sá bude riešiť opatera a dedičstvo.Myslim.ze kľudne môže prepísať byť na jedného.ktory ju doopatruje (treba zistiť.ci môže celkom vydediť ostatných v takom prípade). Môžeš to byť aj ty či iný vnuk.Povedz babke.ze toto treba riešiť akútne a bez okolkov.One si deti pozná.vie ako sa správajú.Babka môže zo dňa na deň zaľahnúť a potom čo...alebo to stretnutie zvojaj ty poza babkin chrbát.povedz že sa ide riešiť majetok a oni dobehnú ako na koni.

janinah
12. aug 2021

Poznám aj rodinu.kde sa tak deti starali o mamu každé pol roka.babka sá sťahovala od jedného k druhému...k tretiemu ani nedošla.nedozila...

deti95060810
12. aug 2021

možno je problém niekde inde... Dedičstvo je ako poriešené? Lebo sa stáva, že ten čo zdedí po rodičoch nehnuteľnosť, tak má za úlohu dochovať aj rodičov - postarať sa o nich aj keď to už s rodičmi bude nie moc dobré.
Takto sa môj kolega staral o matku, lebo so súrodencami mali dohodu že byt bude dediť on .... 😉

dollyzv
12. aug 2021

No je to smutné veru..minimálne na to venčenie psíka treba zohnať nejakú študentku,susedku atď..a tete by bolo riadne vyčistiť žalúdok..toto musíte nejak vyriešiť..

letfenixa
13. aug 2021

Pozri, ak babkine deti pomôcť nechcú, tak nepomôžu, môžeš sa aj poskladať. Nie je pravda, že dcéra má pomáhať viac ako syn, to zas pr. A ak deti pomáhať nebudú, sú cesty: a) postaras sa ty; b) opatrovateľka od mesta na pár hodín plus donáška obedov; c) domov seniorov.

autor
13. aug 2021

@deti95060810 veci majetku, t.j. 1 maleho bytu v lukrativnej casti mesta, starka len naznacila, ako rozdeli, medzi jej deti. Nemyslim si, ze to maju poriesene.
Celkovo riesit s tetou nieco, je horsie ako s mojim 5 rocnym detom, lebo jej argumenty su na urovni 4 rocneho
Navyse, odisla na dovolenku do hor na mesiac, kde nie je signal, tyzden sme sa nedovolali,ani jej netrklo ten signal najst, ci niekto nevolal nahodou.
Ale mate vsetky pravdu,ze aj ked sa babka z tohto dostane a stabilizuje, nebude to uz lepsie a ke najvyssi cas si to rozdelit. Prave (5.30) vstavam, aby som stihla aj v mojej domacnosti nieco spravit a o 7.00 uz idem zase ja s babkou na infuzie.Dcerenka pride po natlaku az poobede,otec sa nejakym zazrakom dovolal jej druhovi.
Dakujem vam za podporu, vsetkym,ktore ste mi napisali ❤️
@dollyzv
@janinah
@antoniatonka
@sasa1310
@miadi
@kubasa2005

anja27
13. aug 2021

Zaujem o starostlivost nie je a potom vacsinou taketo deti sa prve biju o to co po rodicoch ostane. Zazili sme to z oboch stran. Ked bolo treba pomoct boli sme na to len my ked nieco vyuzit tak zase protistrana..je to smutne aspon ze ma teba babka ty si najdes cas aj ked mas male deti si velmi dobra dusa

autor
13. aug 2021

@anja27 dakujem ❤️nedokazem ju tam nechat samu, a v tomto stave...

papaya308
13. aug 2021

Mne takáto babka odišla pred par dňami...co by som dala za to môcť sa o ňu starať. Ak musíš ísť na 150% choď, daj jej čo treba lebo nič netrvá večne a ak majú jej deti svedomie ver, že ich prístup bude raz sakra mrzieť

autor
13. aug 2021

@papaya308 to ma mrzi,ze si prisla o babku, ta moja mala pre mna vzdy viac pochopenia,nez moja mama.Ved ano, robim,co mozem,ale aj moje deti ma potrebuju.
Ked som bola mala ja, a moja mama sa starala o svoju mamu, ja ako dieta som vnimala, ze mama je prec, ze s nami nie je.Preto by to bolo fajn rozdelit,aby kazdy pomohol a bol aj so svojou rodinou.
Tak mi luto tychto starych ludi, ked sa citia byt na pritaz ☹️

Strana
z2