icon

Rodina povedala dieťaťu, že nepotrebuje súrodenca, aby sa nemuselo deliť

28. júl 2022

Ahojte, mám otázku. Ako by ste reagovali na to kebyže rodina z vašej strany povie vášmu dieťaťu, že mu netreba žiadneho súrodenca lebo by sa muselo so všetkým deliť a bralo by mu hračky a nemalo by všetko pre seba? Ja hlúpa som nezareagovala nijako, ale sama na seba sa hnevám, že som nič nepovedala.

nikyball
28. júl 2022

povedala by som im napr aj dodatocne, nech mu do buducna nerozpravaju taketo blbosti

deti95060810
28. júl 2022

nereagovala... však ak si pri tom nebola tak už načo. Nemôžeš predsa každému členovi rodiny držať ústa aby náhodou niečo nepovedal čo sa nebude páčiť tvojmu potomkovi popr. tebe ....

mogaa
28. júl 2022

a prečo máš potrebu reagovať? veď ak ide o tvoje dieťa, tak mu následne vysvetli že teraz nie je správny čas na súrodenca alebo iný dôvod prečo teraz nie...rodina to povedala v dobrej viere a povedala naozaj dôvody pre ktoré dieťa akceptuje e nemá druhého súrodenca....všetko má svoje výhody aj nevýhody a naozaj rodina vyzdvihla výhody ak je dieťa jedináčik(z pohľadu dieťaťa).....treba sa na to pozrieť z pohľadu dieťaťa, v čom je súrodenec výhoda v čom nevýhoda....

gelifil
28. júl 2022

pohnutky ludi (ne)mat deti su rozne....a niektori to fakt takto maju...Kolko rokov ma dieta?vysvetlila si mu to?

mogaa
28. júl 2022

jedna vec sú skutočné dôvody prečo má rodina len jedno dieťa, druhá dôvody ktoré dieťa pochopí a akceptuje, lebo sú pre neho prijateľné....rodina vyzdviha presne tie výhody pre dieťa ak je jedináčik aby bolo schopné to pochopiť a akceptovať....malému dieťaťu ťažko vysvetlovať že teraz na súrodenca nie je správny čas lebo má rodina málo peňazí, lebo rodičia teraz nechcú druhé dieťa, lebo sa nedarí otehotnieť....povedali mu jednoducho dôvody ktoré dokáže akceptovať v danej chvíli, teda vyzdvihli výhody toho že je jedináčik aby nebolo pre to smutné....

negymama
28. júl 2022

ja som to tak pochopila, ze autorka praveze do buducna druhe dieta planuje, ale nejaki rod. pribuzni su zato , aby mali iba jedno a tak hudu do decka, aby nechcelo surodenca - tym ze ho strasia, o co ho to druhe babo pripravi.

gelifil
28. júl 2022

@negymama ano, aj ja

negymama
28. júl 2022

to by aj mna nahnevalo, kebyze teraz ci v neskor v buducnosti planujem dalsie dieta a pribuzni mi ho "pripravuju" hejtovanim voci buducemu surodencovi ako mu bude robit zle a este ho ucia sebeckosti a neochote podelit sa.

to moja svokra bola taka... hudla do synovca..." to je vsetko len tvoje, nikomu nedaj, "... a potom sa jeho rodicia /svagrovci/ cudovali ked mal mladsiu sestru, aku mal voci nej nevrazivost a sebectvo. Potom deti voci sebe bojovali, trhali si vsetko z ruky, aj fyzicky si ublizovali. Dieta treba ucit nesebectvu aj vtedy ak ma ostat jedinacik... dokonca vtedy este vyraznejsie.

mandzula
28. júl 2022

Ber to tak, ze dieta pred zvastani inych ludi neochranis, no ty si rodic, ktory mu dava hodnoty, a teda ty si ta, ktora rozhoduje o tom, ako dieta zvasty sveta spracuje.

luccija
28. júl 2022

Povedala by som im, ze sa mi to nepaci

lasoli
28. júl 2022

neries,vyjadris sa tak,ked bude mat nie kedneho ale dvoch surodencov;)

spadnutaslivka
28. júl 2022

vždy bude niekto "hrozne múdry". Dôležitý je váš postoj - tvoj a manželov. Dieťa môžeš celé mesiace pripravovať a povzbudzovať k tešeniu sa. Moji ani jeden nežiarlil na bábätko, všetci sa tešili. Jasné, teraz už tí najstarší povedia svoju mienku na prípadné ďalšie tehotenstvo, ale to už čisto z toho hľadiska, že hluk doma a očakávaná pomoc. Ale keby prišlo, určite by pomohli. Ale pre malé deti je to proste parťák, 9 mesiacov mu/jej môžeš vysvetľovať, ako tam bábätko rastie, ako sa teší na svojho veľkého súrodenca, ako sa budú spolu hrať, môže hladkať bruško a prihovárať sa mu... Je xy spôsobov, ako podporiť lásku. Hlavne ak to dieťa vidí, že aj vy sa tešíte a že ho nedávate bokom kvôli bábätku.

mogaa
28. júl 2022

@negymama to ale nie je o strašení....ano môžu mu príbuzní povedať, opýtaj sa svojich rodičov,ale ak nechcú aby bolo smutné v tej chvíli, tak mu jednoducho povedia výhodu pre neho v danom čase....pre dieťa je súrodenec aj výhodou aj nevýhodou, záleží len ako mu prezentujeme skutočnosť v danej chvíli...lebo povedať mu že súrodenca bude mať o niekoľko mesiacov rokov, nie je pre neho akceptovateľné ak ho chce teraz...ak je mamička tehotná, vie že musí čakať, lebo teraz je dieťa v brušku, ale malé dieťa nerieši niečo v budúcnosti , jeho zaujíma prítomnosť....záleží od veku dieťaťa a ako mu to vysvetliť...osobne si myslím že príbuzní poriešili situáciu ako vedeli aby dieťa nebolo práve vtedy smutné .....a mamička ak s tým nesúhlasí je na nej aby to dieťaťu doma vysvetlila....nie vždy budú všetci hovoriť jej dieťaťu čo a ako by povedala matka........ona ak s tým nesúhlasí, je to na nej aby vysvetlila ona svoj názor svojmu dieťaťu...nikto nebude jej dieťaťu prezentovať len názor matky ale svoj...

jana_eyre_2
28. júl 2022

S rodinou by som si to vysvetlila dodatocne, nech mi nebvstupuju takto do mojich rozhodnuti a s dieťaťom.by som sa tiež ďalej rozprávala a vysvetlila že mať súrodenca nie je len o delení a obmedzovaní sa.. (samozrejme že obšírne by som to obkecala podľa veku dieťaťa 😉)

melany4
28. júl 2022

To čo je za blbosť,to v dnešnej dobe su ľudia už tak trafeni z toho materializmu,že to až normálne nie je. Čím viacej súrodencov tým je veselšie.
Povedala by som,že deliť sa je správne, treba sa to učiť a správne je aj nedať všetko svojmu dieťaťu ,ale naučiť ho skromnosti.
A vôbec si to nevsimaj,ale treba upozorniť nech také veci nehovoria dieťaťu,že stým nesúhlasis,že máš na vec iný názor..

nwnw
28. júl 2022

Povedala by som dotycnemu nieco obdobne sproste. Napr.nerob si deti,aby nemuseli potebe dedit tu Tvoju hlupost.
Ja som z velkej rodiny a nikdy sme sa takto neurazali.

cervenaruza123
28. júl 2022

V tej chvili by som nereagovala nijak, v sukromi by som dietatu vysvetlila, ze teta/babka ho sice vystrasila, ale ze mat surodenca ma aj svoje vyhody, povedala by som mu ich. Podla toho ktora rodina to povedala a nakolko vazne to myslela, by som aj dietatu povedala, ze co ja viem, babka nema surodenca, tak nevie, ake to je super, ale ja surodenca mam a sme sa vela spolu hrali a bolo to super. Ze je to aj tazke, ale aj super. Alebo ze babka to tak nemyslela, len ta chcela vystrasit (osobne neznasam, ked ludia len tak nieco povedia a nemyslia to vazne, sama ako dieta si pamatam, ze niektore take veci mi ostali v hlave dlho a ma velmi ovplyvnovali, aj ked dospelak "len srandoval"). Vysvetlila by som aj to, ze je dobre sa naucit delit a delit sa o radost a nielen vsetko sam.
No a mozno by som neskor aj v sukromi bez dietata rodine povedala, ze si nezelam take reci, lebo chceme mat este nejake dieta a chceme aby mali dobry vztah, aby sa navzajom podporovali, dokazali sa delit, neboli sebci. A pokial budu mat take reci, tak dosiahnu len to, ze sa budu neznasat uz vopred. Tak nech si trikrat rozmyslia, co hovoria, lebo tym vedia vela ovplyvnit. Poznam rodinu, kde maju surodenci nevrazive vztahy cely zivot a len preto, ako sa spravali dospeli. Dospeli medzicasom umreli, zrazu surodenci zistili, ze bez nich ich nikto proti sebe nehucka a vztahy sa zlepsili, ale tie stratene roky zbytocnych hadok nikto nevrati. Tak nech sa uvedomia a nemaju hlupe reci.

cervenaruza123
28. júl 2022

Pripadne by som priamo v tej situacii povedala, ze syn sa rad deli a pohra sa s inymi detmi, on nebude s tym mat problem a bude sa zo surodenca tesit.

kvetinka75
28. júl 2022

@negymama a ty si myslíš že mu v živote už nikto nič nepovie? V škôlke, v škole v práci? Treba vedieť vysvetliť a aj dieťa sa musí naučiť rozlišovať že nie všetko, čo kto povie je tak ako to povedia. Treba si nájsť tú svoju pravdu a vysvetlenie. Ludia sú rôzni, majú rôzne názory.

negymama
28. júl 2022

@kvetinka75 nie nemyslim si. samozrejme ze povie, ale zalezi na dosahu. Iny dosah maju reci nejakej tetky na ulici, ktore obcas "pomahaju" s vychovou a iny dosah maju blizky pribuzni, ku ktorym ma dieta doveru a je s nimi casto a plus citove naviazanie.

samozrejme vsetky reci sa zrusit nedaju, mnohi ludia ak ich upozornis, ze sa ti nieco nepaci, tak just neprestanu. Nastastie ale najvacsi dosah maju rodicia - tym zdielam nazor viacerych co tu prispeli...ze i tak je najdolezitejsie ako vedu dieta rodicia a co mu oni hovoria.

slovakboy
28. júl 2022

Nie si povinná reagovať na každú hlúposť čo niekto povie. Tvojmu dieťatku to neublíži ak mu vysvetlíš svoj postoj. Neobvinuj sa z ničoho že si nebola bystrá a hneď ťa to neťuklo. Nie si kvôli tomu o nič horšia mama ani človek. Oni vypúšťajú z úst svoj obraz videnia sveta teba sa to netýka.