Rodina tlačí, aby sme už mali dieťa, ako to zvládať?
Ahojte, viem, že je vás tu veľa takých čo detičky majú, ale kedysi ste boli bezdetné a chcela by som počuť ako ste riešili tie večné dotierky o tom kedy bude dieťa. Ja mám zatiaľ len 22 (čoskoro 23 teda), mám priateľa, ktorý je starší a keďže idem študovať len externe všetci ma tlačia do bába. Ja sa na to ale necítim a neviem či sa niekedy cítiť budem. Nie je to moja priorita momentálne.
Problém je, že v mojej rodine mali v tomto veku už všetci nejaké tie deti, aj kamarátky z okolia o rok či dva staršie pomaly zakladajú rodiny. Už ma nebaví slušne vysvetľovať, potom začnem byť cynická a vravím, že som sebec a deti nrchcem. Kedysi som vedela čo chcem, ale dnes nie a je možnosť, že si viem svoj život predsfaviť aj bez detí.
Partner by bábo prijal a on sa tomu tlaku z okolia ako keby tešil a ja som už zúfalá, nepomáha ani zmena témy, ani nič, vždy keď idrme okolo detského obchodu alebo sú na ulici deti majú zámienku. Samozrejme s rodinou nechcem prerušiť kontakty, trvalo dlhšie kým sme si k sebe našli cestu a to isté s kamoškami, tak vrĺa ich nemám...
@jany149 ze ani ja nechapem co to koho trapi :D ale ja sa nad tym uprimne zabavam a nerobim si z nich nic, ukazuje to ich vychovanost nie moju
@galioska my sme spolu chodili pred svadbou 7 rokov, od mojich 17, cize vsetky otazky boli, ze kedy bude svadba, pochadza z celkom silne veriacej rodine...avsak tam bol argument silny a to moja skola....samozrejme kolko mudrlantstva okolo toho, ze naco mi je VS :D no na hovno... to je krasne drzim palce nech mas zdravu rodinku a tych spolocnych rokov mate este aspon 3x tolko co teraz
@barbellka fíha naši si zas potrpeli na výšku v našej rodine sa automaticky chodí, chodilo, aj naši boli vyskari aj my...ale chápem všade je to iné, nie každý si potrpí a Svoj život rieši cez seba, ale prečo nechciet pre deti viac? Vnúčatá prídu a len ty s nimi budeš mať najväčšie starosti a radosti, rodičia sa ešte aj do výchovy budú starať keď už riešia dopredu život dospelej dcéry ...drž sa a nedaj sa, na všetko je cas a dakujem😊
@galioska no takto ja som to pisala hore (ak nie tak som zabudla), ze ide o sirsiu rodinu, nie rodicov...praveze moji rodicia, ked som dosla domov v 17tich s 25 rocnym frajerom tak tato skoro zinfarktoval :D hlavne kvoli skole - moji rodicia nas vzdy podporovali, aby som mala skoly, moznost sa uplatnit a byt samostatna a nezavisla od chlapa..to sa jedna o sirsiu rodinu z manzelovej strany, preto to beriem tak humorne, kedze su to pre mna strasne vzdialeni ludia...a rodicia moje deti beru tak, ze ked bude bude - my vieme.
@galioska nie nebala lebo on bol pojaseny jak pubertiak :D lenze teraz uznavam, ze to bol v tom veku fakt rozdiel...lenze bolo to asi aj tym, ze on po par mesiacoch prisiel k nam domov, porozpraval sa s nasimi, oni mu zacali doverovat, nikdy sa nestalo, ze by som meskala domov, manzel to chapal, podporoval ma v tom ist na vysku, sam to odomna akosi ocakaval, chodil so mnou na vsetky prijimacky a rodicia nanho nedaju uz teraz dopustit ...a druha vec nikdy na mna netlacil s nejakymi sexualnymi vecami, vzdy nechaval cas na to, ked ja poviem, ked ja sa budem citit na to
Až se tě někdo zeptá na dítě, tak jim řekni, že pokud chtějí v rodině miminko, tak ať si pořídí vlastní, že ty máš času dost a ať se tě na to přestanou ptát. Že budeš mít miminko, až ty o to budeš stát, ať tě do toho přestanou tlačit.
@livus5510 nič si z toho nerob, reči sa robia a chlieb sa je, proste ľudia sa furt vypytujú, kedy bude svadba, kedy dieťa, potom kedy druhé, to je úplná klasika, proste im povedz, že ideš teraz študovať a dieťa bude až potom, bodka, ich to prejde, je to tvoja vec a máš času dosť
Tak som rada, že som sa mohla vykecať, áno zatiaľ neviem kedy dieťa chcem a či ho budem niekedy chcieť. Preto nechcem na to dávať nejakú vekovú hranicu ako mi bolo odporučené, lebo raz aj ten vek príde a potom čo?
S priateľom sa nechcem rozchádzať, on by deti teda asi dosť chcel, ale myslím si, že ak sa bude chcieť rozísť tak sa tak stane a isto to nejdem urobiť teraz lebo však sa nezhodneme, ak sa to stane problémom budem to riešiť v tom momente, zatiaľ to chápe a vie môj postoj a názor, hoci sem tam to skúsi aj on, že by bolo fajn mať bábo. Podľa mňa máme obaja ešte dosť času.
Tie veci o škole som už aj ja vyťahovala a moja rodina si myslí, že idem na výšku zbytočne, takže to moc nepomáha. Ale tak asi začnem byť naozaj zlá a cynická, lebo inak to asi nepôjde :D.
@livus5510 Z vlastnej skusenosti ti mozem odporucit aby si na vsetky otazky tykajuce sa deti odpovedala chladne a bez emocii. Jednoducho daj jasne najavo ze sa o tom nebudes rozpravat a basta. Ak sa niekto urazi lebo si nenechas kecat do tak doleziteho zivotneho rozhodnutia, ver ze taky clovek k tebe nema respekt aj keby to bola mama. Odpovedaj ze dlhodobo deti neplanujes a tym pre teba debata konci. Ja som neskor uz mame jasne povedala ze ked chce tak moc male dieta nech si ho spravi. Ja som papula a ked niekto prekroci unosnu mieru idem do velmi neprijemnych odpovedi, ktore ludi vyvedu z konceptu. Funguje to. Napr. keby sa ma niekto uz po xy raz pytal kedy uz otehotniem lebo sak teraz je najvyssi cas a nie ked budem mat 35...som schopna odpovedat nieco v zmysle ci ma ten clovek sleduje na gynekologii ze tolko vie co je najlepsie pre moju maternicu.
to nikdy neskonci, kolega ma deti 6 a pytaju sa ho, kedy bude siedme :D okolie ma rado ked ma do coho rypat 🙂
ja nic nepocuvam, len kedy bude druhe a ze uz maly je velky dokedy chceme cakat... ked poviem, ze druhe neplanujeme, tak precooo a ved to musia byt aspon dve deti a bude mu smutno a vlastne rovno mu mozem zhanat psychiatra ved co z neho vyrastie za asociala ked nebude mat surodenca, ze... ja nemam surodencov a netrpim tym, neviem preco by moje dieta malo
kasli na okolie, jednym uchom dnu, druhym von, usmej sa, povedz "Neviem" a chod dalej.
@livus5510 akoze nieste spolu ani rok a riesia deti???? to co je nejaky bohac a boja sa aby ti neusiel? keby ste boli spolu 5rokov a zacnu reci, tak chapem. ale takto??🤦 a on sa nebrani? sa necudujem,ze je tolko nekompletnych ,nezosobasenych rodin, ked mat dieta je ako ked sa rozhodnes pre skrecka.... chora doba.
Ja som s mužom od 17, teraz mam 27 a v júli sa nám narodilo prvé bábo. Tiež mali poznámky a reči, chlap mi dokonca neskôr povedal, že aj on chcel dieťa už skôr. Ja som sa na to necítila. Ja som malým 24 hodín denne, nie moja rodina. Dokonca ani chlap. Chodí do roboty. K prebalovaniu sa nehrnie, kojím, takže ani kŕmenie nemôže riešiť on. K Dr chodím s malým sama. Presne som vedela, že to bude takto, takže som čakala, až kým som sa necítila 100% pripravená
Po pôrode na mňa dolahol obrovský pocit zodpovednosti za malého, až som si vravela, do čoho som sa to pustila. Teraz ma dva mesiace a je to super a v hlave už premýšľam nad druhým.

@livus5510 Na konkrétnu otázku im treba dať zrejme konkrétnu odpoveď, inak nedajú pokoj.
Rovno každému povedz, že napr. na 30-te narodeniny si dopraješ ako hlavný darček bábätko a dovtedy, že sa budeš vzdelávať, ako sa oň čo najlepšie postarať.
Ja nechápem takýchto ľudí, keď si normálne dievča, ktoré rozumne a zodpovedne uvažuje, aj tak sa musí nájsť niekto, kto bude do teba vŕtať?
Však nemusíš materstvo kvôli kariére a nahonobeniu si blahobytu odkladať do 40-tky, ale podľa mňa je celkom normálne, že keď ťa čaká škola, máš hypotéku a zatiaľ necelých 23 rokov, ešte sa ponáhľať nikam nemusíš. Áno, všetko sa dá zvládnuť, keď sa chce a musí, ale načo si nakladať na plecia zbytočne veľké bremeno, keď nemusíš? Školu za pár rôčkov skončiš, trošku si možno aj našetriš a potom, ak budeš chcieť bábo, budeš sa mu naplno venovať. Radšej byť matkou trošku neskôr a užívať si to, ako to riešiť hneď teraz a byť z toho všetkého vystresovaná... v konečnom dôsledku by si aj tak "zlizlo" najviac to dieťatko.
A s priateľom sa tiež normálne porozprávaj a povedz mu úprimne, ako to teraz vidíš a cítiš ty, ak je rozumný, pochopí to. Ešte zas nechodíte spolu až tak dlho, aby vašou prioritou bolo hlavne splodiť bábo. Neochudobnite sa o ten čas, kedy sa môžte vzájomne spoznávať.