Rodina verzus sebarealizácia
Ahojte dievcata. Zaujimal by ma vas nazor na problem, ktory momentalne riesim. Mam tri deticky, najmladsi ma tri roky a nakolko ma zdravotne problemy, schvalili nam predlzenie RD. No ja uz neplanujem byt dlho doma, mozno este do leta a syna by som potom dala opatrovatelke. Teraz riesim, kde sa zamestnat a neviem sa rozhodnut, ci uprednostnit rodinu alebo svoju sebarealizaciu.
Blizsie to vysvetlim - po Vs som si robila PhD aj som ucila na univerzite a zaroven som pracovala s eurofondami. Potom som odisla z Ba domov, kde som pracovala v 2 velkych spolocnostiach ako financna analyticka. Medzi vsetkymi materskymi som pracovala, takze som velmi nevypadla a neprisla o vedomosti. Ked mal najmladsi vyse roka, tak ma volali naspat do prace na veducu funkciu, co som vsak odmietla, nakolko manzel je pracovne vytazeny, stari rodicia maju uz vlastne zdravotne tazkosti a cela starostlivost o deti a domacnost je prakticky na mne. Moje povodne miesto mi v praci drzia, ale ocakavaju vysoke pracovne nasadenie, co casto znamena kopa nadcasov mesacne, pripadne pracovanie doma po veceroch. Uz na to nemam kapacitu, nakolko to bolo narocne uz pri dvoch detoch. Takze sa obzeram po niecom inom, najlepsie niecom nenarocnom, aby bol cas na rodinu.
A teraz k veci - uvazujem o praci ekonomky v skolstve. Ale desi ma skutocnost velkeho prepadu v plate oproti predoslym zamestnaniam. Neviem, ci sa dokazem vzdat moznosti dalej sa rozvyjat a byt aj adekvatne ohodnotena. Myslim, ze pre rodinu by to bolo super, nakolko manzel zarobi nadstandardne, ale nemozem ocakavat, ze bude pri chorych detoch, alebo ich vyberat zo skolky a skoly. Nemame ziadne uvery ani hypoteku, takze financie nas netlacia. Ja by som pracu tej ekonomky na skole brala iba ako docasnu pracu, mozno na 2-3 roky, potom by som chcela robit to, co predtym. No bojim sa toho, ze uz z mojich vedomosti velmi vypadnem, nakolko uz nebudem sledovat zakony, nebudem pouzivat cudzie jazyky a taktiez v zivotopise to bude riadny prepad a uz ma mozno ani nepozvu na pohory tam, kde budem mat potom zaujem pracovat. Predsa len tiez uz o par rokov nebudem mladica, 40 sa bude blizit.
Preto by som sa chcela spytat na vas nazor, co robit, ci uprednostnit pohodlie a pokoj rodiny. Mozno ste boli v rovnakej situacii, tak by ste vedeli poradit, ako ste sa rozhodli a ci ste potom nelutovali, ze vam usla nejaka zaujimava pracovna ponuka.
Prepacte za dlhy prispevok, nevedela som to kratsie napisat. Dakujem za vase nazory.
@mandala77 Pokial clovek nie je nuteny rozhodovat sa pod vplyvom dalsich okolnosti a moze si "dovolit" pocuvat svoj vnutorny hlas a konat podla neho, tak je to urcite spravna cesta.
Mimo tému:
Poznam tento pocit vnútorného nasmerovania, ale nakoniec som isla proti sebe a dopadlo to katastrofalne.
Keby som nebola byvala analyzovala a radila sa so vsetkymi naokolo, mal zivot pre mna pripravene nieco uplne ine. Zradila som samu seba a musim znasat aj následky.
@vienala skús popremýšľať o tom, že by si si založila živnosť a pracovala na kontrakt. Ja tak pracujem a som veľmi spokojná. Jediná nevýhoda je, že práca aj tým pádom aj príjem je nepravidelný Ale ak na to nie si odkázaná, nejaký výpadok sa dá zvládnuť. Pozri napr. sem https://www.titans.sk/ alebo hľadaj na LinkedIn. Je to hlavne pre IT profesie, ale ako analytik, ktorý má skúsenosti so SAP by si možno niečo našla. Inak toto bazírovanie zamestnávateľov, že človek musí sedieť tam a "dodržiavať pracovný čas" je pre mňa stále nepochopiteľné. Hlavne ak ide o prácu, kde ide o výsledok - presne ako si písala.
@jeannna nerozumiem, prečo sa ku mne vyjadruješ, mala som dojem, že medzi nami je diskusia na podobné témy ukončená. Čo sa týka mimo témy. Nechcem sa Ťa dotknúť, ale mne príde, že už preháňaš, že si úplne posadnutá sebou, čo sa Tebe stalo a čo sa stať nemalo. Zrušila si diskusiu, lebo si to už nechcela verejne písať a pokračuješ znova v iných témach.
@mandala77 Co sa tykalo mimo temu. Bola som rozhodnuta dat vypoved z prace a nespravila som to aj ked som citila ze to bolo spravne. Co prislo potom tu vobec nepisem.
Oslovil ma tvoj prispevok ohladom vnutorneho nasmerovania. Preto som reagovala.
V inej teme pisem fakty aby sa nic podobne nestalo niekomu inemu. Nic viac nic menej.
Prepac teda. Uz nebudem reagovat.
S Tvojimi pracovnymi skusenostami si myslim, ze praca ekonomky na skole Ta bude nudit. Bonusom bude pracovna doba a po odchode z prace cista hlava.
@vienala Mozem sa spytat jednu asi neprijemnu otazku a nechcem aby to vyzeralo ze rypem, ale mna to naoza velmi zaujima. Mam tiez VS, PhD. a robim vysoko kvalifikovanu pracu, ale nikdy nerobim nadcasy a nebeiem si pracu domov. Mohla by som sa prosim spytat, preco vam nevadi robit nadcasy a dokonca co Vas bavi na tom, ked si clovek berie pracu domov? Este raz, nechapte to ako rypanie. Ja sa to snazim pochopit...lebo to nechapem.
@isis no to je aj mne zahadou☺. Ale teraz vazne - nebolo to tak od zaciatku. Ale potom to bola velka snaha presadit sa ako najmladsia v takmer cisto muzskom kolektive. Vidina veducej pozicie, ktora sa mi nukala. Ked sme sa definitivne rozhodli pre tretie dieta a odmietla som tu poziciu, tak sa to uz javilo ako zbytocne - ale tak zivot je vzdy o vybere z viacerych moznosti. Tetaz mam uz vacsiu rodinu, tak preto viac uvazujem ako dosiahnut work-life balance.
@vienala rozhodnutie je samozrejme na tebe, ale mojnazor je taky, ze ani o 2-3 roky nebudes mat zvysny cas na to, aby si robila nadcasy v praci, kedze mas tri deticky. Kruzkov bude pribudat a aj ich zaujmy budu zrejme rozne a mama-taxi bude asi na tebe, kedze pises, ze nemozes ocakavat od manzela, ze bude vyberat deti zo skoly a vozit ich po kruzkoch...tiez som mala rozbehnutu karieru, ale potom prisli deti a uz som mala ine priority, zmenila som pracu, tak aby som mala co najviac volneho casu a mohla robit "servis" detom (teraz maju 11 r a 8 r) a nelutujem. Deti toho maju stale viac, ale este su stale "male" na to, aby som ich poslala na trening same autobusom, kedze to nie je "vedla" domu. POmahali aj stari rodicia, ale tiez maju svoj vek a nemozem chciet, aby behali kazdy den niekde s mojimi detmi. Manzel pracuje, takze to tiez nemoze robit, aby stale odbiehal z prace...ja pracujem ako szco, cas si urcujem sama a ked su deti vonku zo skoly, tak sa venujem vacsinou uz iba im....myslim, ze ak by si robila nadsacy, tak na domace prace, ulohy do skoly, manzela by ti uz ani nezvysovali sily a tiez aj chut....tolko moj nazor
@vienala ja som matka 2deti a este aj s tou 12r jej niekedy musim robit mamataxi. Podla mna s 3detmi to je minimalne na 5-6r, kym to najmensie nebude mat aspon 8.
A co tak moznost ostat na povodnom pracovisku a odmietnut nadcasy, ktore ti mimochodom nariadit nemozu kedze mas male deti. Z mojho pohladu je "dlhodoby nadcas" sposobeny neschopnostou pracovnikov alebo neschopnostou manazmentu.
takze ja by som sa pekne vratila ostala v odbore, ktory ta bavi a robila v ramci pracovnej doby a moznosti. Obcasny nadcas nie je problem, ale nemoze byt standardom. mam deti 2 a 40r. kedysi som mala dojem ze bezomna asi kancel spadne... teraz? padla? ok este dorobim co mam rozrobene ale inak odchadzam a ked niekto nieco chce aj zajtra je den.
Treba si nastavit priority a okolie sa zariadi.
Ja som nazoru ,ze pri detoch ci je jedno alebo tri nemozu obaja robit karieru .musi byt aspon jeden rodic ,ktory je tu pre dieta ...a kedze viem co je to mat tri deti a nikoho pri sebe ,musela som kvoli rodine ,detom ,svojmu dusevnemu zdraviu zvolnit ...a som nadmieru spokojna ....
Hladaj taku pracu, ktora je na 8hod od 7-15hod bez nadcasov ale aspon ako tak adekvatna k tvojmu vzdelaniu a skusenostiam. Takychto miest v zahranicnych firmach je malo, ale su. Ja by som podotkla na margo prace ekonomky na skole, ze to bude diametralny skok do horsieho, nudnejsieho atd...na zaciatku na zabehnutie to bude mozno dobre, ale myslim, ze tam nevydrzis a aj tak zacnes hladat nieco lepsie. A moja otazka: to mas vybavene po znamosti?, lebo clovek so silnym zivotopisom vacsinou na taku poziciu ani nema sancu, lebo je pre nich prekvalifikovany.
Dievcata, na otazku ohladne nadcasov este tolko - mozno mate stastie na super zamestnavatela, no ale u nas ak napr. o 15-tej dostal generalny riaditel poziadavku od majitelov alebo dolezitych veritelov, ze treba do zajtra rana, najlepsie este ten isty den vecer nejaku analyzu, tak som mala dve moznosti - urobit to doma ale mimo pracovneho casu, alebo byt este 4-5 hodin v praci s tym, ze ked budem potrebovat, tak mozem ist niekedy domov aj napr. o 10 doobeda. Mozno vy by ste povedali, ze nie, ved uz mi skoncila pracovna doba, tak dovidenia zajtra. Ja zial nie som taky typ. Inak, ten kto pracuje v zahranicnych firmach vie, ze to nie je ojedinely pripad. Ved jasne, ked nieco napadne Americana, tak on neriesi casovy posun, ved on prisiel prave do prace.
@vienala byt tebou asi by som nebrala tu pracu ekonomky v skolstve, opatrovatelka pre syna ta mesacne bude stat cely tvoj plat. Tak na co by si tam potom pracovala? Len kvoli sebarealizacii? Tej sa ti tam moc nedostane, ak ti chyba volila by som radsej tu prvu pracu.
Z toho co si napisala by som sa ja osobne rozhodovala medzi moznostou ostat doma so synom a zaroven robit poradenstvo prevazne z domu alebo ako druhu alternativu by som zvazovala (pokial ti chyba kolektiv a praca) ist do povodnej prace.
@vienala mam takeho sefa... si zmysli a takoj treba robit. Ale naucila som sa napodiv od kolegu 🙂, Ok sefe, dnes o 16,30 musim ist po dceru do skolky, je to nevyhnutne aby to bolo spravene este dnes alebo bude stacit zajtra rano. Ani 1x to netrebalo ihned. Tiez mi to bolo zo zaciatku neprijemne.
@vienala hľadala by som tretie riešenie. Podľa toho, čo píšeš, by ti nevyhovovala ani predošlá práca kvôli vysokému pracovnému tempu, ani práca ekonómky kvôli nízkemu zárobku aj žiadnej možnosti na sebarealizáciu. Hľadaj si niečo iné, nevyberaj si medzi dvoma nevyhovujúcimi možnosťami. Možností je oveľa oveľa viac, len ich treba nájsť. Napr. niečo na skátený uväzok v tvojom obore, veď peniaze ťa netlačia, potrebuješ sa ale realizovať
@vienala Ahoj, ja si myslim, ze niekedy treba vyskusat a az potom sa ukaze, ci to funguje. Co ako budes analyzovat aj tak nezohladnis vsetky aspekty. A takisto kazda z nas ma ine predstavy o zivote a aj o tom, kolko casu chceme venovat sebarealizacii (na ukor inych veci), takze tazko ti niekdo iny poradi co mas urobit.
V kazdej praci mas predsa skusobnu dobu a tak nerozumiem preco to neskusis v robote, ktoru mas rada a o ktoru mas zaujem a ked budes mat pocit, ze je ti to naozaj prilis, este vzdy sa mozes obhliadnut po alternative.
Ja mam tiez 2 deti, robim na plny uvazok vo veducej pozicii a nerobim z toho vedu aj ked nemam tiez extra pomoc ani od partnera ani od inych. Zatial sa mi to vzdy podarilo nejako zariadit, ci uz nadcasy alebo prilezitosne sluzobky a spokojna som ja aj moje deti. Jedinu vysadu v robote mam moznost prilezitostneho pracovania v home office (na tom som trvale pri nastupe po materskej)… to vyuzivam ked deticky ochoreju alebo maju nejake terminy u lekarov a pod., inak nemam problem skombinovat normalny den v office so zaujmamy mojich deti. Takze vsetko sa da, ked sa chce. Drzim palce, nech sa spravne rozhodnes.
@vienala teraz s toľkými deťmi, kým sú malé, by som na pár rokov (2-4) vzala aj tu ekonómku v škole. Práve pre tu kľudnu prácu, jasnú pracovnú dobu. Aby si mala pokoj a čas pre deti. Ak by ste vyšli aj s nižším platom ekonomky, tak to vezmi.
A neskôr už budú deti väčšie, viac samostatne, môžeš zas hľadať prácu, aká by ti vyhovovala po kariernej stránke, inde popritom.
Dievcata, este ma zaujima jedna dolezita vec - ci vam v praci toleruju, ak mate chore dieta, ci mozete ostat doma ten cas, co sa dieta lieci. Viem, ze ste niektore spominali homeoffice pri chorobe deti, co vsak asi nie je standard. Ako to potom riesite? Tato dilema je pre mna dolezita, nakolko viem, ze v skolstve je to celkom dobre tolerovane. Podotykam, ze na starych rodicov a manzela sa nemozem spoliehat, ak by sme mali opatrovatelku, ta by bola len pre najmensieho, nie na choroby tych vacsich. Dakujem
@vienala to nie je o toletancii, ty mas na to zakonny narok.
U mna ja mavam homeoffici ale mam to riadne zaplatene, kolegyna mava OCRku ale pocas choroby dietata nerobi nic co sa tyka prace. ja mam zodpovednu funkciu ona ma taku co si na nu praca pocka ( ma 2jicky tak som ju zaradila na take miesto)
s 3ma malymi detmi by som ta supla na taky flek kde ked dnes vecer zistis ze zajtra neprides lebo dieta ma 40ky nikto z toho neodpadne.

@vienala myslím, že radu by si mala hľadať predovšetkým sama v sebe. Nikdy nie sme v rovnakej situácii, pretože každý sme iný. Mne príde, že príliš analyzuješ a chcela by si všetko. A ak aj dospeješ k nejakému rozhodnutiu, tak vzápätí s ním nie si spokojná, lebo čo ak by to mohlo byť lepšie?
Tiež som toho názoru, že je to otázka priorít. Tie sama musíš vedieť, aké máš. A možno skús cítiš, čo máš robiť. Prílišné riešenie a analyzovanie - hlavne keď to človeka úplne pohltí, je často na škodu, lebo ho odvádza od jeho vnútorného nasmerovania. Alebo pozoruj, ako sa možnosti odvíjajú, či je cesta otvorená, alebo máš komplikácie. A choď cestou, ktorá sa Ti sama otvára.
Verím tomu, že nech sa akokoľvek rozhodnem, rozhodnem sa správne a tak, ako som sa rozhodnúť mala. Tým pádom sa netrápim, že som sa mohla rozhodnúť inak.