Rodinná oslava alebo zdroj konfliktov
Ahojte, potrebovala by som názor niekoho nezainteresovaného na túto situáciu.
Dostala som sa do konfliktu s mojou maminou s tým, že mama mi vyčíta, že preháňam a "rozbíjam rodinu".
Minulý víkend som bola na jednej rodinnej oslave. Moja teta (sestra mojej maminy) nás zavolala na oslavu narodenín jej dcéry (mojej sesternice) k nim na chatu pri Revúcej. Táto oslava sa rozoberala asi pol roka dozadu, kedy ešte nebol známy termín. Ja som vtedy aj so snúbencom povedala, že prídeme. Asi týždeň pred konaním oslavy mi volala teta, že teda "je to tento víkend". Ja som jej povedala, že teda snúbenec nepríde, lebo už má program (išiel na oslavu svojho najlepšieho kamaráta). Už vtedy sa na mňa osopila, že však sme sa obaja sľúbili. Márne som jej vysvetľovala, že to bolo pol roka dozadu keď nebol termín.
Oslava mala byť piatok až nedeľu. V stredu mi teta poslala zoznam vecí, ktoré akože máme priniesť. Keby to boli nejaké drobnosti nič nepoviem ale to bol zoznam ovocia a zeleniny na 3 dni pre 12 ľudí za 80 eur. Ja som na to volala mamine, že teda ja asi na tú oslavu nejdem. So snúbencom akurát kupujeme a zariaďujeme byt. Veľmi veľa peňazí ide do zariadenia a pravdu povediac snažíme sa šetriť kde sa dá. Povedala som mame, že proste celý tento výlet je pre mňa aktuálne drahý. Musím sa do tej revúcej nejak dostať. Ja auto nemám takže som išla s bratom a delili by sme sa o benzín. Plus teda očakával sa odo mňa darček pre sesternicu a ešte zaplatiť 80 eur za potraviny. Mama bola taká, že či to myslím vážne, že tete som už povedala, že prídem. (Ale to bolo predtým ako si odo mňa vypýtala 80 eur za to že prídem.) Nakoniec som bola taká, že dobre pôjdem nechcem robiť problémy. Zaplatila som dokopy asi 130 eur za to aby som tam prišla (benzín, potraviny + darček). Kúpila som sesternici vonné sviečky, ktoré má rada za 20 eur. Nie je to veľa ale brala som to tak, že teda fakt nemám peňazí na rozhadzovanie. Keď sme sa vrátili tak mi volala mama s tým, že ona sa tam za mňa hanbila, že to čo za darček som priniesla. A ja len že prosím? Že moja teta pindala, že teda oni ma tam pohostili na 3 dni a ja prinesiem darček za 20 eur.
Strašne ma to naštvalo, lebo mi to príde na hlavu postavený systém. Keď som to hovorila snúbencovi tak ten sa ma opýtal, že čo mi oni dali na sviatok. Ja z duše neznášam také toto porovnávanie "kto koľko komu dal" lebo dar dávam bez toho že očakávam späť. Ale teda som si uvedomila, že keď som ja robila oslavu tak sesternica s manželom mali čerstvo dieťa. Ja som vedela že sú natesno s peniazmi tak som im vyslovene povedala, nech nenosia nič. Nakoniec priniesli nejaké koláče ale v živote by mi nenapadlo sa na nich hnevať. A na vianoce.. Oni (sesternia s manželom) vymysleli, že už nebudeme ako rodina každý kupovať darček každému, lebo "už je nás veľa" a budeme ťahať lístoćky s menom a len tomu kúpime darček. Ja som si vytiahla jej sestru a kúpila som jej fakt drahý darček (robotický vysavač za asi 400 eur). Nie preto, že by som sa potrebovala chváliť ale vedela som, že ho veľmi chcela. Mňa si vytiahla táto sesternica a dostala som deku a vankúš z Actionu ešte aj s cenovkou dokopy asi za 7.50.
Tak ja fakt neviem či som fakt ja ten problém alebo čo. Budem vám vďačná za nejaký komentár.
A teda. Oni možno o tom hovorili že každý niečo prinesie. Možno to navrhli aj samotní hostia keďže v minulosti už mali tieto chatovačky zaužívané. Len tebe to nikto nepovedal. Tvoja mama to isto vedela. Lebo ak áno tých 80e by som nebrala ako darček veď trebalo zaplatiť za chatu + si sa tam vystravovala na 3dni a pôvodne v tej cene mal ísť s tebou aj tvoj priateľ. Kupovať vysávač za 400e presesternicu by ma vo sne nenapadlo 🤣 a teraz ledva naskrabes na vonnu sviečku? Možno by to nikto nebral tak tragicky keby tam nebol taký veľký nepomer- vysávač/sviečka pre dve sestry..
Pokial viem, spoločenská etiketa je taká, že ten kto organizuje dobrovoľne oslavu, chystá občerstvenie zo svojho. Ak niekto nieco donesie (kolac a podobne) je to vítané, ale nie podmienka účasti. Ak teda nebolo dohodnuté v partii inak, že sa všetci skladajú na spoločný nakup alebo čo.
Za mna je drze už len to pozvanie- cez víkend dojdi na oslavu, haf haf! Prepáč ale keď sa organizuje 3dnova (?!) oslava narodenín, tak sa to nerobi prakticky zo dňa na deň a ostatní dobehnite ako take psy. Navyše keď nemáš auto, tak ťahaj kilá ovocia s taskami… sila nehnevaj sa.
Za mna darcek v poriadku, ja keď robím oslavu, som rada že ľudia prišli, neočakávam honosné dary. Ale tu ta očividne pozvali lebo si mysleli že bude druhý “vysávač” a to sa oplatí…Pekne sprosté od nich. Tvoju finančnú situáciu chápem, a tiež by som sa kvôli darčeku pre sesternicu nezadlžovala, keď zariaďujete bývanie.
Nooo autorka píše že pred pol rokom sa bavili že obnovia tieto chatovačky...asi to zobrala do rúk teta s organizáciou a spojili s tými narodeninami keďže zvyknete si spolu oslavovat. Autorka mi príde trochu zaspata 😃 akoze keď chodili na tie chatovačky predtým čo myslí že jedlo im padalo zo stromu? 😃😃 Kupovali ho rodičia. Teraz má svoju domácnosť, s priateľom povedali áno prídu. Avšak zarábajú. Hádam im chatu a celú stravu nebudú už platiť rodičia. 80e za víkend nie je až tak veľa. Všetci o tom vedeli, každý priniesol čo mal, prišiel tam. Veď všetci mali vydavky. Nie len autorka. A prísť na oslavu so sviečkou je ozaj čudné. Akurát by ma štvalo ak by som mala iné plány a mne by to ako poslednej povedali týždeň pred chatou - to áno..
Ked to bola oslava, tak naco mal kazdy nieco doniest? To je potom klasicka chata s rodinou. A asi vas nehostili 3 dni, ked mal kazdy nieco doniest, by som povedala mame. Inak my chodime na chaty velka partia ale ovocie a zeleninu na 3 dni, to ani neverim, ze sa zjedlo.
Byť tebou na žiadne takéto oslavy bez konkrétneho dátumu nejdem. Alebo aj keby dopredu povedali dátum nejdem. Nestojí to za hádky s mamou a stres. Vyhovorila by som sa, že bývanie čo zariadujete stojí dosť a šetrite s priateľom kde sa dá a nazvyš peniaze nemáte.Zrušila by som aj kupovanie darčekov na Vianoce. Vianoce sú o inom. Tvoja rodina je podľa mňa materiálne založená
...po rokoch skúsenosti s ľuďmi, ktorí radi dostávajú, ale neradi dávajú Vám napíšem len toto: Nedajte sa využívať, lebo sú ľudia, ktorí rátajú práve s tým, že nechcete robiť rozbroje, že máte základy slušnosti a práve toto využijú voči Vám.Uprimne, keby ste mali povahu napr.Vasej tety,tak by ste kvôli výdavkom vymysleli na poslednú chvíľu výhovorku, že ste chorá, máte teplotu a žalúdočné problémy,a tak neprídete na oslavu... myslím,ze do budúcna možno treba zvážiť aj takýto postup,lebo budete stále ľahkou korisťou ore špekulantov a vypočítavych ľudí
Nooo autorka píše že pred pol rokom sa bavili že obnovia tieto chatovačky...asi to zobrala do rúk teta s organizáciou a spojili s tými narodeninami keďže zvyknete si spolu oslavovat. Autorka mi príde trochu zaspata 😃 akoze keď chodili na tie chatovačky predtým čo myslí že jedlo im padalo zo stromu? 😃😃 Kupovali ho rodičia. Teraz má svoju domácnosť, s priateľom povedali áno prídu. Avšak zarábajú. Hádam im chatu a celú stravu nebudú už platiť rodičia. 80e za víkend nie je až tak veľa. Všetci o tom vedeli, každý priniesol čo mal, prišiel tam. Veď všetci mali vydavky. Nie len autorka. A prísť na oslavu so sviečkou je ozaj čudné. Akurát by ma štvalo ak by som mala iné plány a mne by to ako poslednej povedali týždeň pred chatou - to áno..
@kristinka92 Ďakujem aspoň jeden človek, čo chápe moju situáciu.
@michelle567 Tak ešte raz. Pol roka dozadu náhodne teta spomenula, že by chceli robiť oslavu. Žiadne organizovanie nič. Áno keď som bola dieťa tak sme chodievali na tri dni a moji rodičia neplatili nič. Áno chodilo nás o polovicu menej. Ja nečakám od mojich rodičov, že mi to budú platiť. Očakávam, že ak som pozvaná na oslavu tak nebudem platiť za pohostenie. Keby bolo jasne povedané, že ideme spolu na chatu tak by som sa sama ponúkla ale tu bola situácia úplne iná.
Pokiaľ to bola oslava, tak by som nákup nenosila, lebo som hosť. Ak to však chceli tak, že spravíme chatu a popritom oslávime, tak je nákup na mieste, ale mali hy ste sa celá rodina uvedomiť a komunikovať narovinu, nie sa ohovárať a urážať. 400eur darček si prestrelila a sviečku sú taka nuda, ale ak ich ma rada tak ty vieš. Sa porozpravaj so sesternicou co si o tom ona mysli.
Inak taký podstatný detail- to každý zo zúčastnených mal doniesť jedlo za 80€? Čítala som že vás bolo 12, to sa prejedlo za 3dni chaty 12x80€=960,00 € ?? Či to len ty si dostala zoznam na kilá ovocia a zeleniny a všetci prekvapení že nebol aj 400€ vysávač?
urcite nie si problem ty. tvoje reakcie (a aj odmietnutie pozvania kvoli dodatocnym nakladom boli ok). Ked si do teba dalsi raz rypnu, v klude by som im to obuchala o hlavu s detailnym vyuctovanim. A nasledne prerusila kontakty. ps: to som este nevidela, aby si hostitel objednal doniest jedlo za 80 eur a urazal sa na darcek za 20e....
Boze to je čo za rodina a vadne vzťahy? Čisté psycho. Ísť niekam len preto že som to sľúbila a aby sa niekto neurazil riešiť všetky sesternice z xy kolena a neviem aké tetky. Energetický vysavaci by som využila príležitosť vytvorila si rodinu s partnerom a blízkymi s ktorymi sa cítim dobre a celý henten cvokhaus prestala riešiť
Inak taký podstatný detail- to každý zo zúčastnených mal doniesť jedlo za 80€? Čítala som že vás bolo 12, to sa prejedlo za 3dni chaty 12x80€=960,00 € ?? Či to len ty si dostala zoznam na kilá ovocia a zeleniny a všetci prekvapení že nebol aj 400€ vysávač?
@kristinka92 tak keď sa nechá využívať a vedia že môžu a aj ako jej zahrať na city prečo by to neurobili? Zrejme vedia že je taká maksia nechce nikoho uraziť byt za slusnu no divne keby to nezužitkovali
Nič si prosím nevycitaj. Tvoja mamča je ešte vo vlaku * čo povedia ludia* Ty výstup skôr ako ti to bude brat priliz energie. No potrebuješ toto rozoberať?

Budem strucna
- robit oslavu a od hosti pytat jedlo? no hanbila by som sa ako pes. Ine by bolo keby vas pozyva akoze na vikend na chatu a dopredu sa dohodnete, ze kazdy prinesie nejake jedlo. Ale ak to prezentuju ako oslavu narodenin a s pozvanim dostanes zoznam, co mas vsetko nakupit a este ak vedia ze potrebujete teraz peniaze vy sami
- termin dali vediet velmi neskoro, to ci je ze je to tento vikend a ostatni sa zariadte? 🤦🏻♀️
- kupovanie darcekov v takto sirokej rodine zruste, kazdy uz je dospely, budete mat deti…podla mna to je neunosne
- zda sa mi ze najvacsie problemy robi tvoja mama a jej sestra ( zrejme sa predbiehaju ktora je lepsia), s mamou si to vydiskutuj