Rodinná situácia v opačnom gardé ako je zvykom
Ahojte, som tehotná v zahraničí, kde je materská 3 mesiace. Zároveň mám manžela, žijúceho na Slovensku, ktorý podniká.
Ja zarábam cca 2-3x viac ako on. Prišiel s myšlienkou, že on by bol doma 3 roky na materskej/rodičovskej a ja by som zarábala v zahraničí peniaze a chodila domov tak ako doteraz... V podstate to čo má veľa slovenských rodín len v opačnom gardé.
Je spoľahlivý, zodpovedný aj všetko super avšak neviem si predstaviť, že či má bežný muž dostatočný prehľad o výchove, starostlivosti o tom čo je a nie je vhodné robiť. (Asi to mám tak vtlčené do hlavy od spoločnosti okolo seba a zároveň viem, že on dieťa žiadne na rukách zatiaľ nedržal 😀 ).
Vedeli by ste sa odosobniť od toho, že hlavný rodič je otec a teda gro výchovy je na ňom? Myslíte, že bežný muž má dostatok informácií o tom, aké jedlo sa už kedy môže dať, kedy dieťa posadiť, kedy a čo je vhodné robiť s dieťaťom, čo je vhodné mu hovoriť a čo je už prežitok a podobne.
Ja by som bola 2 týždne doma a dva v zahraničí. Mimo toho ešte 6 týždňov platenej dovolenky a všetky sviatky tiež doma.
@oblecenie99 ale ty si bola potom doma, denno denne s dieťaťom. Nie ze ho 2 týždne neuvidíš. Toto je extrém. Ako tu už napisali, normálna, zodpovedná matka takto nerozmýšľa.
@lienka.7 Preto som písala, že si to neviem predstavit, co planuje autorka 🫤
@anonym_autor čiže okrem iného rovno si zazdía kojenie. Byť 2 tyzdne bez dieťaťa, tojedine v prípade, že sme v stredoveku a ozaj nemáme co do úst. Mne zvoj plán príde úplne hrozný.
Je to podvedomá potreba matky kontrolovať a schvaľovať všetko, čo sa týka dieťaťa, pretože má pocit, že ona je jedinou nositeľkou „správneho“ návodu. Vaša pochybnosť o tom, či muž vie, kedy dieťa posadiť alebo čo mu uvariť, nie je otázkou jeho inteligencie, ale vašej ochoty vzdať sa kontroly. Informácie o príkrmoch, motorickom vývoji alebo výchovných metódach nie sú inštinktívna pravda zapísaná v ženskej DNA. Sú to naučené zručnosti a dáta, ku ktorým má váš manžel rovnaký prístup ako vy. Pravda je menej pohodlná: starostlivosť o dieťa nie je vrodená ženská schopnosť. Je naučená. Rovnako ako sa ju učí žena, učí sa ju aj muž. Rozdiel je len v tom, že ženám spoločnosť dáva „náskok“, očakávanie, že to majú vedieť. Muž ho nedostane, takže si ho musí vytvoriť. A práve to často vedie k väčšej vedomej snahe, nie k menšej kvalite. Skutočným rizikom je, ak ho do roly rodiča postavíte s tým, že mu vopred neveríte. Ak si zvolíte tento model, musíte prijať, že váš manžel nebude vaším „asistentom“, ale plnohodnotným primárnym rodičom. To znamená, že veci bude robiť inak ako vy. Možno dieťa oblečie do neladiacich farieb alebo mu dá mrkvu o týždeň neskôr, než píšu v tabuľkách. Ak ho však budete z diaľky manažovať a kontrolovať, zničíte nielen jeho kompetenciu, ale aj váš vzťah. Kompetencia totiž nerastie z manuálov, ale zo zodpovednosti a z možnosti robiť vlastné chyby. Čoho sa v skutočnosti bojíte viac? Že váš muž nebude vedieť dieťa správne nakŕmiť alebo toho, že dieťa bude v poriadku a spokojné aj bez toho, aby ste pri tom boli vy a mali nad tým absolútnu kontrolu? Moment, kde väčšina párov zlyhá stojí na dynamike moci a dôvery.
@bjnr to nie je podvedomá potreba! To je do zadku milióny rokov zakódovaná genetika!
@bjnr to nie je podvedomá potreba! To je do zadku milióny rokov zakódovaná genetika!
@nicegirl369 chat gpt nerozmýšľa a bjnr tiez. Iba ctrl+c a ctrl+v

@anonym_autor Ostan s dieťaťom normálne doma a na par rokov sa uskromnite. Budeš si to vycitat, že v čase, keď bolo dieťa malé a najviac Ťa potrebovalo, si tam nebola. V práci strávis dlhé roky do staroby, no malé dieťa más iba krátky čas.