Rodinné konflikty kvôli používaniu auta
Ani netuším kde vlastne začať. Moja otec má 75+ mama 70+, jediná sestra môjho otca 80. Otec ani jeho sestra už nevládzu, nešoférujú, mama áno. Sesternica žije od matky 2000km. Ja tiež bývam ďaleko,ale zas nie 1000km. Naši už vzhľadom na svoj vek auto nemajú,otcova sestra má, ale od kedy jej už nepredĺžili vodičák fungovali tak, že auto bolo u našich. Mama s ňou chodila po doktoroch, mama jej robila nákup, mama jej vyberala lieky a zdravotnícke pomôcky z lekárne. Keď si zmyslela, že chce čerešne, višne a pod, tak mama šla aj tých horúčavách čo sme mali toto leto a obrala. Robila to vrámci dobrých rodinných vzťahov. Sesternica chodí iba domov 2-3x za rok na pár dní,a tých pár dní si nárokuje auto. No tá ma teraz vytočila aj s matkou.
Otca včera prepúšťali z nemocnice, a mama potrebovala auto, lebo sa musia hlásiť do 3d u obvodného. Chcela si požičať od tety auto a jej odpoveď bola, že iba vtedy ak sa auto vráti ešte v ten deň v bezchybnom stave. Údajne po nich musela sesternica čistiť auto štyri hodiny. V praxi by to znamenalo, že mama by šla o šiestej ráno k tete autobusom po auto. Po vyšetrení by ho mala vyluxovať a vrátiť auto a dôjsť domov o 8mej večer autobusom. Teória je však iná. To auto má 24 rokov, je také rozhejgané že mama s ním ide ozaj iba v prípade keď veľmi musí. V tom aute chodila jej matka, ona v ňom jedla,pila, pokým moja mama behala a vybavovala veci namiesto nich. Ja som to auto videla, nebolo tam roboty na 4h.
Za si potvrdilo za dobrotu na žobrotu.
Nech dcerenka zostane pri mamke a nech sa o nu stara,a tvoja mama nech kasle na nu,teraz sa ukazal charakter.Takze so starou herkou nech sa aj zadrhnu.Tak nech im povie mama,ty a otec.
@anonym_999571 imobilný ani busom ani vlakom nepôjde. Mimochodom u nás vlaky ani nechodia. Čo sa týka tej sanitky, mama musí pred tým osobne k MUDr aby vypísal žiadanku na tú sanitku, sanitka vozí X ľudí okrem toho pacienta zo širokého okolia a teda nepríde po pacienta krátko pred a nedonesie domov krátko po návšteve lekára, ale až keď si každý vybaví svoje. Čo niekedy znamená 8a viac hodín.
Ale píšem ešte raz ide o princíp. Ak raz niekto povie že sa môže otec spoľahnúť na takúto výpomoc, a zrazu nie.
@anonym_autor ja vás chápem keď máte doma staršieho chorého ( aj mladšieho) bez auta sa nepohnete ... Niekedy treba ísť skoro ráno a dlhšie čakať .. sanitka to je kapitola sama o sebe... Čo nechápem to čo robí stará teta ... Veď aj ona potrebuje už pomoc dcéra je ďaleko a mamka jej už pomáhala .. veď aj ona bude potrebovať odviezť pomôcť.... Treba sa s ňou porozprávať....
@anonym_autor ja vás chápem keď máte doma staršieho chorého ( aj mladšieho) bez auta sa nepohnete ... Niekedy treba ísť skoro ráno a dlhšie čakať .. sanitka to je kapitola sama o sebe... Čo nechápem to čo robí stará teta ... Veď aj ona potrebuje už pomoc dcéra je ďaleko a mamka jej už pomáhala .. veď aj ona bude potrebovať odviezť pomôcť.... Treba sa s ňou porozprávať....
@zdena1990 starší ľudia sú niekedy horší ako malé deti ... Naletia na všetko to jej asi nabulikala dcéra ... Neuvedomuje si panika že aj ona vašu mamku potrebuje..treba sa s ňou porozprávať...asi aj z jednou aj druhou... Držím palce
@anonym_autor ach jaj veď to je predsa ich auto. Tvoja mama nech rieši vecí v rámci svojích možností, sanitka, taxi, ak je možnosť využiť sociálny taxík.
A tým pádom tvoju tetu nech rieši jej dcéra...a?...
proste ak nie je dohoda, hľadajú sa iné možnosti...to je normálne všade...
@brendaa presne tak 👍
Nech dcerenka zostane pri mamke a nech sa o nu stara,a tvoja mama nech kasle na nu,teraz sa ukazal charakter.Takze so starou herkou nech sa aj zadrhnu.Tak nech im povie mama,ty a otec.
@anonym_791de5 prosím ťa,to že sem napíšes nech zostane doma to je jej absolútne v paži. Ja s tým tiež nepohnem. Ona sa sem neplánuje vrátiť .
Úplne zbytočne píšeš
@anonym_autor Neviem aku radu čakáš, lebo takmer všetky čo si dostala, si znegovala. Teta má 80, jej dcéra jej niečo natlačila do hlavy a teta si neuvedomuje ake to bude mať dôsledky. Treba sa s ňou porozprávať, že pre tvojich rodičov nie je vždy možné auto vratit v ten istý deň. Načo je tete auto pred domom, ktoré ona nemôže šoférovať?Pri týchto podmienkach teda rodičia nebudú auto využívať a nebudú môcť pomáhať tete, keďže nie sú dostatočne mobilní. A nech si teta uvedomí či to takto chce. Na druhej strane frfles, že auto je staré, rozhegane. Tak nech si rodičia kúpia vlastné a je po probléme. Jaaaj, zabudla som, kupovať si už nechcú. Ako sa hovorí ani z voza ani na voz. Keď sa chce, tak sa riešenie nájde. Kto nechce, ten sa len sťažuje...
Ak spravne chapem ze medzi rodicmi a tetou fungovala symbioza ona dala auto, mama vodicak a fungovali tak bez problemu, v tejto dohode bolo zahrnute ze ked pride sestrernica domov bude mat v tom case matkine auto ona k dispozicii co sa aj stalo. Teraz ale sesternica nakazala mame ze nema auto poskytnut a ak ano tak za podmienok nou stanovenych pricom ona tu ani nie je. Teta ju posluchla a teraz chce aby tvoja mama podmienky dodrzala ale tie su komplikovane. Sesternica je prec 2000 km a oni sa tu nevedia dohodnut kvoli jej pravidlam.
Tak mas dve moznosti, bud sa s tetou porozpravas a na rovinu sa jej spytas ze ci fakt chce dodrziavat nieco co nema logiku od cloveka co je 2000 km prec a ak povie nie ved doteraz to fungovalo tak neni problem, ak povie ze ano tak je to ta druha moznost. Podakuj sa tete za jej auto a ze od teraz jej nebudete poskytovat sluzby vodica, nech si auto utiera od prachu a caka na dceru. Vasich bud zober ty alebo naozaj zavolaj niekomu kto ich hodi alebo proste taxik alebo cosi. Mam to podobne nasi su uz 70+ ziju od nas do 100km takze ked to nejde sanitkou, susedom, sestrou, tak tam idem ja, ano je to hore dole vela ale je to par krat do roka, zamestnavatel uzna P ako doprovod. Vzdy lepsie ako mat 24/7 starostlivost.
Vykašlite sa na celé auto, nech si s ním robia čo chcú a vy si zariaďte vlastný odvoz. Sociálne služby, taxíky, susedia, plus ty chodíš každý týždeň k nim. Ani vám to staré auto chýbať nebude.
Aj tak. Budem k vam chodit pomahat iba ak mi nechate auto. To je tiez obetava pomoc za vsetky drobne. Nekupim si auto, ale dajte mi to vase, ved ho aj tak nepouzivate.
@anonym_f515cf čo je pravda? Sesternica ani nie je na území európskej únie ale het už vyše mesiaca v tramtarii jej matka nemá vodičák. To auto tam od vtedy stojí ani len ho garáže s tým nešli.
@anonym_autor ale princip je ten, ze to nie je vase auto. Zbytočne sa tu rozčuľuješ.
Aj tak. Budem k vam chodit pomahat iba ak mi nechate auto. To je tiez obetava pomoc za vsetky drobne. Nekupim si auto, ale dajte mi to vase, ved ho aj tak nepouzivate.
@anonym_3ec6d7 áno. ja vám budem pomáhať z dobrého srdca, lebo vy mne pomáhať autom nechcete ... aj tak sa na to dá pozerať ... alebo aj inak ...
@anonym_3ec6d7 áno. ja vám budem pomáhať z dobrého srdca, lebo vy mne pomáhať autom nechcete ... aj tak sa na to dá pozerať ... alebo aj inak ...
@biba_18 Lenze za auto platis zakonnu poistku, mozno aj havarijne, olej, stk, opravy,... S autom su vysoke vydavky, kto ich plati? To je ako "pomahat" sestre iba za bezplatny leasing ..
Nechajte auto tete, nech sa stara sesternica, aj ked je 2000km od nej. Aspon nebude vyuzivat tvoju mamu. Vasi nech si odvoz zabezpecia inak, ale teta uz nech nerata s ich pomocou. Urcite by ste nasli auto v lepsom stave za par eur.
@anonym_autor ale princip je ten, ze to nie je vase auto. Zbytočne sa tu rozčuľuješ.
@anonym_f515cf nie. Keď bolo vopred povedané že na oplátku že sa s ňou bude chodiť hore dolu niekoľko krát mesačne môže auto stať tu a keď raz za čas (tomu rozumej cca raz za tri mesiace)ho môže mama používať.
Už som to písala, robila to v rámci dobrých vzťahov v rodine.
Mamu nič nezaväzuje k tomu aby ju vozidla hore dolu po dvoch okresoch. Ten čas mohla využiť zmysluplnejšie.
@biba_18 Lenze za auto platis zakonnu poistku, mozno aj havarijne, olej, stk, opravy,... S autom su vysoke vydavky, kto ich plati? To je ako "pomahat" sestre iba za bezplatny leasing ..
@anonym_3ec6d7 havarijné na 24 ročné auto, nebuď smiešna
@anonym_3ec6d7 a kto platí ten zabití čas? To je potom bezplatná osobná asistencia či opatrovanie
Ja by som kúpila mame staršie auto, alebo sebe novšie a jej by som dala na používanie svoje staré a nech sa o tetu stará jej dcéra. A pokoj na všetkých stranách.
@anonym_3ec6d7 predpokladám že pri 25r aute nikto už havarijné neplatí. Plus ako má autorkinamatka pomáhať tete, keď auto parkuje pred domom tety. Akože sadne o piatej ráno na bus (ktorý by jej určite nikto nepreplatil)aby odviedla 80+ to pani k lekárovi, a následne čakala povedzme hodinu dve na bus kM sa dovezie domov ,lebo auto musí ostat u 80r pani bez vodičského? A teda silno pochybujem že tancuje 80+ to pani.
Ja by som nechala auto pani pred domom ale tým pádom by som nestravila pol dňa pendlovanim hore dole.
Koľko km býva otac od sestry? Že tu toľko cirkusujete okolo toho?
Bihuzial to nie je vase auto, takze tym to hasne. Zariadte sa bez neho, ani do garaze ho nedavajte, nech jej tam kludne zhrdzavie. Zaroven plati, ze sa mama o svagrinu nemusi starat.
Ak bude potrebovat odviz, nakup, cokolvek, tak nech vola dcere a ta nech to riesi , hoci je 2ooo km daleko.
Alebo sa skuste porozpravat so sesternicou a dohodnut ako dospeli ludia. Mozno ani nevie,co vsetko a ako casto pre jej mamu robite... A ak by to vedela, bola by vam auto este rada poziciavala. Ak je to stara 25 rocna sunka, tak cena starostlivosti o jej mamu uz mozno aj davno presiahla hodnotu auta.
Koľko km býva otac od sestry? Že tu toľko cirkusujete okolo toho?
@anonym_9757ad 23, ale nejde o to koľko kilometrov. Musí busom do okresného mesta tam prestúpiť a poobede to isté. To nie MHD v BA čo chodí každý 5minút. K nim chodí za deň 6-7 busov. Z okresného mesta posledný asi o 16:30 a potom do rána nič.
A že my cirkusujeme? Kto my? Mama je plným právom znechutená z toho čo sa stalo. Ona v tom aute nejedla, nerobila bordel, to teta má rada všetky tie minitky a podobné a to sa rozmrví jedna radosť.
@anonym_791de5 prosím ťa,to že sem napíšes nech zostane doma to je jej absolútne v paži. Ja s tým tiež nepohnem. Ona sa sem neplánuje vrátiť .
Úplne zbytočne píšeš
@anonym_autor ty si riadne samonasieraci typ.
pozicala vam auto s blbou poznamkou, ma 80rokov.
co riesis? aky rodinny konflikt?
vezmem auto, vratim s poznamkou je povysavane podakujem idem dalej.
@natalka13 Presne, tieto samonasieracie typy, tu je každá rada drahá. A pritom stačí si to s tetou vydiskutovať a zaradiť sa podľa toho.
@anonym_3ec6d7 sestra kľudne môže auto predať. nedrží si ho kvôli rodičom autorky ...
@natalka13 tak polopatisticky
Nato aby otec bol včas u svojho lekára musí ísť mama ráno z domu o 4:30 a k tete dôjde pred 6tou berie auto ide po otca, poprosí suseda aby pomohol naloziť otca dnu, ide s otcom do mesta, tam vybavia lekárov, vyberú lieky, prídu domov, vyložia otca, mama navarí obed otcovi ,pomôže mu s obedom a ide vrátiť auto a dôjde domov o 17:15. Celý zabitý deň, a otec bude niekoľko hodín sám, v stave aký to neželám.
Nato aby otec bol včas u svojho lekára musí ísť mama ráno z domu o 4:30 a k tete dôjde pred 6tou berie auto ide po otca, poprosí suseda aby pomohol naloziť otca dnu, ide s otcom do mesta, tam vybavia lekárov, vyberú lieky, prídu domov, vyložia otca, mama navarí obed otcovi ,pomôže mu s obedom a ide vrátiť auto a dôjde domov o 17:15. Celý zabitý deň, a otec bude niekoľko hodín sám, v stave aký to neželám.
@anonym_autor cize polopastisticky, chcem si pozicat auto, nevyhovuju mi podmienky, vysvetlim svagrine vstavanie cestu busomm....ak nezmeni podmienky, kaslem na cele auto, berem taxik a koncim s vozenim svagriny po nakupoch.
Co od nas chces pocut?🤷♀️
@anonym_autor prečo tak veľmi trváte na tom aute? Nie je nijak špeciálne a dokonca po 24 rokoch skôr nebezpečné.
@anonym_autor Mne z toho vychádza, že pre teba jedine prijateľné riešenie je, aby to zostalo po starom. Nič iné neberies. Ale na to musí byť dohoda s tetou. Samozrejme, ze to, čo požaduje je nezmysel. Nikto by nelielal hore dole celý deň a okrem strateného času mal ešte aj náklady navyše. Ale ak sa nedohodnete, musia sa rodičia zariadiť inak a teta musí vedieť, že už nebudú chodiť kedy ona potrebuje.
Tak ked tvoja matka vie ze bude potrebovat auto na 2-3 dni tak nech si ho pozicia. Dovezie si ho den pred tym ako potrebuje odviezt otca, rano ho ma pred barakom, dovezie otca obehne doktorov, nakupi a vrati auto bud v ten den alebo na ten dalsi. A nema problem so starsou osobou

Otec mal ist domov sanitkou , na co ma narok a viac by som sa o staru nestarala.ziadne posluhovanie a vyvazanie , ci zber ovocia .Ved oni tvoju mamu zneuzivaju a este jej to aj vycitaju.