Rodinné návštevy
K svagrinej chodime na navstevu tak raz za dva mesiace. Sme tam dlhsie ako 3 hodiny a nikdy nam neponukne nic ine ako vodu. Oni, ked pridu k nam, tak ich vzdy pohostime. Je mi to strasne trapne rozoberat s nimi, ale zaroven ma aj stve, ze ked ideme k nim, balime detom pomaly lepenaky a jej to nie je vobec trapne. A oni sa u nas nechaju pohostit, tak ze kludne zjedia aj plech kolacu alebo tacku chlebikov atd. Ako by ste nadhodili tuto temu? Resp, riesit to, ci nie? Muz ma svoju sestru rad a navstevy nechce obmedzit, a nie netrpia financnou nudzou, prave naopak. Mam pocit, ze su skor drzgrosi. Oslavu narodenin svagor a svagrina vzdy spoja do jednej, hoci jeden je narodeny v aprili a druhy v septembri a este trepnu, ze objednali jedlo len pre 5 ludi, hoci nas tam bolo uz aj viac ako 10. Neviem, ako sa mam k nim uz spravat, ale zacinam byt na nich alergicka…
@otazka1 toto sme este neskusili 🙂
Vobec by ma to netrapilo, ved su tak zvyknuti, ze ked je navsteva tak sa pije len voda. Ci oni pocas tych 3h co ste u nich chodia niekde tajne jest?
@ada309 chodime k nim iba ohlasene lebo su hodinu od nas a nikdy nie s prazdnymi rukami.
Možno vás volajú len zo slušnosti a toto je spôsob ako naznačuju ze im návštevy vadia? ..aspon ja by som to tak vnímala
Nabudúce im daj vodu.Deťom čaj a nejaké chrumky.
@sissy27 tak nejde o nas dospelych, ale o deti. A asi aj o to, ze u nas v rodine to je inak. Ja tiez necakam hostinu :D ale takto sa u nich necitim ani vitana.
Neverila by som, keby som nezažila z pozície dieťaťa!!
Otcova mladšia sestra-moja teta.
Keď sa presťahovala prvýkrát od babky do bytu.
Mala som asi 10 rokov, ona okolo 35tky.
Nedala nám nič iba vodu, mama že asi nestihla nakúpiť. (S mužom obaja pracovali. )
Išli sme 2krát, mama nakúpila za 2 tašky....opäť voda.
ICH DETI SI SADLI PRED TV S HARULOU A JEDLI A NAM S BRATOM NEDALI NIČ, CESTOVALI SME TAM 2 HODINY 🤷♀️
Nuž aj takí ľudia sú, pritom jej mama, moja starká, vždy plne stoly.....traumu z toho nemám, no blbý pocit stále je, prosto je to hanba...🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Rodičia nás po takejto "hostine " vzali do restiky a nekomentovali to pred nami nikdy, postupne sa návštevy minimalizovali a stretli sme sa predovšetkým u starkych-hadajte kto zjedol všetko do poslednej omrvinky 🙈
Odporúčam stretávať sa na neutrálnej pôde.
Tak ale co nemas usta aby si deckam vypytala od svagrinej jedlo? Alebo teda muz, ked je to jeho sestra? Ty by si nezaspala keby si neservirovala tri chody, ona spi uplne v pohode, proste kazda ste ina. Netreba z toho robit dramu, proste sa ozvi ak chces nieco pre decka. Mozno to berie tak, ze ste rodina, tak sa obsluzte. Ja ked pridem k rodicom alebo k segre, tak mi nikto neskace okolo zadku, sedime a rozpravame sa, ak niekto nieco chce tak si vezme alebo vypyta.
Take veru nepoznam, u nas stale kazdy nachysta nieco pre navstevu.
Ked Ta to stve, tak najblizsie im aj Ty daj len vodu a ked budete vy na navsteve, tak ked deti zacnu byt hladne, opytaj sa, ci nieco pre ne nemaju...a ked nie, tak pojdete domov.
@gejb presne takto to vnimam aj ja. Ale manzel neustale ospravedlnuje svoju sestru, ze ona je proste taka.
Napísala si nedávno že sa tam necítiš vítaná...a tým pohárom vody ti to aj švagriná dáva najavo...aby ste odišli čím skôr a vlastne ani sa na vás netešila, že prídete.. ja keď sa na niekoho teším tak mu určite nedám iba pohár vody
Keď sa niekde cítiš zle, tak tam už nechoď a ani ich nevolaj k vám...véd máš iné starosti/prace/iné stretnutie/atd
boze, zase tema o zradle na navsteve? a ja mam obcas vycitky, ze nezijem dost spolocensky a len doma sedim.. no chvalabohu, lebo absolvovat navstevy, kde sa ludia sustredia len na to, kto ich kde a ako nakrmi a napoji, tak to dakujem..
Toto by ma asi hnevalo, najmä keď máte deti, idete za nimi hodinu, 3 hodiny ste tam a naspäť ďalšia hodina. Predpokladám, že manžel nechystá deťom jedlo, inak by to riešil aj iným spôsobom ako pokrčenymi ramenami. Nabudúce nebaľ jedlo a nechaj to na mužovi, je to jeho sestra. Keby to bola bezdetna kamoška ku ktorej idem, tak jasné, že svojím deťom zabalím jedlo aj pitie, ale ku vlastnej rodine s ďalšími deťmi sa baliť ako na výlet. Môj muž by si tam objednal pizzu, doniesol vlastné chipsy a druhy krát by tam už asi nešiel 😂 my keď chodíme ku kamarátom na návštevu, tak sa navzájom vždy dohodneme kto čo zoberie, urobí, kúpi. Nie je to o tom, že sme sa niekam prišli najesť, ale to jedlo k dlhšej návšteve proste patrí.
@reanda Niekde sa kvalita navstevy hodnoti podla velkosti pohostenia.
@andreatytler no.. tak to si radsej budem sediet pekne doma v klude so svojimi hodnotami 🙂
ale som prekvapena, az kolko ludi to povazuje za zivotne dolezite.. aby ich na navsteve pohostili... a nevydrzia ani par hodin bez jedla.. a este sa ohanaju detmi - moje deti aj na oslavach len maloco kedy zjedli, mozno maximalne daky kolac a ze by zaviseli na chrumkach ci cipsoch na navsteve, lebo inak koniec sveta.. fakt mi to pride divne.. ved to je hrozna zavislost.. nevydrzat ani tri hodiny bez jedla 😀
@reanda Nie je to životne dôležité a nikto neumrie, keď nedostane 3 hodiny jesť (v autorkinom prípade síce 5 hodín, lebo + hodina cesta tam a hodina naspäť), ale aj tak. A neumreli by, ani keby im nedali ani tú vodu, alebo by im ani neponúkli, aby si sadli. Ale nejde o to, či to prežijú. To je návšteva, nie nejaký survival camp. Tu ide o slušnosť a nejaký spoločenský bontón.
@elizabet173 to je mozno tvoj a autorkin pohlad, ze je to z jej strany kalkul.. vsak nech teda skusi nehostit a uvidi, ci to svagrinej bude vadit.. mozno sa tym dzga nasilu, ked uz nachystala, aby zas neurazila 😀 .. tieto zvyky a ocakavania, to je priserne 😀
ale ja som sa nepozastavovala len nad pripadom autorky, ale aj nad vyjadreniami ostatnych prispievateliek, plus este vo mne rezonuje ta nedavna tema o devatrocnych kamaratkach z konika 🙂 .. proste ma to prekvapilo, kolko ludi si potrpi na ten 'bonton'
@h2 ano, ja to chapem.. ale neprijimam 😀 .. pre mna su vo vztahoch dolezitejsie veci, ako dodrziavanie bontonu.. hlavne v priatelskych.. aby som sa citila neprijimana, lebo mi daju len vodu a nie zavin ku kave a detom chrumky.. alebo aby som nezaspala pre blby pocit, lebo som nepohostila navstevu.. nie, dakujem, neprosim 😀
@reanda preco su pred sviatkami narvane obchodaky a ludia nakupuju zradlo ako utrhnuti? No lebo sa navstevuju a je uplne prirodzene, ze sa pohostia. A to iste plati aj vo vsedne dni, ked raz idem na navstevu, alebo pozyvam, tak aspon nieco male nachystam. Zvlast, ak su tam deti.
Autorke odporucam pri buducej navsteve vypytat si cislo na miestnu pizzerku a objednat si donasku ku svagrinej😛
@reanda Tak každému niečo iné vadí. Nedávno tu bolo dosť veľa diskusií o zdravení a odpovedaní na pozdrav, to je tiež istá forma bontónu a dosť veľa ženám vadí, keď niekto nepozdraví, či dokonca neodzraví na ich pozdrav. Toto je podobné: autorka švagrovcov vždy pohostí, oni ju nikdy. Keby to nehostenie bolo obojstranné, OK, majú to tak zaužívané. Ale keď to robí len jedna strana a druhá nikdy nie, tak je to... povedzme, že nevhodné. (dlho som hľadala vhodné slovo, nič lepšie mi nenapadlo.)
@elizabet173 Myslim ze ta rada ze aby aj autorka nukala to iste co jej nukaju funguje asi len pre nas ludi z vonka, lebo nam sa to lahko povie. Sme nad vecou. Ale si predstav ze to urobi, pozve svagrinu a nic jej neponukne. Bude ju to trapit ze je zla hostitelka a v duchu bude dufat ze svagina konecne pochopila. Cela ta navsteva o nicom. Toto by som nikdy neurobila. Ak mi niekto vadi, tak ze ho potrebujem prevychovat, nebudem ho volat na navstevy a nebudem chodit na navstevy k nim.
Podla mna je to neslusne.. ked si raz niekoho pozvem na navstevu, patri sa urobit aspon tu kavu/caj a ponuknut aspon ten keksik (zvlast detom)...
Tak isto ako je neslusne,ze ked niekam som pozvana a pridem tam s prazdnymi rukami ...patri sa aspon tu kavu priniest/detom sladkost
Po hodine zahlás že sú deti hladné tak sa idete domov najesť alebo vyber z tašky vaše jedlo vypýtal taniere a nejedzte sa. Že ste si zbalili lebo deti sa sťažujú že ste u nich dlho a chcú jesť. Že buď si budete niesť vlastne alebo budete musieť skrátiť návštevy.
Ak viem o návšteve,tak zvyčajne nachystáme aspoň jednoduchý koláčik,či zopár chlebíkov. Vždy doma niečo je. Keď o návšteve neviem,vždy mám doma niečo slabne,či sladké v zálohe. No a na nejakú oslavu niečo väčšie.
U mňa je to o Tom,že sa teším na tých ľudí a chcem ich pohostiť,aby sa cítili príjemne.
Čo autorke poradiť.... no nič.
Nerob extra pohostenie. Urob jeden koláčik a posedieť pri káve,čo vode.
Načo trucovat,či prevychovavat.
A nebyť na takej návšteve tak dlho.

@tykat ide o to, ze aj oni maju decka, a mne by nedalo im nic u nas neponuknut, asi by som ani v noci nezaspala :D ja som toto v nasej rodine nezazila, neviem ako na to reagovat. Oni nas zavolaju na navstevu, trepeme sa tam hodinu, mame male deti a aj kebyze sme u nich len hodinu, tak travime dve dalsie v aute. Neviem, mne to pride cele zvlastne.