icon

Rodinné návštevy

8. apr 2023

K svagrinej chodime na navstevu tak raz za dva mesiace. Sme tam dlhsie ako 3 hodiny a nikdy nam neponukne nic ine ako vodu. Oni, ked pridu k nam, tak ich vzdy pohostime. Je mi to strasne trapne rozoberat s nimi, ale zaroven ma aj stve, ze ked ideme k nim, balime detom pomaly lepenaky a jej to nie je vobec trapne. A oni sa u nas nechaju pohostit, tak ze kludne zjedia aj plech kolacu alebo tacku chlebikov atd. Ako by ste nadhodili tuto temu? Resp, riesit to, ci nie? Muz ma svoju sestru rad a navstevy nechce obmedzit, a nie netrpia financnou nudzou, prave naopak. Mam pocit, ze su skor drzgrosi. Oslavu narodenin svagor a svagrina vzdy spoja do jednej, hoci jeden je narodeny v aprili a druhy v septembri a este trepnu, ze objednali jedlo len pre 5 ludi, hoci nas tam bolo uz aj viac ako 10. Neviem, ako sa mam k nim uz spravat, ale zacinam byt na nich alergicka…

andreatytler
9. apr 2023

@elizabet173 Podarena rodinka😀 pridu na navstevu zavarat😂. Ako vravim, s tou by som prerusila kontakt. Odkedy sa narodil syn, nemam stipku pochopenia pre tieto rodinne stretnutia len preto ze je to rodina. Ak mi nevyhovuju, nejdem, koniec. Setrim si energiu na dolezite veci v zivote.
Ano, tu je problem v tom ze muz ma sestru evidentne rad a chce tam chodit. Jemu nevadi ze nepohosti. Ak to autorke tak hrozne vadi, nech chodi muz s detmi a ona sedi doma a ked pridu na navstevu k nim, nech si naplanuje vylet a nech muz chysta pohostenie.
Napad so stretavanim sa vonku je perfektny. 👍 Ono toto nie je velky probem. lahko sa da vyriesit, ide o to ze autorka potrebuje svagrinu preonacit a donutit ju aby zacala nukat jedlo.

katarinka89
9. apr 2023

Nenarodil by som žiadnu takú temu- urobila by som pri nich to iste- keď prídi, urob tak ako oni vám hoci ti to bude trápne ale najlepšie je dať im ochutnať z ,,ich medicíny,, a vy keď tam idete- nemusíte tam byt tak dlho, aby vám 2x stihlo vyhladnut.

valeria_h
9. apr 2023

Veď rob to čo oni, u Teba nech tiež dostanú len vodu..sedláci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
panonia
9. apr 2023

Raz sa mi stalo že deckam nechceli dat este jeden kolacik že maju málo a pritom.mali ešte 1/2plechu. Tak sme si s mužom nedali a dali detom...to bolo take trápne, oni chodili s tym plechom že kto tolko z ich rodiny zožral a zacali sa medzi sebou hádať 🤣.

loliku
9. apr 2023

A ked oni idu ku vam donesu aspon detom nejaku sladkost? A to ani detom naozaj nic nedaju ked ste u nich? Ani nejaky keks? A keby povies muzovi nech ide na navstevu sam?

unicornlady
9. apr 2023

Neviem, u nás nie sme zvyknutí na nejaké formálne pohostenia.
Chystať chlebíčky atd.. to možno v prípade, ak tú návštevu vidím raz do roka.

Ale v rámci rodiny, pohár vody či kávu si kľudne urobím aj sama (prípadne si vypýtam a necítim sa kvôli tomu blbo) , ani nečakám nejak nič pre deti, že sa niekto dovtípi. Nejaké jedlo na vyjedanie nosíme vždy, ak ideme niekam s deťmi.
Ak je niekto vyslovene hladný, tak kľudne cestou niečo nakúpime a ukuchtíme niečo tam. Ale ako hovorím, my máme návštevy blízkej rodiny neformálne, nečakám, že mi niečo niekto uvarí alebo sa dovtípi. Donesiem, urobíme a hotovo. Lebo ak mi ide o ľudí, s ktorými chcem byť, tak malichernosti ako jedlo neriešim a sama sa o to postarám (navyše, aspoň potom jem niečo, čo mám rada alebo aj deti to zjedia. Čo potom, ak by niekde síce hoci aj večeru uvarili, ale nechutilo by nikomu? Hostia by sa ešte aj urazili). Chcem pohodu.

unicornlady
9. apr 2023

- hostitelia by sa urazili :D (nedal sa mi už opraviť ten preklep)

mamina7070
9. apr 2023

Je to od svagronej neslusne voci dospelym a hnusne voci detom ak to muz nevidi (lebo sestra) a trva na navstevach treba sa zariadit predsa nenechas deti hladne
ako ti tu niektore radia ze vydrzat myslim tvoje deti
pekne si pobal jedlo so sebou ale presne len pre vas (teba a deti) detto caj kavu muzovi nebal pred nimi zjedz a muz nech sa zariadi sam ak mu nevadi ako sa k vam chovaju
a ak budu oni mat k vam prist tak jej napis povedz ze nemas cas chystat nech si vezmu so sebou alebo im odporucis restiku

a teda je rozdiel sa niekde zastavit na neohlasenu navstevu a rozdiel prist pozvani byt s malymi detmi cestovat dlho a dostat vodu ak toto nie je prejav nepriatelstva (a este aj voci detom) tak neviem co uz

autor
9. apr 2023

@loliku vacsinou nic, ale minule priniesli deckam nejake musli tycinky, co dostavaju ich decka v skole a nechutia im.

mamina7070
9. apr 2023

a manzelovi to nevadi ? kvoli detom myslim
a ked ste tam ty ako detom vybalis desiatu z domu ? a ich deti co ? oni ako reaguju ?

autor
9. apr 2023

@unicornlady ved ja nam tiez balim a berieme aj vzdy nieco im, co by mohli aj otvorit a ponuknut nam :D ale vacsinou by ani to neotvorili, ak by teda neotvoril moj muz. Nikdy tam nejdeme hladni, to by decka umreli od hladu. A moje vztahy k nim su na zaklade tohto ich spravania, take, ze by som ich najradsej videla max raz do roka. Ale kedze ide o tak blizku muzovu rodinu, tak sa prisposobujem. Ale uz mi to lezie hore krkom, a neviem sa pretvarovat.

autor
9. apr 2023

@mamina7070 samozrejme, ze mu to vadi, ale sestra je starsia a mam pocit, ze z nej ma viac respektu, ako by bolo zdrave. Naposledy som spravila palacinky a normalne ponukla ak ich deti. U nas v rodine sa takto k navsteve nikdy nespravame a aj ked vidim prispevky vyssie, ze niekto pohostenie necaka, ani ja necakam. Ale vyslovene, ze NIKDY nic neponuknu mi pride drze. A nejde o ten balik chipsov ci chrumiek alebo nebodaj o nejaky kolac…

lenka.25
9. apr 2023

Podľa mna je to maximálne nevycjovane , neponúknuť návštevu ničím . Podotýkam ohlásenú návštevu . Veď nikto nečaká , že sa budú stoly prehybat , alw upiecť bublaninu a dať na stôl tyčinky je asi to najmenej . Nezmeníš ale takých ľudí , ja by som tam kludne vytiahla jedlo pre deti a teda tu kávu alebo caj by som si určite vypýtala .

mamina7070
9. apr 2023

vies po tom co si dopisala by som ti poradila predsa len inak porozpravala by som sa s muzom ze ta to trapi ako sa k spravaju k vam ako k navsteve a teda
ze nechces aby boli konflikty ale na najbliziu navstevu tam s nim nepojdes moze ist s detmi ale ty nie a co sa tyka jedla nech si to poriesi on

a ked pridu k vam oni nechystas nic mimo vody ak chce nech nachysta on

oni ta len vyuzivaju a proste treba to muzovi ukazat nech to vidi a este by mozno stalo za to sa dohodnut s vasimi ze ked tam pridete tak nech vam tiez noc neponuknu len vodu (mozno detom ale vam nie) ze tak ako u jeho sestry

proste problem je muz ze sa za vas nepostavi treba mu ukazat realitu

katkine_terapie
9. apr 2023

Autorka: Podla popisaneho to vnimas, ze vas rodina svagrinej vyuziva (ona sa s rodinou u vas naje, vy dostanete pohar vody). Tak sa vyuzivat nenechaj. Tu vsak budes musiet trosku na sebe popracovat. Ty by si nemohla ani spat, ak by si ich nepohostila. Preco? Mas pocit, ze musis byt za "dobru a slusnu" inak budes ma zo seba zly pocit? Nebudu ta mat ludai radi? Ale tvoja hodnota tym, ze ich pohostis nerastie ani v tvojich ociach, ani v muzovych a dokonca ani v svagrininych. Nabuduce, ked budes na navsteve si pokojne kavu vypytaj, aj detom chlebik, sladkost... A rovnako ked pridu oni k tebe ponukni iba kavu/caj max kupeny/upeceny zavin. Ked sa ti bude chciet tak aj chlebicky, ked nebudes stihat tak iba vodu/malinovku. Nie je to totiz vobec podstatne.

katkine_terapie
9. apr 2023

Ešte dodam, ze ludia su rozni. Kazdy ma nejaku vybavu osobnostnych crt, vychovy, skusenosti...S tym nic nespravis. Ani to nezmenis. Mozes to bud respektovat (ok ona ma nepohosti, ale pre mna je dolezite ludi pohostit, tak ja to spravim, ale potom nemam smerom k nej vycitky, pripadne si u nej vypytam, co potrebujem) alebo sa zariadit tak, aby to vyhovovalo tebe, aby si nemala pocit, ze vas/teba vyuzivaju (nechodit tam, nepohostit ich...).

loliku
9. apr 2023

Je to ale dost blbe uz len koli detom, aj cudzim detom nieco dam aj ked pridu na 5min, vsak su to deti... ani sa ti necudujem ze sa ti tam nechce a este tam musis sediet a zhovarat sa s nimi 🥴

reanda
9. apr 2023

@h2 ano, ludia si vedia 'sprijemnovat' zivot roznymi kravinami.. mne osobne pride vacsina vztahov medzi ludmi, co tak pozorujem, uplne nevhodna 😀 .. ale tak to nie je moja starost, nech si kazdy zije, ako uzna za vhodne.. to som si len tak osobne povzdychla 🙂

reanda
9. apr 2023

@janinka007 ano.. ja milujem jedlo.. rada varim, aj peciem a rada hostim ludi.. a tesi ma, ked si niekto uzije moju pohostinnost.. ono to ale v praxi vie byt dost zlozite, aj ked to na prvy pohlad vypada jednoducho a ruzovo.. lebo ludia maju rozne ocakavania a strasne si domyslaju.. a miesto uprimnosti, radsej praktizuju tzv. 'slusnost' - co v praxi znamena, 'nepoviem, co si ozaj myslim, lebo by to nevypadalo pekne, radsej sa budem tvarit, ze je vsetko ok, pripadne len nieco diplomaticky naznacovat a potom dotycneho pri prvej prilezitosti za chrbtom dobre ohovorim' .. plus este mrte roznych inych divadielok, staci si precitat tuto temu, co ludia vsetko zvyknu praktizovat.. cloveku to vie uplne pokazit radost zo zivota 😀 .. lebo: nachystas menej - si lakoma.. nachystas viac - predvadzas sa a machrujes, ze na to mas.. ponuknes raz - zas si lakoma, alebo nevsimava.. ponuknes viackrat - si otravna a natiskas sa.. nenachystas presne podla predstav, zas je zle.. ides na navstevu, nic nedonesies - nevies, co sa patri.. donesies nieco a nahodou sa netrafis, zle je, lebo decka take nemozu a potom pistia, pripadne je iny problem.. ides na navstevu, prinesies kolac, ktory hostom potom chuti viac, ako kolac pani domacej a je z toho hotova tragedia 😀 .. akoze, diky.. ja si radsej zjem svoj kolac sama vo svojej jaskyni, lebo navstevy su pre mna prilis adrenalinovy sport 😀 😀 😀
ale vy sa kludne dalej zabavajte, trapte si hlavy nad tym, preco henta je taka a tamten onaky, preco robi, co robi, co tym asi mysli, a ze isto to nemysli dobre a navstevujte sa navzajom, aby ste sa v tom mohli magat 🙂 .. objednavajte si na navstevach pizzu a noste si vlastne chipsy, aby sa hostitel citil trapne a konecne si uvedomil, aky je pako.. to musi byt blaho, mat take vztahy.. len ja tomu proste nejak neviem prist na chut 😀

slavomira236
9. apr 2023

Tu je tema ze neponuknu dole akurat cit sa pani stazuje na preplnene stoly a neustale nukanie...ani tak ani tak...ja ked idem na navstevy tak vzdy poobede s plnym bruchom a necakam ziadne plne stoly iba kavu nejaku vodu pre deti(hoci zvyknu mat aj svoju vo flaske)

ahhola
9. apr 2023

Po prvom prečítaní... Vymyslený fake.
Po prvom zamyslení... My im kačicu, sniclu, oni nám parky a nic. 🙋‍♀️

mrva
Autor odpoveď zmazal
lucitta9
9. apr 2023

s tymto som este nestretla, ze k niekomu pridem a nic mi neponukne 🤦🏻‍♀️ ved kazdy ma doma aspon caj, kavu, nejake keksiky…
Ale mam napr. jednu kamaratku, ktora sa velmi rada necha u nas doma pohostit, este si aj kolac vypyta, aky jej upiect, ked pride…pritom mna nikdy k sebe nepozvala. Nudzou rozhodne netrpia, dokonca byva kusok od nas, aj na grilovacke u nas boli x krat, presedia aj niekolko hodin u nas. Uz som o tom velakrat premyslala a nerozumiem tomu, ale akceptujem to. Inak je to velmi dobra baba a kamoska.

bettie
9. apr 2023

@katkine_terapie 🤣🤣🤣 ja som si tak kavu vypytala a odpoved bola, ze oni kavu nemaju lebo ju velmi nepiju, ale u nas si ju vzdy dali. Proste si neporadis 😀. U cudzich mi kavu alebo caj ponuknu, u svojich to uz necakam a nemam odvahu si ani vypytat. Vlastne sme tam uz ani dlho neboli.

jonnie
9. apr 2023

A ich mama - svokra - je na tom ako s pohostinnostou? Ci to ma švagriná z domu, alebo nadobudla.

katkine_terapie
9. apr 2023

@bettie tak uz by si ani u nas nedali 😀

majka4555
9. apr 2023

Ale prd len drzgrosi, este aj vychcani su a lenivi..a jasne, ze to povedz muzovi a kee budu mat prist daj aj ty len vodu na stol...ohohoo taku este nehrali aby som ja obskakovala niekoho a oni to ani raz neopatuju...a keby padla blba poznamka, tak sup splechni do oci, ze vsak som si myslela, ze to tak mate radi, ked aj doma tak chystate

majka4555
9. apr 2023

@lucitta9 ani ja som sa s tym este nikdy nestretla,az do doby ked sme boli pozvani s muzom a detmi na navstevu k svagrinej a ta nam vola uz v case ked sme boli na ceste ku nej, ze ci sme doma jedli alebo nam ma nieco hodit na stol...ostali sme v soku a veru na stole bola potom iba voda a ta kava co si muz vypytal 🤷 za mna hanba..a ona s obedarmi po navstevach chodi

h2
9. apr 2023

@reanda Prepáč, ale nechápem, kde je problém. My si s rodinou spríjemňujeme návštevy aj tým, že nachystáme pohostenie. Ako my im, tak aj oni nám. Chystáme to nie preto, že sa navzájom nenávidíme a nechceme to robiť, ale premôžeme sa, aby nás neohovorili a ešte preto, aby sme ich tromfli a potom mohli ohovárať, že oni mali menej. Ale preto, že to tak chceme a robíme to radi a z lásky. A vždy im rada aj domov zabalím, ako aj oni nám, keď sme my na návšteve. Nikdy som nemala žiadny pocit z tých, čo si tu napísala. A vieš čo? Najobľúbenejší koláč môjho syna je ten, ktorý robieva švagriná. Ja som si od nej vypýtala recept a už ho robím aj ja, švagriná sa teší, že nám u nej chutí, syn sa teší, že má obľúbený koláč hocikedy aj doma a ja sa teším, že on sa teší. Žiadna "hotová tragédia", ako si ty písala, sa nekoná. Hádam nebudem žiarliť na švagrinú kvôli koláču?!