icon

Rodinné problémy: Ako riešiť financie a dôveru?

27. dec 2024

Ako by ste zareagovali v danej situácii: moj surodenec žije v rodičovskom dome s dementným otcom- otec má 64 rokov, má Alzheimera stredne ťažkého stupňa, je mobilný, pozná každého, len tá slovná zádoba je už slabšia, matka zomrela pred 6 rokmi. Na objasnenie situácie- po matkinej smrti otec po dedičsko konaní mal 1/2 domu, my dvaja s bratom po 1/4(otec vtedy este bez demencie) sa vzdal svojho podielu z danej casti. Brat vtedy na mňa vystúpil, že so sviňa, že som sa nevzdal svojho podielu nakoľko on tam bude s otcom žiť a týmpádom čakal, že všetko bude jeho, že on tiež tam nebude len tak, dodlova, že on tiež mohol ísť preč( abšak on by nikkdy nikde nešiel nakolko je taký, aký je). Doslova povedal, že vymení kľúče na dome a už sa tam nedostanem. Bolo to vtedy dosť otrasné , ale ja som nepopustil, nakoľko som to nepovažoval za niečo nenormálne, pred 2 rokmi brat urobil zmluvu kúpno- predajnú a vyplatil mi cca 15tisic eur- za tu 1/4 domu, brat je právnik, pracuje ako vedúci oddelenia na okresnom úrade v okresnom meste- to len na objasnenie celej situácie. Ja som mu po tom dedičskom konaní povedal, že ak bude o otca postarané, tak ako má byť, tak ja si určite nebudem nárokovať na zvyšnú časť domu , ale to samozrejme za života otca nebolo pre mňa otázkou dňa- o to vačšie prekvapenie pre mňa bolo , keď som sa náhodne( svet je naozaj malý) dozvedel, že začiatkom roka otec daroval 1/2 domu mojmu bratovi, o ničom som nevedel, nikto mi o tom nepovedal ani slovo- ako vravím dozvedel do sa to cez tretiu osobu. Podotýkam otec má Alzheimera - takže neviem, ako to vtedy prebehlo reálne. Keď som sa brata na to opýtal, tak mi len povedal, že otec to tak chcel a bolo po debate. Ok. Brat je 2 roky ženatý, ale na adresu švagrinej sa nebudem vyjadrovať, nakoľko je to veľmi čudná osoba, teraz sme tsm boli cez sviatky, ani sa s nami nezvítala, my sme boli s otcom v jeho izbe, ona bola celý čas na hornom poschodí, ani zvítaž sa neprišl, ani 1 slovo neprehovorila. To, že mojmu dieťaťu nedali ani čokoládu, ani lízatko, to ani ma neprekvapuje, ich správanie je čudné. Mám pocit, akoby nám zavideli, alebo neviem, ako vravím čudné celé. Ale aby som sa dostal k meritu veci- od leta som chcel, aby so bol disponent na otcovom účte aj ja, nakoľko nemám k bratovi doveru- zistil som, že otec platí všetky réžie za celý dom( nie alikvótnu čiastku ale celú čiastku!)- komplet elektrinu, plyn, vodu, poistenie, odpad, dane!!!! všetko, oni nehradia absolútne NIČ. Pritom som spozoroval, že každý mesiac sú realizované výbery kartou 500-1000 eur, otec má celkovo dochodok aj s vdovský okolo tisic eur, takisto predal jeho auto, peniaze má on, údajne z nich dáva otcovi- pýtam sa, čo také, keďže vraví, že tie peniaze z karty vyberá a dáva otcovi , že čo také otec financuje, keďže oblečenie žiadne, na dovolenky nechodí, knihy nečita, na elektroniku si nepotrpíkedze , jedine čo chodi každý deň do zariadenia na obed. Celé je to čudné, otec nikdy na nich nepovie nič zlé, ale neviem, kde je pravda. Ako by ste sa zachovali vy? Brat- právnik- úradník má vždy na všetko odpoveď, tam je viacero vecí, dalo by sa litánie písať, stretli ste sa niekedy s dačím podobným? Lebo ja ináč vo svojom okolí nie. Ja žijem cca 100 km od nich, chodím tam cca 1x mesačne, neviem, ako je o neho postarané, ale viem jedine to, že ak tam prídeme v sobotu, tak musíme íst s našim dietaťom sa niekde nsjesť, lebo ani nič nam nedajú, sedíme len s otcom v tej jeho izbe, pripadá mi to, keď to teraz píšem totálne strelené, ale je to bohužisl realita.

Strana
z5
autor
28. dec 2024

@karolinakr chcel som , aby otec navštevoval stacionár, tam ho ráno zoberú a večer prinesú, majú tam stále nejaké aktivity ale dľa brata pre otca nie sú dobré zmeny, takže stavionśr sa nekoná

luccija
28. dec 2024

Tak možno otec platí réžiu a oni stravu?lieky, dane neviem ani sú neviem predstaviť, že niekto môže byť taký chrapun, že býva bez hypo, nemá zlú prácu a ešte potrebuje otcovi vyberať peniaze.
Hnať na súd to asi nebudeš, tak môžeš len veriť čo povie brat a otec.Ked povieš bratovi, že chcela vedieť načo bolo použitých xy eur mesačne aj tak ti to nepovie.A tých peňazí zmiznutých za roky bolo a bude.

luccija
28. dec 2024

Otec nemôže bývať s vami, alebo ani by nechcel?
Myslím, že aspoň ten stacionár by mu pomohol ísť medzi ľudí seberovných určite lepšie na psychiku ako byť doma v izbe.Toto sú príspevky kedy si hovorím, že dobre, že som jedináčik.

autor
28. dec 2024

@luccija nechcel o tom ani počuť, on sa zo svojho ( tersz už nie je jeho) domu nechce ani pohnúť. Ten stacionár som chcel, ale brat to zatrhol, že pre otca nie sú dobré zmeny, takže stacionár nepripada do úvahy. Hocičo je zbytočné navrhnúť, brat to zmetie zo stola a otec nikdy nič nepovedal, tak teraz už tobož nič nepovie…

autor
28. dec 2024

@luccija rěžie plati celé- to vidím z jeho účtu, aj dane a odpad raz ročne, aj internet, aj poistku za dom, proste vsmetko a plus tie výbery z účtu, liek berie 1 a ten je s doplatkom cca 4 eura, 1 balenie je na 1 mediac, neviem si predstaviť, že 500 eur , ktoré sa vyberú z jeho účtu mesačne - preje jeden dochodca, to by som chcel vidieť ten jedálniček

maranco
28. dec 2024

Keď má otec prístup do svojho IB, vie nastaviť limit na karte na výbery z bankomatu, platby kartou v obchode pre synovu kartu ako disponenta.

Dôchodca ani veľmi nepotrebuje vyberať z bankomatu všetko môže platiť v obchodoch kartou, tak je lepší prehľad kde sa koľko platilo.

abbey1
28. dec 2024

Prepáč, ale nedá mi a musím sa opýtať. V úvode si písal, že otec ma Alzheimera stredné ťažkého stupňa. Ďalej však píšeš, že je úplne samostatný, nevyžaduje opateru, teraz dokonca, že zneužíva žiadne lieky, vitamíny, okrem jedného.
Nejako mi to všetko nesedí. Si si istý, alebo len málo informovaný, keďže otca navštevuje š len raz mesačne?
Ty vôbec nechcem obranovať, že tvoj brat zrejme zneužíva peniaze tvojho otca.
Len mi nesedia tie info o stave vášho otca.

autor
28. dec 2024

@maranco otec s kartou nenarába vobec, všetky výbery realizuje brat, s internetbankingom tiež nerobí, takže tie limity si nenastaví sám. On v podstate ani s hotovosťou nedisponuje, jefine, čo chodí do zariadenia sa vystravovať na obedy- to si vyplatí v hotovosti a to , keď som sa ho opýtal, že ako to funguje, tsk mi povedal, že mu peniaze dá brat

maranco
28. dec 2024

Zoberieš ho do banky a tam si nastaví limity, alebo aj prístup do IB.

autor
28. dec 2024

@abbey1 áno, na lekárskej správe je uvedená táto diagnóza- psychiater to dsl na základe testov, ktoré otec robil. Avšak vravím, že zatiaľ je stav taký, že je sebestačný, nie je imobilný, ´am si zájde do mesta, brat do ženou sú cez deň v práci, on je doma sám, preto som chcel , aby chodil do stacionára, nakoľko tam majú dochodcovia stále jednsk sktivity aj zabezpečenú celý deň stravu, kdežto tak je doma sám. Alzheimer ako dom písal sa zatiaľ neprejavuje tým, žeby nás nespoznśval, alebo žeby sa stratil, zatisľ to tak nie je, sle čo bude v budúcnosti… Tá diagnóza je dľa psychiatrického odborného nálezu uvedená

autor
28. dec 2024

@abbey1 a liek berie len jeden, to viem isto, 1 tabletku ráno

abbey1
28. dec 2024

Nepodávate mu na doručenie lekárom ani žiadne vitamíny, prípravky na stabilizované stavu, pamäte, rôzne inhibítory?

autor
28. dec 2024

@abbey1 nie, iba ten 1 liek, kt psychiater predpisuje, nic viac

abbey1
28. dec 2024

Ani jeden ste sa nezaujímali, ako otcovi pomôcť i po tejto stránke?

autor
28. dec 2024

@abbey1 tak po pravde ja doverujem psychiatrovi, cize co on odporucil, tak to ma, ja som sa nad inym nezamyslsl, ine neodporucil nic. A brat asi takisto nie

karolinakr
28. dec 2024

lenze brat nemôže takto, musi hladiet na zaujem otca, v 60ke ho izolovat od sveta, to môže, ked bude mat 80..proste tam dochadza k manipulacii, ked z ničoho nič prepiše dom a nevedia zdokladovat tisicku alebo že teba nechcu pusťat do domu
prosto aj otec sa musi hybat, knihy čitat, na vychadzku isť, do mesta, aby sa zabavil..nie kukat do steny cely deň
tak keby nema čierne svedomie, tak ťa rad pusti...a otec sa k tomu nevie vyjadrit, za tie peniaze môže mat ovocie, vitaminy, masaže každy mesiac..alebo nieco, čo ho baví
na vystavu, na vylet, kupele pre seniorov

karolinakr
28. dec 2024

proste nedovol to, angažuj sa, chodievajte von, plň mu priania..ak ste mali pekny vzťah, snaž sa mu vratit vsetko dobre, teraz, ked je stary, aby v laske prežival jeseň života a bol šťastný

ema22270
29. dec 2024

To ze mu vyberaju peniaze z uctu, ktoré urcite bude potrebovat neskor, napr na opatrovanie, ked uz bude s nim horsie...v poriadku nie je. Toto by som riesila. Uz to s tym domom neviem, lebo je to na dlhe lakte. Nemaju mu co vyberat peniaze a minat ich bohvie naco.

ema22270
29. dec 2024

Ak to vsak je na stravu tak samozrejme to nieco stoji v dnesnej dobe,, ak teda mu zabezpecuju aj ranajky, obedy, vecere, tak urcite aj to je dost penazi.

autor
30. dec 2024

@ema22270 obedy sa stravuje v inom zariadeni, cize tam si plati sam- cez tyzden tam chodi, to je 5 eur na den, ale nechci mi povedat, ze zvysnych 400 eur je na ranajky a vecere pre 1 dovhodcu, a ked uz sme pritom, tsk ked plati celu reziu za dom- plati to aj za nich, kedze ich to nestoji ani cent, tak reciprocne by som cakal, zeby za stravu - obedy si plati sam- za tie zvysne( ranajky a vecere) zaplatil len nejaky symbolicky poplatok,ale ja nie som moj vychcany brat….

nifnea
30. dec 2024

@ema22270 vies kolko zje taky dochodca estw s alzheimerom?
Minimalne…..a celkovo dochodcom uz tak netravi takze vazne nejedia 5 chodov denne

ema22270
30. dec 2024

Nehovorim ze je to 500 eur ale ak tam ratas aj nejaku drogeriu, cistiace prostriedky, tak tych 300e mozes ratat ak chodia aj do restauracie, aj ked len obcas tam hned sa minie vyssia suma. Samozrejme nemoze 1000e vyberat to je vysoka suma a urcite ju mina na seba tvoj brat. Lebo pises ze sam si plati obedy ale tiez z tych vytiahnutych penazi nie, vsak odkial by mal otec peniaze este dalsie.

autor
30. dec 2024

@ema22270 do restauracie urcite nechodia, tych 100 eur je z tych 500 vybratych, nakolko otec mi povedal, ze brat mu prideluje peniaze. Brat vyberie a on mu da peniaze, ale otec nikam nechodi, oblecenie má to isté a na drogériu? Tak to by sa musel asi vonavkovat s Chanel, aby tie vybrate peniaze minul, akokolvek sa na to pozerám( aj by som chcel tomu uveriť), tak stále mi to vychádza na odrb. Z účtu už takto celkovo za tie roky sa vybralo okolo 25-30 tisic eur

karolinakr
30. dec 2024

určite to rieš, lebo ked bude žit do 85 a bude imobilny, tam bude veĺa platit a stale ide všetko hore

ema22270
30. dec 2024

No tak to je vela, vsak jasne ze bratovi to vyhovuje len neviem ako to poriesis, ked otec ma psychicke ochorenie a asi sa k tomy nebude vediet vyjadriť

maranco
30. dec 2024

@ema22270 Môže ísť s otcom do banky, obmedziť výber hotovosti na 100€ mesačne ktorú syn dáva otcovi a nákupy pre otca nech syn platí otcovou kartou v predajni.

Tak začne byť prehľad kde a koľko míňa "na otca" a potom môže riešiť či je to oprávnené míňanie, alebo nie.

Ak je otec mobilný naučiť ho používať bankomat a hotovosť 100€ si bude vyberať sám svojou kartou a synovi vydať druhú kartu, kde povolí len platby v obchode bez možnosti výberu hotovosti. Tým že otec prezradil PIN a dal svoju kartu synovi porušil podmienky banky pre používanie platobnej karty.

Na všetky karty aj spôsoby platby sa dá nastaviť limit, takže otec "nevyberie všetko" keby nebol pri zmysloch.

maranco
30. dec 2024

Napríklad FIO umožňuje takto nastaviť každú platobnú kartu.

darina77
30. dec 2024

@maranco teoreticky máš pravdu, ale podľa mňa v realite si otec nechce pohnevať syna, lebo vie že druhý syn ( autor) sa k nemu nenastahuje aby sa oňho postaral

Strana
z5