icon

Rodinné problémy po narodení dieťaťa

23. aug 2020

Baby potrebujem nejaký nestranný názor/radu ako ďalej, možno niekto zažil podobne...
S rodinou môjho muža sme si vždy dobre rozumeli-až do momentu kedy sa nám narodilo dieťa.
Začalo sa to tým, že asi hodinu po tom, čo som prišla z pôrodnice sa nám rozleteli dvere do bytu a nanominovala sa k nám cela mužova 7clenna rodina bez toho, aby sa vopred ohlásili. Zostali do 22:30, ja som dostala ešte tu noc zimnicu a teplotu, bola som úplne KO.
Aj kvôli tomuto som o pár dni dala všetkým vedieť, že si na čas neželám navstevy. Následne vraj kvôli mne všetky ženy v rodine deň a noc preplakali že su naša rodina a ja im nechcem dat vidieť dieťa... argumenty sestonedelie,korona a to že som mala naozaj zdravotné problémy nikto nechápal aj keď som sa snažila vysvetlit. Manžel ale zasiahol a na nejaký čas bol kľud, no teraz zas všetko od znova, nepáči sa im že chodíme k ním malo ma návštevy / Raz týždenne,/volajú mužovi do Práce že či ich nemám rada a prečo nechcem aby vidali dieťa atd.
Ja som introvert, aj pred pôrodom sme chodili k ním len cez Víkend a ja potrebujem svoj kľud. Okrem toho babo cez deň nespí a veľa plače, tobôž sa mi nechce trepať sa po návštevách, aj keď bývame blízko seba.
Ako ste to mali vy s vašimi rodinami?

Strana
z2
marci77
23. aug 2020

a ako daleko od seba byvate? my napriklad byvame so svokrovcami tak 200km od seba, u nas prisli na navstevu tak na par hodin, ked mal maly tak 2tyzdne a potom uz cakali, kedy my ich prideme pozriet.
Uprimne, nelahka situacia, povedzte im to otvorene, nastavte si pravidla, napr. ze v nedelu poobede, ak to vyjde ich pridete s babatkom pozriet

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
luciad7
23. aug 2020

@ptmt1011 súhlasím s tebou. Ja som tešila keď prišli pozrieť deti. Svokra sa potešila, keď som poprosila či nepomôžu s upratovaním, nebol problém. Oni sa tešili že sú s detmi a ja že je poriadok. Neviem či by sa autorke páčilo keby že bude mat vnúčatá a vidieť ich raz za týždeň na chvíľu. A slušne si im mala povedať po 2 hodinách že dakujes za návštevu ale ste už unavení a čakáš ich dajte tomu zajtra alebo iný deň. Nebuďte take fajnovky.

hanata
23. aug 2020

@ptmt1011 @luciad7 Dievcata, uvedomte si, ze kazdy ma inu rodinu. Ak ma ona taku, ze sa nechaju obskakovat a nevedia, kedy odist, tak ju nemusite vysmievat. Okrem toho, kazda mama inak zvlada porod, zaciatky kojenia. Ja som svoje stvrte dieta mala 2 mesiace problem poriadne nakrmit a aj ked pri prvych detoch mi navstevy nevadili, tretie a stvrte dieta som vylozene neznasala, ked sa mi niekto ohlasil na navstevu, alebo ked som sa mala niekde trepat na navstevu prve 2-3 mesiace. Asi som fajnovka a mala by som sa zamknut na 100 zamkov.

lucinka1988
23. aug 2020

@hanata presne tak, a najmä, nebavíme sa tu o pol ročnom dieťati ale o novorodencovi, nechápem, ako môže niekto tak tragicky vnímať to, že nevidí dieťa každú chvíľu, keď sa len teraz narodilo. Veď na to bude čas cely život. A dala by som jednu ruku do ohňa za to, že keď to bude viac ako žiadúce a mamička s tým nebude mať problém, tak rodina sa potom pretrhnúť nepôjde pri varovani 1-2 ročného dieťaťa, za ktorým treba behať, mať ho stále na očiach a podobne..

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
danka56
23. aug 2020

Narodením vnúčatá treba napĺňať hlavne potreby a priania pani svokry. A čo že nevesta rodila, že sa musí dať dokopy. To je nič oproti tomu, čo zažíva pani svokra. Skus sa vcítiť do jej pocitov, že dakde ma vnúča a ona jediná vie najlepšie čo babo potrebuje, lebo sak vychovala toľko deti, a Ty jej branis.

Och nervy mám z toho. Jasne povedz mužovi, že nech ti nerozpráva ako pani úžasná stále plače. Ty plačeš a trápia sa kvôli nej. A trápi ju to? Nie. Ide si len za svojím! Len aby dosiahla svoje. A nech povie mame, že nech na teba netlacia. Keď nebudeš do toho stále nútená aj sama tam zavítas viac krát za týždeň, keď bývate blízko.

denden77
23. aug 2020

dakujem sama sebe za schopnost povedat "NIE" a nasledny "mamfp***zmus".. vsetky zdute huby a nezmyselne emocionalne vylevy mozem akurat vies co..

simuskaaa123
23. aug 2020

No mala som to podobne ako ty.. Len teda s tým, že ex býval u mojej mami, čiže keď som povedala ze nikto z jeho rodiny sa nedodrbe deň po príchode z nemocnice, tak nikto nemohol prísť.. Ohovarali ma takisto, mama mu vyplakavala cez fb té kvôli tej piče si nemoze popestovat vnučku... Po 10 dňoch sme sa rozišli. Keď mi bolo lepšie a došiel pre nás, že ideme k nim tak mala ako začala plakať mi ju hneď dali a do 10min nás viezol domov.. Boli sme tam takto 3x,naposledy pred Vianocami. Vo feb sme mali súd, vykrikoval ako si všetko vybaví, má záujem o malú, dostal 2x do týždňa oprávnené prísť za malu. Bol tu 2x, od apríla sa neozval, tento mesiac mi neposlal výživné a takisto mi dlží zročné výživné, čo rieši už exekútor.. Jeho sestra vypisuje o mne, že som suka, ktorá im nechce dať malu ale peniaze by som chcela stále.. Čakajú, kým bude mať rok aby ma dali na súd nech si ju môžu brat bezo mňa.. Pritom ony sa tiež mne neozbu, ani on. Mala bude mať o mesiac rok tak čakám peklo.. Mňa prestali mat rady keď som otehotnela a zistili, že robím veci po svojom. Napr jeho mama povedala, že som pica a nebude mi pomáhať s malpu, pretože krsna malej je moja sesternica a ne jeho sestra... Kúpila malej kočík a nedala jej ho.. Ale na súd blok poslala...

tykat
23. aug 2020

Povedz muzovi nech ti to kto a ako velmi place nehlasi, nenechaj sa citovo vydierat. Nech si jeho rodina najde iny program kym sa das do kopy. Musis ich pustit z hlavy a nie ze ich ma furt za patami s rukou na klucke ze kedy mozu dojst. Chodte vy k nim, tak ako ste chodili doteraz...raz za tyzden na par hodin, to das.

lija22
23. aug 2020

obavam sa ze ked aj posles muza s babom nech oni dvaja chodia hocikedy aj tak budes za zlu. v takychto pripadoch som fakt rada za moju drsnu priamociarost, vela veci som stopla hned na zaciatku a mam to tak ako ja chcem

viikkki
23. aug 2020

Na rovinu im povedať ze vy už máte vlastnu rodinu a svoj kľud, svoje plány atď. Ze chcete aj trochu súkromia, že ty si unavená a nebaví ta stále chodiť po návštevách to dieťa je vaše nie ich prečo by ho mali vidieť dobre ze nie na dennom poriadku 🤦‍♀️nechcú sa k vám rovno nasťahovať? 🙄... Normálne na rovinu a hotovo

luccy89
23. aug 2020

No niektore nazory...a o rok ked mamicka napise,ze svokra sa nezaujima o vnuca co budete radit? Kludne v sestonedeli raz za tyzden a ked budete mat akytaky rezim aj s kocikovanim, by som k nim pocas prechadzky prisla na chvilu aj cez tyzden. Ked budete vy svokry a budete sa tesit na vnuca a povie vam nevesta, ze pardon ale az po dvoch mesiacoch...ako to vezmete? autorka nekaz si vztahy. Normalne im ty vysvetli co citis a nie cez muza. Zoberu to lepsie, uprimnejsie to bude. A inak rada dat kocikovat tak male babo a ist si zatial pospat?! To mohla napisat asi iba taka co dieta nema. Ja ked som dala mesacneho svokre na polhodku, tak cely cas som stala pri okne kedy uz pride naspat a rozmyslala ci maly neplace. Odvtedy som ho minimalne do pol roka sameho nedala ani svojej mame.

autor
23. aug 2020

Baby ďakujem vam za odpovede a mnohokrát povzbudivé slova, dobre mi padli;)

@luccy89 máš pravdu, jasne že si nechcem ničiť vzťahy s rodinou. Snažím sa do nich vcítiť ale vnímam proste veľa veci inak. Ja som presvedcena že aj keď raz budem babka/svokra tak nebudem vyžadovať navstevy s niekoľkotýždňovom babom a do nikoho sa starať nebudem, každý ma právo na súkromie. Keď bude dieťa väčšie je to o inom ale takto s ním aj tak nemôžu nič robiť lebo malé chce byt furt na prse inak rev ;) preto ani kocikovanie alebo iné aktivity bezo mna zatiaľ neprichádzajú sl úvahy, všetci sa ma stále pýtajú dokedy chcem akože kojiť( u nich nikto z rodiny nekojil vyslovene pre to, aby sa deti vedeli odmalička strážiť inými členmi rodiny). Proste som fakt iná ako oni v mnohých veciach a aj keď som sa s nimi snažila dohovoriť proste mi nerozumejú.

danka56
23. aug 2020

@luccy89 ja si dovolím napísať na tvoj komentár. V niečom máš isto pravdu. Ale úprimne príde ti normálne, aby sa svokra s celou rodinou prišla pozrieť na bábätko hneď v deň príchodu z nemocnice? Prečo svokra nehľadí trochu aj na tu maminu, čo rodila. To fakt zabudla aké to je, keď si nemôžeš ani sadnúť, prsia ťa bolia a každú chvíľu tečú a tečie z teba ako zo suda? Nech mi ani jedna žena netvrdí, čo je teraz svokrou, že s radosťou privítali svoje svokry vtedy. Neverím tomu.
A áno máš pravdu, že autorka si to ma vydiskutovat s nou a nie cez muža. Ale presne to robí svokra. Keby ma aspoň trochu chochmesu tak zavolá neveste, ako sa cíti, či nepotrebujete náhodou priniesť aspoň uvarenú polievku a ci by teda mohla na pol hodinu prísť. A isto keby to je takto tak autorka nemá s tým problém.
Keby sme sa navzájom viac rešpektovali a boli viac empatickejsi, isto by tu nebol tento príspevok.
A autorke- rob ako cítiš. Ty teraz hlavne musíš byť v pohode, spokojná. Keď budeš ty, bude aj tvoje bábätko.

nig
24. aug 2020

Takéto peripetie som zažívala so svokrovcami po narodení dieťaťa, cítila som sa ako štvaná zver, muž sa nevedel postaviť na odpor maminke a tatičkovi. Dodnes deň nerozumiem, akým právom takto negatívne zasahujú svokry, svokrovia, rodiny doplňte si čo chcete do života mladým ľuďom... Ktorí majú z toho len napätie, žena po pôrode potrebuje POKOJ a jej dieťatko detto. Tieto veci by sa mali spomenúť a dohodnúť ešte pred sobášom, môj názor.
A vôbec mám pocit, že veľa materí nepretrhne tú pomyselnú pupočnú snúru mezi nimi a synom. Keby mladí nechceli navštevy a prišli by na veľkú noc a narodeniny aj tak by to malo byť v poriadku-ich voľba ich vec.

elizuella
24. aug 2020

Ahoj. U mna to bolo OK. Nikto sa dako moc nevyzvedal pred porodom. Po porode dosla svokra na tyzden pomahat, lebo byvame 300 km od nich. V pohode bola. Pomohla.

Podla mna nemusis chciet dosiahnut, aby ti to bolo jedno. Je normalne, ze ti zalezi na tom, co svokra preziva. Skoda, ze kvoli tomu nespis.

Ja by som ich poprosila o pochopenie a trpezlivost, ze ked podrastie, bude to s vabom lepsie, aj vyspati budete, ze budete chodit castejsie. Ze rozumies, ze babo tuzia vidiet a pestovat, ale ze moc nepospite a podobne argumenty.
A ze svokra ani ine zeny z rodiny nemusia kvoli tomu plakat. Nic sa nedeje, len potrebujete teraz byt viac doma.
A ze iste to chapu, ved cedia, ake to je s malym babom.

A muzovi vrav, nech ti nevravi, ako svokra place.

Co sa tyka tohto placu, tak je to jej vec, ked to potrebuje, nech si poplace.

elizuella
24. aug 2020

@ptmt1011 Caute, mne by tiez vadilo, keby mi dojde cela rodina po prichode z porodnice... Ja som bola total nevyspata a nevedela som co robit s babom....

jana_eyre_2
24. aug 2020

Polopatisticky by som svojmu mužovi aj viac krát vysvetlila ako to vidím, ako ma to zranuje a ako si predstavujem že by to mal ON riešiť.. pretože on je ten čo im to má normálne vysvetlit a nasmerovať, keďže sa jedná o jeho rodinu..

tiež by som mu povedala, ze keby bol opačný problém že tvoja rodina by začala terorizovať jeho (pretože vydieranie plačom nič iné nie je), postavím sa na jeho stranu nie na stranu rodiny a ich manierov, pretože to nie je nič iné len maniere..

V neposlednom rade naozaj nerozumiem čo akoze chce dosiahnuť tým, že ti rozpráva ako babka kvôli tomu plače.. to, že jeho mama sa trápi nad takou blbostou že vás vidí raz za týždeň (ja som tiež introvert a teda vidieť sirsiu rodinu každy týždeň by bolo pre mňa až moc, vidavame sa raz mesacne) to rieši.. ale rieši aj to, ako to trápi jeho ženu čo má malé bábätko?

Tým.vsetkym chcem povedat, že najdôležitejšie z toho všetkého je sa nastaviť spoločne s mužom na jednu vlnu.. teraz ste vy jeho hlavná rodina, ako sa vraví on je hlavou a mal by stat za vami a riešiť ak do nej niekto vnáša nepohodu z jeho strany rodiny. A ako sa poznám, ja by som aj svokre úprimne ale jemne povedala ako má zranuje do akej pozície ma stávajú.. len si proste myslím, že základ je vyriešiť to s mužom, musí pochopiť teba.. nedá sa vždy byť na všetky strany v pohode..

letfenixa
24. aug 2020

Ja sa spýtam, že ako tie návštevy prebiehajú? Lebo mne bolo jedno, kto u nás bol, ja som si robila, a stále robím svoje, žiadne vysedávanie na gauči a hostenie. Prvoradým mojím záujmom bolo dieťa a nie babky.

jana_eyre_2
24. aug 2020

Mimochodom, keď sa mi narodila druhá dcéra a už som prišla z pôrodnice raz takú nečakanú návštevu urobila muzova sesternica.. proste šla okolo, vošla nam do domu že ahooojte ako sa máte? My doma bordel, ja som kojila len v podprde, starší sa zľakol (mal rok a pol, ju nepoznal) bola som upachtena ako žena čo práve porodila a ešte sa len učí starať sa o dve deti a príde tam dokonale upravená žena.. vtedy sa má to neskutocne dotklo, dodnes nechápem ako si niekto môže dovoliť neohlasene samopozvat sa dovnútra, navyše v takom citlivom období..

kataka10
24. aug 2020

Nenechaj sa oberat o energiu egoistickymi ludmi! Si prvorodicka po porode, mas absolutne pravo na sukromie a na cas naplno sa venovat svojmu babatku. Vsetci ostatni su aktualne nepodstatni, pretoze pre dieta si ty ta najdolezitejsia osoba a ked tebe bude zle, bude zle aj babatku. Manzela kopni do zadku, ze sa ma zmuzit a urobit poriadok s rodinou, nie hadzat to na krk tebe a referovat ti, ze babka kvoli tebe place a podobne hluposti, s ktorymi ta teraz nema co zatazovat. Ja som tiez introvert a od svokrovcov si drzim odstup, lebo ked som si ich pustila blizsie, hned to vyuzili a robili aj veci, ktore som im povedala, ze si neprajem. Takze teraz si s nimi drzim tak povediac korektny vztah, ale iba odtial-potial. Lebo to vies, podas prst a odkusnu ti ruku.

kubkovamama
24. aug 2020

No..ja už čakám 3tie.Moja exsvokra má neprišla ani kuk do nemocnice,našťastie prvé 2 dni neprišla ani k nám domov,avšak potom vyžadovala aby som sa ja trepala k nej(novembrové bábo) keď som teda mala 6nedelie že dovi dopo,3 vložky za pol hodku s prepáčením.Nedala si ako žena vysvetliť,urazená,Exo na jej strane.Urob si ako TY chces a ako je tebe príjemné.Mal.by aj tvoj muž zakrocit.Ja si neviem predstaviť návštevy po pôrode.Nielen 6nedelie,ja som hakliva na súkromie a aj polročné dieťa ak má od 11 do 13tej spať tak bude a návšteva má smolu.Jedine,že by boli vonku na terase,čakali na gauči a nečakali Full servis.Mas dosť sama so sebou a s miminom nie ak máš ešte viac detí a domácnosť.A ak by predsa len prišli napr.ze muž im ustúpil,že šak ty to nejak prezijes,ja by som na tvojom mieste žiadne vzrušovačky,neopovaž sa upratovať,umývať si predtým vlasy apod.Ja by som ich s úsmevom mastná a v župane s miminkom na prsu privítala vo dverách a hneď zmizla s osravedlnenim,že malinké treba prebaliť,očistiť očká,uška,noštek,nakojit,ty si ideš ošetriť stehy a vymeniť vložku.Ako som nechutná asi,ale na toto musí zabrať aj tá najzabrzdenejšia a najsebeckejšia svekra.Uzivaj si bábätko a nenechaj sa rozhodit.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
hipuska
24. aug 2020

@asia83 áno som

danka56
24. aug 2020

@kubkovamama nie si nechutná. Každá matka si tým prešla. Preto ma vyvadza z miery, že ony to zabudli. Stávajú sa do pozície, že veď ony vychovali tolko deti, najlepšie vedia čo robiť ale to aké sú prvé týždne po pôrode je zabudnuté. To, že príde chlap, ok je to nevhodné ale nevie. Ale žena co rodila síce dávnejšie ale rodila a príde na návštevu. Pre mňa nepochopiteľné. A hlavne z jej strany veľmi sebecké, neempaticke.

elizuella
25. aug 2020

@ptmt1011 Pravdu mas, kazda to ma inak. Je krasne, ked rodina pomoze, len niektori akoby nemali empatiu a ziadne hranice a v podstate nepridu pomoct, len pokukat.
U mna bola svokra a aj realne pomahala, chuda, este aj okna chcela umyvat. 🙂. Len potom napr. rozpravala po rodine, ako som riesila, ze kolko ma byt babo na prse, merala som si cas. Lebo v porodnici mi vraveli, 10 min. na jednom, 10 na druhom. Ze ona tak nikdy nekojila a podobne. Akoze ja, moje prve babo, netusila som kde je sever, vravela ako nakazali, aby som sa konecne rozkojila, lebo mlieko poriadne nebolo, ale asi doteraz podla nich kojim na cas. A o pol roka co sme ich boli pozriet, tak sa ma svokor pytal, ze ci meriam cas... asi si fakt museli mysliet, ze nam tu v hlavnom meste sibe. 🤦‍♀️ Ono to sukromie je fakt dolezite, clovek piriadne nevie co treba a potom robi veci trocha odveci, kym si najde sposob a uvolni sa trocha a konecne to ako tak funguje...
Akoze ja mam tu svokru dobru a nejako nemam dovod sa na nu stazovat, len fakt je to ina generacia, ine skusenosti, ina pravda.... Pre mna by bolo najlepsie, keby dosla na par hodin kazdy den napr. Ale to nie je realne.

A to je to naozaj dobra zena. A vedia tam byt take mini trenice. Len je uzasne vidiet, ako sa snazi, ked napriklad citi, ze mi nieco vadi. Ruky by som jej bozkavala, snazim sa jej prejavovat uctu a respekt.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
luccy89
25. aug 2020

@danka56 ved jasne ja to chapem. Inak ja kojim dodnes😂 20mesiacov🙈 a ked bol malinky tak bol nonstop na prse, takze mi to vyhovovalo, ze aj tak ho nikomu nemusim davat na ruky. Ked som nahodou dala, tak jedine v perinke. To ked niekto prisiel hned som ho balila do nej😃
Ked pre nas isiel muz do porodnice, tak svokra zatial u nas varila obed a volala mi na co mam chut. Ja som bola rada, ale navarila opytala sa ci este nieco potrebujeme a isla domov. To bolo 23.12 ked nas pustili.
Inak tie navstevy v nemocnici aj mne vadia..prisli za mnou vsetci..boli nestastni, ze sa mi neusla nadstandard izba kde by mohli byt kolko by chceli somnou. Ja som bola rada, lebo takto len pol hod pozret babo a dovidenia, isli sme oddychovat. Uplne autorku chapem, ze nema rada navstevy. Ale treba si robit svoje, nikoho neobskakovat a mozno pochopia. Ja som len sedela a kojila, bola som po sekcii, takze sa mi tazko vstavalo, v pohode som povedala, ze ak chcu vodu nech si idu zobrat🤷‍♀️ Pamatam si, ako mi vadilo ked niekto furt chcel chodit, parkat som aj nedvihla tel alebo neotvorila, neskor som povedala, ze sme spali. Bez problemov... nezamyslaj sa nad tym. Ked sa urazia sa aj ,,odrazia”😂

mariska1989
25. aug 2020

Tiež som typ čo mi všetko vadí .moji rodičia prišli až za dva dni povedané .pustili má vo štvrtok a v sobotu až došli .od manžela prišla švagriná až po mesiaci svokra až keď mala staršia dcéra narodeniny takže po 2 mesiacoch .popravde aspoň sa ukazujú aký majú záujem o moje deti .sú to ich jedine vnučky . So svokrom som na nože 😀 samozrejme nie mojou vinou ale jeho ...a knim ide len manžel ledva raz za mesiac zo staršími dvoma .mladšiu mu nedám rám vôbec však nech si prídu keď ich Chi vidieť majú viac voľného času ako ja ...rada drb na nich však keď si to zrovnaju v hlave tak pochopia jednoducho odpoviem nehnevajte ale ja v noci vstávam k miminku po ďalšie cez deň som celý čas na nohách čo behám kolo domácnosti a miminku a ešte sa neľúbi že chcem mať svoj kľud .troska pochopenia neuškodí a viac by som im k tomu nepovedala že či ich máš alebo nie rada

Strana
z2