icon

Ako zvládnuť citlivé bábätko a rodinné návštevy?

9. máj 2026

Ahojte, mate alebo ste mali také citlivejšie bábätko? Myslím napr že my nemôžme chodiť nikam na návštevu ani k nám nikto (jedine moju mamu znesie asi preto že od návratu z pôrodnice mi chodí skoro každý den pomáhať) lebo ona potom v noci nespí a 2-3 dni je plačlivá, podráždená a pritom nehovoria hlasno ani nič také. Kvôli tomu nechodíme k nikomu a už aj obmedzujem návštevy u nás, moja rodina to chápe no mužova nie - už ma ohovárajú, že som šibnutá a schovavam pred nimi dieťa a takéto reči.. ale ja si to vážne nevymyslam. Včera boli u nás a večerné uspavanie bol čistý horor ako po každej návšteve, potom sa vkuse budila a dnes cely den plač a spala len po 15min a tak je to vždy..
Hovoria mi, že si musí zvyknúť ale ja si myslím že je ešte malička aby si na niečo hneď takto zvykala keď jej to ešte nerobí dobre, veď ešte si len zvyká že je zrazu vo veľkom svete.. podľa mňa to prejde samé čo si myslite? Ako to mate alebo ste mali vy pri takomto bábätku?
Za pár dni bude mať 3 mesiace

anonym_2018c9
9. máj 2026

Schovaj ju do bunkra, nech z nej vyrastie citlivka este vacsia. Potom si budes vsimat este len autisticke crty.

anonym_e4b83b
9. máj 2026
@anonym_2018c9

Schovaj ju do bunkra, nech z nej vyrastie citlivka este vacsia. Potom si budes vsimat este len autisticke crty.

@anonym_2018c9 to co je za komentar toto?

anonym_eff8ac
9. máj 2026

Je este malicka, zrusila by som navstevy bez ohladu na to ci sa to niekomu paci alebo nie. Pamatam si moju par mesacnu ked po poldnovej navsteve dve noci nespala vobec nic a len plakala.
Neboj prejde to casom.
A prvy komentar si vobec nevsimaj 🙂

autor
9. máj 2026
@anonym_2018c9

@anonym_2018c9 je vám lepšie?

anonym_e4b83b
9. máj 2026

@anonym_autor ano, mali sme take dieta, druhe zo styroch. Bolo to utrpenie, chudatko. Poviem, je to povahou, plus mala koliky, dodnes je citliva, nove veci prijima tazsie, horsie spi stale, ma 10 rokov. U nas sa to chapalo, prve dieta bolo spokojne, kdekolvek sme ho polozili, toto druhe dieta, ani omylom. Do roka a pol sa nemohol ziadny chlap ani prihovorit z metra, nie este zobrat na ruky, napriklad. Ani starkych nechcela. Akceptovala moju mamu (ta mi chodila casto pomahat) a neskor aj svokru, az neskor ostatnych ludi. Vyrastla z toho. No 3 mesacna, je este malicka, chce to cas.

elz1920
9. máj 2026

Aj staršie deti môžu byť riadne rozhodené z návštev, nie to ešte také malinké. Rob tak, aby bábätku bolo dobre.

marianarem
9. máj 2026

@anonym_autor Mozete to skusit nejako davkovat, ze napriklad len kratsie navstevy do hodinky alebo aj menej, len 1-2 ludia, alebo najskor len spolocne kocikovanie s jednym clovekom, nech si zvykne na hlas. A este mozno dat navstevu doobeda, nech ma potom vela casu sa upokojit.
Aj moj bol taky, ze sa lahko pretazil a v podstate aj doteraz je (ma 6 rokov). Ma navstevy sice rad, ale vzdy zdivie, znekludnie, vidno, ze je v takom excitovanom stave. V skolke ma tiez problem, ze je tam vela deti, zo zaciatku byval z toho velmi unaveny, teraz po par rokoch uz menej. Ked bol babatko, tak som mu celkovo musela davkovat tie senzoricke vnemy. Nielen s ludmi, ale aj co ja viem tie ciernobiele karticky, tak to jednu pozeral aj 15 minut, keby som mu to nejako rychlo menila alebo viac naraz, tak by mal dost. Aj knizky v tomto veku sme pozerali proste jednu stranku, nie ze celu knizku. Nebolo u nas nic blikajuce ani ziadne zvukove hracky. Tiez bol strasne citlivy na ticho pri spanku, suchnutie sacku ho dokazalo zobudit. Taketo extremy casom presli, ale ta celkova citlivost nervovej sustavy tam je a asi aj bude.

anonym_7c69dd
9. máj 2026

Mal aj nas take obdobia v tomto veku. V novom prostredi prip. s cudzimi ludmi (manzelova rodina co ho videla hodinu raz za mesiac) sa hned pustil do placu, vecer bol uplakany atd. Manzel to hned stopol, povedal ze ked takto reaguje a oni k nam nepridu (a nie castejsie, aby si maly zvykal, mali to az 15min cestu 😃 ) tak chodit nebudeme. Takze mi bolo ukradnute co si kto mysli. A toto si musi poriesit kazdy doma, vo svojej rodine - a potom to komunikovat rodicom.

Chlapec je teraz zlaty, komunikativny, ziadny bojko, bez problemu aj s cudzimi a v cudzom, ziadna extremna citlivka. U druheho dietata sme to takto mali tiez, ale len chvilu. Je vsak pravda ze ja som vzdy vela vsade chodila, a aj s drobcami, ale teda ked sme videli ze su nejakym sposobom prestimulovani, proste sme si dali stopku a prisposobili sme sa situacii 😊
U 3 mesacneho babatka sa tym fakt netrap. Len si to doma vyjasnite...

anonym_4e4539
9. máj 2026
@anonym_2018c9

@anonym_2018c9 taketo neempaticke osoby by mali byt zalezene v bunkri, nech tu nesmradia😏

juliet86
9. máj 2026

keby moje dietatko je takto skusila by som ho mat cely cas v nosici na prse. aspon moje mali vtedy okolie na haku a pomaha to jednej doteraz.... 3rocnej 15kilovej 😅

anonym_7031ac
10. máj 2026

@anonym_autor toto sme mali aj my, tým že bývame ďaleko od rodiny a bola zvyknutá len mna a na manžela. Zaspala mi po návšteve vždy až o 3. Asi v 4 mesiaci sa to zlepšilo.

anonym_4f0ed8
10. máj 2026
@anonym_2018c9

@anonym_2018c9 nebol sex tak ste paru prišli sem vypustiť ?
Autorka mám doma podobne dieťa už má 1,5 roka. Síce sa osmeli nakoniec ale mám problém prísť aj do obchodu lebo sa tam budú babky na ňu usmievať. Proste je introvert a plus má aj náročnú povahu. Vždy som robila tak aby dieťaťu bolo dobré ale teda už v tomto veku musí zvládať nejakú návštevu alebo oslavu. Mám limit do hodiny , ak nebude zvládať do hodky ideme domov. S tým že ju nenecham kolovať rodine ale držím ju pri sebe. Ste dobrá mamina keď sa nad tým zamyslate nebojte sa v prvom rade robte tak ako to pasuje vám. Aj máme svojej som ju už zobrala keď som videla že pri nej neni ok. Nikto jej nerozumie viac ako vy 🙂

anonym_d3cd61
10. máj 2026

@anonym_autor moja dcéra má už rok aj pol. Veľmi často nechodíme na návštevy ani oni k nám a tiež je dosť citlivá na cudzích ľudí. Moju rodinu akceptuje a to býva s nimi raz za mesiac ale pravidelne spolu telefonujú cez videochat. S manželovou rodinou býva častejšie a nechce ich a hneď pri nich plače. Ja si úprimne myslim že dieťa aj celkovo cíti kto je "dobry" a kto "zlý"

eeffka
10. máj 2026

My sme toto mali hadam do 5rokov, po oslavach, dnoch deti vreskot celu noc 😱