icon

Rodinné problémy s nezmieriteľným bratom. Čo robiť?

Včera o 12:07

Ahojte , potrebujem radu , mam brata s ktorym sa nebavime , tento mesiac 4 roky..jeho žena, ma tak isto dlho zakazane chodiť k našim ,nakoľko ich okradla ,a nie raz..To,že sa spolu nebudeme baviť,sa rozhodli brat so švagrinou , a nám ako rodine to vyhovovalo, nakoľko ma stále ponižovali , a proste nemohli sme pred nimi nič povedať atď, nič kúpit, všade povedali ,ze oni dosiahnu to aby ma rodičia vydedili, netajili sa s tym ..K jadru veci, on chce aby jeho žena ,mohla chodiť k našim, a rodičia súhlasili ,iba pod podmienkou ,že sa my dvaja uzmierime, on nechcel ,odpoveď im dal až na druhy deň, že dobre...ale oni sa nespýtali mna ,či chcem ,mna dnes postavili pred hotovú vec , že sa uzmierime a hotovo..on čo ma ani neodzdravil? A načo teraz? Ja nechcem ,moj muž totalne nasratý, že zo mna spravili tu najväčšiu p.ču a robia ju aj teraz..ženy ja budem mať 40 rokov a mňa vlastný rodičia dali dole ako malé decko, že som hrozná, hučali na mňa ,lebo oni to vybavili ..ozaj som taká hrozná? Že nechcem vlastneho brata a jeho ženu?

Strana
z2
autor
Včera o 15:29
@rozculena

@anonym_autor ale predsa švagriná ťa nemôže vydediť

@rozculena ona im chcela dať podpisať papier kde je všetko jejich..ale už aj našim pred časom povedala,ze oni si postavia v jejich zahrade dom , a keď sa ich naši opytali ,ze ako ma vyplatia, tak ona povedala že nijako ,lebo ja mam dosť a nepotrebujem ..a jej deti tiezž hovoria,že mama doma rozprava ,že vsetko bude jejich ..a ked sa jej dcera opýtala ,ze teta Maťa čo ? Že ona sa postara aby som nedostala nič..

sharpay
Včera o 15:44
@anonym_autor

Nie s rodičmi som dodnes mala paradoxne ok vzťah .oni sami uznali ,že ako sa ku mne zachovali nebolo ok a bola to manipulácia z ich strany ..ja neviem co sa porobilo
@biba_18

@anonym_autor nie, nie si hnusna...rodicia videli ako sa spraval ale ten pocit mat zase vsetky deti udobrene to je pre nich velke lakadlo. Mozno sa ako tak preniesli, ze svagrina si obcas co to " pozicala" aj ked podla mna ta je im ukradnuta. To je iba take nutne zlo ju akceptovat lebo je s bratom a toho chcu mat ako syna zadobre...."pracovali" na tom , prizmurili oci a mysleli si, ze ked oni odpustili musis aj ty... a skrie ich, ze ked oni dali taku " obetu" ty nie si ochotna....

autor
Včera o 15:57
@sharpay

@anonym_autor nie, nie si hnusna...rodicia videli ako sa spraval ale ten pocit mat zase vsetky deti udobrene to je pre nich velke lakadlo. Mozno sa ako tak preniesli, ze svagrina si obcas co to " pozicala" aj ked podla mna ta je im ukradnuta. To je iba take nutne zlo ju akceptovat lebo je s bratom a toho chcu mat ako syna zadobre...."pracovali" na tom , prizmurili oci a mysleli si, ze ked oni odpustili musis aj ty... a skrie ich, ze ked oni dali taku " obetu" ty nie si ochotna....

@sharpay
Vieš ja som ustupovala celý život, okrem týchto posledných 4 rokov , naozaj celý život, ja už nechcem ..oni si na to tak zvykli ,že oni si myslia ,že je v poriadku ,keď ma začnu vydierať

bomba36
Včera o 16:00

Úprimne, nechcela by som mať nič spoločné s nimi všetkými. A myslím že si tu o tom už písala.

autor
Včera o 16:10
@bomba36

Úprimne, nechcela by som mať nič spoločné s nimi všetkými. A myslím že si tu o tom už písala.

@bomba36 može byt že pred par rokmi na začiatku , keď vznikol konflikt, odvtedy som tu nebola, ale dnes už som nevedela čo ,lebo do mna neskutočne hustia, otec po mne kriči, mama po mne kriči , muz mi hovorí v žiadnom pripade ..mám dosť

citronove_koliesko
Včera o 16:40

@anonym_autor a pochopili rodicia ze tvoj brat suhlasil len preto aby ta jeho zlodejka mohla k nim chodit? Ze to nie je z cistej lasky k tebe ale sprosty kalkul? A ze oni su v tom celom akurat tak uzitocni blbci? Lebo ak nie tak by som im to vysvetlila. A ak chcu aby tam jeho zena chodila tak nech sa s nou dohodnu oni ale nech do toho netahaju teba. Neustupila by som.ani o milimeter.
A keby si.chcela byt svina tak daj podmienku ze OK ale vsetko prepisu na teba s dozivotnym pravom ich uzivania lebo sa bojis ze bratova zena ich zmanipuluje a pripravi o majetok

autor
Včera o 16:52
@citronove_koliesko

@anonym_autor a pochopili rodicia ze tvoj brat suhlasil len preto aby ta jeho zlodejka mohla k nim chodit? Ze to nie je z cistej lasky k tebe ale sprosty kalkul? A ze oni su v tom celom akurat tak uzitocni blbci? Lebo ak nie tak by som im to vysvetlila. A ak chcu aby tam jeho zena chodila tak nech sa s nou dohodnu oni ale nech do toho netahaju teba. Neustupila by som.ani o milimeter.
A keby si.chcela byt svina tak daj podmienku ze OK ale vsetko prepisu na teba s dozivotnym pravom ich uzivania lebo sa bojis ze bratova zena ich zmanipuluje a pripravi o majetok

@citronove_koliesko ja som im to hovorila hned ako mi to oznamili , že on sa nechce udobrit, veď on im presne vypočital ,že čas na to bude mat až o tyždeň..
Ale ano proste ja mam hroznú povahu, ja nechcem ustupiť, a bodaj by moje deti mali také problemy ,nech viem ..
A zlá som a neviem sa v žiť do ich kože a pokazím každe dalšie narodeniny ,ktore budú musieť oslavovať dvojmo, atď ...proste som zlá ,zlá ,zla dcera...čo na tom ,ze som s nou behala kade tade po lekaroch , lebo sa zrútila z toho , ako sa k nej zachovali ..

anonym_e88ead
Včera o 18:31

oni su nejake socky, že potrebuju rodičom kradnuť veci? a čo su tvoji rodičia nesvojpravni, že nejaka cudzia osoba rozhoduje o ich majetku, kto bude a nebude dediť? a prečo ju rodičia zas chcu pustiť do bytu? keby švagor okradol mojich rodičov, do smrti sa nesmie u nich ukazať...neviem, čo tym tvoji rodičia sleduju, velmi zvlaštne rodinne pomery...ked sa chcu natisnuť k vašim, jedine kvôli dedičstvu.,ja som za to,aby rodina držala spolu, ked to nejde, tak nejde.. z ich strany ide skôr o vychcanstvo..to rodičom nevysvetliš

anonym_6228ae
Včera o 19:25

sadni si s rodicmi apovedz im ako sa citis a ako ti brat recami ublizil..ale to ze si s nim ty skoncila nema ovplyvnit ich vztah .. ze ich dorazne a uprimne ziadas,nech sa nepokusaju vas dcoch davat dokopy-ze ty to uz mas nazvdy uzavrete ... a viac sa o tom bavit nebudes,,,, stoj si za tym a ak sa o daco zas pokuasia-hold obmedz navzstevy na minimum

2691
Včera o 20:13

@anonym_autor ...je to obyčajná, sprostá ľudská závisť.... držím ti palce

autor
Včera o 20:35
@anonym_e88ead

oni su nejake socky, že potrebuju rodičom kradnuť veci? a čo su tvoji rodičia nesvojpravni, že nejaka cudzia osoba rozhoduje o ich majetku, kto bude a nebude dediť? a prečo ju rodičia zas chcu pustiť do bytu? keby švagor okradol mojich rodičov, do smrti sa nesmie u nich ukazať...neviem, čo tym tvoji rodičia sleduju, velmi zvlaštne rodinne pomery...ked sa chcu natisnuť k vašim, jedine kvôli dedičstvu.,ja som za to,aby rodina držala spolu, ked to nejde, tak nejde.. z ich strany ide skôr o vychcanstvo..to rodičom nevysvetliš

@anonym_e88ead ona je gamblerka , takže to prehrala, všetko zlato , všetko ...samozrejme ak by som okradla svokrovcov , v živote by som k nim nemohla ist ,je normálne ,že už by ma k ním nepustili .. tiež to nechápeme doma s mužom ..oni sa im vyhražajú s detmi ,tak preto naši povolia vždy..aby boli vnúčatá štastné a aby mali s nimi kontakt..veľa krát sa im vyhražali ,že vnúčata neuvidia..

autor
Včera o 20:36
@2691

@anonym_autor ...je to obyčajná, sprostá ľudská závisť.... držím ti palce

@2691 ďakujem

silvike
Dnes o 06:55

@anonym_autor Si neviem predstavit ze moji rodicia "vybavia" aby som sa bavila so surodencom. Riesim si take veci sama so sestrami. Nasi absolutne do nasich vztahov nezasahuju. Ale taku zlodejku by som ja do domu urcite uz nevpustila.

letfenixa
Dnes o 06:56
@silvike

@anonym_autor Si neviem predstavit ze moji rodicia "vybavia" aby som sa bavila so surodencom. Riesim si take veci sama so sestrami. Nasi absolutne do nasich vztahov nezasahuju. Ale taku zlodejku by som ja do domu urcite uz nevpustila.

@silvike ja si to viem predstaviť, že by moja mama do toho kecala, ona do všetkého.

silvike
Dnes o 06:58
@letfenixa

@silvike ja si to viem predstaviť, že by moja mama do toho kecala, ona do všetkého.

@letfenixa NO ved to, ze su rozni tí rodicia. Daktorí sa tak az nestaraju do detí. Vid. nasi. Daktorí sa staraju do vsetkeho.

anonym_48ed8e
Dnes o 07:30

No podla mna je brat oblubene dieta a ty to "druhe". Jemu sa odpusti vsetko ,hlavne aby bol on spokojny a co tam po tvojich citoch. Ja ani neviem, ci by som po tomto mala chut na navstevy rodicov , asi by som si dala pauzu a videla, ci im budem tak chybat aj ja a moje deti .

anonym_6a93bc
Dnes o 11:02
@anonym_autor

@anonym_6a93bc jemu dali podmienku bud sa so mnou uzmieri alebo jeho žena ma ďalej vstup zakázany ..

@anonym_autor
Takže švagriná je závislá - gamblerka. Bola na liečení? Zmenilo sa niečo v tomto za 4 roky?

Rodičia sú podobne ako brat vlastne spolu-závislí -
- má pocit, že musí závislého "zachrániť",
- zostáva vo vzťahu napriek tomu, že mu závislosť výrazne ubližuje,
- jeho nálada a život sú závislé od správania závislej osoby.
Ak švagriná je abstinujúca gamblerka, neznamená, že je vyliečená.
Pri závislostiach, sa má liečiť i rodina gamblera, všetci majú nejaký problém, vďaka tomu, že ich manipuloval gambler.

Švagrinej ako gamblerke - ex gamblerke ide zjavne iba o majetok.

Asi rozumieš, z akého dôvodu Ti tvoj brat a švagriná závidia to, že si finančne za vodou.
Oni sa môžu dostať do finančnej pohody len vďaka tvojim rodičom. Ty si im prekážka. To čo v chorej gamblerskej mysli môže vzniknúť, to si ty ani nevieš predstaviť. Na to aby získali peniaze kradli, čo všetko ešte môžu urobiť, aby dosiahli na financie rodičov?!

To že si ich rodičia pustia do domu, do ich životov, im opäť umožní s nimi viac manipulovať. Už na nich nebudeš mať taký dosah. Ich manipulátorské schopnosti tvoje dobré úmysly predčia.

Je síce skvelé, že tvoj podiel na dedičstve prepísali na tvoje deti, ale budeš sa s nimi súdiť?
Predstav si, rodičov zmanipulujú a postavia si na ich pozemku dom. A bude stáť i na tvojom pozemku. Zlodejom vysvetli, že je to nelegálne. Budeš sa roky súdiť po smrti rodičov, aby si sa dostala k majetku tvojich detí!? Oni ale v tom dome budú bývať. Rodičovský dom s ďalším domom bude vôbec predajný?. Možno ho i predajú, dostaneš sa k svojim peniazom? Napíšu, že ťa vyplatia do záznamu u notára, ale nikdy tie peniaze neuvidíš. Opäť sa s nimi budú tvoje deti desiatky rokov súdiť?

Táto situácia, nemá vyhliadky na šťastný koniec, v ktorý tvoji rodičia dúfajú.

Uváž, či pristaneš na to, rodičom hrať im divadlo o zmierených súrodencoch, keď vieš, že je to len ticho pred búrkou. Koľko rokov, ešte budú rodičia asi žiť? Koľko rokov manipulácie bude treba, aby si rodičia uvedomili, že ty si mala šťastia v živote dosť. Že im život chudáčikom nedožičil, nech im rodičia dožičia, čo im život nedoprial... Ako sú na tom rodičia švagrinej, tam už nemajú koho o čo obrať? Zisti si...
Abstinujúci gambler, je stále len gambler, ale práve sa psychicky drží, zvrtnúť sa to môže kedykoľvek...
Dobre sa rozhodni!!! ❤

autor
Dnes o 12:05
@anonym_6a93bc

@anonym_autor
Takže švagriná je závislá - gamblerka. Bola na liečení? Zmenilo sa niečo v tomto za 4 roky?

Rodičia sú podobne ako brat vlastne spolu-závislí -
- má pocit, že musí závislého "zachrániť",
- zostáva vo vzťahu napriek tomu, že mu závislosť výrazne ubližuje,
- jeho nálada a život sú závislé od správania závislej osoby.
Ak švagriná je abstinujúca gamblerka, neznamená, že je vyliečená.
Pri závislostiach, sa má liečiť i rodina gamblera, všetci majú nejaký problém, vďaka tomu, že ich manipuloval gambler.

Švagrinej ako gamblerke - ex gamblerke ide zjavne iba o majetok.

Asi rozumieš, z akého dôvodu Ti tvoj brat a švagriná závidia to, že si finančne za vodou.
Oni sa môžu dostať do finančnej pohody len vďaka tvojim rodičom. Ty si im prekážka. To čo v chorej gamblerskej mysli môže vzniknúť, to si ty ani nevieš predstaviť. Na to aby získali peniaze kradli, čo všetko ešte môžu urobiť, aby dosiahli na financie rodičov?!

To že si ich rodičia pustia do domu, do ich životov, im opäť umožní s nimi viac manipulovať. Už na nich nebudeš mať taký dosah. Ich manipulátorské schopnosti tvoje dobré úmysly predčia.

Je síce skvelé, že tvoj podiel na dedičstve prepísali na tvoje deti, ale budeš sa s nimi súdiť?
Predstav si, rodičov zmanipulujú a postavia si na ich pozemku dom. A bude stáť i na tvojom pozemku. Zlodejom vysvetli, že je to nelegálne. Budeš sa roky súdiť po smrti rodičov, aby si sa dostala k majetku tvojich detí!? Oni ale v tom dome budú bývať. Rodičovský dom s ďalším domom bude vôbec predajný?. Možno ho i predajú, dostaneš sa k svojim peniazom? Napíšu, že ťa vyplatia do záznamu u notára, ale nikdy tie peniaze neuvidíš. Opäť sa s nimi budú tvoje deti desiatky rokov súdiť?

Táto situácia, nemá vyhliadky na šťastný koniec, v ktorý tvoji rodičia dúfajú.

Uváž, či pristaneš na to, rodičom hrať im divadlo o zmierených súrodencoch, keď vieš, že je to len ticho pred búrkou. Koľko rokov, ešte budú rodičia asi žiť? Koľko rokov manipulácie bude treba, aby si rodičia uvedomili, že ty si mala šťastia v živote dosť. Že im život chudáčikom nedožičil, nech im rodičia dožičia, čo im život nedoprial... Ako sú na tom rodičia švagrinej, tam už nemajú koho o čo obrať? Zisti si...
Abstinujúci gambler, je stále len gambler, ale práve sa psychicky drží, zvrtnúť sa to môže kedykoľvek...
Dobre sa rozhodni!!! ❤

@anonym_6a93bc ona nie je liecena, čo viem hrá ďalej , brat ju v tom podporuje , hoci on nehrá, ona je chorá..ona si vymyslela dva krát rakovinu , RAKOVINU chápeš nevymyslíš si ju ani v najhoršom sne..nie to este dobrovolne sa hrať na smrtelne chorú..maju exekucie ..
Ano som finančne inde , ale nie vďaka nim a nevedia to prekusnút.
Naši to vidia , ale bohužiaľ,túžba po vnúčatách a spokojnosť syna je silnejšia a ona to vie...to sú jej esa v rukáve..
Radsej so mna spravia je.nutu ako spraviť s nimi rázny koniec..

ekira1
Dnes o 15:07
@anonym_autor

@rozculena myslim ze zavet tam je normalne ,ale mna ten majetok netrapi naozaj...tam islo o ten nuteny kontakt, majetok som dala len ako priklad ako veľmi ma neznašaju ,ze ma chceli vydediť pre nič za nič...

@anonym_autor ale oni ťa nevidedili, ani nemôžu. To by si sa ich musela pokúsiť zabiť, alebo tak. Zo zákona máš nárok. I keď spísali závet, podľa zákona dedíš polovicu toho, na čo máš zákonný nárok bez závetu. Normálne si sadni s rodičmi, povedz, že nemáš problém sa udobriť, ale brat a jeho žena budú určite skúšať, nech im prepíšu majetok. Nech si dávajú pozor. Ak im majetok darujú/ predajú, vtedy nedostaneš nič ani ty, ani deti.

anonym_6a93bc
Dnes o 15:40
@anonym_autor

@anonym_6a93bc ona nie je liecena, čo viem hrá ďalej , brat ju v tom podporuje , hoci on nehrá, ona je chorá..ona si vymyslela dva krát rakovinu , RAKOVINU chápeš nevymyslíš si ju ani v najhoršom sne..nie to este dobrovolne sa hrať na smrtelne chorú..maju exekucie ..
Ano som finančne inde , ale nie vďaka nim a nevedia to prekusnút.
Naši to vidia , ale bohužiaľ,túžba po vnúčatách a spokojnosť syna je silnejšia a ona to vie...to sú jej esa v rukáve..
Radsej so mna spravia je.nutu ako spraviť s nimi rázny koniec..

@anonym_autor
Chcem ti napísať ešte svoj pohľad. Viem, že situácia s bratom, rodičmi a švagrinou je pre teba veľmi bolestivá a že sa v tom mieša veľa krivdy, sklamania aj pocitu, že tvoje dobro a pomoc rodičom zostali nepovšimnuté.

Myslím si, že švagriná má vážny problém so závislosťou. Gamblerstvo nie je len o peniazoch, ale často zasiahne celú rodinu – partnera, deti aj rodičov. Človek v závislosti môže klamať, zľahčovať problém, hľadať výhovorky a sľubovať zmenu, ale bez priznania problému a liečby sa situácia väčšinou sama nezlepší.

Zároveň mi je ľúto aj tvojho brata. To, čo urobil, má svoje následky a nie je v poriadku, ale môže byť tiež človek, ktorý je pod veľkým tlakom, hanbou a vplyvom situácie doma. To však neznamená, že máš zabudnúť na to, čo sa stalo, alebo že musíš prijať všetko späť len preto, že je rodina.

Pri rodičoch by som bola veľmi opatrná. Ak sa rozhodli dať švagrinej a bratovi ďalšiu šancu, je to ich rozhodnutie. Môžeš ich upozorniť na riziká, ale nemôžeš za nich rozhodovať. Dôležité však je, aby si chránili svoje peniaze, doklady, cennosti a aby nepodpisovali nič, čomu úplne nerozumejú. Pomoc rodine nemôže znamenať ohrozenie ich vlastnej bezpečnosti.

Možno by rodičom pomohlo pozrieť si niečo o gamblerstve a spoluzávislosti. Niekedy až keď človek počuje skúsenosti iných rodín, pochopí, aké mechanizmy pri závislosti fungujú.

Môžu si pozrieť napríklad:

Gamblerov podcast – skúsenosti abstinujúcich gamblerov, rodín a partnerov:
https://podcasts.apple.com/sk/podcast/gamblerov...
Chameleóni – videá o nelátkových závislostiach:
https://www.chameleoni.sk/video/

Chcem ti ale povedať aj jednu dôležitú vec: nemusíš zachraňovať celú rodinu za cenu vlastného pokoja. To, že si bola tá, ktorá pri rodičoch stála, pomáhala a bola spoľahlivá, má svoju hodnotu, aj keď to možno teraz necítiš.

Možno rodičia teraz venujú veľa energie tomu, aby sa im „stratený syn“ vrátil. Je to trochu ako v príbehu o márnotratnom synovi – rodičia často najviac riešia toho, kto sa stratil. To ale neznamená, že ten, kto zostal a bol celý čas nablízku, je menej dôležitý. Len jeho pomoc možno začali brať ako samozrejmosť.

Nezabúdaj však na seba. Môžeš byť oporou rodičom, ale nemusíš za nich niesť dôsledky rozhodnutí, ktoré urobili oni sami.

anonym_f36ed6
Dnes o 18:25

@anonym_autor ked ta mal brat v pazi so svojou pijavicou cele 4 roky, nie si povinna sa s nim stretnut, nie to udobrovat, ja razim pravidlo ze s chorymi ludmi sa nezmierujem nikdy a bodka, mam do konca zivota sväty pokoj a klud, ludia su bud normalny alebo sprosty, ty sprosty nech sa schadzaju navzajom co nedokazu preto saju krv, psychiku a cas tym normalnym, rodicom by som svoje povedala a uťala to definitivne, so zmijami nikdy!

chocolatebox
Dnes o 18:43
@bomba36

@bomba36 presne, ja si tiez pamatam tu temu, to bolo strasne už vtedy … a už vtedy jej myslím písali ze sa ma vykašľať na celú takú rodinu. Socky co ju akurát potiahnu dole 🫠

Autorka vykašli sa na nich všetkých, to musí byt neuveriteľne toxické prostredie a nerozumiem ako môže byt medzi tebou a bratom taký rozdiel, on ako negramotna socka a ty normálna rozumná žena, hlúpa len v tom ze si sa stále nepoučila … držím palce do budúcna, odpoj sa od nich 💪

anonym_4dbada
Dnes o 19:12

Vobec nesuhlasim s tymi, ktore ti tu radia, aby si sa s bratom uzmierila, ak urobi toto alebo hento. Ani by ma nehlo. Ak na teba rodicia kričia, nakric na nich aj ty. Nenechaj si skakat po hlave. Si dospela a ak oni voci tebe neprejavuju dostatok ucty a jednaju s tebou ako s malym deckom, nezasluzia si ju ani oni. Ja by som im povedala, ze s bratom sa neuzmierim, lebo nechcem. Veci, ktore on a jeho zena povedali a urobili, nejde vziat spat a nemam najmensiu chut im to odpustat, ani pre pokoj v rodine nie. Takze sa rodicia mozu stretavat bud s nim, alebo so mnou, ale s oboma naraz nie, to nech si vyhodia z hlavy. A ak mi budu brata stale predhadzovat, tak na navstevy chodit nebudem, nech si ho uziju aj s jeho zlodejakou strakou.

Strana
z2