icon

Rodinný konflikt kvôli Vianociam a nemanželskému dieťaťu

27. sep 2025

Je tu veľa podobných tém, no aj tak napíšem. Sme klasická rodina. Môj muž má nemanželské dieťa z predošlého "vzťahu" nebol to vzťah. Žena, ktorá chcela chlapa ako zdroj financií preto to dieťa, chlapec má už 13. Skúšali sme spolu žiť - striedavo. Chalan robil zle mne aj našim deťom. Skúšali sme psychológa, rozhovory, nefungovalo to. Už asi 2 roky k nám nechce chodiť. S mužom sa stretáva každý druhý víkend. Chodia k starým rodičom, na výlety. On a môj muž bez nás, lebo ja a naše deti sme pôvod všetkého zla (podľa chalana) on nás nenávidí a podobne reči. Ja som už rezignovala kašlem na to. Blížia sa Vianoce. Chalan chce, aby bol jeho otec na štedrý deň iba s nim u starej mamy. Ja s tým nesúhlasím, lebo náš syn má v štedrý deň narodeniny a su Vianoce chcem aby sme boli spolu ako rodina. Tak som navrhla nech príde chalan k nám a sme spolu všetci, lenže on nesúhlasí a vyhráža sa môjmu mužovi, že ak nebude iba s nim na Vianoce už sa s ním nebude stretávať. Som s toho nešťastná. Lenže ustúpiť nechcem, no nechcem sa ani hádať.

matkahelka
27. sep 2025
@anonym_autor

@matkahelka a prečo by sme nemohli byť spolu všetci ako rodina hm? Ja nie som ta co robí rozdiel medzi deťmi

@anonym_autor nechce s vami byt, lebo sa s vami neciti dobre.mam 1 semester psychologie a po precitani toho co pises sa tomu chlapcovi nedivim. ani ja by som s tebou nechcela byt.

autor
27. sep 2025
@matkahelka

@anonym_autor nechce s vami byt, lebo sa s vami neciti dobre.mam 1 semester psychologie a po precitani toho co pises sa tomu chlapcovi nedivim. ani ja by som s tebou nechcela byt.

@matkahelka až jeden semester tak to si odborníčka 😁

liv1
27. sep 2025

A este dodam, ze sa tu nenechaj provokovat od zatrpknutych zien. Si sikovna, ze stihas podnikanie aj zahradu, 3 deti.. to ze minies tak malo sice ja nechapem, to by som nedokazala, nas tych 400 eur stoji 1 dieta, ale aj to bez vydajov na vylety a pod.

anonym_16023c
27. sep 2025
@liv1

A este dodam, ze sa tu nenechaj provokovat od zatrpknutych zien. Si sikovna, ze stihas podnikanie aj zahradu, 3 deti.. to ze minies tak malo sice ja nechapem, to by som nedokazala, nas tych 400 eur stoji 1 dieta, ale aj to bez vydajov na vylety a pod.

@liv1 ale ved pozri tu tabulku, 91 eur na potraviny pre 1 dieta uplne staci🤷‍♀️ a nie je ziadny dovod velebit ju ako vsetko zvlada, pracu, deti, zahradu.. ved zije ako ktorakolvek ina rodina. Nie je na to sama.

babel87
27. sep 2025

Podľa mňa bude zásadný problém to, že už roky sa stretávajú mimo "vašej" rodiny, to sa podľa mňa nemalo stať, pretože on už nie je súčasťou rodiny, jednoducho sa vyčlenili otec a syn, preto si mladý teraz vyskakuje. Keď už takto dlhodobo fungujú ani sa nedivím, že si dupka nôžkou aj na Vianoce. Ťažká situácia pre teba, toto je čisto na mužovi aby sa zachoval ako muž, už dávno to mal riešiť, neustupit a snažiť sa vybudovať vzťahy v rodine. Rovnako by ho mohli vydierať aj vaše spoločné deti keby boli staršie, čo sa potom rozkraja. Ako ste to mali pori sebe doteraz?

mamutka
27. sep 2025

@anonym_autor chlapec ta nenávidí, lebo od dectva trpí. Chce rodinu, domov, otca pri sebe. Vidí, že tvoje deti majú všetko a on ani kúsok miesta, ani vlastnú izbu a matka si tam možno aj vodí chlapov.
V puberte s ním ťažko niečo vyriešite, v puberte aj v milujúcej rodine ide niekedy takmer o život, to sú proste nenormálne komplikovane kotrby. Kľudne by mohol mať otca na štedrý večer len pre seba, bol by to preňho najkrajší darček. On to do budúcna nebude vidieť ako víťazstvo nad otcovov rodinou, ale ako dar, ktorý ste mu dali.
Tvojmu malému dieťaťu snáď vies vystreliť, že otec ma ešte iné dieťa, ktoré ma inu matku a tých pár hodín budú proste spolu.
Tvoj chlap sa chová úplne zbabelo aktuálne. Ja nechápem ako môže preťahovať niekde ženu len tak, sak keď sa niečo smykne, nejako bude. Ani ochranu nemohol používať, keď na fajcpauze preťahuje kolegyňu? Ľudia si vazne robia deti s kadekým, akoby to boli hračky, ktoré niekam odložia. A chlapec teraz za to platí.
Ja celkom verím, že si sa snažila s chlapcom vychádzať, ale on žije permanentne v zlej situácii, to pár rozhovorov a sedení nemôže spraviť. Podľa mňa len prežiť pubertu, bude lepšie. Na tvojom mieste by som bud zavolala všetkých na večeru spolu, aj chlapcovu matku, alebo, keď to nejde, upiekla by som koláč a pod, nabalila chlapa a nech ide stráviť večer so synom. Taky chlapec zje naozaj viac ako dospelý muž často, rýchlo rastie, poriadnu stravu ocení. Tvoj muž si to dieťa urobil, nech sa netvári že ma odstup. Ak je taky sprostý, že si urobil dieťa s blbkou, ktora mu vtáka sama vytahovala z nohavíc, pričom s ňou poriadne nemal áno vzťah, tak nech za to aj platí. Ty budeš mať proste jedny Vianoce pri sebe “len” svoje tri deti. Iné ženy budú bez mužov, lebo ti budú zachraňovať ožranov počas nočnej služby. Tvoj muž bude so synom. Verím, že možno budúce, možno tie ďalšie Vianoce, bude chlapec pokojnejší a strávite čas spolu

anonym_25f22a
27. sep 2025
@liv1

@liv1 Ak by bola jednorodič, klobúk dole. Ale má výraznú pomoc otca detí, takže ... Sú iné šikovné matky samoživiteľky.

anonym_b82903
27. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka skus tých semestrov psychológie trosku viac a možno sa dostaneš aj ku kapitole, ktorá sa volá manipulovanie

matkahelka
27. sep 2025
@anonym_autor

@matkahelka až jeden semester tak to si odborníčka 😁

@anonym_autor to predsa netvrdim. tvrdim, ze po tom, co si tu popisala a ako si sa odprezentovala by som s tebou nechcela travit cas ani ja. nedivim sa chlapcovi, ze k vam chodit nechce a nechce byt s vami ani na vianoce.

anonym_16023c
27. sep 2025
@mamutka

@anonym_autor chlapec ta nenávidí, lebo od dectva trpí. Chce rodinu, domov, otca pri sebe. Vidí, že tvoje deti majú všetko a on ani kúsok miesta, ani vlastnú izbu a matka si tam možno aj vodí chlapov.
V puberte s ním ťažko niečo vyriešite, v puberte aj v milujúcej rodine ide niekedy takmer o život, to sú proste nenormálne komplikovane kotrby. Kľudne by mohol mať otca na štedrý večer len pre seba, bol by to preňho najkrajší darček. On to do budúcna nebude vidieť ako víťazstvo nad otcovov rodinou, ale ako dar, ktorý ste mu dali.
Tvojmu malému dieťaťu snáď vies vystreliť, že otec ma ešte iné dieťa, ktoré ma inu matku a tých pár hodín budú proste spolu.
Tvoj chlap sa chová úplne zbabelo aktuálne. Ja nechápem ako môže preťahovať niekde ženu len tak, sak keď sa niečo smykne, nejako bude. Ani ochranu nemohol používať, keď na fajcpauze preťahuje kolegyňu? Ľudia si vazne robia deti s kadekým, akoby to boli hračky, ktoré niekam odložia. A chlapec teraz za to platí.
Ja celkom verím, že si sa snažila s chlapcom vychádzať, ale on žije permanentne v zlej situácii, to pár rozhovorov a sedení nemôže spraviť. Podľa mňa len prežiť pubertu, bude lepšie. Na tvojom mieste by som bud zavolala všetkých na večeru spolu, aj chlapcovu matku, alebo, keď to nejde, upiekla by som koláč a pod, nabalila chlapa a nech ide stráviť večer so synom. Taky chlapec zje naozaj viac ako dospelý muž často, rýchlo rastie, poriadnu stravu ocení. Tvoj muž si to dieťa urobil, nech sa netvári že ma odstup. Ak je taky sprostý, že si urobil dieťa s blbkou, ktora mu vtáka sama vytahovala z nohavíc, pričom s ňou poriadne nemal áno vzťah, tak nech za to aj platí. Ty budeš mať proste jedny Vianoce pri sebe “len” svoje tri deti. Iné ženy budú bez mužov, lebo ti budú zachraňovať ožranov počas nočnej služby. Tvoj muž bude so synom. Verím, že možno budúce, možno tie ďalšie Vianoce, bude chlapec pokojnejší a strávite čas spolu

@mamutka toto co ma byt pre krista? V zivote si tu zenu nevidela a urobila si z nej poslednu slapku. Sudis podla seba, ci ako? Akoze trufalost nenormalna.

matkahelka
27. sep 2025
@anonym_b82903

@matkahelka skus tých semestrov psychológie trosku viac a možno sa dostaneš aj ku kapitole, ktorá sa volá manipulovanie

@anonym_b82903 akoze sucasna manzelka manipuluje svojho muza proti prvorodenemu synovi? presne tak. suhlasim

liv1
27. sep 2025
@anonym_25f22a

@liv1 Ak by bola jednorodič, klobúk dole. Ale má výraznú pomoc otca detí, takže ... Sú iné šikovné matky samoživiteľky.

@matkahelka prepac, ale po 1 semestri vies z psychologie holu nulu 😀. Som dcera psychologa, ktory skolu studoval 5 rokov a dovzdelaval sa cely zivot, este aj na dochodku. Dobry psycholog nemoze byt ani po tych 5 rokoch skoly, potrebuje vela vela praxe a dovzdelavania. A psycholog by na zaklade sprav ktore autorka pise, nikdy nenapisal taku hlupost ako ty, skor by videl tu snahu, ktora sa ale neoplatila. Ktora zenska by kvoli cudziemu dietatu navstivila psychologa, aby sa s nim naucila dobre komunikovat?

@anonym_25f22a niekedy to maju zeny tazsie aj ked toho muza maju, tato samozivitelka ma 1 dieta, autorka 3. To sa normalne neda ani porovnat. A s tym 13rocnym uz nemas skoro ziadnu pracu. A nieto tri deti a najmensie 4rocne, vlastny biznis a zahradu…

gribka1
27. sep 2025
@matkahelka

@anonym_b82903 akoze sucasna manzelka manipuluje svojho muza proti prvorodenemu synovi? presne tak. suhlasim

@matkahelka Ty si už ale aký zázrak 😂

anonym_25f22a
27. sep 2025
@liv1

@matkahelka prepac, ale po 1 semestri vies z psychologie holu nulu 😀. Som dcera psychologa, ktory skolu studoval 5 rokov a dovzdelaval sa cely zivot, este aj na dochodku. Dobry psycholog nemoze byt ani po tych 5 rokoch skoly, potrebuje vela vela praxe a dovzdelavania. A psycholog by na zaklade sprav ktore autorka pise, nikdy nenapisal taku hlupost ako ty, skor by videl tu snahu, ktora sa ale neoplatila. Ktora zenska by kvoli cudziemu dietatu navstivila psychologa, aby sa s nim naucila dobre komunikovat?

@anonym_25f22a niekedy to maju zeny tazsie aj ked toho muza maju, tato samozivitelka ma 1 dieta, autorka 3. To sa normalne neda ani porovnat. A s tym 13rocnym uz nemas skoro ziadnu pracu. A nieto tri deti a najmensie 4rocne, vlastny biznis a zahradu…

@liv1 Omyl, madam s tromi deťmi to má sveta žiť v tomto prípade, na rozdiel od samoživiteľky so zlomeným a odmietaným puberťákom. Za čo môže práve madam s tromi deťmi.

anonym_a2f9a7
27. sep 2025

Niektoré ste tu fakt matky roka !
Útočíte na autorku - prebrali ste stereotypiu o "zlej macoche" a práva, ktoré dávate 13 ročnému upierate jeho novej rodine !
Autorka, možno si narobila veľa chýb, ale snažila si sa na sebe pracovať, aby si s manželovým synom nejako vyšla. On je síce dieťa, ale nesmie manipulovať skrz to, že nežije s otcom a je preto "chudáčik"
Jeho matka je zodpovedná za to, že nemá rodinu. Urobila si ho s mužom, ktorý bol iba darcom spermií.
Tvoj muž má byť MUŽ a OTEC pre všetky svoje deti - má byť pánom situácie a rozhodovať spravodlivo. Pubišovi neustupovať, nenechať sa vydierať. Ponúknuť Vianoce spolu, alebo nič. Čím viac sa necháte vydierať, tým to bude horšie. Malý nemá hranice - a áno, aj deti vedia byť zlé.

lienka.7
27. sep 2025

@anonym_autor neviem, kedy mate večeru, dovtedy nech je muz pokojne so synom, ale potom bude ju tráviť uz s vami. To, ze mladý s vami nechce by je jeho problém. Obzvlast este keď ma jeho ďalšie dieťa narodeniny. Mladý to robí natruc, a netreba mu ustupovať. To nech si tvoj muz uvedomí ako prve. Nielen macocha, ale aj deti vedia byť pekne hnusne. Z reči tu moralistoel si nič nerob. Už by som ich chcela vidieť, ako by boli v pohode ze ich muz je na sviatok a narodeniny ich dietata mimo rodiny. No jasne.

mamutka
27. sep 2025
@anonym_16023c

@mamutka toto co ma byt pre krista? V zivote si tu zenu nevidela a urobila si z nej poslednu slapku. Sudis podla seba, ci ako? Akoze trufalost nenormalna.

@anonym_16023c ty o čom točíš? Vyjadrujem sa o oboch rodičoch chlapca rovnako. Bez rozmyslu a kúska zodpovednosti stvorili človeka a ani za vzťah im nestal. Ak si nepochopila, píšem o tuno manželovi, že je asi dobre sprostý, keď si robí dieťa s takou…. Ibaže by pravda bola ina, ale to nám autorka nenapíše. Že napríklad otecko vôbec nebol zneužitý na splodenie dieťaťa a odkopnutý. Keď napíše, že on nie je taky sprostý aby si robil dieťa s nejakou onou, tak z toho vychádza, že to bola možno normálna baba čo stala o vzťah a rodinu, ale mužovi sa zrazu priplietla do cesty lepšia partia aj s domom. Tu sa to nedozvieme.

matkahelka
27. sep 2025
@liv1

@liv1 a niekde sa korunujem do role psychologa? hej, halo. mam 1 semester psychologie, nestudovala som psychologiu, studovala som inu VS. ja som napisala, ze MNE to staci, co autorka popisala.

anonym_b82903
27. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka nie, ako syn manipuluje s otcom. A podotykam už veľký syn.

maryetta
27. sep 2025

Hmmm necitala som komentare. Ale.... vychadza mi z toho ze mlady citovo vydiera otca. A dava si podmienky... on alebo jeho matka?
Urcite sa da spravit kompromis. Ak uz nechce k vam. Co tak sa stretnut u starych rodicov? Na "neutralnej" pode?
Uvedomuje si chalan ze ok ty mu mozes byt ukradnuta. Ale ze ma "nevlastnych surodencov" ci chce vyrastat ako jedinacik a surodenci su mu ukradnuti?
Jeho mama ma aj ine deti? Partnera?

Je to smutne o to viac ze aj to vase dieta chce mat vianoce so svojim otcom. A tiez je to den jeho narodenin. O to viac je tato poziadavka "prveho syna" pre mna az necitliva a zakerna ☹

matkahelka
27. sep 2025
@anonym_b82903

@anonym_b82903 manipuluje? preto ze sa neciti dobre v prostredi, kde ho nechcu? to je manipulacia? pretoze chce byt na vianoce sam so svojim otcom? skutocne je toto manipulacia? a to, ze macocha chce, aby bol chlap doma s ich spolocnym dietatom a bude ovplyvnovat chlapa, aby tak urobil, to uz nie je manipulacia?

mamutka
27. sep 2025
@anonym_b82903

@anonym_b82903 ten veľký syn je stále len veľké decko, ktoré nezažilo ani chvíľu spoločného šťastného rodinného života. Vždy po tom túžil. A v puberte ho to zožiera viac než kedykoľvek inokedy. On je tu ten, ktorý trpí. Manipulujú všetci ostatni. Autorka manipuluje muža, muž manipuluje každého tým ako sa tvári dôležito nezávislo, matka chlapca VRAJ manipuluje chlapca…. On je tu obeť!

anonym_b82903
27. sep 2025
@matkahelka

@anonym_b82903 manipuluje? preto ze sa neciti dobre v prostredi, kde ho nechcu? to je manipulacia? pretoze chce byt na vianoce sam so svojim otcom? skutocne je toto manipulacia? a to, ze macocha chce, aby bol chlap doma s ich spolocnym dietatom a bude ovplyvnovat chlapa, aby tak urobil, to uz nie je manipulacia?

@matkahelka autorka nechce nič viac, len aby na vianoce boli ako rodina pokope. Keď to mladý nechápe, jeho problém. Je na to už dosť starý. Navyše, jeho mladší brat ma narodeniny, to ho tiež nezaujíma? Jaj, ale však zla macocha, zabudla som. Len tak náhodou, vychcany syn byt zlý nemôže, pani psychologička?

gribka1
27. sep 2025
@mamutka

@anonym_b82903 ten veľký syn je stále len veľké decko, ktoré nezažilo ani chvíľu spoločného šťastného rodinného života. Vždy po tom túžil. A v puberte ho to zožiera viac než kedykoľvek inokedy. On je tu ten, ktorý trpí. Manipulujú všetci ostatni. Autorka manipuluje muža, muž manipuluje každého tým ako sa tvári dôležito nezávislo, matka chlapca VRAJ manipuluje chlapca…. On je tu obeť!

@mamutka Veľmi zjednodušene povedané. Inak to byť nemôže?

anonym_b82903
27. sep 2025
@mamutka

@mamutka to, ze nezažilo rodinne šťastie nie je chyba autorky. Ona mu rodinu nerozbila, lebo on žiadnu rodinu ani nemal.
Skôr teraz žiarli, ale to opäť nie je chyba autorky.

mamutka
27. sep 2025

@anonym_autor skúsila som si predstaviť, že som sama so synom. Môj puberťák v 13 zažíval veľmi ťažké a citlivé obdobie. Takže… som s ním sama a môj bývalý odišiel za inou s väčším bývaním aj kozami. A ma s ňou rozkošnú družiny malých kozliatka. Veru, chcela by som, aby môj puberťák zažil Vianoce s otcom, pretože prežíva veľmi citlivé obdobie a tie malé deti v novej rodine rýchlo ZABUDNÚ na to, že otec s nimi nebol v ten večer doma. Puberťák na to nezabudne.

mamutka
27. sep 2025
@anonym_b82903

@mamutka to, ze nezažilo rodinne šťastie nie je chyba autorky. Ona mu rodinu nerozbila, lebo on žiadnu rodinu ani nemal.

@anonym_b82903 ved to nevieme. Oni už boli spolu odkedy bol chlapec krpaty. Keby ona bola za rozbitím toho vzťahu, nikdy to neprizná, hlavne nie tu

anonym_402fa1
27. sep 2025
@anonym_b82903

@anonym_b82903 Čo ženie nejakú ženu k tomu, aby si urobila dieťa (a potom ďalšie dve) s niekým, kto má pár mesačné bábätko s inou ženou a nemá s ňou vysporiadaný vzťah, dokonca tvrdí, že ani vzťah nikdy nemal, nemá doriešenú starostlivosť o to dieťa, nevie ako ho budú vychovávať, nemá vlastné bývanie a nemá dosť peňazí na to, aby ho poriadne zabezpečil?
To ju fakt nenápadný, že z toho budú problémy, že ten chlap tu už bude navždy a bude otca potrebovať?

weleda123
27. sep 2025

Prečítala som tak 85% diskusie, lebo niektoré tie drísty sa nedajú čítať a reálne by som rozmýšľala, či exka muža ťa tu nevyňuchala a neprská tu jed, lebo teda, autorka za mňa nepôsobí ako tá zlá. Skôr bude problém v exke - nabáda syna na krádeže, hucká ho proti otcovej novej rodine, používa ho ako prostriedok na vydieranie muža a možno aj tieto celé Vianoce sú jej robota. To akože ona nechce mať na Vianoce chlapca doma? Bude ich tráviť sama?
Chalan je v zlom veku. Keď si spomeniem na seba v 13tich, tak amen tma, bol to najhorší vek, kedy som nevedela čo so sebou od dobroty a mladý to zrejme nevie tiež. Ak mu muž ustúpi, nebude to mať konca, lebo chlapcovi ukáže, že si s ním môže robiť čo chce.
Prajem pevné nervy, autorka. Pri tom chlapcovi a jeho mame ich ešte budeš potrebovať.

gribka1
27. sep 2025
@mamutka

@anonym_b82903 ved to nevieme. Oni už boli spolu odkedy bol chlapec krpaty. Keby ona bola za rozbitím toho vzťahu, nikdy to neprizná, hlavne nie tu

@mamutka Lenže berieme do úvahy, čo uvádza autorka. Syn mal vraj rok, keď si začali.