icon

Rodinný majetok

16. máj 2023

Ahojte, zaujimal by ma nestranny pohlad na danu situaciu.
Moj manzel ma iba jednu sestru. Ked manzelovi umrel otec, majetky sa rozdelili 1:3. Zostali dva domy, jeden novy, poschodovy, s ustrednym kurenim v kazdej izbe, garaz, pivnicou/dielnou, 4 izbami a 2 kupelnami, dom je blizsie k centru ale ma mensi pozemok. Druhy dom je stary dom, dalej od centra, s vacsim pozemkom, ale bez kurenia, garaze, pivnice (jedine plus toho domu je teda o nieco vacsi pozemok). Ked sa manzelova sestra vydavala, vybrala si, ze bude byvat v novom dome, manzel uz vtedy bol v zahranici tak to neriesil, vonkoncom aj jeho stary rodicia chceli, aby on raz zdedlil stary dom. Na pozemku, kde je stary dom je este jeden mensi objekt, kde byva svokra. Kedze v sucasnosti byvame v zahranici, takto nam to vyhovuje. Je to takto vlastne neoficialne rozdeleny majetok.
Okrem domov ma svokra aj kus ornej pody, kde sme spolocne posadili ovocne stromy. Teraz ale svagrina a svagor prisli s tym, ze to chcu od nas kupit/teda vyplatit nas. Dlho sme o tom s manzelom premyslali, lebo to manzel nechcel predavat, aby sme nieco mali v buducnosti pre kazdy pripad. Oni prisli s tym, ze vyplatia nas alebo rozdelit na dve casti(zase to az tak velke nie je a to by nebolo dobre). Nakoniec sme suhlasili, ze nech teda vyplatia a prepise sa to na nich. Svokra iba naznacila nieco v tom zmysle, ze jej sa nikto nic nepyta. Tak som hovorila manzelovi, ze je to nespravodlive. Ten majetok je papierovo iba jej a spravodlive by bolo keby celu hodnotu vyplatili jej alebo potom ked nie tak, tak aspon rozdelit to na 3 casti aby aj svokra nieco dostala. S tymto svokra nakoniec suhlasila a dokonca sa priznala manzelovi, ze nad tym aj premyslala ale nechcela povedat (pre dobro vztahov). Manzel to povedal sestre a ta suhlasila. A od vtedy nikto k tomu nic nehovori. Pytala som sa svokru co s tym, tak ona len, ze jej svagrina povedala, ze rozdelia to na 3 casti teda.
Pride mi to nespravodlive, ze si to chceli prisvojit, v ramci debaty o tom som im pripomenula, ze ide o maly kus zemy a domy ked sa rozdelovali, tak ich nikto neohodnocoval...
Pri tomto, co nas maju akoze vyplatit ide iba o nejakych smiesnych 800 e, co nam ani nechyba, radsej by sme boli, keby nam zostane ta orna poda, hoci aj spolocna, ale oni s tym maju ine plany, chcu do toho investovat, postavit si zahradny domcek a preto to chcu mat svoje.

Strana
z2
simca06022011
16. máj 2023

za 800EUR by som im nic nepredavala, svokra je na svete este, nech si stavaju pri dome svojom co chcu, dufam, ze aspon to vsetko rozdelili podla hodnoty spravodlivo. Ale myslim, ze nie.

autor
16. máj 2023

@zuzanka.zuzu nehadame sa... My byvame v zahranici, v meste, mame tu svoj byt. Dom berieme ako nas na zaklade dohody, preto sme aj do neho investovali. Lahko sudit niekoho, ked o tom celom vies nic? To ze vy mate dva investicne byty este neznamena, ze si to moze dovolit kazdy.

miadi
16. máj 2023

No nie je len svokra pasivna ale aj tvoj muz. Nie je prave mudre od vas ze ste -on investoval cas namahu $ do domu ktory vam v podstate este nepatri. Akoze co vam branilo ked umrel svokor dat ohodnotit tie domy a ferovo sa vyrovnat? Znie to ze svagrina by vas mala vyplatit trosku vacsiu hodnotu ma dom v centre ako mimo hoci mà vacsi pozemok + novostavba vs stary barak. Sami ste sa svojou lahostajnostou dostali do tejto situacie. Mne sa nepaci toto dedenie ked svokra este zije. A nechapem ako mohla jej vlastna dcera chciet vyplatit vas z pozemku ktory patri len matke?? Vam dat 800e ked mala dat 1600e mame ked uz.. ako chcu stavat chatku ked nemaju smiesnych 1600e na pozemok ? Ale aj tak ta to zbytocne trapi bola to tvoja nerozvaznost investovat do niecoho co nie je tvoje ale muzova 1/3 dedicstva. Zijete v zahranici Tak Neviem kedy ste mali cas fyzicky tam byt a dat tam vela svojej energie . Znie mi to ako bs. Ale tak ty vies lepsie . Mali by ste si to dat papierovo vyriesit.

zuzanka.zuzu
16. máj 2023

svokra má (mala?) 2 domy!!! preboha, tá si mohla žiť ako PANI na dôchodku 😎 ale presne práve preto že chcela "dobre" pre dcéru, pre syna, pre pokoj v rodine, tak z toho vyšla ešte najhoršie 😖🙈 fakt toto nie je normálne... nie je ani jednému decku zo seba špatne, že vlastne sa handrkujú o majetok a mama sama vám povie, že radšej nič nepovedala??? 😨 fakt ani jednému? lebo toto bol ten moment, kedy ste všetci mali zaradiť spiatočku a zavrieť huby... dcére dala dom, kde býva. a o tebe ani nehovorím, ty by si mala v tejto veci riešiť presne NIČ 😉

beata117
16. máj 2023

@zuzanka.zuzu máš úplnú pravdu...

reanda
16. máj 2023

@zuzanka.zuzu co tu melies, ake dva domy mala? po smrti manzela nezdedis vsetko ty, zdedia zo zakona aj deti, takze domy neboli uz len jej.. zas si nemysli, ze ako rodic mas vsetko a deti maju len drzat hubu a krok

zuzanka.zuzu
16. máj 2023

@reanda ??? však píšem, že mala ich vyplatiť. najskôr čítaj, potom reaguj. zase ďalšia čo nevie čo so sebou a chce sa hrať na múdru? 😀

luccija
16. máj 2023

@zuzanka.zuzu švagriná si vybrala lepší dom, švagriná chce altánok a podu...a oni zveľaďuju, aby svokre nespadol dom na hlavu.
Autorka nič by som im nepredala a nič nedelila 2 veď ste 3 so svokrou či tá môže fakt len sadiť zeleninu a to ničoho nekecaj?Tvoj chlap by sa mal mamy zastať už tie domy sa nerozdelili spravodlivo.

reanda
16. máj 2023

no mate to komplikovane, lebo ste to neriesili hned.. tak to treba vyriesit co najskor a nie pokracovat v takomto dohadovani sa, lebo to bude nakoniec este komplikovanejsie..

reanda
16. máj 2023

@zuzanka.zuzu ale ich nevyplatila, tak si sama za to moze a nie, ze jej ze decka sa maju za seba hanbit.. a keby ich vyplatila, tak asi uz nema dva domy a nezije si ako uplna PANI.. ale to by musela aj nieco sama urobit, a nie sa len spoliehat, ze sa niekto o vsetko postara a ona zo seba robit dobracku chuderku, co vsetko rozda nevdacnym detom.. co je velmi oblubeny rodicovsky postoj

zuzanka.zuzu
16. máj 2023

@reanda máš pravdu, v tomto súhlasím. mala si to aj mama zariadiť inak, úplne inak. ako som písala mala dať deti na poriadok. nuž, ako si zariadila tak ma.
(ale ako madam by si žila lebo povedzme obidva domy za 100 000, aby sa nám ľahšie počítali tak dajme že mama ma 60, dcéra 20, syn 20. z druhého nech ich po 20+20 tiež vyplatí a zostane jej nový dom a 20 000 na účte. no čo ja viem, celkom slušný budget na kúpele 😎 a nech si dcera skúsi nájsť pozemok a postaviť dom za "svojich" 40 😉

miadi
16. máj 2023

@luccija nezveladuju dom aby svokre nepadol na hlavu ona zije v 3 dome najmensom. Ten co “ zdedili” oni bude po starkych Lebo chceli aby ho mal autorky muz ( ich vnuk) raz., svokrovci postavili novy dom v centre a nechala ho vdova dcere a sla do svojho stareho domu.. Oni mali vsetci vyplatit mamu svoju jej 1/3 z oboch domov a medzi sebou nejake rozdiely vyrovnat. Teraz svokra mà najmenej $ a este by sa mala vzdat kuska pola nech mà dcera chatku . Co si vychovala to mà zial. Kral Lear ..

vamajka
16. máj 2023

A preco svokra obyva staru barabiznu bez kurenia, ktora jej pada na hlavu a dcerenka /tvoja svagrina/ obyva velky novy dom a este si narokuje aj na matkim pozemok. Nechapem. Vy ste v zahranici, len aby to nadopadla tak, ze milovana dcerenka si da vsetko napisat na seba a vy pojdete s holym zadkom a eurace vysumia hore kominom

abbey1
16. máj 2023

Ja sa budem opakovať. Ale vždy ma striasa, keď čítam takéto príspevky. Skutočne niekoho urobia takto získané majetky šťastným?
Veď to sú majetky, ktoré nadobudli rodičia. Ak z nich niečo časom deťom pribudne, Pán Boh zaplať a je to prilepšenie. Ak nie, nič sa nedeje. Pokiaľ ste zdraví ľudia, máte zdravé ruky, prácu, je mi proti srdcu a rozumu doťahovať sa doslova za jazdy cent z majetku rodičov.
Nikdy nepochopím, že to ľudí baví. Ako sa hovorí, čo si kto vezmeme do hrobu? Ja budem len dúfať, že majetky nikdy nepostavia naše dcéry proti sebe. Ľudia sa neskutočne upínajú na majetky. Smutné! Za mňa veľmi smutné.

anita6666
16. máj 2023

@milanemila rodičia robia už tu chybu,že majú viac ako jedno dieťaťa a žiadna matka sa nikdy vedome neprizná,že vždy preferuje len niektoré,určite nie všetky rovnako. To je blud. Takže to je chýba.

simca06022011
16. máj 2023

@miadi no deti mali vyplatit 1/2 matke.. lebo jej po muzovi patri polovica... ;) co ostane po nej, treti dom a zvysok dedicstva si daju deti potom na polovicu... Sestra prisla lahko ku vsetkemu a pozrela by som si ten pozemok za 800EUR :D u nas ani kus pozemku, nepouzitelneho nejde pod trhovu sumu, potrebovali sme z POZEMKOVEHO fondu maly kus o sirke 1,5m odkupit a cena bola ako za bezne pozemky... (pre predstavu - jarok, kraj cesty strkovej, a mini svah do jarku, naozaj nic "extra vyuzitelne) = cca 5000EUR (je to mozno 50m dlhe... ). Ani za domom luku majitelia nepredaju lacnejsie ako stavebne pozemky v okoli :DDD LUKU.

miadi
16. máj 2023

@simca06022011 cele divne. Manzelia mali svoj dom potom novy dom v centre a stary dom po dedkovcoch muz umrel a vdova co najviac potrebuje $ zrazu mà ten najmensi najhorsi dom., a este sa niekomu zda ze sa hra na chuderu ? Vsetci by Len dedit chceli. Uz Asi len aby umrela a bude “ dobre”.

autor
16. máj 2023

@miadi nie je to uplne tak, je to obyvatelny objekt asi 60 m2, ma kuchynu s obyvackou, kupelnu a dve mensie izby, my sme jej na tom domceku vymenili vsetky okna za nove plastove a kurenie sme robili v tej nasej vacsej (cca 80 m2) tak sme to roztiahli az ku nej, aby bolo vsade a mala aj ona. Svagrina sa do nicoho nezapojila, lebo to vnimaju ako nase, a ze iba my do toho mame investovat

kluska
16. máj 2023

muzova sestra je vychcana, lebo si mysli, ze ludia v zahranici zarabaju miliony a pecene holuby im z neba padaju a tak to vyuziva, tiez zneuziva povahu svojho brata a matky. Jej nevadilo, ze jej mama zije v takych podmienkach ako zije? Dufam, ze ju pridu aspon pozriet a nieco pomoct.

namornicka
16. máj 2023

Autorka, kym svokra zije nic neries. Neprerabaj, neinvestuj do tych domov, radsej za tie peniaze cestuj alebo si ich zhodnot inak. Ak raz to bude dedicstvo, iba muzove a jeho sestry tak sa oba domy zhodnotia, vydeli sa to dvomi a pravdepodobne bude vas vyplacat svagrina. Ona teraz vymysla a snazi sa robit situaciu neprehladnou alebo nevie co chce. Potom jej to cierne na bielom predostriete, to co je na papieri to plati. Fakt teraz nevyhadzuj peniaze do luftu.

simca06022011
16. máj 2023

A inak dufam, ze ked ste uz to dedicske po svokrovi riesili, tak tie nehnutelnosti su riadne prepisane, na majitelov - nevsimla som si ci si niekde toto pisala 🙂 aby sa nestalo ze este sa budete vyplacat aj z maminho podielu surodenci...

domkakvet
16. máj 2023

Ja si tiez myslim, ze by to mal riesit tvoj manzel, aj ked ste manzelia, poradit nech sa s tebou poradi ak chce, ale inak to nechaj na neho.

Strana
z2