icon

Rodinný problém - otec

toniesomja
28. feb 2014

Ahojte,
fungujem tu pod iným nickom,no nechcem,aby tento moj problem čítali ľudia z mojho okruhu.
Týka sa mojho otca, celkovo rodiny..Mama so mnou v nejaom vrucnom kontakte nie je, žije niekde uplne inde so svojim priateľom, ktorý zrovna nie je vzorom dobre ho človeka...ale to nie je o nom. Otec žije tiež v inom meste,no od kedy sa rozviedli- ca 10.rok už, ide to s ním dolu vodou. Nemá stabilne byvanie, prišiel o spoločný byt čo mali s mamou,dostal mestský,ale ani zan nedokáže normálne platiť,lebo nemá prácu. Od minuleho roku robil chvilu o jednej firmy, ktora mu však nevyplacala poriadne vyplatu. Nemal zaplatenu zdravotnu a asi ani soc. Teraz ma na krku exekutora, je stale bez roboty,nemá zaplatený byt ,vypnutý telefon.
Aj ked nejaku pracu pred rokmi mal,nevyhovovala mu,odišiel bez toho,aby mal vybavenu dalšiu. Nechápem to. Ľutovala som ho,tak som mu často požičiavala peniaze. Ktore mi samozrejme nevracal. A teraz odo mna pýtal znovu, alebo či neviem o niekom,kto by mu požičal,alebo vziať na seba požičku,príp. mu ručiť. Ja predsa mám hypo , ktorej sa potrebujem zbaviť,kedže ju mám ešte s byvalým.
Nespavam, som z toho na nervy, ked si predstavim,že ani neviem čo ten moj otec je. Nechcem mu požičiavať dalšie peniaze,lebo sama potrebujem,chodím do práce a šetrím. A on si zavolá, alebo teda po sestre odkaže cez mail,že ma existenčne problemy a že mu mám pomocť. A doteraz vobec nad tým nerozmýšľal.,že ked bude dlhodobo bez práce tak čo potom? Ked príde o byt,bude bezdomovec? Moj otec je proste uplne neschopný...ani neviem čo chcem počuť,či že som nevdačna dcera,alebo že mám na neho kašľať-tak ma prosím neodsudzujte...On sa o moj život nezaujíma,vždy len sluboval,ako príde pomocť atd..A sam sebe nevie. Má len 52rokov a už sa mám o neho so sestrou starať??? Nie,nie som bezohľadná,ale ani hlupa..?Má niekto podobný problem?
dakujem za nazory

Strana
z2
mima4
1. mar 2014

@danielahamar
ono v takom veku u ludoch to nie je jednoduche, taktiez ti ludia maju kopec zdravotnych problemov. Si zober, aky problem najst si pracu maju 30 rocni zdravi muzi v plnej sile... dnes ked zbadaju cloveka nad 50 (vacsina z nich ma uz zdravotne problemy), tak ani sa s nim nebavia..to je realita..
A uprimen, tebe by nevadilo, kebyze tvoj rodic nema na chleba? na ucty? Dokazala by si ist s kamoskou na kavicku a vidiet svojho rodica ako zobre niekde, lebo nema co do ust?

ammellia
1. mar 2014

Zaznelo tu dedičstvo - to sa našťastie da aj odmietnuť (vtedy sa zriekas majetku aj dlhov).

maminuska
1. mar 2014

@mima4 anoje to ľudské sa psotarať o svojich rodičov, v tom súhalsím. Lenže je rozdiel chcem a musím . Ak chcem , tak ten vztah je ok, ak musím tak niečo nebolo v poriadku . Ja som skôr v kategorii - mala by som - ale určite že nie že chcem.
Ono sa to veľmi tažko vysvetľuje.
Potom je veľmi dôležité ako sa ten človek do tej svojej situácie dostal , ak nezodpovednostou , chľastom , zahaľčivým spôsobom života, tak neviem či je povinnosťou dietata dať sa tahať smerom dole. Je iné ak rodič ochorie , stratí prácu a nemôže sa už zamestnať, tam je ta podpora namieste.
A ano , ak by môj otec bol alkoholik , gamblér alebo jednoducho flákač a nechcel by podstupit nič pre to aby zlepšil svoj stav, v dôsledku čoho by prišiel o zamestnanie a byt , dostal by sa na ulicu , tak by som mu peniaze nedala a určite si ho nenastahovala domov. Jedna vec je pomoc a druhá vec je nechať sa zničiť.

mima4
1. mar 2014

@maminuska
ja som skor narazala na situacie, ze rodic je chorlavy, ma zdravotne problemy, vyssi vek.. nulove vzdelanie...no proste same veci, ktore brania mu mat pracu...

S alkoholikom, gamblerom suhlasim...

Len skutocne, vela starsich ludi aj chce pracovat... ale vela veci im v tom brani, hlavne zdravie

danielahamar
1. mar 2014

@mima4 jej otec odmieta pracovať a to je veľký rozdiel a a čo si ja myslím a by som robila neviem, nikdy som nemusela také niečo riešiť a verím, že ani nebudem

lubmar
1. mar 2014

Ahoj, urcite je to tazka a zlozita situacia, je to hrozne, co len pomysliet, aj ked tu niektore baby pisu, ze nechat rodica tak, ked nema snahu, ale neviem si predstavit, ze ides s detmi niekde po ulici, a tam bezdomovec na lavicke, a povies detom, ze je to ich dedko???....fakt, neviem, co by som robila v podobnej situacii, som sama zvedava, co tu baby este poradia.. ja len tak za seba, urcite mu pomoz vybavit davku v hmotnej nudzi.Nie je pravda, ze nema na nu narok, ked ma dlhy na byte, to tym padom nema narok na prispevok na byvanie, co sa priplaca k davke v hmot. nudzi, ale na samotnu davku narok ma. Je to sice len cca 62 Eur, ale aj to je nieco...
No drzim palce, hadam sa nakoniec vsetko na dobre obrati 😉

hanelka1
1. mar 2014

chapem vasu situaciu velmi dobre a naozaj to musi byt pre vas tazka situacia, je tazke sa pozerat na otca ako sa nici.ale som toho nazoru, ze,komu niet rady,tomu niet pomoci. kazdopadne tym, ze,mu davate peniaze mu nepomozete, tazko povedat pricinu jeho stavu (alkoholozmus, ...)nepisete o tom, ale kazdopadne si neznicte vlastny zivot.presne ako pisali niektore zeny, ak je to clovek co sa snazi, zaujima sa o deti, pripadne je chory,hlada si pracu a riesi problemy tak, aby neskodil svojej rodine, tak si myslim, ze takeho podporit treba, ale myslim, ze podla toho co pisete je vas otec opakom tohoto a chce len vyuzit vasu lutost k nemu, kedze vie, ze ste mu uz pomohli neraz. toto nie je riesenie ani pre jedneho z vas. povedzte mu otvorene, preco mu nechcete a nemozete dalej pomahat a neutapajte sa v tom,mal by si mozno vstupit do svedomia. a aknie, tak ako som napisala vyssie-komu niet rady....vela stastia zelam.

tiinka87
1. mar 2014

Ahoj, so surodencami mame rovnaky problem s otcom. ale my sme to uz davno vzdali, akonahle sme zacali vsetci pracovat odisiel z prace a novu si nehlada a ani sa nechysta, cely cas nas len zneuzival koli peniazom. A ked sme si povedali ze ho uz podporovat nebudeme, ide to s nim len dole vodou. Aj ked pride ku neakemu euru vsetko prepije. a luto mi ho vobec neni pretoze na detsvo moc pekne spomienky nemame. Ak mas sestru alebo surodencov mali by ste sa dohodnut vzajomne ci mu budete pomahat, ale bolo by trochu neohladuplne keby tahal peniaze len z teba. A byt tebou dala by som si pozor aby toho nezneuzival.

dada1212
1. mar 2014

niektorým sa tu ľahko múdruje, ale naozaj treba brať aj do úvahy, že za posledné roky sa život na Slovensku neskutočne zmeniť a hlavne takýto ľudia po 50-tke sa tomu ťažšie prispôsobujú a veľa veciam nechápu alebo ich nevedia riešiť a takisto sa dajú ľahko oklamať ľudmi.
otec prežil veľkú časť života v dobe kedy mu zamestnanie doslova vybavil štát, nemusel sa o nič starať,ľudia ak si nepomáhali tak si tak neškodili ako v terajšej dobe. teraz je iná doba, podľa toho čo píšeš neurobil nič zlé okrem toho že možno uveril niekomu že má prácu istú a následne ostal bez práce a teraz má problém nájsť si takú kde by robil trvalejšie a kde by mi aj dali výplatu.
neviem či je správne ho odsudzovať, aj ked chápem, že máš sama dosť starostí, nie riešiť ešte problémy otca. najlepšie by bolo porozprávať sa narovinu s ním ako na tom si, že to nemáš najľahšie a zároveň mať s ním veľa trpezlivosti a venovať mu svoj čas a pomôcť mu aby pochopil dnešnú dobu, pomôcť mu pri hľadaní práce a poradiť a vysvetliť mu ako by mal žiť aby vyžil a načo si má dávať pozor.

mima4
1. mar 2014

@dada1212

ja s tebou suhlasim. Naozaj, neraz to fungovalo tak, ze clovek skoncil uciliste, v 18tych sa zamestnal vo fabrike, kde cely zivot makal, robil tu istu pracu a potom ho ako 50-55 rocneho vyhodili... vsetky fabriky rozkradnute v regione i okoli... mnoho ludi ma fakt uz v tom veku zdravotne problemy (Bohuzial slovaci sa nezdravo stravuju,..) a hlavne, mnohi nerozumeju tejto dobe... mat siroke lakte je pre vacsinu z nich velka neznama...

megika1
1. mar 2014

@toniesomja on Vás citovo vydiera,bohužiaľ 😒

toniesomja
autor
3. mar 2014

@maminuska
@mima4 samozrejme,že nikto nechce aby jeho rodič trpel hladom, dnes mu balím jedlo a posielam prvou triedou, volala som na bytove aby som zistila dlh a oni sami mi povedali,že sa da dohodnuť a nikto ho z bytu nevychadzuje, hoci moj otec mi to tvrdil už. Chce aby som si vzala požičku na 1000e,že on mi to bude splacať ked bude mať robotu. Ja tiež planujem buduci rok postupne deti, predtým svadbu...To jeho netrápi,že ja si musím na to našetriť, on si myslí,že ja šetrim pre každeho..Riešila som to akurat včera s rodinou,jeho tetou a bratrancom. Oni mu tiež pomahaju malými sumami a stravou,len jemu sa žiadna robota nepáči...Mal isť voziť pivo,ale to sa bude naťahovať so sudmi, a prebera aj ked nemože preberať. V dnešnej dobe si može vyberať akurat tak zamestnavateľ..nie on..och ☹

toniesomja
autor
3. mar 2014

@dada1212 dakujem,ale keby mu narovinu poviem to čo tu,urazí sa a nebude sa so mnou baviť. On nebude robiť na sprosteho kapitalistu atd...Ani za 500e nechcel pred 4 rokmi robiť. V práci ktoru som vybavila ja..Psychicky je podla mna na tom zle od detstva,nemal výchovu,rodičia umreli ked mal 6rokov,starali sa o neho starí rodičia,ktorí im dali všetko. žiadna vychova, čo smie,nesmie, aby pracoval ako chlap,pomahal..nič..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@hanelka1 on si stale myslí,že toto je prechodne obdobie...ale to trva už cca 8rokov a od vtedy to ide postupne dolu vodou. Myslím si,že nepije, to nie...Ale napr.ked mal naviac peniaze, kupil si drahý kabat, alebo poriadne topánky...ja ked som nemala,kupila som si topánky aj u činana, zjedla a vypila som hocijaku kavu..Nemožem predsa všetko minuť,ked viem,že o mesiac nebudem mať..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@lubmar ano,dakujem..to by musel byť evidovaný na UP a ujovi vraj povedal pred rokom,že on nepojde na UP,lebo sa nebude tam strapnovať..nechápem, zamestnavateľ za neho neplatil odvodz, lebo bol na dohodu,teda ak vobec mal nejaku.vedel,že to sa platiť musí, mohol mu to potom a pred tým platiť UP,no nedal si povedať,všetko nechal vyhrotiť..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@tiinka87 ja som nikdy neverila,že toto z neho bude,mal 15rokov jedno zamestnanie,sice stale len nadaval ake zle a aký zlý šef,ale on je všade nespokojný...piť nepije,dufam..len hlavou mu bežia podla mna kadejakí satani..
a je lenivý,hrozne. Nik nevraví , že má hlušiť na stavbe s kockami,ale je ina robota, na VZV, to predsa robil, no nechce..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@mima4 mojmu otcovi brani v tom rozum...On si myslí,že si može vyberať,ja ked som skončila školu, presviedčala som zamestnavateľov,že mám na tu prácu,chcem ju robiť...On kdeže,žiadna motivacia..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@maminuska ja mu rada pomožem jedlom,pár eurami mesačne, no všetko sa mu máli,on vidí,len ako druhým povracať,boh vie od koho ma napožičiavane...Popritom bol pred desiatimi rokmi zodpovedný...toto s ním ide od rozvodu,postupne dolu...Ked mu poviem,že vyplatím byt, a mobil,tak mi povie,čo mu to pomože,on potrebuje 1000e, a v tom nie je zaratana exekucia..

toniesomja
autor
3. mar 2014

@bibika55 dakujem,ale viem,že dedičstvo možem prijať alebo odmietnuť, a dozvedela som sa,že otec ma ešte aj nevlastneho brata...niekde neviem kde..Ale mna dedičstvo nezaujima..Chcem aby žil normálne..

elizaaa
3. mar 2014

@toniesomja tak ja ťa chápem, my máme svokru, tiež taký dlhý príbeh, keď sa výdavala dostala dom od svokrovcov a rodičov, parádny, s manželom sa časom rozviedla a dom jej ostal, našla si druhého muža a s ním mala svoje 4 dieťa, samozrejme, keďže muž dobre zarábal, tak sa jej do práce nechcelo a bola doma bez práce fajných 12 rokov, lebo však ona je dámička, len tak dačo robiť nebude, rada žila na dlh a na vysokej nohe, s druhým mužom sa rozviedla, keďže starším už školy poplatil, tak už ho nepotrebovala 😠 , ale aj tak sa čudujem, že s ňou tak dlho vydržal, no a práca furt nič, takže ďaľšie pôžičky a tak, dlhy narástli až na nejakých 1 000 000korún, dom predala, posplácala dlhy, niečo bývalému a jej neostalo nič, jej mama jej v tej dobe dávala veľké peniaze a nikto nevie kde sú, konečne robí za minimálny plat, od detí ma napožičiavané peniaze, tie už nikdy nevráti, však nemá ani vlastné prežitie, mne jej nie je ľúto, myslím si, že dopadla tak ako si zaslúžila, len sa desím budúcnosti, lebo stále sa deje tak, že aj dva tri mesiace je bez práce v byte na nete, pije, no des, potom dojde k nám a všetko ju zaujíma, čo koľko stálo, lenže nám na to dávajú moji rodičia, aby sme sa mali lepšie , začarovaný kruh a nevieme ako z toho von, a ešte má veľmi zlý vzťah s deťmi, najstaršia ju nenávidí, zničila jej život, je to presne ten typ čarodejnice, čo sa stará deťom do života, ako malých ich psychicky týrala, môj muž sa z toho dva roky dával dohromady u psychologičky, takže teraz ak mi nejaká poradí, že sa o ňu treba postarať, tak potom fakt nevie o čom hovorí
jej syn od nej nedostal absolútne nič ani k narodeninám, k meninám, ani k vianociam, už sme si zvykli, jeho to trápi, ale však hlavné, že má mamička nové čižmy a novú bundu, a drzo nám tu vyplakáva ako nemá peniaze, prepáčte že som sa tak rozpísala, je toho oveľa viac, je to ako zlý sen

toniesomja
autor
3. mar 2014

@elizaaa och,to vam nezavidím,muž to má tiež ťažke...to je riadna striga,pardon za vyraz. Býva daleko od vas?

elizaaa
3. mar 2014

@toniesomja bývala, teraz plánuje sa sťahovať do mesta k nám, mňa ide poraziť, ja chápem, že je to manželova mama a preto si často hryziem do jazyka, lebo len manželovi by som tým ublížila, ale on našťastie nie je slepý a vidí, čo je zač
no a ako taká správna bodka, neznáša moju rodinu, tak všetkých okydala, že som asi týždeň doma plakala, na našej svadbe to bol čistý des, moji rodičia sú veľmi priateľský a každý ich má rad a to jej strašne vadí, však keď sa spýtam muža či ideme k našim alebo k nej, tak si vždy vyberie naších, má ich rád a je to pre neho rodina akú on nikdy nemal, a samozrejme ju to vytáča

natuska87
3. mar 2014

@toniesomja Takych je nas tu zrejme viac...moja mama sa chova obdobne.Pokial bola mladsia, necitila potrebu nam pomoct napr. s detmi,vzdy tvrdila, ze ak sme sa rozhodli ich mat, mame sa postarat...Prednejsie boli kamaratky, zurky, nakupy po okolitych mestach....teraz su vsetky jej kamaratky stare mamy a vnucata si uzivaju, takze uz o nu nejavia zaujem.Ma priemerny dôchodok, takze nas neustale obtazuje tym,aby sme jej poziciavali peniaze,ktore nikdy nevrati.Tiez nas nutila zobrat si pre nu uver,co sme odmietli, mame dost vlastneho splacania.Ked sme sa snazili ju usmernit,tak nas ostekala a prestala sa s nami rozpravat.Mam na nu tazke srdce, lebo nikdy nam nebola starou mamou,v poslednej dobe ani mamou...mojemu dietatu nedala nikdy darcek, ved ona na to nema,dcere na promociu prisla,ale nedala ani kvety,ale pomeste narozpravala, ze jej dala dvesto eur,mne na 50tku ani nazavolala.....je mi smutno,ale nedokazem to nijako ovplyvnit....

toniesomja
autor
3. mar 2014

@natuska87 keby si mohol človek rodičov vybrať, no nemože... ja zdieľam nazor,že rodina si ma pomahať,ale človek ma aj svoj život, nemám oslíka zatras sa, napriek tomu,že zarabam,premýšľam kde a ako zužitkujem peniaze. A štve ma,že rodič si to neváži,ani to málo..

natuska87
3. mar 2014

@toniesomja presne tak, mali by sme si byt oporou...clovek by urobil mozne,aj nemozne pre matku/ ocka uz nemam/,keby si to vazila,ale z jej strany ziadna reciprocita.....jej zivotne heslo je.."Vy ste mi ako deti povinni pomahat"...opacne garde jej je ale cudzie,je to velky sebec.Mne je luto iba mojich deti, ze nepoznali staru mamu, nakoniec, ved aj ona sa ochudobnila.....

elizaaa
3. mar 2014

@natuska87 presne tento pocit mám aj ja, že si svokra narobila deti, aby sa o ňu teraz starali

wendy62
3. mar 2014

@toniesomja mne to pripada, ze tvoj otec trpi depresiou. Mozno to neprijme, ale skus ho presvedcit, aby siel za psychiatrom. Mali sme podobny pripad v rodine, clovek predtym pracovity, potom prisiel o pracu a rozvinula sa depresia. Zacal upadat, o nic sa nesnazil, v kazdej praci vydrzal len kratko, narobil si dlhy uplne iracionalnymi rozhodnutiami, na vsetko sa vykaslal, nic mu nebolo dost dobre. Skoncil na ulici, pokusil sa o samovrazdu, tak sa ocitol na psychiatrii a tam sa na to nakoniec prislo. Berie lieky, uz niekolko rokov znovu pracuje a zije slusny zivot, vyhrabal sa z dlhov, ma normalne byvanie a ziadne nedoplatky.

pettim5
22. nov 2019

Ak môžem 'radiť', nedávala by som mu ani cent. Pokiaľ ste ešte k tomu živiteľkou rodiny, tak o to viac nie. Je to mladý človek, otec, tak by sa mal vedieť starať o seba a nezaťahova Vás do svojich problémov. Je dospelý a mal by byť zodpovedný sám za seba a pomáhať Vám (nemyslím finančne) a keď sa dostal do problémov, tak nech si ich rieši. Nestrachujte sa o to, či skončí na ulici, ak pije, či aj iné čosi, ak sa nezamestná, čo čaká, že si ho nasťahujete domov? Beriem, že keď rodičia starnú, či sú chorí, na dôchodku, beriem, že je takou "nepísanou povinnosťou" im pomôc, ale vo Vašom prípade je to skôr zneužívanoe. Známa mala brata, skončil ako bezdomovec, alkohol, nezodpovednos atď. vybavili mu prácu strážnika, aby mal kde spať a aj tam chlastal ďalej...ona mala problémy kvôli nemu so svojou rodinmi, manželom, požičiavala mu a deťom odtrhávala 'od úst'...ale napriek tomu sa nesnažil. Pokiaľ Váš otec nemá snahu niečo v živote zmeniť, nekontaktujte sa s Ním. Nemôžete uniesť také veľké bremeno, že budete zodpovedná za neho, znie to sebecky, ale nenechajte si zničiť život chybami iného❤možno čosi na povzbudenie

https://www.youtube.com/watch?v=JyIRYASGAIM
Strana
z2