icon

Rodinný tlak na návrat a starostlivosť o prarodičov

dettinadetta
9. mar 2025

Dobrý večer

Chcela by som poznať váš názor.

Mám rozvedených rodičov.

Mamina vychováva ešte môjho 15 ročného brata.

Ja som sa odsťahovala do zahraničia s priateľom , kde aj žijeme a pracujeme.

Teraz moja celá rodina od o mňa očakáva, akože jediná vnučka, mám 23 rokov, aby som sa odsťahovala zo zahraničia a prišla domov.

Dôvod je ten že stará babka je strašne naivná a rozmýšľa ako praveký ľudia.

Ona si myslí že tak je spravné ako jediná vnučka , ma ešte (3 vnukov )sa musím o nich postarať keď nebudú vládať alebo keď jeden z nich zomrie.

Popritom žije s nimi ich 50 ročný, nezadaný syn, ktorí má jedno dieťa.

Ja si myslím že to je jeho starosť, ich syn nikdy nežil sám, nevaril, nepral, neupratoval nič. Nikdy ani nemusel.

Ja som im povedala a že čo budem potom ja robiť, nezamestnaná , nebudem mať peniaze nič.
Ja musim tiež myslieť na svoju budúcnosť.

Ja si myslím že sa nájsť aj nejaký opatrovník.

Nechcela by som tam žiť, lebo môj strýko je strašný provokatér a občas keď si vypije tak je blbý.

Babka stále hovorí no on je taký, netreba si ho všímať.

Sami si to tak zariadili aby taký bol, nemohol ísť nikde, stále ho kontrolovali.

Teraz keď aj idem domov, tak strašne zo zlým pocitom lebo vždy je cirkus.

Dokonca si aj to vymysleli že ma zbavia svojprávnosti len preto aby som nemohla odísť preč do zahraničia.

Strana
z3
januska12323
9. mar 2025

Ostaň pekne v zahraničí oni si to zariadia neboj.

biba_18
9. mar 2025

zbaviť svojprávnosti? 😲😂

biba_18
9. mar 2025

kedysi pred pár mesiacmi som tu čítala podobný príspevok…

dettinadetta
autor
9. mar 2025

@biba_18 ano, prekonala som ešte dávno zápal mozgových blán. ( Nie nemala som žiadne následky z toho)
Len ma chcú držať doma..

Mamina sa sama vyjadrila , čo mi aj brat potvrdil že mamina povedala že ona by u nich nevydržala.

gribka1
9. mar 2025

Ostaň, kde si. Babka má svoje deti, nech sa starajú, alebo zabezpečia opatrovateľku. Nie si povinná nič. Nenechaj sa presvedčiť.

biba_18
9. mar 2025

ale zaujímavé že nesvojprávna osoba by sa o nich starať mohla 🤦‍♀️

pribinak
9. mar 2025

Snáď máš svoj vlastný mozog a vieš zostať v zahraničí je pre teba to najlepšie riešenie

minenkaa
9. mar 2025

Teraz neviem,co ta vlastne trapi

dettinadetta
autor
9. mar 2025

@gribka1 ja som babke povedala že kým bude strýko v práci, tak nech si zaobstarajú opatrovateľku.
Je to Strýkova povinnosť im to platiť, lebo zadarmo tam do teraz žil.

A hneď bolo zle.

Že oni nenechajú chudicika ich syna toľko platiť za opatrovníka.

Ale mňa by zavreli....

prasiatko30
9. mar 2025

@dettinadetta si svojpravna? Zijes samostatne? Babka s dedkom ta ako donutia ist ku nim byvat? Ta pridu vytiahnit z tvojho baraku a odvedu ta s pouzitim nasilia do ich baraku a zavru ta s retazou na nohe a nebudes sa moct pohnut? Ako dost dobre si neviem predstavit ako tvoji stari rodicia by ta mohli donutit zit u nich a doopatrovat ich pokial ty nechces a je tam na mrte synov/dcer/vnukov, ktori su na sk a byvaju blizko nich.
A ked ides na sk preco tam chodis ked ta deptaju? Vsak razne poviem nie a nejdem ich ani pozriet pokial si neuvedomia, ze svojimi sprotymi napadmi a recami nic nedosiahnu

dettinadetta
autor
9. mar 2025

@prasiatko30 ja ich mám veľmi rada.

Ale babka si myslí že to je ako voľakedy že ona bola doma a dobre bolo.

A márne jej vysvetľujem že už je iná doba.

gribka1
9. mar 2025

@dettinadetta Preto existujú aj sociálne zariadenia. Bohužiaľ. Nenechaj sa, hoc na teba zanevrú. Nedáva to zmysel, čo tvoja mama na to hovorí?

dettinadetta
autor
9. mar 2025

@gribka1 mamina sa na začiatku veľmi tešila že som sa zadala.

Ale potom babka začala vymýšľať, že ako si to predstavujem že som odišla, opustila som rodinu.
Voľakedy to tak nebolo.

A mamina dala na jej stranu.

Ale mamina sa tiež sama vyjadrila keď bola na nich nahnevaná že ona by tam bývať v žiadnom prípade nešla lebo sa tam nedá vydržať

gribka1
9. mar 2025

@dettinadetta No divne sa mamina zachovala, hlavne nech to nie je ona. Nedaj sa, buduje vlastný život.

dettinadetta
autor
9. mar 2025

@gribka1 áno áno presne.
Všetci sa z toho vykrucujú , nikto nechce.
Ale peniaze od nich im boli dobré.

Ale starať sa nechcú, to by zvalili na mňa

viestta
9. mar 2025

@dettinadetta nic sa ty neboj, svojpravnosti by ta musel zbavit sud na zaklade psudkov psychiatrov. Takze len nech sa vyhrazaju, nic s tym naspravia. A kym budes v zahranici uz vobec nie. Ak potrebujes chodit na Slovensko, tak chod do hotela a nie k rodine. Ty si zi svoj zivot. Oni sa budu musiet zariadit aj bez teba.

betulinka1
9. mar 2025

@dettinadetta babka vobec nie je tvoja starost ale vobec. Najprv deti sa maju postarat. Akonahle by na mna tlačili, by som ich odstrihla uplne. A keby niekto povedal, ze ma chcu zbavit svojprávnosti vymenila by som cisla a nikomu nedala.

prasiatko30
9. mar 2025

Toto je bud dalsia vymyslena tema alebo by ste mali byt v tej vasej rodine zbaveni svojpravnosti viaceri - starymi rodicmi zacinajuc a vnucatami konciac

zabka79
9. mar 2025

@dettinadetta myslim ze prekrocili hranice, nedovol.im to. Zi si svoj zivot a ukaz im mantinely od a do.... dobre ze si zdrhla doma by ta lahsie ovladali

zmrzlinka2021
9. mar 2025

@dettinadetta nevysvetľuj. Proste ti to nevyhovuje a bodka

deti95060810
9. mar 2025

by som ostala v zahr. čo najdlhšie - však oni nech si poradia ako vedia...

svetlonos
9. mar 2025

@biba_18
nie podobný, to pisala ona. Je to ta istá dievčina!

eleanor2510
9. mar 2025

Pisala si sem presne tu istu temu v decembri, zobrazuje sa hned ako prva v podobných temach. Takze bud sa admin dobre zabava, alebo ak je to naozaj realne, nestacili ti tie odpovede z decembra? Kolkokrat sa este potrebujes uistovat, ze si dospela, svojpravna a mozes robiť, co chces? Lebo to tak je, si dospela, svojpravna a mozes robit, co chces. Ale ak sa nechas rodinou dotlacit do niecoho, co nechces a co nemaju pravo od teba ziadat, tak budem o tvojej svojpravnosti dost pochybovať

svetlonos
9. mar 2025

@dettinadetta
a tebe nestačí založiť tému raz? Mate v rodine plno kretenov, ty na SK ani nechodím a radšej odid na dovolenku ci na welnes! Prestaň sa s nimi baviť a návrh na zbavenie svojpravnosti a sup do domova - aby sa prebrali a zjednotili sa trochu. Alebo zľakli ked uz sa chovajú ako blbci.

anjelicek26
9. mar 2025

Na čo sem vôbec do takého toxické prostredia chodíš...

kitycat
9. mar 2025

Je naozaj tazke povedat ludom, ze nie si ziadna charita co bude opatrovat?

A z coho mas akoze stiahnuty zaludok? Ked ides k tym starym rodicom? Tak sa tam netrep.

Ci tvoja mamka ti to pripomina?

Fakt ked citam tuto temu a tu o tej mamke, co chodi pre "kamaratku-spoluziacku" ako si nakaze si hovorim, ci toto je vzorka, ktora ma vychovat dalsie generacie

anavianavi
9. mar 2025

stari rodicia si poradia. navyse kazdy ma vlastny zivot. Mas povinnost sa postarat o rodinu, ale nie sediet pri nich. to znamena, ze zavolas, zaradis opatrovatelku, prisejes ak treba. robis co mozes z pozicie kde si. ja osobne si myslim, ze je to velka obeta vratit sa. navyse ak mas aj rodinu a nejde len o tvoj zivot, ale aj startovaciu ciaru deti.

lasona
9. mar 2025

@prasiatko30 nemyslím si...veľa krst život prinesie také absurdné situácie že az

gribka1
9. mar 2025

@anavianavi Má povinnosť sa postarať o rodinu?

renesance80
9. mar 2025

@dettinadetta urcite si zi svoj zivot,maju syna a co si zazali nech teraz zbieraju

Strana
z3