icon

Rozčarovanie z nezáujmu svokrovcov o vnučku

15. jún 2024

Ahojte, viem, ze takychto tem tu je neurekom, ale velmi by ma zaujimal vas nazor na nasu situaciu.

Svokrovci od nas byvaju par minut, no napriek tomu su so svojou prvorodenou vnuckou minimalne. Necakam od nich, ze s nou budu kazdy den, ale som prekvapena, ako malo o nu javia zaujem.

Nemaju este ani 60 a stale pracuju (podnikaju, sefuju svojim firmam). Casto od nich s muzom pocuvame, ako nevladzu a su unaveni a nestihaju - pritom do prace chodia pred obedom a vracaju sa okolo 17:00. Faktom je, ze nepracuju tazko fyzicky, sedia za pc, telefonuju a riesia e-maily ci pracovne kavy.

Mrzi ma, ked pocujem, ze napr. svokra si bezne spravi volno, aby mohla ist na 4 dni na chatu oslavit kamaratkine narodeniny. Potom pride z chaty a ked jej muz zavola, ze su s malou na ihrisku, ci na chvilku nepride, ze pokecaju, odmietne ho s tym, ze je strasne unavena, lebo kazdu noc zurovali a je nevyspata.

Pritom stale vyplakava, ako je s vnuckou malo, ze by ju velmi chcela vidiet, no realne s nou je 1x (vynimocne 2x) do tyzdna, max hodinu, hodinu a pol. Podotykam, ze byvame vedla seba.

Svokor zas ma po praci svoj projekt - stavia si chatku, takze on malu niekedy nevidi aj mesiac, lebo sa domov vracia, ked uz ona spi. Ale on je celkovo taky chladnejsi typ, takze to az tak neriesim.

Mrzi ma ale, ze najma svokra sa vsade vychvaluje vnuckinymi fotkami, rozposiela ich kamoskam a vypisuje, co vsetko uz mala vie... Naposledy ked boli u nas na navsteve moji rodicia (byvaju 300 km daleko), sa zacala predvadzat, ako mi pomaha s malou, behala hore-dole a vypytovala sa, s cim ma este pomoct. Nerozumela som tomu divadlu.

Dalsim problemom je, ze ak ich aj obcas poziadame o pomoc s malou, odmietnu, lebo vraj sme to mali povedat skor, ze oni uz maju plany... Tak sme s tym uz aj prestali a riesime si vsetko len my dvaja. Velmi mi je luto aj to, ze ked muz parkrat poziadal svojho otca o pomoc s niecim, odmietol, ze sa mu nechcelo alebo mal dohodnute pivo... Pritom oni muzovi volaju pravidelne, co potrebuju opravit/vybavit. A on to spravi.

Je mi smutno z toho, ze s muzom na seba nemame vobec cas, ze chvilku oddychu mame len ked ideme k mojim rodicom, ktori nam s malou neskutocne pomahaju - ale maju svoj vek a nechcem ich tolko zatazovat...

Neviem ci to vnimam spravne, ale naozaj mam pocit, ze tito stari rodicis su "panicka s pankom", ktori vidia najprv seba, svoj zivot a na vnuca si spomenu, ked je diar prazdny. To, ze my s muzom by sme si chceli aspon raz za cas vydychnut, im asi nenapadlo. Zato radi spominaju, ako im ich rodicia pomahali s malymi detmi...

Som divna, ak som z takehoto pristupu rozcarovana?

autor
16. jún 2024

@1ryba to som rada, ak som ti sprijemnila den 🙂👍 inac si velky talent, fabulujes a domyslas si, zasnem. Ja som cakala kydanie na svokru? 😀 Ja som opisala ako fungujeme. Tazko s tebou diskutovat. Dufam, ze v realnom zivote si stastny clovek, nie taka, ako sa prejavujes tu v internetovej diskusii.

denisah6
16. jún 2024

Celá dilema stráženia vnúčat je veľmi subjektívna vec. Ono strašne záleží aj od vzťahov v rodine a samozrejmé povahy daného človeka. Napr. moji rodičia strážia veľa, resp. sú s mojimi deťmi veľa. Oveľa viac, ako (pre mňa) len dve hodiny za týždeň. Sú spolu každý deň. Niekedy pár minút, niekedy aj celé poobedie, podľa toho kto má koľko práce atď. Na oplátku napríklad často navarím pre všetkých, upracem aj u nich atď atď. Mne by to rozhodne chýbalo.
Myslím si, že trocha očakávam, že mi pomôžu, ale na oplátku viem ponúknuť, že pomôžem ja - snáď chápete ako to myslím.

Na druhej strane ako tu všetky píšete, že to nie je ich povinnosť, tak máte pravdu. Len si neviem predstaviť, že raz so svojimi vnúčatami nebudem chcieť byť.

Ono strašne ťažko sa to posudzuje, lebo aj tu píšeš, že tvojich svokrovcov rodičia strážili deti atď atď. Áno, aj u nás to tak bolo/je, ale treba si uvedomiť, že kedysi ženy nepracovali do 64, či koľko to je teraz, celkovo životné tempo bolo oveľa pokojnejšie a pomalšie, takže treba pochopiť, že po šichte v práci a šichte v domácnosti potom už nemajú veľmi chuť sa ísť hrať s vnúčatami.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mandzula
16. jún 2024

@denisah6 mas pravdu, je to o ocakavaniach a potom sklamani z ich nenaplnenia. Ja napriklad vnucata vobec nechcem, netuzim po nich a som rada, ze dcera deti nechce. A ak ich aj tak raz bude mat, pomozem, ked bude treba, ale nepotrham sa pre ne.

maciatkolulu
16. jún 2024

Koľko má dieťa rokov?

luccija
16. jún 2024

Ale veď vy aj máte byť samostatní😉no dobre a sedí svokra na terase celé doobedie a opaľuje sa?veď ma asi tiež prácu okolo domácnosti, záhrady, aj podnikanie.To Ti aj ja môžem povedať, že poznám nevesty čo chodia k svokre upratovať, nakúpia, pošlú ich do wellnessu, lebo podnikajú nech si oddýchnu.Neboj sa tvoje dieťa nemá babky stovky km budú mať vzťah a koľko detí je na svete čo vidia babku raz ročne a majú pekný vzťah majú sa radi.Mne sa zdá, ale nechcem byť útočná, že dnes každý očakáva porodila som a budem stredobod každý zabudnite na svoj život som tu ja a dieťa.Kolko žien dnes povie, že deti nechcú aj svokry môžu chcieť chodiť cvičiť a žiť.Kedy, ak nie teraz?ale tvoja svokra ten záujem má veď u vás sedí na káve 2x tyzdenne len nie podľa tvojich predstáv.Si zober, že by ti chodila žehliť, nastojcila by, že 3x týždenne ide kocikovat sama áno, aj také príspevky tu boli svokra si určila kedy bude SAMA s vnúčatom.

maciatkolulu
16. jún 2024

@luccija proste ani z voza ,ani na voz. 🤣🤣🤣

zuzuliennka1
16. jún 2024

1-2x tyzdenne je parada. poznam pripady ze 1-2x za rok

aurora33
16. jún 2024

@1ryba hej hej aj ja mám z toho taký počuť. Jednoducho nevesta čakala, že akonáhle porodí tak babka dedko budú skákať okolo nej a namiesto toho si oni dovolia žiť svoj život? A nevesta nemá kedy chuderka oddychovať 😀😂😂

luccija
16. jún 2024

@maciatkolulu ale veď jasné každý má svoju ideu, povahu.Len píšem autorke, že svokra nie je zla a neignoruje vnúča.Len mi je nepochopiteľné, že svokra je zhejtovana, že ide na chatu.Tie ženy to majú celý život nalinajkovane najprv sa staraj o deti, potom vnúčatá, potom si stará pôjdeš do DSS😛nedaj Boh máš aj názor a trocha svojho života.

luccija
16. jún 2024

@aurora33 vieš čo moja mama mala pekný vzťah s babkou, ale mala 20 r a čakala mňa.Povedala mi, že len raz chceli ísť na ples, keď som mala 5 r a babka povedala chceli ste dieťa starajte sa a nepostrazila ma.Dnes chce každý oddychovať, mať čas na seba a potom srší síru, lebo si myslel, že budú všetci pomáhať.

gribka1
16. jún 2024

My sa tešíme vnúčatám, máme však svoj život, ak pracujeme, normálne domácnosť, koníčky, ešte naši rodičia k tomu. Neviem koľko by bolo dosť, ale snažíme sa ich vídať 2 či 3 krát do týždňa cca 2-3 hodiny. Sú malé, nie sú to parťáci na výlety, kiná a také niečo. Chceme chodiť aj na dovolenky, sami, ale aj s mladými ak majú záujem. Ak bolo nutné, stávajú sa v živote rôzne veci, tak sme mali vnúča u nás 24 hod./5 dní. Akože vyčerpanie neskutočné, ale sme rodina, pomáhame si. Tak mi povedz, v dobrom je to veľa, či málo?

tululu
16. jún 2024

Fiiiha, ale sa to tu zvrtlo. Cize svokrovci si uz svoje deti vychovali a tym to hasne.Preco potom volaju na pomoc dospeleho syna?Preco na stare kolena vela seniorov ocakava,ze im deti samozrejme pomozu?Ci uz s nakupom, lekarom, jedlom.Lebo je to samozrejme,ze vztah sa buduhe cely zivot? A vzajomne? Ziadne dieta sa na svet nepytalo, ak niekto ma deti, vychova ich,lebo sa ich rozhodol mat,nie preto,aby mu boli po dosiahnuti dospelosti dozivotne zaviazane,ale na druhej strane sa neopovazili nic potrebovat,pretoze hotovo,uz su dospele. Ziaden stary rodic nie je povinny mat vztah s vnucatom, rovnako ako ziadne dospele dieta nie je povinne mat vztah s dospelym rodicom,vsak? Ale je uzasne,ak tam ten vztah prirodzene je, lebo ho obe strany pestuju...

tululu
16. jún 2024

@gribka1 Podla mna to mate fajn,ak vam to tak vyhovuje. Niekomu clovek samozrejme nevyhovie nikdy, ide o spokojnost oboch stran, ak su rozumne, vedia sa normalne dohodnut, pomoct si a neobtazovat sa nad mieru.

gribka1
16. jún 2024

@tululu Veď to, stále sa pýtam, potrebujete nás viac, či menej, povedzte. Chcem, aby vzťahy boli bez pretvárok. Fakt sa stalo, že aj v noci, ak bolo treba, my im, oni nám. Ale doprajeme si aj súkromie navzájom.

ada12345
16. jún 2024

Bohuzial, v dnesnej dobe je vela presne takychto starych rodicov ako popisujes. Hlavne tych mestskych. Doba sa zmenila, ludia sa zmenili - su viac egoisticki, chcu si uzivat, nejaka obeta pre mladych/vnucata ako to bolo volakedy uz nie je v mode.

babulkomale
16. jún 2024

Nezaujem a uprednostnenie piva a flamu na chate a vytriezvenia po chate by ma mrzel, to, ze si chcete oddychovat od jedneho dietata mi pride usmevne.
Mam kamosky so 4-5 detmi a nikam ich nedokladaju, chceli rodinu, tak nou ziju.

gribka1
16. jún 2024

@ada12345 Netreba zabúdať, že niekedy boli starí rodičia doma, teraz pracujú.

danica2711
16. jún 2024

autorka, s tebou nemá zmysel debatovať. Ideš si len to svoje, keď niekto nesúhlasí, hneď podľa teba nevie čítať s pochopením alebo vypľuješ inú jedovatú slinu. Načo vlastne píšeš do nejakej diskusie? Nemôžeš predsa rátať len so súhlasom. Nájdi si zo 2-3 "plačky, ktoré ťa budú ofukovať, ľutovať a sôhlasiť s tebou a si šťastný človek

mandzula
16. jún 2024

@ada12345 jasne, lebo kedysi si vnucatami vyplnali cas, prazdno, dnes okrem toho, ze mnohi este robia, chcu travit cas podla svojich predstav, nie podla predstav svojich deti a vnucat. Ci je to egoizmus? Podla mna nie, skor je egoizmus to, ze deti ocakavaju, ze ich rodicia vacsinu casu venuju vnucatam.

prasiatko30
16. jún 2024

Ono velmi zalezi aj na veku dietata - nie kazdy dospely clovek sa rad stara o dieta ktoremu treba este menit plienky, krmit, davat pozor ci uz jedlo, este dost nekomunikuje aby povedalo co chce, co nechce, co ho boli. Mozno ked to dieta bude vacsie a bude samostatnejsie tak to sa to moze zmenit. Ale fakt ocakavat od ludi co pracuju, ze po sichte - i ked v kancli, sa budu chciet este stat babysittermi i ked svojich vnucat, a povinne je dost zvlastne. Ano su ludia ktori to robia ale su aj taki, ktori proste nemaju chut a energiu na hranie s batolatami alebo detmi vo vseobecnosti, aj ked su to ich vnucata.

maciatkolulu
16. jún 2024

@ada12345 aká obeta ? Akože ja nechápem....každá mama sa normálne stará o svoje dieťa,každý rodič. Normálny. Výchova svoje deti a prečo sa má akože ďalej obetovať? Už len to slovo. Takže v podstate celý dospelý život. Sa maju rodičia "obetovať" už ten výraz...🙃. Nie nemajú sa,ani v rodičovstva a ani v starorodicovstve. Podľa mňa návšteva 1,2x do týždňa na dvoch aktívnych ,pracujúcich 50tnikov je slušná. O akej mode to hovoríš? Kedysi nebolo v móde sedieť na riti do troch,až šesť rokov potomka,napríklad. Kedysi nebolo v móde mať 6.kruzkov pre decko už od narodenia,kedysi nebolo v móde husacit pre cukríky a škrabanec a podávať trestné oznámenia na učiteľov. A velaaaa. Tak hold teraz je v móde,že 50tnici sú vitálni ,pracujúci ľudia so svojím životom,zarábajú aj pre to vnúča,či podedia karmelitanky?
Čo presne znamená obeta? Neísť s kamarátkami na chatu? Neísť na pivo? A prečo? Akože vážne sa pýtam,že prečo? Každá rodina má svoj rytmus,pravidlá. Babka a dedko sú pre zábavu už. Ak sa na to cítia. Keď nie,tak akože teraz čo? Takže prídu z práce,majú odhodiť veci a bežať za vnucatom? Majú svoj rytmus dňa,návyky,systém. Narodilo sa dieta synovi a neveste. Tí menia svoj život. Starým rodičom nie.

ada12345
16. jún 2024

@gribka1 Ale coby, mojim svokrovcom vychovali deti viac menej babky, zatial co oni si uzivali zivot bez deti, robili si karieru, chodili spolu na dovolenky. A ked zrazu oni boli stari rodicia, tak stale fungovali rovnako, nemali potrebu sa venovat vnucatam, hoci neboli uz zamestnani. Vzdy bolo nieco dolezitejsie ako vnucata.

@mandzula Ako pisem vyssie. Samozrejme, ze dnes sa uz presadzuje tento tvoj nazor, ze si mozu robit co chcu, egocentricky si zit svoj zivot a o vnucata sa zaujimat len ked oni maju cas a chut a nech sa im prisposobuji rodiny ich deti. Akosi pozabudli, ze ked oni boli mladi s malymi detmi, tak im sa ta pomoc dostala, ale nemaju potrebuju ju aspon trosku vratit mladsej generacii. Nikto nehovori, ze maju nebodaj zit len pre vnucata, ale keby len z 10% splatili ten medzigeneracny dlh, co sa im dostalo pomoci od starych rodicov za mladi, tak by tie rodiny fungovali lepsie. Lebo v minulosti to aj malo svoju postupnost. Kym stari rodicia boli este relativne mladi a vladali, pomohli mladym s vnucatami a nasledne mladi pomohli starym, ked uz nevladali a boli chori. Ale dnes mnohi nepomozu nic kym vladzu (lebo vsak si uzivaju zivot podla seba), ale potom ocakavaju, ze mladi pomozu, postaraju sa, ked budu stari a chori.

misicka31
16. jún 2024

Ja neviem,mne to príde tak,že niekedy sa žilo na hromádke,a nepomocť rodine s deťmi,žiť v jednom dome a podobne považovali za hanbu,respektíve čo povedia susedia...skôr sa báli predsudkov,ohovárania,samozrejme,že su určite ľudia,kt.to robili a robia radi s čistým úmyslom,proste muž a žena,samostatná jednotka,rodina so svojimi deťmi,spoľah v prvom rade sami na seba...dnes sú ľudia iní a to je dobre...jasné,pomôžem ale hranice musia byť..

ada12345
16. jún 2024

@maciatkolulu Nizsie som to popisala, precitaj si. Na deti a vnucata si tito 50tnici spomenu az budu potrebovat pomoc a budu ocakavat, ze budu deti a vnucata skakat ako si povedia. Ale teda v dnesnej dobe su casto stari rodicia 60tnici, nepracuju, nemaju zahradu, povinnosti a aj tak si riesia len seba.

aurora33
16. jún 2024

@ada12345 tak ja mám svoje deti, pretože som ich chcela ja s manželom a nie preto, aby mi s nimi pomáhali moji, alebo manželovi rodičia. A nerozumiem týmto ufňukanym nevestám, ktoré rátajú hodiny, koľko s ním trávia svokrovci. To nie je povinnosť. A ešte tuto sa ide mladá zrútiť z toho, že si nemôže s manželom oddychnut. Akože wtf má jedno dieťa. Ak je taká neschopná, tak si radšej mala zaobstarať rybyčku.

mandzula
16. jún 2024

@ada12345 akurat si treba uvedomit, ze dnes sa to vsetko posuva. Mladi neskor rodia, stari dlhsie robia, a teda v case, ked nasi stari rodicia uz dochodkovali, my este budeme robit, splacat hypoteky, do toho mame varovat male vnucata pripadne sa starat o dozivajucich rodicov. A treba este prihliadat na fakt, ze sa to vacsinou nedeje na jednom dvore ako kedysi, ale casto stovky az tisice kilometrov od seba. A ja napriklad od dcery neocakavam, ze sa bude o mna na stare kolena starat, nech si zije, kde chce a ako chce, nie je mojim otrokom len preto, ze som sa ja rozhodla priviest ju na tento svet, nie je mi nic dlzna.

sasa1310
16. jún 2024

@ada12345 60tnici nepracujú? Ešte som takých nevidela

gribka1
16. jún 2024

@ada12345 No vidíš, a máme tu príklad u vás doma, ale nie je to tak všade. Ja nevidím povinnosť starých rodičov sa starať o vnúčatá, ani deti starať sa o svojich rodičov v starobe. Ide o všeobecne vzťahy v rodine a ešte k tomu v novodobých podmienkach. Ako si to rodina zariadi, tak to má.

maciatkolulu
16. jún 2024

@ada12345 a prečo by prepanajana nemohli? Veď majú v.prvom rade riešiť seba už. A ani 60tnici nie sú odsúdení na sedenie na lavičke a čakanie na smrť. Poznám veľmi veľa 60+čo pracujú a sú aktívni,cestujú . A nie ,nemusia byť odkázaní na deti a vnúčatka,stačí keď predaju svoj celoživotné nadobudnutí majetok a zaplatia si penzión a tak,či pardooon, dedičstvo musia odovzdať detičkám a vnúčatám,bez slova🤣. Ja inak absolútne neocakavam nič od svojich detí. Ani moja mama odo mňa. Očakávalo sa,že sa postaráme o svoje deti. My rodičia. Tak akože nerozumiem. Úprimne nie. Veď keď syn nechcem nemusí prísť rodičom pomôcť. Jeho rozhodnutie. Myslím si,že sem nepríde zavzdusnena svokra vypisovať ,že čo to má za syna. 🤣 Proste nevidím dôvod na odsudzovanie niekoho za takéto správanie. Jeden rodič sa ako šialený obetuje decku,jeho vec,druhý myslí viac na seba a praskne dieťa do jaslí ,jeho vec. Jeden stary rodič je sviňa vlezla,lebo chce vnúča kocikovat sám a bez nevesty za ritou,druhy zase sviňa,že príde len 2x do týždňa🤣🤣🤣a buď potom svokrou🤣🤣🤣