Rozčarovanie z nezáujmu svokrovcov o vnučku
Ahojte, viem, ze takychto tem tu je neurekom, ale velmi by ma zaujimal vas nazor na nasu situaciu.
Svokrovci od nas byvaju par minut, no napriek tomu su so svojou prvorodenou vnuckou minimalne. Necakam od nich, ze s nou budu kazdy den, ale som prekvapena, ako malo o nu javia zaujem.
Nemaju este ani 60 a stale pracuju (podnikaju, sefuju svojim firmam). Casto od nich s muzom pocuvame, ako nevladzu a su unaveni a nestihaju - pritom do prace chodia pred obedom a vracaju sa okolo 17:00. Faktom je, ze nepracuju tazko fyzicky, sedia za pc, telefonuju a riesia e-maily ci pracovne kavy.
Mrzi ma, ked pocujem, ze napr. svokra si bezne spravi volno, aby mohla ist na 4 dni na chatu oslavit kamaratkine narodeniny. Potom pride z chaty a ked jej muz zavola, ze su s malou na ihrisku, ci na chvilku nepride, ze pokecaju, odmietne ho s tym, ze je strasne unavena, lebo kazdu noc zurovali a je nevyspata.
Pritom stale vyplakava, ako je s vnuckou malo, ze by ju velmi chcela vidiet, no realne s nou je 1x (vynimocne 2x) do tyzdna, max hodinu, hodinu a pol. Podotykam, ze byvame vedla seba.
Svokor zas ma po praci svoj projekt - stavia si chatku, takze on malu niekedy nevidi aj mesiac, lebo sa domov vracia, ked uz ona spi. Ale on je celkovo taky chladnejsi typ, takze to az tak neriesim.
Mrzi ma ale, ze najma svokra sa vsade vychvaluje vnuckinymi fotkami, rozposiela ich kamoskam a vypisuje, co vsetko uz mala vie... Naposledy ked boli u nas na navsteve moji rodicia (byvaju 300 km daleko), sa zacala predvadzat, ako mi pomaha s malou, behala hore-dole a vypytovala sa, s cim ma este pomoct. Nerozumela som tomu divadlu.
Dalsim problemom je, ze ak ich aj obcas poziadame o pomoc s malou, odmietnu, lebo vraj sme to mali povedat skor, ze oni uz maju plany... Tak sme s tym uz aj prestali a riesime si vsetko len my dvaja. Velmi mi je luto aj to, ze ked muz parkrat poziadal svojho otca o pomoc s niecim, odmietol, ze sa mu nechcelo alebo mal dohodnute pivo... Pritom oni muzovi volaju pravidelne, co potrebuju opravit/vybavit. A on to spravi.
Je mi smutno z toho, ze s muzom na seba nemame vobec cas, ze chvilku oddychu mame len ked ideme k mojim rodicom, ktori nam s malou neskutocne pomahaju - ale maju svoj vek a nechcem ich tolko zatazovat...
Neviem ci to vnimam spravne, ale naozaj mam pocit, ze tito stari rodicis su "panicka s pankom", ktori vidia najprv seba, svoj zivot a na vnuca si spomenu, ked je diar prazdny. To, ze my s muzom by sme si chceli aspon raz za cas vydychnut, im asi nenapadlo. Zato radi spominaju, ako im ich rodicia pomahali s malymi detmi...
Som divna, ak som z takehoto pristupu rozcarovana?
@maciatkolulu nadobudnuty 🙃
@ada12345 50tnici si spomenú na deti, keď budú potrebovať pomoc.....a prečo nie? Či oni nepomáhali svojim deťom? Či ozaj musia aj svojim vnúčatám. Sa trošku preber. Starí rodičia nemusia nič, môžu si konečne žiť pre seba. Deti už majú predsa vychované.
Keď budeš mať 50 a budeš strhaná z výchovy detí a z toho ako si celý život skákala okolo nich, a potom budeš chcieť konečne chodiť cestovať alebo si len tak ľahnúť doma na záhrade, potom ti príde taká ako autorka alebo ty a bude chcieť, aby si skákala ešte kvôli vnúčatám a starala sa a pomáhala nebodaj ešte aj finančne. Potom sa zbadáš
@sasa1310 ale samozrejme,že aj finančne a ešte pozerať,že koľko komu dáva....a švagrinej dá zaručene viac. 🤣🙃Aj jej deťom
@maciatkolulu nedočítala som sa, ale tipujem, že autorka je ešte doma na rodičovskej a svokra nech z roboty ešte uteká pomáhať s malou aby si mladí mohli oddýchnuť a svokrovci nech večer padnú rovno na hubu
Autorka ako máš staré dieťa?
nie si divná a ja ta chápem. My s mužom sme na tom podobne. Rozdiel je v tom ze my máme dve malé deti 2 ročne a 6 mesačne. Tiež mame svokrovcov v tej istej dedine. Sem tam pridu, to zas by som klamala keby poviem ze nie. Nemajú ani 60. Tiež si robia v prvom rade svoje. My ze nemáme porobené , že nestíhame , to nikoho nezaujíma. Volavaju manželovi ze toto treba hento treba aby im pomohol a urobil. My ze nemáme pokosene, že si chce muž niečo dokončiť na dvore to je vedľajšie. Je pravda ze sme si mali rozmyslieť mat takto po sebe malé deti. A nedá sa ani čakať , že ti niekto bude pri deťoch , sú to tvoje deti a ty sa máš o ne starať , nie starí rodičia. Takže sa treba asi na to takto pozerať a zbytočne sa nerozculovat. Nemá to význam , vidím to na sebe
Pozri, čas na seba budete mať, len dcérka odrastie… som na to podobne, naše dieťa svokrovci videli, keď sme ho prišli ukázať. Nestrazili, nepomáhali…raz sme poprosili, povedali, že nemajú čas… viac sme neprisnilo a zriadili si to ako dvaja plne pracujúci komplet sami. Podotýkam, pracujúci na 100%. Naši však nikdy netvrdili, že sa o nho starali… skôr rozprávali, že im ho ani varovat nedonesieme… tak som im raz pred ich návštevou povedala, že sme potrebovali len raz a to nechceli (lebo oni už boli pánom svojho času) a odvtedy bol pokoj o tejto téme najkomplet. Dieťa vyrástlo aj bez pomocí. Aj keď som padala na hubu, vždy som si spomenula, ako veľmi som po ňom túžila, a ako veľmi ho ľúbim… a zdvihla sa a fungovala..
Posledna poznamka pod ciaru. Stat sa snazi poslednych niekolko desatroci suplovat rodinu, t.j. poskytnut starostlivost o deti cca od jasiel az po istotu dochodku v starobe. Cize clovek vie zit relativne individualne,nie je odkazany na pomoc rodiny ako kedysi.Zvykli sme si,vobec to nekritizujem.Ale pozor, dochodkovy system,ako ho mame nastaveny dnes je neudrzatelny. Je mozne, ze coskoro bude generacia seniorov, ktori budu opat odkazani na velku pomoc rodiny. Mozno to bude uz moja generacia. Neviem si predstavit nemat vztahy natolko v poriadku, aby som s cistym svedomim nemohla poskytnut moju pomoc rodine, ci naopak prijat ich pomoc. Toto vobec nie je vychcanost,ze ha ha, ja som ta porodila tak ty ma dochovaj, kdezee, to su proste vztahy, ktore sa buduju aj napriek tomu, ze nas to casto stoji stratu nasho komfortu.Myslim, ze autorka to myslela takto.
@tululu Ak supluje štát pri starostlivosti a deti, tak by mal suplovať aj pri starostlivosti o seniorov. Ak by boli zariadenia, ktoré sú hotelového typu, trošku luxusu a nie ako zariadenie z 1.svetovej, kde dobrovoľne nikto nechce ísť, bolo by to iné. Sú možnosti sa postarať, ale na to musia mať deti príjem. A starší, možno dnešní ešte pracujúci, si musia uvedomiť, že ten čas príde a mať to ako tak poriešené so svojimi deťmi. Tie vzťahy sú kľúčové.
@gribka1
@1ryba
@mandzula
Damy, ja s vami suhlasim. Len upozornujem na ten fakt,ze lepsie sa poskytuje a prijima pomoc od niekoho, s kym mame vztah. A ten vztah sa proste buduje cez diskomfort, investiciu casu a casto aj cez vzajomnu sluzbu. Samozrejme,neda sa vynutit. A to hovorim s tym, ze v rodine nemame dokonale vztahy, ale su take,ze vnucata sa strazili automaticky a teraz jedno z tych vnucat opatruje dobrovolne leziaceho dedka. Rodicia sa na nas mozu spolahnut a my na nich. To, ze DSSka vyzeraju ako vyzeraju a funguju ako funguju, to je kapitola sama o sebe. Ale je jednoducha matematika,ze pocet dochodcov stupa a bude stupat neumerne k volnym miestam. Uz teraz je neskoro,aby vznikali nove zariadenia, ale opat je to problem, ktory este tak nepali a preto sa neriesi.Ale to som uz asi uplne odbocila. Kazda generacia riesi ine vyzvy, ale rodina nie je prezitok. Naopak, system v ktorom zijeme je pomerne mlady a neisty. V minulosti sme na sebe boli viac zavisli, je mozne ze tato doba,kedy si mozeme dovolit viac pozerat na nase vlastne zaujmy viac,ako na zaujmy inych rodinnych prislusnikov tu nebude vecne. A to hovorim ako niekto, kto si velmi vazi svoju nezavislost a vlastnu domacnost, sukromie.
@tululu ja s tebou uplne suhlasim, chcela som len poukazat na to, ze automaticky ocakavat vztah starych rodicov k vnucatam moze viest k sklamaniu, ake preziva autorka a ze by sme ho teda mali brat ako bonus. A na druhej strane potom ani ti stari rodicia nemozu cakat, ze sa o nich budu vnucata ruvat, ked pridu choroby a problemy, reciprocita proste funguje ci uz v pozitivnom, alebo negativnom zmysle.
Ja ako majitelka 4 vnúčat ny som chcela iba poznamenať, že keď sa “chce” všetko ide. Teda aj naplánovať si starostlivost o jediné vnúča. Ked dnes nemôžem, tak hľadajme iný termín. Keď som chorá, vyzdraviem a budem sa starať dva krat toľko. Ja si nepamätám, že by som odmietla stráženie. Teraz máme štvrtého, je to ťažšie, lebo som fakt už stara/70/ chorá, ale keď ho máme tak sa naháňam, či schovávam s ním do úmoru. A také, že mladí si urobili dieťa, nech sa teda postarajú fakt je hnusné necitlivé. Napriek tomu všetkému musím napísať, že v príspevku spomínamá babka netuší, o čo všetko prichádza.
@sasa1310 Vsak samozrejme podla tvojej teorie, stari rodicia nemusia nic, ale potom pri takom pristupe nemusia ani deti im pomahat v starobe. Rodina nie je o tom co sa "musi", ale "chce". Je to vzajomna ochota, obeta, vypomoc v nudzi. Ale to sa uz vytraca, tak potom nech sa stari ludia nestazuju kade chodia ako ich ani nikto nenavstivi ci im nepomoze, ked si nebudovali vztahy s mladymi ked este vladali a boli pri sile.
@ada12345 zabudas na jednu vec - stari rodicia si uz scoje deti vychovali a obetovali sa, v ramci svojich moznosti, ak manzel dotycnej studoval tak asi mu aj zacvakali a pomahali pocas studia. Takze v com konkretne by mali este podporovat a starat sa - zo starny starych rodicov snaha o stretavanie a udrzovanie vztahov existuje ale nie tak ako si to predstavuje nevesta
@prasiatko30 Ty zabudas na jednu vec, ze tym starym rodicom pri vychove ich deti pomahali zase ich starí rodičia. V tej dobe to bola bežná vec, že starí rodičia pomáhali s vnúčatami.
@sasa1310 Preco by nemuseli? Mladi poprosia o pomoc s postrazenim jedenkrat, dvakrat...ked sa im naspat vracia opakovane "neda sa", tak sa nebudu viac snazit a vnucovat, ked ten zaujem tam nie je. Ale potom nech sa stari rodicia nestazuju, ked si zrazu spomenu, ze maju aj vnucata, ked im odpadne nejaky program.
@ada12345 Kde berieš tú istotu, že pomáhali. Stále je to v rovine, že niektoré rodiny. To, že deti odpratali na dva mesiace k starým rodičom na dedinu? Ono to môže byť tak, že tí vtedajší rodičia tie deti jednoducho odložili k starým rodičom, lebo nemali až taký vzťah k deťom. no a teraz sú z nich už starí rodičia, ktorí nemusia mať vzťah k deťom a vnúčatám. Všetky prípady som videla. Také aj onaké.
@gribka1 Zaujímavé ako všetci zabudli, že naša generácia strávila celé letá u starých rodičov a celkovo o koľko viac času sme trávili so starými rodičmi ako dnešné deti. Vtedy sa vnúčatá vítali a neodmietali. Dnešní starí rodičia majú už kopec svojho vlastného programu a na vnúčatá nezostáva veľa času alebo aj chuti.

@aurora33 nooo,tá sa dá spláchnuť do záchoda🤣🤣🤣🤣beztrestne