icon

Rozchod a priezvisko nenarodeného bábätka

diana20
8. júl 2015

Neviem, či to patrí do tejto kategórie, ale chcem sa spýtať, či mi niekto neviete poradiť? V šiestom mesiaci tehotenstva mi partner oznámil, že už so mnou nechce byť.. O dieťa sa ale starať chce. Je to Francúz a neviem ako to urobiť s priezviskom. Vraj sa u nás nedá dať dieťaťu dve priezviská. Ja ale idem vybavovať malému aj francúzsky rodný list a teda som myslela, že by sa to mohlo dať prispôsobiť v našej krajine podľa tej ich krajiny. Ak sa to nebude dať, tak budem musieť dať malému moje priezvisko a hádať sa s jeho otcom, ak však dám obe, tak sa bojím či sa tým nejako nezvýši nárok otca na dieťa? Poprípade aj ak by malo iba jeho priezvisko (nebude mať, ale pre istotu) môže mi chcieť vziať malého? A ak bude mať iba moje alebo oboje, môže chcieť vziať moje bábo? Z mojej opatery? Mám strach, že mi ho raz vezme. Pracovať ale pôjdem do Francúzska, takže tam musím dieťaťu vybaviť národnosť a občianstvo.

eri28
8. júl 2015

@diana20 podla mna je uplne jedno ci bude mat dve priezviska, alebo iba tvoje.Manzelia asi nie ste cize otcove po narodeny nemoze mat, ale mozes ho neskor zmenit za jeho tak sme to robili aj mi v zahranici, teraz ma maly iba otcove.Ale nychadza mi z toho, ze ti budes slobodna mamicka preco chces aby mal otcove meno?Nic sa s tym nezjednodusi, ked biude mat neskor jeho meno.Neviem co ti tym sestra chcela povedat, pokial otca uvedies v rodnom liste maleho vzdy bude jeho otec aj ked budemat tvoje meno.Tak by som to riesila ja.A keze sa maly narodi tu budes mat trosku tazsie sa tam neskor s nim otstahovat.Musis mu vsetko vybavit na slovensku to trva a nezabudni aj pas.Pokial tam neskor naozaj budes zit nemusi mat ani otca francuza aj ked teda ma mozes mu pokojne neskor vybavit francuzke obcianstvo.U nas v holansku je to po 5 rokoch byvania v NL a ukonceny diplom holanctiny je k obcianstvu podmienka, ale maly nema otca holandana, neviem ako je to u vas.Ked naozaj budes mat pocit, ze otec narokuje na dieta viac ako by si chcela mozes sa vratit na slovensko z toho titulu ja by som urcite nechala slovensky pas a vsetky papiere, mozete tam kludne zit ako slovaci v zahranici, je to jednoduchsie ako riesit vsetko francuzke a ani sa nenazdas a otec ti zoberie dieta.Je mi trosku cudne ze zo vsetkymi mas dobre vztahy nie je to naoko lebi pride dieta, mozno sa mylim.Oni nech sa boja ze rodis na svk, ze mas vedsie pravo si matka, ako keby ty si chcela vsetko francuzke to by som ja urcite nerobila.

eri28
8. júl 2015

@diana20 a co nestihnes do porodu, to som nepochopila, citaj vsetko nas na googli predpokladam, ze po francuzky vies, nestresuj rodis na svk tu budes asi prvy mesiac kym sa zotavis a vybavis vsetko, hlavne nezabudni ten pas.Neviem ako je to vo francuzku u nas v nl je viac vakcin od narodenia, skus pozistovat a ked nie zistis vo francuzku ked to tam nebus zvladat snad sa mozes kedykolvek vratit spat.

kastanko
8. júl 2015

no ja by som dala tvoje. aby si nemala problém ked budeš chcieť vycestovať a bude v pase iné meno ako tvoje. viem že by si vtedy mala mať povolenie od otca že môžeš vycestovať s jeho dieťaťom

diana20
autor
8. júl 2015

Ďakujem teda za všetky rady, hádam to nejako zvládnem. 🙂

kastanko
8. júl 2015

@diana20 držim silno palce🙂

blanch12
8. júl 2015

@diana20 ..ak by si rodila kdekolvek..vo Fr, na Slovensku ci Honolulu, dieta ma vzdy narodnost po matke!!! az za splnenia istych podmienok krajiny sa moze narodnost zmenit...kazda krajina ma svoje pravidla (malemu urcite 'nevybavis' narodnost - bude slovak)...
- nebudes hned pracovat ked porodis a preto si myslim, ze nema zmysel teraz riesit co bude ked budes...co sa tyka rodneho listu, je jednoduchsie rodit na Slovensku(neviem sice aka je uroven vo F.), mat slovensky RL a nasledne si ho dat prelozitdo FR. A overit...ako to robit naopak..mat Fr. RL a riesit to vsetko na slovensku a nesmiet vycestovat a cakat a cakat na slov. RL...aka je vyhoda toho, ze chces franc. RL??.nnema to vplyv na nic...
- AK by ste boli zosobaseni a obaja by ste sa dohodli na priezvisku kde je aj jeho aj tvoje priezvisko, dieta by malo po vas obe mena...inak to mozne nie je...
- maly bude mat tvoje priezvisko ci ho ako otca v rodnom liste uvedies alebo aj neuvedies
- Ak vsak pred porodom pojdes na matriku a budes suhlasit aj ty aj otec, ze sa bude volat po nom, tak samzrejme bde mat s tvojim suhlasom jeho priezvisko

blanch12
8. júl 2015

@diana20 este mi napadlo co sa tyka obcianstva, tiez to len tak nevybavis..otec sice je francuz, ale dieta potrebuje trvaly pobyt vo fr. a tiez ma krajina svoje pomienky na priznanie obciwnstva...neznamena, ze ked porodis vo fr., tak dieta je narodnosti francuzskej a ma francuzske obcianstvo...nie je a nema....

Drzim palceky nech to zvlafnes, ale hlavne nestresuj 🙂 a nech je maly aj ty ok 🙂

nikol_95
8. júl 2015

Daj mu svoje priezvisko aby si o neho neprišla lebo si bude robiť väčší nárok na dieta to nerob nikdy nevieš čo je človek schopný ☹

lusi24
8. júl 2015

Daj mu len svoje priezvisko urobíš lepšie

lusi24
8. júl 2015

@kastanko tp musíš aj na sk keď z otcom dieťaťa mať povolenie o vycestovani

dana_l
9. júl 2015

na to aby tvoje dieta dostalo narodnost po otcovi ti nie je treba aby malo dieta jeho priezvisko. ale aby sa otec prihlasil k otcovstvu dietata. potom to uz ide automaticky ze ak otec povie ze je to jeho dieta a je to aj zapisane v rodnom liste, tak dieta dostane narodnost po otcovi.
v pripade francuzska ak nie ste zosobaseni, tak dieta dostane obcianstvo len ak sa oteck prihlasi k otcovstvu dietata

vo väčšine európskych krajín nezáleží na tom, či dieťa zdedí občianstvo po matke alebo po otcovi. Niekde však býva zvykom, že po matke dedí občianstvo automaticky, kým po otcovi bez nejakých “vybavovačiek” len vtedy, ak sú rodičia zosobášení. Spomeňme Francúzsko. Podľa Eriky Mokrej z konzulárneho oddelenia Francúzskeho veľvyslanectva v Bratislave v prípade, že sú rodičia manželia a otec je Francúz, dieťa získa francúzske občianstvo automaticky. Ak rodičia nie sú manželia a otec je Francúz, mal by sa prihlásiť k dieťaťu pred alebo po narodení.
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

diana20
autor
9. júl 2015

Budem rodiť na Slovensku, o tomto sa vôbec nerozhodujem. Otec bude zapísaný v rodnom liste a už urobil priznanie dieťaťa vo francúzsku, takže automaticky po ňom dostane dieťa aj frai
francúzsku národnosť. Nebudem pracovať hneď, ale nebude to dlho trvať, január, max. február už musím začať, nemôžem si dovoliť dlhšie čakať.
Neviem ako na všetko odpísať, ale naozaj všetkým veľmi pekne ďakujem za rady.

evittam
9. júl 2015

Tak moja znama rodila pred rokmi vo Francuzsku,obaja su Slovaci,dieta ma narodnost aj francuzsku-podla krajiny kde sa narodilo a aj slovensku-po rodicoch,to vybavili ked sa vratili na SVK.

evittam
9. júl 2015
stanislavao
9. júl 2015

@diana20 je to vase dieta, tak nech ma vase priezvisko. ja osobne by som priezvisko muza nedala nikdy, pokila by to nebol manzel. ak chcete aby malo dieta 2 priezviska, da sa to. mame v skolke deticky, co maju aj vietmnamske priezviska po otcoch a aj slovenske po mamach. Sofi Ngo Kovacova napr.

diana20
autor
9. júl 2015

@stanislavao ale dá sa to aj keď nie sme zosobášení?

ukulela
9. júl 2015

@diana20 neda - na slovensku nie - posielala som ti citaciu zo zakona.

guinevre
9. júl 2015

@susi123 Kamoska pred mesiacom porodila, nie su zobrati a dieta ma dve priezviska - po matke a otcovi, takze myslim si, ze to je mozne na SVK, neviem preco tebe odmietli.

meusicka
9. júl 2015

@diana20 dietatu by som dala priezvisko po matke a urcite je na zvazenie ci tam s dietatkom do FR pojdes dlhodobo, kedze sa otec o dieta chce starat. dnesne sudy beru do uvahy kde ma dieta centrum zaujmov. v tvojom pripade ak by ste boli vacsinu roka na uzemi FR tak by sud urcil , ze dieta tam ma centrum zaujmov a tym padom tam ma aj zit. v tom momente tvoj byvaly bude na koni, pretoze ty nebudes moct dieta zobrat z uzemia FR bez jeho dovolenia ani sa odtial odstahovat ked si to ty zmyslis. takze ak nechces aby to dieta zobral tak ja by som urcite na papieroch vybavila tak aby mal co najmenej pravomoci. mozno je to aj otazka rovno na pravnika.
pamatam si pripad, ked sa maminka musela prestahovat spat tusim do Spanielska, lebo sudy presne urcili pocet dni v roku, kolko tam dieta bolo a vyslo ze centrum zaujmov je v Spanielsku. darmo mala malinka SVK obcianstvo, otec dietata tak ma malu pri sebe a tak aj matka bola nutena ostat, resp. vratit sa tam s dcerkou.
drzim palce.

bambibam
9. júl 2015

A nedá sa žiť tu na SVK? nájsť prácu a časom uvidíš? Dieťatko môže byť iba po tebe a časom ...ak by si sa vydala , prípadne odsťahovala tak to až potom riešila ,čo je najvhodnejšie? Treba sa dobre poradiť aj s právnikom čo je lepšie pre dieťa a čo pre teba a hľadať zlatú strednú cestu , to neber tak ,že teraz otca dieťaťa chceš položiť k zemi .ale zabezpečiť popredu keby sa čokoľvek stalo ako postupovať.

diana20
autor
9. júl 2015

@bambibam ale ved ja vôbec nechcem otca dieťaťa položiť k zemi.. A nie, nie je pre mňa lepšie ostať na Slovensku, lebo tu nemôžem tak rýchlo pracovať a z materskej asi ťažko aj s malým vyžijem. Tam sa da dat dieťatko do jasličiek skôr a mala by som riadnu prácu a vedela by som nás zabezpečiť.
@meusicka vo francúzsku budem študovať, pracovať a ostanem tam, to proste aj keby neviem čo, tak neostanem na Slovensku.. On hovorí teraz, že sa chce starať ale v skutočnosti si myslím, že sa starať nebude.. Taký on je, povie jedno a urobí druhé.. Nebudem sa chcieť vrátiť žiť sem, budem sem chodiť iba na návštevy. Ale budem chcieť, aby bolo zverené súdom do mojej starostlivosti..
@guinevre ja som bola teraz na matrike sa opýtať a nie je to možné.. Kde tvoja kamoška rodila, tu? A s partnerom žijú spolu, alebo nie?

silaviat
9. júl 2015

priezvisko daj radsej svoje..ulahci ti to cestovanie(nemusis so sebou nosit rodny list dietata) ak mas strach aby ti neuniesol dieta tak nedavaj dvojite obcianstvo ale len slovenske a tym padom bude podliehat pod slovenske zakony .. a v pripade problemov by ti mala slovenska strana pomoct ... aspon v anglicku je to tak ze pokial je dieta aj anglickej narodnosti podlieha pod anglicke zakony .. pocitaj i s tym ze budes mat mozno este dalsie dieta a ak toto bude matg priezvisko po otcovi dalsie po dalsiom tak to bude mozno zle vnimat ... pre dieta je podla mojho nazoru lepsie ak ma rovnake priezvisko ako matka s ktorou zije nez po otcovi,kt mozno uvidi par krat..

vevesh
9. júl 2015

@ukulela @diana20 da sa mat dvojite priezvisko , v tej citacii uplne na konci je napisane, ze je to mozne, pokial ma dieta viac narodnosti (cize obcianstiev) - co v tomto pripade bude...

luslus
9. júl 2015

pletiete tu dve veci - narodnost a obcianstvo. narodnost bude mat dieta take ake mu das a mam taky pocit, ze moze mat len jednu narodnost. a da sa kedykolvek zmenit. ja som si menila kvoli priezvisku, ved aj tak sa nikde narodnost nepise. co sa tyka obcianstva tak to dostane dieta podla rodicov ale ako pise dana_l asi treba aby boli zosobaseni.

vevesh
9. júl 2015

@luslus v dnesnej dobe a v niektorych statoch je obcianstvo a narodnost jedna a ta ista vec - v sucastnosti sa rozlisuje v zapadnej europe iba obcianstvo a povod (nie narodnost) - obcianstvo sa ziskava bud po rodicoch, alebo uzemi kde sa narodilo, alebo ich kombináciou a sobas s tym nema nic spolocne, niekedy sa vsak ziskane obcianstva navzajom "biju "- ale to je u kazdeho pripadu individualne..

luslus
9. júl 2015

@vevesh ja viem ako to je lebo moj muz tiez nie je slovak, o tom francuzsku pisala baba hore, ze musia byt manzelia. tak to uz neviem. a pisem ako to je na slovensku, tu sa dava narodnost a rodicia mozu dat dietatu aku chcu

vevesh
9. júl 2015

@luslus ano, ale u deti s viacnasobnym obcianstvom nie 😉 a ta baba hore napisala, ze ked nie su manzelia, on musi uznat otcovstvo a dieta ma obcianstvo po nom tiez...

meusicka
9. júl 2015

@diana20 tak v kazdom pripade ti deta drzim palce, je super ze sa vobec k veciam takto stavias, cakas babo a pritom este budes studovat a potom pracovat a mozno ze naozaj nebudes mat od toho muza podporu a pomoc. ale zrejme si silna osobnost a vies co chces, takze ti drzim palce bay bolo vsetko v poriadku. teraz si hlavne uzivaj tehotenstvo a davaj na vas pozor. 😉

luslus
9. júl 2015

@vevesh co myslis tym u deti s viacnaobnym obcianstvom nie?

sandrittka
9. júl 2015

Ja som tiez nebola vydata za otca dietata a pred porodom som bola vybavovat aby da dieta volalo po otcovi. Na matrike ma vysmiali a dva krat sa pytali ci to myslim vazne... ze toto urobi 1 z 10 zien... no ja som si hudla svoje ze sak je otec dietata a stara sa a bude sa starat... a oni ze nechajte svoje priezvisko a ked si vas raz vezme automaticky sa zmeni aj dietatu a ja sprosta nie ... dala som po otcovi... teraz to lutujem... nezijeme spolu... ja mam ine priezvisko a maly ine.. vsade to riesim u doktroa a v skolke... urobila som chybu a trepem si hlavu o stenu... mam partnera a ten sa o moke dieta stara viac ako jeho vlastny otec... ak by sme sa raz vzali uz malemu priezvisko zmenit nemozem... keby mal po mne mozem... resp mohla by som keby otec dietata suhlasil co sa ho ani nepytam radsej... takze teraz zijeme v jednom byte s 3 priezviskami.. nemen malemu priezvisko... nechaj svoje aj ked budes cestovat nebudu riesit preco mas ine priezvisko... ja by som ho ani ako otca dietata neuvadzala do rodneho lista... ak sa chce starat bude ci tam je napisany alebo nie... daj vediet ako si sa rozhodla