Rozchod a priezvisko nenarodeného bábätka
Neviem, či to patrí do tejto kategórie, ale chcem sa spýtať, či mi niekto neviete poradiť? V šiestom mesiaci tehotenstva mi partner oznámil, že už so mnou nechce byť.. O dieťa sa ale starať chce. Je to Francúz a neviem ako to urobiť s priezviskom. Vraj sa u nás nedá dať dieťaťu dve priezviská. Ja ale idem vybavovať malému aj francúzsky rodný list a teda som myslela, že by sa to mohlo dať prispôsobiť v našej krajine podľa tej ich krajiny. Ak sa to nebude dať, tak budem musieť dať malému moje priezvisko a hádať sa s jeho otcom, ak však dám obe, tak sa bojím či sa tým nejako nezvýši nárok otca na dieťa? Poprípade aj ak by malo iba jeho priezvisko (nebude mať, ale pre istotu) môže mi chcieť vziať malého? A ak bude mať iba moje alebo oboje, môže chcieť vziať moje bábo? Z mojej opatery? Mám strach, že mi ho raz vezme. Pracovať ale pôjdem do Francúzska, takže tam musím dieťaťu vybaviť národnosť a občianstvo.
@meusicka ďakujem 🙂
@sandrittka ja určite nechcem dať malému iba otcovo priezvisko.. Buď oboje, alebo len moje. S tým, že v budúcnosti ak by som sa vydala, tak si nechám aj svoje priezvisko, ak by dieťa malo obe.. Tým pádom, by sa volalo rovnako ako ja, ale aj ako jeho otec.Neviem ale či by tu v tomto prípade mohol byť problém s cestovaním kvôli menu keďže by malo jedno meno spoločné aj so mnou.
@vevesh ja myslím, že tiež sa to dá takýmto spôsobom, ale asi by som musela rodiť vo francúzsku a ja budem rodiť tu. Už teraz nechcem ísť letecky a cestovať tak dlho sa mi nezdá vhodné.. Potom možno ešte po pôrode, keď budem vybavovať dieťaťu veci vo francúzsku, tak by som mu mohla zmeniť priezvisko tam ak by som chcela a na základe toho, by mu zmenili meno aj tu.. Teda pridali priezvisko.. Ale neviem fakt teraz ako to urobiť, lebo dnes som bola na matrike a v prípade, že budem rodiť tu môže mať len jedno priezvisko, takže moje.. Len nemám silu sa s otcom malého zase hádať, keď už spolu konečne vieme aspoň nejako komunikovať, ale čo už keď sa nedá inak.. 😝
@diana20, teraz nechas dietatu svoje priezvisko (predpokladam, ze nemas otcovstvo uznane na slovenskej matrike ci konzulate ale "len" na francuzskej strane, takze ti mozno otca do rodneho listu vobec nezapisu) a ked budes vybavovat francuzske obcianstvo, das zmenit priezvisko i rodny list, dopisat otca a potom nechas doplnit aj na SK. Ja viem, na dlhe lakte, ale ved sa neponahlas, ci? Dietatu je minimalne do troch rokov uplne fuk, ake ma priezvisko, tebe moze byt tiez. Na bludy, co ti tu mnohe popisali o "ochrane" slovenskym obcianstvom prosim ta rychlo zabudni, ked budes studovat a pracovat vo Francuzsku, dieta bude tak ci onak spadat pod francuzsku jurisdikciu aj keby malo statnu prislusnost Ulambataru, slovenska strana pre teba nepohne ani prstom. Takze dvojite priezvisko vybavis, len sa pri tom dost nabehas, dvojite obcianstvo by som brala ako nutnost, hlavne ak sa nechystas zit na Sk.
@diana20 normalne si zober vytlaceny zakon na matriku a ukaz tetuskam ten posledny odsek!!!! Ach niekedy sa na slovenskych uradoch neda inac 🙄 🙄 ak sa otec dietata prizna k dietatu, je mozne mu dat dvojite meno (idealne pred porodom zabezpecit to prehlasenie s prekladom ) - Je totizto jedno, kde sa dieta narodi, dolezite je ake a kolko obcianstiev narodenim ziska - a to je smerodatne pre meno a priezvisko podla slovenskych zakonov.... Ale chapem, ze tetuska chce mat zjednodusenu pracu 🙄 🙄 🤐
@guinevre, kamoska moze mat mena aj styri, ale na rakuskom rodnom liste (Rakusania maju zatial najidiotskejsi zakon o menach, s ktorym som sa stretla), ale na slovensky rodny list im napisu len jedno a ani o chlp viac (teda ak nie je jeden z rodicov cudzinec alebo nema dvojite rodne meno)
@diana20, nie. Ak sa dieta narodi v zahranici, dostane zahranicny rodny list a na nom meno, ake je v poriadku podla zahranicnej krajiny. Preto tento rodny list na Slovensku nie je automaticky platny, ale registruje a pripadne koriguje sa na zvlastnej matrike, aby bol podla slovenskych zakonov. Ak ma ono dieta aj narok na obcianstvo inej krajiny, musi to zvlastna matrika respektovat a vtedy sa meno menit nebude. V tvojom pripade je hacik vo veci v tom, ze dieta sa narodi na Sk a bude obcanom Slovenska, dalsie obcianstvo dostane az nasledne, preto ten narocny postup. Ak by sa narodilo vo Francuzsku, tak je to s menom jednoduchsie, donesies francuzsky rodny list s potvrdenim o obcianstve a matrika ho v tej podobe bude akceptovat. Pre Slovakov zakon dve priezviska pri narodeni nepripusta.
Ja by som ti poradila sa prestahovat na Slovensko, teda pokial neplanujes vo Fr zit dlhodobo. Nevidim tam suvislost s priezviskom a zverenim do starostlivosti, to je uplne jedno, na to sa neprihliada.
Pokial budes zabezpecena, mat vytvorene podmienky pre dieta tak malolete dieta urcite pridelia skor matke ako otcovi. Problem by nastal keby si sa neskor chcela s dietatom prestahovat na SK, vtedy keby poziadal o zverenie do jeho starostlivosti tak by mal sancu lebo vtedy sa prihliada na to kde je dieta zabyvane, kde ma zazemie a stahovanie na SK by bolo vytrhnutie dietata z domaceho prostredia.
Takze skor ries toto, ake mas plany dalej a podla toho si premysli ci by si sa mala odstahovat na SK uz pred narodenim dietata, kedze si budes slobodnou matkou tak mas momentalne volne ruky. Akonahle ostanes vo Fr a uvedies otca dietata v rodnom liste, uz nikdy nebudes o svojom dietati rozhodovat sama.
@peneloppe som na slovensku a tu budem aj rodiť, potom však určite pôjdem žiť do Francúzska.. Preto tam chcem ísť, aby som sa zabezpečila, nájdem si prácu.. Čo sa týka otca, tak ten moc zabezpečený nie je.. Má prácu, ale veľké dlhy...
@vroni rozmýšľala som aj nad pôrodom vo francúzsku kvôli tomu, ale už mám smolu.. Letecky už nie je bezpečné cestovať a autom, vlakom, alebo autobusom sa tam trepať nebudem.. Otcovi som oznámila, že dieťa bude mať iba moje meno.. Aspoň na začiatku určite a potom mu ho môžme zmeniť na dve, v žiadnom prípade nebude mať nikdy iba po otcovi priezvisko.. podľa toho, ako sa bude on starať...Asi to bude tak najlepšie.. Myslím..

@luslus narodnost sa u deti pri viacnasobnom obcianstve neudava, hlavne ak nie su obaja slovaci (ale ak na tom trvat budes, tak tí ho zapisu) - pretoze dopredu nevies povedat akej narodnosti dieta bude (pretoze narodnost je o "kulturnom citeni, povode ", nevyplyvaju ti z toho ziadne povinnosti a prava ako u obcianstva, jedine na zaklade narodnosti mozes mat urcite kulturne ulavy ako napr. vyber cudzokrajneho mena, dvojite priezvisko alebo bez ova, alebo napr. clenstvo v madarskom klube a pod.)