Rozchod po 7,5 roku
Maminky, s muzom si uz dlhsi cas nerozumieme. Dlhodobo mame problemy, hadame sa, dokonca mal par mesiacov milenku. Sme vo zvlastnom rezime nutneho spolunazivania. Mame spolu 6 rocnu dcerku, ktoru obaja nadovsetko milujeme. Dcerka od septembra nastupuje do skolky a ja uz dlhsie zvazujem, ze od muza odidem. Mam iba jedinu moznost a to vratit sa k rodicom. Je tu niektora maminka, ktora riesila nedavno tieto chulostive zalezitosti? Je tu niekto, kto ma skusenosti so zmenou bydliska tesne pred nastupom do skoly? Mam radsej i nadalej ostat s muzom, aby dcerka si v klude presla 1.rocnikom a zmenu riesit buduci rok cez velke prazdniny? Co robit maminky, poradte.. Uz som rezignovala :(
Ahoj, ja ti viem sprostredkovat pohlad zo strany dietata. Moja mamka odisla s nami od otcka v auguste a v septembri som nastupovala do skoly. Vysvetlila mi preco sme u babky, vybavila narychlo skolu a vsetko bolo dobre. Podotykam, ze o problemoch som netusila a otcka som zboznovala . Je podl mna lepsie zmenit pred nastup lebo neskor musi opustit kamaratov. Pre mojho brata, ktory bol starsi to bolo takze. Zavisi aj od povahy dcerky. Ak je vesela a prisposobiva, zvladne to dobre ako ja. Drzim palce akokolvek sa rozhodnes.
@teresza urobiť to určite pred školou..
nemá ešte spolužiakov,stálych kamarátov,nemá školský režim,povinnosti učenia sa..
ked nastúpi do školy,musí ráno vsávať,v škole byť sústredená,vracať sa domov do kludu..
ked toto je narušíš cez školu,bude mať v tom zmätok,rýchle sťahovanie,nebudeš sa jej venovať,striedavá starostlivosť,večne pendlujúca medzi vami a nikde nebude mať poriadne ani veci ani zázemie..
@teresza Ja som od muža odchádzala, ked bol syn v 1.ročníku ZŠ počas šk. roka, bolo to v máji. Ak si rozhodnutá, že chceš odísť, podľa mna je lepšie odísť radšej teraz ako potom počas šk. roka, lebo dcérka si ako-tak zvykne v škole, nájde si kamošky a zrazu budete musieť odísť (ja som v takom núdzovom režime vydržala asi 4 mesiace, dlhšie to fakt nešlo). Je len začiatok prázdnin, čiže ešte by ste mali čas sa tam trochu adaptovať, pokým nezačne škola. Ja som tiež odchádzala k rodičom, syn tam bol zvyknutý, lebo sme tam chodievali, takže on sa aj tešil celkom. Zvládol to dobre, aj ked nejaký čas mu trvalo, kým si našiel nových kamarátov a kým si zvykol na novú školu, novú učiteľku, atd. Ale deti sa rýchlo prisposobia, mne to teda trvalo oveľa dlhšie ako jemu.
@janickacrazy presne to mi tiez robi starosti, ze ako si ja zvyknem zrazu v inom prostredi, na dedine.. dcerka je prisposobiva, u starych rodicov je stastna, len tato jej bude chybat urcite. Maju dobry vztah. Riesili ste aj sudnou cestou vyzivne? My nie sme manzelia a budeme 300km od seba, cize striedava starostlivost podla mna nebude mozna kvoli velkej vzdialenosti.
ja som to nezažila, ale moji bratia áno z dôvodu sťahovania....rodičia postavili dom a sťahovali sme sa 60 km....dodnes jeden brat spomína ako sa ťažko lúčil s kamarátmi, ako všetci plakali pod mostom - chalani vo veku 10 rokov....Odvtedy ich nevidel....
ak si myslíš, že už s manželom to nemá cenu, že už nemá zmysel bojovať, tak ja by som sa presťahovala ešte teraz....kým dcéra nastúpi do ZŠ.....
a teraz čítam že ideš 300km...no tak to je veľa....a nebolo by lepšie bývať niekde poblízku ocinka? aby ste len neboli v jednej domácnosti - ja by som uvažovala aj o tomto riešení...
@teresza preco utekas k rodičom??? Toto nikdy nepochopim....zaťažovať rodicov ....odchádzať,rozvádzať na to by vas bolo,ale bežať hneď k mame pod ssukňu....sak si zabezpec bývanie svoje a chod a keď na to nemáš,tak sa vždy da tolerovať druheho ako spolubyvajuceho,len treba emócie upratať a hlave tiež.
@katarinapekna u nas sa uz velmi emocie upratat nedaju, pretoze sa na kazdej malickosti pohadame. Dcerka je velakrat svedkom, muz je dost impulzivny. Tiez nezastavam nazor utekat za kazdu prkotinu hned k mame, ale u nas to trva fakt dlho, nie je to zalezitost mesiaca. K rodicom kvoli tomu, ze tam mame dobre zazemie. Sama s dcerkou by som nedokazala financne utiahnut nejaky prenajom, tak kvoli tomu toto riesenie. Pozerala som si byty, ale su to nehorazne sumy, co za prenajom pytaju. Moj plat na to zial nestaci. Navyse, ked budeme same, musime riesit aj stravu, oblecko atd.. a to je tak tak z mojej vyplaty.. Taktiez sa obavam, ze ak by som bola blizko, nebudeme volne dychat, ze potrebujeme s muzom odlucenie.
@deti95060810 uvazovala som tiez o rieseni prenajmu bytu v blizkosti muza, no ma to viacere nevyhody. Najprv vysoka cena najmu, a potom asi by sme si velmi nevydychli a obavam sa, ze by dcerku mohol mat sudne pridelenu na striedavu starostlivost a tu ja zasadne odmietam schvalit. Dieta potrebuje sice obidvoch rodicov, ale dve rozdielne domacnosti su velmi zmatocne vo vyvine malych deti.
@teresza s tou striedavou ťa chápem, však ty vieš ako to presne je, vieš čo chceš...Tak potom ak je to takto, tak už len odísť k rodičom čím skôr....alebo niekde blízko rodičov....
@teresza odid a zacni novy zivot, bude to pre teba lepsie a aj pre maleho, na dedinu si zvyknes 🙂 jedine co ti treba zmenit trvaly pobyt, pobehat papiere, lekarou si vies aj telefonicky, my sme s mojim muzom sli prec od vsetkeho aby sme zacali novy zivot a odbremenili sa od minulosti a je to pre nas lepsie.
@teresza My sme neboli tiež zobratí, takže nič sme súdne neriešili, všetko len dohodou. Nikde nie je napísané, že u rodičov budeš večne, ja som bola 2 roky a potom som sa odsťahovala, ale na začiatok je to fajn, ked dieťa ochorie alebo ked nestíhaš z práce prísť prenho do družiny a podobne. Držte sa, zvládnete to.
@ukulela ja som po rozvode odisla viac ako 300 km daleko a paradoxne maju deti s otcom vztah lepsi ako predtym 😉
@majka01_74 ona ale pise, ze otec dcerku tiez "naodvsetko miluje" a odchadza tak daleko zo strachu pred striedavou starostlivostou. to jenefer kalkul ... teraz ale neriesim chlapa, neveru,atd. otec raz za 2 tyzdne pride v piatok vecer, vezme dieta 300 km k sebe a v nedelu dovezie? :( alebo si ma na 2 dni prenajat izbu v penzione? ked sa to dozvie, zrejme bude protestovat a budu sa este viac hadat ... mali by skusit poradnu/mediatora - nie kvoli uchovaniu vztahu, ale kvoli rozumnemu a pokojnemu rozchodu.
@ukulela zastavam nazor, ze dieta potrebuje oboch rodicov. Ked sa rozidu, kazdy z rodicov ma svoj zivot, mozno dalsich partnerov. Domacnosti su rozdielne a potreby, naroky na dieta takisto. Neutekam od problemov, no riesenie uz po tych rokoch plne stredu, hadok a smutku nevidim. Radsej budem sama a spokojna s dcerkou ako nestastna vo vztahu s jej otcom. Asi je to na dlhsie vysvetlovanie..
@teresza aby sme sa rozumeli- ja si tiez myslim, ze rozchod je jedina cesta. len ak sa zbalis a odides 300 km, bude penit a bude to horsie ... nie je ani minimalna sanca, ze ten rozchod dokazete odkomunikovat? ako som pisala - aj cez mediatora napr. ked uz vy dvajanezvladate komunikovat.

@teresza neviem, čím všetkým ste si už prešli a ako ste doteraz svoje problémy riešili. Ak sa hádate aj pred dcérkou, že sa neviete ustrážiť, tak je to zlé, lebo ona je toho svedkom. Ak nie, a ona o ničom nevie ( aj keď dieťa nervozitu a napätie z rodičov vycíti a môže to mať negatívny dopad aj na jej zdraví ), tak ešte dokážete ako tak fungovať a ešte by to stálo za riešenie, rozvod by mal byť naozaj to posledné. Na dcérku to môže byť veľa stresu naraz - rozchod rodičov, nástup do 1.ročníka ZŠ , zmena bydliska, strata kamarátov, nové prostredie...a nemusí to dopadnúť dobre. Ak manžel s milenkou skončil a viac už takéto čosi neopakoval, nemusí to byť definitívny koniec, paradoxne nevera môže manželstvo aj utužiť, záleží od vašich osobností.