icon

Rozchod pred Vianocami a trávenie sviatkov

bratislavcankanm
19. dec 2014

Prosim poradte, ak mate niekto podobnu skusenost.
Manzel mi necele 3 tyzdne pred Vianocami oznamil, ze chce od nas odist. Riesim problem, ci je pre dieta lepsie, ak uz cez Vianoce nebudeme spolu, vsetci traja. Moj nazor bol, ze je lepsie byt od seba - hlavne aby som ziskala cas a stihla dietatu ako-tak novu situaciu vysvetlit pocas zimnych prazdnin a neposlala ho s hlavou plnou otazok do skolky.
Zazili ste nieco podobne ? Dieta ma 6 rokov. Dakujem.

mircalla
19. dec 2014

@bratislavcankanm Podobnu skusenost nemam, ale suhlasim s tebou. Myslim, ze celkovo bude o dost bolestivejsie travit sviatky spolu, ak viete, ze to je len kvoli sviatkom. ked skonci, bude to este horsie. ak je teda partner urcite rozhodnuty odist, tak radsej teraz. Moj nazor je, ze uvazujes spravne

maminuska
19. dec 2014

@bratislavcankanm ja si tiež myslím že je to správne, netráviť sviatky spolu , len si budete citovo ubližovať. Ja som s bývalým manželom strávila Vianoce spolu , posledné a to sme už boli v rozvodovom konaní a jediné čo trepal deťom pri stole že to sú naše posledné že na rok už spolu nebudeme ... no lepšie by bolo keby sme boli sami . 😖

sono2
19. dec 2014

Manžel je pekne hovado! Len toľko poviem. A dobre myslíš. Veľa síl.

moonlight1210
19. dec 2014

@bratislavcankanm ak by ste sa mali ironicky podpichovat, hadat, alebo ladovo obchadzat a ignorovat, je lepsie, ak odide teda teraz hned.
ak by ste vedeli este nejak komunikovat, aspon na stedry vecer by snad mohol prist na chvilu k stromceku. kvôli drobcovi.

silaviat
19. dec 2014

lepsie nebzt spolu nielen pre dieta ale i pre teba.. chod na sviatky k rodicom ak mozes.. aspon prides na ine myslienky a dieta sa tam tiez zabavi....

mariannan
19. dec 2014

@bratislavcankanm ja som v podobnej situacii,v pondelok prisli papiere ba rozvod zle uz pred dvomi mesiacmi som ho vystahovala k rodicom(mlada cukla a odmietla s nim byvat..vraj do rozvodu,hlavne ze uz predtym dvakrat nasla pre nich podnajom) sice budeme na vianoce odseba ale aj tak som mu navrhla aby sme malej(nema ani tri roky) dali darceky spolocne...aj psychologicka mi povedala,ze pre malu je dobre nas vidiet spolu a sice jej tvoj starsi tak isto ak dokazete s kludom sediet za jednym stolom bez napatia a hadok tak by som tie vianoce s muzom stravila. Pre nasho je to den ako kazdy iny tak preto ani spolocnu veceru neriesim..Ale ak by ste mali byt v napati,nebodaj sa hadat tak urcite osamote...a malemu nech to vysvetluje on,je to jeho rozhodnutie!!!!

jana_eyre
19. dec 2014

no, podla toho ako sa k sebe dokazete spravat.. ak bude cely vecer len o hadkach a pripominani, tak radsej chodte k tvojim rodicom a zazite "nove" vianoce..

ak sa dokazete o tom vklude a bez hadok rozpravat, tak by som sviatky stravila spolocne a spolocne by som dietatu vysvetlila, ako sa veci maju.. ze ocko sice nebude s vami byvat, ale ze syna ma stale nadovsetko rad a pre nich sa nic nezmeni..

mucuinka
19. dec 2014

Tu je potrebne si zodpovedat otazku, ci ste spolu schopni korektne komunikovat alebo sa len hadate, pripadne je u u vas doma take dusno, ktore by sa dalo krajat. V pripade, ak ste schopni tak urobit, stravte vianoce spolu. Je to pre dieta dolezite. Vacsinou sa deti ani neboja toho, ze by ich rodicia uz nezili pod jednou strechou, ale toho, ze o jedneho z nich pridu. Preto je velmi dolezite, aby dieta videlo, ze viete spolu komunikovat, dohodnut sa a fungovat ako rodicia, ked uz nie ste partnermi. Aby malo pocit, ze pri dolezitych udalostiach ( a samozrejme aj tych menej dolezitych) budete pri nom stat obaja, ci uz ide o besiadku v skolke alebo nejaky problem, ktory bude v buducnosti mat.
Este k tomu oznameniu rozchodu, nemyslim si, ze je spravne, aby ste dietatu oznamovali veci osve. Toto rozhodnutie ste ucinili spolu, ste dospeli ludia a rozhodli ste sa. Tym, ze to dietatu spolu oznamite, bude vediet, ze ste jednotni, nebude nikoho vydierat a aj sa zaroven vyhnete tomu, ze jeden mu bude hovorit svoju verziu a ten druhy inu. Ked dieta uvidi, ze vas nestraca, ze to nie je jeden proti druhemu, bude sa citit ovela bezpecnejsie. NIe, nebudem tvrdit, ze to bude jednoduche, samozrejme, ze dieta bude smutne, bude sa na vas hnevat, plakat a tiez sa bude vela pytat. Dietatu neklamte, vysvetlujte primerane jeho veku. a hlavne (aj ked je to strasne tazke) snazte sa neposobit previnilo alebo smutne. Skuste mu situaciu podat ako nieco, co zivot prinasa. Pokial mate v okoli nejaku rozidenu dvojicu,, ktora ma deti a celkom to tam funguje, nebojte sa dietatu na toto poukazat. je dolezite aby vedelo, ze taketo veci sa stavaju a neznamenaju, ze rodina ako taka spolu fungovat moze.
Toto je ta idealna varianta a zavisi od vas, si ste spolu schopni teraz v tejto bolestivej situacii komunikovat a dodrziavat pravidla nie len komunikacie, ale aj slusnosti a tiez bezneho zivota. Najlepsie je toto si vysvetlit s partnerom vopred pred rozhovorom s dietatom, napisat si aj pre buduce fungovanie, co obaja ocakavate, co by ste chceli, mozno sa zhodnete na viac veciach ako by ste cakali a situaciu vam to zjednodusi. Samozrejme, tu velmi zalezi aj od partnera a jeho ochoty.
Prajem va v tejto situacii vela sily a aby ste nasli tu najjednoduchsi a najschodnejsiu cestu pre vas vsetkych.

bratislavcankanm
autor
19. dec 2014

Dakujem vsetkym.... za rady aj za povzbudive slova 🙂

veselamirka2
19. dec 2014
Používateľ veselamirka2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od veselamirka2.

tiez suhlasim s tebou

bonaqa2013
19. dec 2014

No neviem či pri mojej povahe by som dokázala sedieť za sviatočným stolom a sviatkovať s človekom ktorý má sklamal a oklamal. asi by som volila sviatky už bez neho. Všetok čas by som venovala už len dieťaťu, snažila sa mu celú situáciu vysvetliť. Chvíĺu asi potrvá kým sa situácia ukľudní, vykryštalizuje, ale potom už bude len dobre. Prajem veľa síl.

3kolka
19. dec 2014

@bratislavcankanm ahoj...akoby som čítala scenár mojej tety v podstate mi je ako sestra....ona prese od 2novembra vie že ju muž podvádza a majú sa v pláne rozviesť.pre pokoj v rodine to chcú všetkým oznámiť po sviatkoch...štedrý deň budú ešte tráviť spolu...komunikujú v rámci možností spolu normálne.ich syn má tiež 6,5r už mu niečo povedali no presne ešte nevie čo sa deje,kôly tomu aby zvyšku rodine nepokazili vianoce tak mu to do detailov nevysvetlili ...

ivett1
19. dec 2014

@bratislavcankanm ahoj, ja by som ti poradila, aby si sa spýtala toho, kto to všetko spôsobil...prečo by si mala všetko riešiť ty ...veď nie si za to, že odchádza zodpovedná, alebo sa mýlim?... nech ti povie, ako si to predstavuje a ak nechce s vami tráviť Vianoce, nech to synčekovi vysvetlí v tvojej prítomnosti ON... prečo by si mala zobrať celú ťarchu (že syn bude mať pokazené Vianoce) na seba? ... a nemusíš sa obávať, deti v tom veku sú chápavé a veľmi dobre vedia, čo je to rozvod, len sa mi zdá, že to neberú tak tragicky ako rodičia ... aspoň synov spolužiak to berie celkom dobre (má 6 rokov), rodičia sa rozviedli ... a dosť sa hádali (jeho otec odchádzal od nich kvôli tehotnej milenke ... 😖...ale niekedy pred letnými prázdninami)
PS: no, ak to máš premyslené, tak potom s tebou súhlasím ... a držím ti palce, nech to čo najmenej bolí ...

amanda0405
19. dec 2014
Používateľ amanda0405 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od amanda0405.

@bratislavcankanm
ja nechápem týchto hajzlov, čo pred najkrajšími sviatkami v roku sa vykašlú na svoju rodinu..to im nedochádza ako trpí ich vlastné dieťa???....určite to zvládnete, nie si prvá ani posledná...dieťa za nič nemôže, treba mu to jemne vysvetliť, že aj keď ocino odíde mamina tu bude vždy....a v mnohých prípadoch čo poznám zastúpi chlapa omnoho lepšie ako je toho schopný nejaký truľo....držím veľmi palce a prajem veľa síl, budeš ich potrebovať...snaž sa všetko spraviť tak aby nepociťoval neprítomnosť otca.....taká šesťročná hlavička je dosť citlivá a vnímavá...ešte raz, drž sa....kvôli dieťatku musíš.... 🙂

sense
19. dec 2014

ja by som bola za to odseba ked uz chce odist, a este by som trvala na tom nech to ten chlap povie aj dietatu ze odchadza , ci by mal na to take gule....

bratislavcankanm
autor
20. dec 2014

Dakujem za komentare. O manzelovych planoch viem sice uz 2 tyzdne, ale vlastne mi ten prvy tyzden (aj dlhsie) hovoril, ze sa este rozhoduje, ci naozaj ide prec a ze nevie co a blabla... takze bohuzial to riesim na poslednu chvilu :(... A aj preto to tak vyslo, ze maly uz ma zakladne info, od oboch, ale od kazdeho z nas zvlast, tak to vyslo. Zatial vyzera byt maly v pohode, tento vikend som s nim sama, tak uvidime, ci sa spusti lavina otazok.

kahlan1
20. dec 2014

A čo sa stalo :( je to hrozne

betka22betka
20. dec 2014

prečo odchádza? našiel si inú? je to od neho čudné - ako hovoríš, že " prvy tyzden (aj dlhsie) hovoril, ze sa este rozhoduje, ci naozaj ide prec a ze nevie co a blabla..."- rozhodoval sa.......?????????

bratislavcankanm
autor
20. dec 2014

@betka22betka neviem, ci je v tom ina zena, je to mozne... mali sme problemy dlhsie.... naposledy sme sa snazili to cele medzi nami zlepsit (resp. zrejme len ja som to uprimne chcela zlepsit 😖 ) asi 4 mesiace dozadu... tie 4 mesiace som robila co sa dalo - nechala som ho robit, co chcel a naopak nemusel robit nic, co sa mu nechcelo (takze doma nerobil prakticky nic okrem sledovania TV a/alebo internetu....no mozno 2-3x povysaval minikobercek, co mame pre sedackou), ziadne vycitky z mojej strany, ked som mala nervy, tak som si isla zapalit a fungovala som dalej, pekne s kludom navonok...inak predtym som vyfajcila tak 2-3 krabicky za rok, momentalne tolko vyhulim za tyzden 😢 .... potom prisiel s tym, ze odchadza... a ze ano, uznava, ze doma to bolo ok a nema nic, co by mu na mne vadilo tie posledne mesiace, ale ze "nie je stastny"... takze v skratke tak

bratislavcankanm
autor
20. dec 2014

@betka22betka len este taky dodatok - nemienila som takto ustupcivo fungovat donekonecna, planovala som sa po novom roku pohnut dalej....dalsi rozhovor, kde by som povedala, co sa mi nepaci (aj on by sa samozrejme mal moznost vyjadrit, co vadi jemu)...aby sa to cele posumulo z roviny ze "je doma klud" na uroven ze "zacina to byt fajn"...

januarova
21. dec 2014

ked je koze dobre, ide sa na lad smykat.... to je o tvojom muzovi 😠 smutne aki su niektori chlapi sprosti 😒