Rozdelené financie
Ahojte.na zaciatku poviem,ze som si dala novy nick, aby ma tu niekto znamy nespoznal,pretoze som tu zaregistrovana uz dlhsie.chcem sa trosku vyrozpravat,postazovat 🙂 , a aj spytat ako vy mate rozdelene financie a ci mste prehlad kolko penazi ma vas muz. My sme spolu 5 rokov, mame dve dcerky.najvacsim problemom u nas su financie,pretoze sa to deli na moje a tvoje.a ja som na rodicovskom prispevku.manzel pracuje a este ma aj nejake prijmy bokom,ktore su vraj iba jeho.dokopy to ma 1000e.ja si musim kupovat oblecenie v sekaci a aj detom,alebo tu na mk,kedze oblecenie a obuv,hracky kupujem ja.normalne uz uvazujem aj nad rozvodom keby som sa nebala,ze poziada o striedavu starostlivost.
Mate aj vy takychto lakomcov,ci som mala smolu len ja. ☹ do roboty pojdem az o rok,kedze nemam kde nechat mladsiu dceru.
Pekne by som mu kazdy tyzden napisala zoznam co treba kupit do domacnosti a detom a nech kupuje a stara sa. Ani by ma nehlo do obchodu. By rychlo pochopil ze takto to nejde
@0silvia0
@guinevre tak som to tak "zle" napisala. Samozrejme, ze ked potrebuje vezme si. Vie kde mame peniaze. Oblecenie, jedlo vsetko chodim kupovat ja. Co potrebuje to dostane. Nakolko plati vyzivne na dieta este tak sam vravi, ze ochudobnuje nas a jemu to "vreckove" staci. Ja som skor myslela na to, ze keby nechcel tak mi peniaze neda. Niekto neda na vlastne, on da cudzim.
Mame 3 ucty, mm 2 a ja jeden. Z mm uctu idu vsetky poplatky, tankovanie... z mojho ide strava. Ked nieco vacsie kupujeme, vacsinou to ide z mm uctu, lebo ma viac penazi... uctovnictvo vediem ja, takze len hladim raz za mesiac ako sme na tom... na zaciatku mm chcel, ze budeme mat spolocny ucet, ale to som zamietla...
Mame tri ucty. Ja mam svoj, manzel ma svoj a mame este jeden spolocny, z ktoreho sa hradi VSETKO okolo domu, strava, benzin.Dietky este nemame.
Ten spolocny sme zariadili hned, ako sa ku mne manzel nastahoval, aby som nemusela od neho drankat libru za zubnu pastu. Na tento ucet posielame obidvaja zhruba polovicu svojej vyplaty (zhodou okolnosti zarabame zhruba rovnako). Pretoze vzdy bude jeden z partnerov zarabat viac. Ked pojdem na matersku, tak sa to samozrejme zmeni.
Zo zvysnych penazi, co kazdemu zostane na svojom ucte kazdy hospodari podla svojho uznania. Nakolko ale prerabame dom, tak za toto sa kupuje do domu. V minulosti sme tieto peniaze pouzili na deposit pri kupe domu.
Tu ide ale o to, kto si to ako zariadi, tak aj ma.
@liaka Perlicka za perlickou. Tvoj muz plati vyzivne, a sam vravi, ze tym "ochudobnuje vas"? 😀 Verim, ze aj sama mozes posudit, ze to co "sam" povedal je cista drzost. Vysvetli mu, nakolko aj sama ako rodic vies, ze raz ked si splodi dieta, je normalne, ze ho musi zivit. Ked mm plati vyzivne, tak beriem to ako samozremost, vedeli ste obaja, ze ma vyzivovaciu pvinnost. Mimochodom, tvoje deti maju svojho otca, takze on ich nema povinnost zivit, ich neochudobnuje on, to ich mozete iba ty alebo ich otec ochudobnit.
@momoqui tu sa chyta za kazde slovicko. Obidvaja mame svoj ucet. Vyberie vyplatu, ktoru mi da a samozrejme aj na karte si necha vzdy zhruba cca 50€. Ja chodim na nakupy. Kupujem vsetko takze ma o seba postarane. Co nakaze kupit - kupim. Potrebuje flasu kolegovi? Kupim. Na druhy den vezme do roboty. Sam od seba povie daj mi 5€ alebo dnes potrebujem 10€ a pod.... Vzdy ma u seba kartu keby nieco. Na svoje dieta plati poctivo a ja s tym problem nemam a akceptujem to. Len proste sa raz vyjadril, ze zatial co mne za deti peniaze na ucet pribudaju, z jeho vyplaty tie peniaze za vyzivne ide prec a to nemyslel samozrejme v zlom!!!!
jezia sa mi chlpy. jednak bud je to tu vydelovanie zo strany chlapa - kedy chlap je fuj, ale ked musi zene dat celu vyplatu a ona mu vydeli 5 e na pivo, tak to je v poriadku.
ze sa zena nemusi zatazit hypo, lebo si ju chlap privedie do svojho, co vybudoval nez ju spoznal, ze jej chlap da vsetko ako na zlatom podnose, podaruje jej auto, to asi nic neznamena.
panicky strach zo striedavej starostlivosti a preco? ze nakupuje mamicka na MK? lebo ak jej decko nema nieco znackove a trendy, tak sa ide posrat a citi sa menejcenna? ci co ocakavaju mamicky, ze rozdrbkaju 200 euro rodicak a pridavky na kavickach? o dieta su povinni sa starat opbaja rodicia a rodicak neni urceny na kavicky, ale na starostlivost o dieta. takze sa tvarit urazena, ze musis z rodicaku kupit decku topanocky ci oblecko je dost od veci. kks a to platby za byt, sluzby idu mimo teba.
mna by zaujimalo do prdele, ako by ste si poradili, keby ste zrazu ostali same? sak vy ste na tych chlapoch tak neskutocne zavisle a iba fnukate jak ste na rodicaku. sak to ste vedeli uz pred otehotnenim hadam, ze istu dobu vam prijem klesne. uz vtedy ste si to mali vydiskutovat.
boha, mat vase problemy, kks. ja som asi kuzelnik ako zistujem. sama s dvomi deckami, este rodicom davam cele vyzivne a pridavky, ked su decka tam, pricom to je de facto len na stravu a "byvanie", ale vsetko ostatne (skola, oblecko, obuv, drogerka, atd.) im kupujem sama. sama byvam, sama sa zivim a furt som na tom pohodovejsie ako domacnosti s dvomi prijmami, hoci jeden je "len" rodicak. krista sa uz uvedomte, ze su matky, ktore maju LEN ten rodicak, ktore chlap opustil a musia z toho vyzit. a vam chlap plati strechu nad hlavou a idete sa posrat, ze z rodicaku musite volaco kupit. a ked uz mas problem tankovat benzin lebo ti nevychadza, tak chod autobusom. ja to tak robim a neubudlo zo mna.
chlap sa loppoti v robote a este sa stazujte. chod zarobit liter ty, jeho nechaj nech si doma oddychne a som zvedava, ci sa ti to bude pacit. nebude. a to si bud ista.
juj, ale ma to dvihlo toto zo stolicky.
My sme najskôr mali s mužom oddelené účty a platili sme výdavky tak všelijako, nerozdelovali sme na jeho a moje... bývanie išlo z jeho účtu a z môjho zas väčšinou poistky, telefón a bežné nákupy ale keď sme boli v obchode spolu tak platil ten čo mal zrovna peniaze pri sebe... lenže toto fungovanie bolo veľmi neprehľadné a môj muž má tendenciu minút všetko čo má pri sebe... a minul častokrat peniaze úplne zbytočne (napr zabudol zaplatiť faktúru tak hneď pokuta atď atď) teraz už pár mesiacov máme účet spoločný, pravidelne výdavky zaplatím cez účet a keď hocikto z nás čosi potrebuje tak to kupime. Chlap keď potrebuje zoberie si kartu alebo hotovosť čo máme doma. Ale ušetríme rozhodne viac ako predtým. Navrhol to on sám aj keď som ho musela troška spindat či mu neni ľúto takto míňať atď...
No pokiaľ tvoj zarobí 1000€ a ty musíš z materskej vyžiť tak to určite neni fér a treba sa hlavne porozprávať o tom, u nás to zabralo a pochvaľuje si aj muž teda aspoň predomnou 😂
Inak ten systém ako tu bol spomenutý že žena skasiruje výplatu a chlap dostane vreckové tak to mi svokra vytkla že to som mala hneď po svadbe spraviť - zobrať výplatu a dať mu 50€ na mesiac 😀 no ja si myslím že on tiež neni nesvojpravny aj keď je trocha rozsafny ale my sa normálne dohodneme čo tento mesiac treba koľko nám ostane a aj počas mesiaca mu poviem koľko je na účte aby sme mali obaja prehľad...
@mawka podla mna si si neprecitala prvy prispevok poriadne alebo cely a to ze sa staras sama je umenie ale nie kazdy to tak chce a pokial je chlap s rozumom automaticky poveri manzelku spravovat financie ktore minaju spolocne a sam prispieva omnoho viac ako manzelka ktora sa stara o deti a chod domacnosti 🙂
@liaka presne, pochopila si. a da sa to. jasne, ze da. zena v nudzi dokaze hotove zazraky. silna zena. tie ostatne potrebuju byt zavisle od chlapa. ale castokrat je to o tom, ze chlap im priskrti kohutik, lebo zeny minaju na blbiny pre decka. nech si to minanie nechaju na cas, kedy pojdu do roboty. a ked si na znackove handry aj zarobia. chlap je sice povinny sa starat o zenu a deti, ale nie je povinny jej davat 100 euro preto, ze potrebuje za 100 euro kupit znackove handry, pricom bezne by ju vysli na 20, dajme tomu.
a tiez nakupujem v sekaci aj ked robim v zahranici a co jako? mam pocit, ze zeny su nepoucitelne, vyskakuju na miesta, kde nedosiahnu, na ktore nemaju a su z toho frustrovane. asi kazdy potrebuje zazit drzkopad, aby si uvedomil, ake stastie ma, ze vobec niekoho ma, kto sa stara o strechu nad hlavoou. kto ju nebije, neponizuje, kto ju nezadlzuje a nekurvi sa. vsetko ostatne je o obycajnej komunikacii.
@mawka tou poslednou vetou si to vystihla. Všetko je o komunikácii a o tom ze manželia (resp partner partnerka) by sa mali vzájomne usmerniť. Napr ja tiež mám tendenciu myslieť si že malý musí mať všetko 😂 a vtedy chlap zakročí a tiež keď on má v obchode tendenciu hádzať do košíka jedno cez druhé tak zakročím ja... lenže u zakladateľky témy to asi tak nie je... tak by sa hlavne mali porozprávať a možno by jej povedal práve to čo si tu spomínala že nechce aby minala veľa... no to sa my tu nedozvieme
@mawka, co blbnes? To mam omdlievat nadsenim, ze chlap milostivo zaplati byt, netresne mi jednu po papuli ked je ineho nazoru a ani frajerku nema? On si rozflinka "svoju" tisicku, lebo si ju zarobil a ja budem skrtit na vsetkom, lebo musim uzivit seba a dve deti z dvoch stovak? Len preto, lebo je to fyzicky mozne? Naco sme potom partneri? Jasne, ked je zena sama, tak sa postarat musi. Ak ma partnera, tak sa sama postarat NEMUSI. On zase nemusi platit vyzivne, varit si sam, upratovat po sebe, robit program detom, prat si smradlave ponozky, dopln si, co chces. O tom partnerstvo je. Som zvedava, kolko by pan uzasny zarabal, keby musel o tretej utekat z prace, lebo skolka zatvara a tyzden do mesiaca by si musel brat ocrky, lebo ma dieta teplotu. Toto vsetko ale on nemusi, lebo to zabezpeci jeho manzelka. Preto je aj prijem spolocny, lebo minimalne nepriamo na nom maju zasluhu obaja. Je blbost ratat, co by som si mohla dovolit, keby som nemala muza. On tiez nerata, co by si vsetko nemohol dovolit, keby nemal zenu. Ani mu to nenapadne. Zena si tie deti nespravila sama, domacnost tiez nie je len jej a nezije v nej sama. Tak preco by tie deti a tu domacnost mala financovat sama, hoci vypadok ma na svedomi tak jej manzel ako aj ona? Len preto, aby dokazala, aka je nezavisla? Mnozstvo zien ma v zivote stastie a nikdy byt "nezavisle" nemusia.
My mame oddelene ucty,ale nie je u nasbfinancna nerovnost ako u vas....tvrdim to v twkmer kazdej podobnej teme kdebje tonako u vas poziadala by som o vyzivne na deti aj seba
@monca18 no to mas blbe..asi by si sa s nim mala vazne porozpravat.
My nie sme manzelia,5rokov som bola doma, no vzdy,ked som potrebovala,mi dal...dokonca mi kupoval a kupuje aj oblecko,vonavky..prosto nie je drzgros..a aj detom jasne..
Uz dlhsie mame jeden ucet,tam chodi aj moja vyplata... Som disponent,mam kartu.. Nikdy sme nejak neriesili moje-tvoje.. Je to nase..
A ty si fakt kuzelnicka,co vsetko vies z toho rodicaku poplatit.
Ja som si spisovala svoje vydavky(mnou uskutocnene) a veru pod 300€ to nikdy neslo a to ani auto neplatim...len potraviny,drogeria,lekaren (no,tam.toho vzdy minieme:/) a sem-tam.oblecko...
Takze je to fakt na debatu s nim.. On chodi do obchodu? Vidi co co stoji?
Ako ti radia,ak nepochodis s rozhovorom,tak vyzivne na deti a seba alebo sa vrat do prace, do 3r.mas narok na prispevok na skolki (namiesto rodicaku) alebo poberaj rodicak a pouzi ho na cast skolneho.. A vyplatu vyuzivaj pre seba a deti. Ani mu nevar nic,vsak ked ti neprispieva. Nech si vari sam.
@vroni lebo vsetci chlapi su chuji a zeny na materskej, rodicovskej chudence, ale asi len u nas na slovensku, ze ano. lebo vsade inde je prirodzene podielat sa na prijmoch do rodiny skor ako za tri roky po porode.
ano, vsetci chlapi su chuji, lebo mame len 200 rodicak. jasnackaaaa. a teraz ti chuji musia skakat ako my piskame. heh. to ma bavi, fakt.
potom sa necudujem, ze tym chlapom prepne a hlada pohodu inde, ked mu hentaka furia pizuka a vecne sa stazuje. no jo. fajn.
@mawka
Lenze zakladateľka nie je žena v núdzi... Táto rodina má mesačný príjem 1200 € a nepríde mi ani trocha fér, ak má žena k dispozícií z tejto sumy len 250 (rátam tam aj prídavky na dieťa)... Len preto, že nepracuje? Práca v domácnosti a starostlivosť o deti nemá žiadnu hodnotu?
@mawka musis mat za sebou strasne zly vztah...
pokial by som mala zit z dvesto eur mesacne a nemusim (manzel, doraz kladiem na manzel - nie partner) zaraba tisicku a minie ju na SEBA...tak sa rozvediem a dostanem od neho cca 300 eur vyzivne (na dieta aj seba, kedze som na RD)
ako zorry, ale mne sa nozik vo vrecku otvara, ked citam. co vsetko si zeny nechaju. len preto, lebo su akoze hrde...tomuto sa nevravi hrdost a sebestacnost, tomutom sa hovori hlupost
@nyusika hej, komunikacia je zaklad. ale taketo veci si treba vykomunikovat na zaciatku a hlavne neriesit to na koni, ale riesit to doma. a ano, rozviedla som sa. konala som lebo sa inak nedalo. ale vzdy - aj ked som nemusela, som bola ekonomicky aktivna a nezavisla od chlapa. preto som si aj mohla dovolit od neho odist a nevyplakavala som jak mam len 200 e. to doslo ovela neskor. a nikdy som sa nestavala do pozicie "som matka, kto je viac" a podobne.
a hlavne my nemozeme vediet vsetko. ten chlap moze odkladat alebo si navyse, rychlejsie splacat hypo alebo cokolvek, co ich posunie niekam dalej, mozno spori na dovolenku, toto my nevieme. ale hlavne ze je hovado. mozno keby sa vyjadril on sam, padli by nam sanky ako to je naozaj.
@mawka, chlap, ktory necha zenu s detmi zivorit z rodicaku a sam si dopraje JE chuj a ziadnu hodnotu nema. Nakolko je na svete ale dost muzov, hodnych toho mena, netreba taketo exemplare ani zvlast lutovat a uz vobec nie obdivovat. Jasne, zena nema z coho kupit decku topanky a on setri na dovolenku 😀 😀 😀 Ta o cervenej ciapocke je realistickejsia...
@vroni no mozno kupuje uz piate topanky tomu decku, vies. v ramci jednej sezony. neobhajovala by som ani zeny, lebo vedia kolkokrat uflakat peniaze za take hovadiny, ze az.
a mali si system spravit na zaciatku hned a bodka. o nicom inom to neni. a ako pise
@nyusika nechala si so sebou mavat bohvie ako dlho, ak je to teda pravda a teraz nemiesto toho, aby bachla do stola, place na koniku. a kolko zien si vezme rady k srdcu od starsich, skusenejsich? kolke sa tu ozvu a napisu, baby mali ste pravdu? daju sa ratat na promile. vo vacsine pripadov s tym neurobia nikdy nic. lebo nemaju na to gule. nemali na zaciatku a nemaju ani teraz a o tom celom to je. o KOMUNIKACII a tu za nu nevyriesi ziadna z nas. a my nevidime ako to u nich doma skutocne je.
@monca18 nechapem,naco by ti mal dat 20e aby si si akoze ty kupila???? nato,co si tu vsetko vymenovala je jeho 1000 eckovy plat dost chaby,navyse plati strechu nad hlavou,pises,ze aj potraviny,tak ako co riesis????? sak chod do prace,zarob si a kup si aj rohy na hlavu,no kym pracu nemas,tak neries blbosti,ked si ich nemozes dovolit.

Vymente si ulohy. On nech zostane doma, Ty chod zarobit tych tisic eur ako zarobi on, celu vyplatu mu daj, nechaj si 5 eur na cigarety a nech sa stara. 😉
PS: Preco sa bojis striedavej starostlivosti?
Zavery
1) Nic nie je ciernobiele, mozno je lakomec, mozno Ty moc rozhadzujes, mozno odklada do rezervy, lebo vidi ze pracuje z vas iba jeden
2) Preco ste nesetrili a neodlozili si pred tehotenstvom urcitu sumu nabok ako rezervu pocas materskej?
3) Ber to ako poucenie, ze v zivote nebud nikdy na nikom financne zavisla, spoliehaj sa hlavne na seba a budes v pohode