icon

Rozdelenie spoluvlastníctva ku chate a rodina

denkatn
30. aug 2022

Prosim mile zrele zeny poradte mi, viac rozumu?, alebo aj troche srdca pri rozhodovani.
Manzel sa dostal pred 3 rokmi k podielu na chate. Chata je uplne zdevastovana, lebo spoluvlastnici sa nestarali, kedze ich bolo vela. On ma polovicu a jeho (mužova) sestra a teta maju po stvrtine podielu.
Problem je, ze nikto nechce predat svoj podiel. Oni spolu ani nevedia uz o tom komunikovat. Mna poverili zastupovanim, lebo stavebny urad nas vyzval na riesenie, kedze stavba je v zlom stave. Lenze mna boli srdce z vyrokov rodiny.
Sestra povedala, ze ona sa nevzda podielu, ale chodit tam nebude, ale ona nechce aby chatu dostala teta, ktora ju nechala padnut kym boli deti.
Moj muz povedal, ze kupime aj pozemok okolo, aby nemohli predat podiely, ale jednak ja na take spekalutivne obchodny nevidim v rozpocte peniaze, chcem radsej novu kuchynu a izbu pre dceru a jednak je to casovo narocne a zdlhave i ked je to mozne, lebo pozemok pri chate nam obec ponuka za komercnu cenu.
Dalej je mozne zalovat o rozdelenie spoluvlastnictva, ale sestra tam chce zostat s nami aj ked sudkyna by to pridelila asi len jednemu. Tak neviem, ci to mam spravit, sice sestra hovori, ze aj tak tam nechce chodit, ale podiel chce mat!!
No a ja, som im vsetkym navrhla, aby sme si to rozdelila, ze teta co strasne chce chatu nech si necha chatu a my by sme si nechali taky maly kusok pod garazou a ked dokupime mestsky pozemok mozme tam dat lacny kontajner a nasa dcera tam bude moct chodit ked bude velka spoznavat nas rodny kraj, lebo je to od nas 500 km.
Lenze s mojim navrhom uplne nikto nesuhlasi.
Co s tym? 1.Presviedcat ich na moj navrh? 2.Spravit nasilu vsetko tak by sa rozdelilo aj ked nebude imp o voli? Len aby bol aspon nejaky prospech pre nasu dceru? 3.Nechat spadnut chatu, nestarat sa? Moze to byt zdevastovane aj dalsich 100 rokov pre dalsie generacie, potom to asi nasa dcera zdedi a nebude iny spoluvlastnik akurat ze uz tam nepojdeme s nou.
4.Alebo predat niekomu tretiemu, s cim ani jeden zo spoluvlasnikov nesuhlasi, lebo je to krasne prostredie, vsetko je tam dobre, len rodina sa proste nevie dohodnut...
A ja to mam podla nich vybavit..Ako?

Strana
z2
basska_b
31. aug 2022

Nic neinvestujte, dokial vlastnicky podiel nebude vyjasneny. S tetou sa komunikovat neda? Je to v zlom stave. Investujete do toho neskutocne peniaze, stoji to za to?
"nasa dcera tam bude moct chodit ked bude velka spoznavat nas rodny kraj"
Bude dcera chciet? Nebude radsej s kamoskami v nakupnom centre alebo s frajerom po europe jazdit?

Aby to zle nevyznelo, ja som tiez za chalupy, rodny kraj a tradicie. Moja mama ma chalupu po babke, je tam viac vlastnikov, stara sa len ona. Robi to s laskou. My mame chalupu a muz chce v pripade umrtia svokry vyplatit brata a nechat si aj ten dom, lebo to je "rodny kraj". My sme tento rok neboli na ziadnej dovolenke, len s 2 malymi detmi, ja tehotna, chodime po chalupach, opravujeme komin, kuchynu, garazovu jamu, kosime, zbierame hnile ovocie... mna to bavi... ale neviem, dokedy...

denkatn
autor
31. aug 2022

@tykat vies co ja som pravnicka, ale nie kuzelnik. Snazilasom sa im to vysvetlovat, ale nie je vola. Viem spravit vsetky pravne veci, nebojim sa ani toho stavebneho uradu, ani zaloby, ale moc nechcem tu zalobu. Za chvilu sa aj ja nahnevam a nebudu mat v poriadku ani papiere. Mam na nich tlacit? Alebo im to hechat spadnut na hlavu.

klarolinne
1. sep 2022

@denkatn Podľa toho, čo píšeš si urobila maximum. Oni nechcú, nedonútiš. Najhoršie, že nespolupracuje ani tvoj muž, takže napriek dobrej vôli sa môžeš aj na hlavu postaviť. Rozumiem, že ťa to štve, ale malo by to v prvom rade štvať ich.
A teraz sentiment a city bokom, muž má pekné spomienky, bolo by pekne tam chodiť. To je síce milé, ale aj tam reálne chodí za tie roky, či vlastne ani nie, lebo nie kam? Také to poczdychnutie, že by šiel keby mal chatu neberiem, ak takto vzdycha iba desať rokov a nič sa nerieši. A za druhé, ta chata je síce ďaleko, je to dosť km, ale to by až tak nevadilo, ale ide o to či je dobra prístupnosť a lokalita. A teta so sestrou to nechcú predať vôbec, či iba tvojmu mužovi?

denkatn
autor
1. sep 2022

@klarolinne muz to ma az posledne tri roky, ma podiel po bratrancovi, deficstva po mame sa vzdal, predtym robil v zahranici, slobodny sam by tam nechodil. Sestra a teta nechcu oredat najma nam, i ked kym sme tam neboli my, nechceli predat ani tretiemu kupcovi. Mozno teraz by uz aj predali tretiemu ale ten tp chce skoro zadarmo vzhladom na stav...dakujem za vypocutie, triedia sa mi myslienky...

Strana
z2