icon

Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

nevestaterka
8. jan 2014

nechapem, ako moze niekto riesit taketo veci... a uz vobec nechapem, ako to moze niekoho co i len napadnut, ked si najde partnera, ci je vhodne vzdelany? to co uz sa tu riesi na tomto svete? ja nikoho neodsudzujem, len ma zaraza, na co sa niektore zeny zameriavaju... ja mam vysku, som vychovavatelka v skole a moj muz ma vyucny list a robi skladnika.. a preto nemame byt spolu? jedine, co ma napadlo, ked som s nim dlhsie chodila bolo, ci bude dobry otec... a odpoved vie uz kazdy, kedze uz je moj manzel..
to ze niekto riesi vzdelanie je v podstate jeho vec, ale mal by sa zamysliet nad tym, kolko inych problemov je na svete a nie sa zamyslat nad takymito banalitami.. a toboz este nad tym, co na to povedia rodicia a ini prislusnici slovenskeho naroda... kde sme? to uz aj vztah sa posudzuje cez politiku?

melleanor
autor
8. jan 2014

@nevestaterka Vzdelanie nie je podstatný parameter pri výbere partnera, ale myslím, že rovnako ako vierovyznanie, stojí za úvahu. Napr. ak je niekto zarytý ateista a druhý veriaci, nevravím, že to nebude fungovať, ale ak veriaci chce svoje deti vychovávať vo viere a druhý mu v tom bude brániť alebo to odmietať, tak to stojí za úvahu. Rovnako je to aj so vzdelaním. Ak spoločné deti budú mať na to, aby išli na VŠ a ten s nižším vzdelaním bude hovoriť, že načo... Ešte raz VŠ sa nerovná inteligencia a dobrý plat rovnako ako SŠ sa nerovná hlupák, sedlák, nevzdelanec.
Každý vzťah je o ľudoch, ktorí ho tvoria. Netreba odsudzovať ani ľudí, ktorí si kladú na partnera nároky, študent VŠ má väčšiu šancu si nájsť rovnako vzdelaného partnera, jednoducho preto, že sa v takom prostredí pohybujú.
Veľa ľudí so SŠ majú lepší prehľad ako s VŠ. To všetko závisí od človeka. Sú ľudia jednoduchší, ale napriek tomu dobrí ľudia, sú ľudia, ktorí majú záujmy vo všeobecnej oblasti a tým sa zaoberajú aj nad rámec všetkého.

slaskou
8. jan 2014

pri tomto prispevku som si spomenula na televizne noviny z Noveho roku,ked davali reportaz,kde sa kolko deti narodilo na silvestra.

Bola tam jedna mamicka a ked sa jej novinar spytal,ze co praje svojej dcere do zivota...povedala...hlavne aby bola mudra a studovana...tato jej odpoved ma natolko zarazila,ze som si hned prepocitala vysku jej IQ,pretoze kazda mama hlavne zela svojim detom zdravie,stastie a aby z nich boli dobry ludia....

ja som svojim novorodeniatkam zazelala,stastie,zdravie,aby ich ludia mali radi a boli svetu na osoh 🙂 🙂

slnieckko
8. jan 2014

@slaskou na to aby bol clovek mudry nemusi byt zakonite studovany podla mna, poznam vela studovanych hlupakov. a ked jej dcera nebude stavana na VS a bude mat len maturitu matka z nej bude sklamana ked si uz teraz zaklada na VS, ach jo...

zeriempizzu
8. jan 2014

@mima4 to akoze KAZDY chlap bez vs nevie diskutovat a nema rad kulturu? Ty si sa s cim zrazila?! :-0
Keby blbost kvitla!!

mizulienka
8. jan 2014

@mima4 preco by mala byt hanba, ked by moj partner s nizzsim vzdelanim mal vyssi plat? 😕
ked je sikovny a ma v ruke remeslo, kludne moze zarobit viac, ako ja VS, ktora pracujem v statnej sprave alebo v sfere, ktora nie je az tak dobre platena...vari hodnota cloveka zavisi od vysky platu?

vsetko zavisi od toho, aky je dotycny clovek, aky ma charakter...a z mojej skusenosti vela ludi s nizsim vzdelanim su dobrosrdecni, otvoreni, vo svojom mysleni "jednoduchi" ludia, v zmysle, ze sa da s nimi dobre vychadzat.

mima4
8. jan 2014

@zeriempizzu to som napisala? Prečítaj si ešte raz môj príspevok, či skôr príspevky a pozorne.

mima4
8. jan 2014

@mizulienka ale ja som nepisala ze nizsi plat rovna sa menej srdecny clovek.
Ja som sa vyjadrila k tomu, ze človek ktory do seba investuje, ide na kvalitnu VS, maka na sebe, studuje a mal by makať aj na svojej kariere po škole..a ma diametralne nizsi plat ako partner s odovodnenim, ze jeho partner s ucnovkou dosiahol dobry plat svojou sikovnostou atd.. tak tu je otazka na zamyslenie... načo 5 rokov makať na sebe.. ked človek bez maturity je v podstate sikovnejsi ako ja.
A ano, aj plat hovori o cene prace, o kvalitach cloveka. Na vysoku skolu sa ide s cielom vybudovania si nejakej kariery. Nevidim problem ked sikovny ucnovkar ma mzdu na urovni vysokoskolaka, mnohi remeselnici su velmi sikovni (ale je ich ako safranu), ale je na zamyslenie, ked clovek so vzdelanim je hllllboko pod urovnou mzdy cloveka s ucilistim. To je moj nazor.

melleanor
autor
8. jan 2014

@mima4 V tom máš pravdu. Dnes je veľmi veľa vysokých škôl, veľa ľudí ide (zbytočne) na VŠ a potom ich je ako maku... Načo nám je toľko napr. Ing. ekonómie? Potom to dospeje do štádia, že v banke za priehradkou pracujú vyštudovaní ľudia s VŠ, hoci by na túto prácu stačila aj SŠ. A o plate ani nehovorím (realita hlavne na východe)

mima4
8. jan 2014

@melleanor VS sa nerovna automaticky inteligencia. Vela ludi ide na VS len preto aby si predlzili detstvo.

Ale čo sa tyka vztahu dvoch ludi, tam proste musi vladnut harmonia, porozumenie, hlboke priatelstvo - to je zaklad kvalitneho manzelstva, vztahu...

mizulienka
8. jan 2014

@mima4 poviem ti jeden priklad, mam znameho, ktory 5 rokov poctivo studoval, mal vyborne studijne vysledky, studoval aj v zahranici, dokonca aj pracoval v zahranicnej banke, ale videl, ako to funguje v komercnych bankach, ze sa iba nahanaju za ziskom niekedy na ukor klientov a rozhodol sa pracovat v menej lukrativnej, menej platenej ale zato velmi obohacujucej bankovej sfere v NBS...podla teba to bolo zahodenych 5 rokov studii a zahranicnej praxe???

nie pre kazdeho materialne ohodnotenie prace znamena aj nieco, co dviha na hodnote cloveka...ta je uplne niekde inde...s platom to nema vela splocneho.

veronkaj
8. jan 2014

je jedno aké má vzdelanie - nie všetci majú na to ísť na VS alebo SS niekomu to nedovolí rodinné zázemie, iný sa chce skôr osamostatniť . podstatné je aká je povaha človeka, poznám VS ktorý sa správajú ako podliaci vo vzťahu, vyvyšujú sa a majú milenecké pomery zatial čo ich polovičky sa starajú o nich ako v bavlnke a naopak, sú aj taký čo sú uplne ok. Iný opak je že niekto kto má SOU dokáže byť rebríčkom svojích životných hodnôt a postoju ku vzťahu a životu oveľa vyššie než niekto kto má VS a to nehovorím že dokáže aj viac zarobiť.

cecil36
8. jan 2014

@mima4 dovolim si nesuhlasit, VS neznamena, ze ma clovek vyssi intelekt. A tak v pohode mozu byt VS a SŠ na rovnakej urovni. Nie vzdy je VS o tom, ze clovek je inteligentnejsi, ze ma ambicie, chce robit karieru. Moj byvaly spoluzial na SŠ je dnes lekar, tesne pred maturitou nevedel vymenovat rocne obdobia (nesrandujem), ale mal ocka lekara a tak aj synator sa stal lekarom. O jeho urovni vedomosti velmi hlboko pochybujem kedze aj SŠ preliezal ledva ledva. Ale ocko mal znamosti.... Moj otec ma SŠ (bez maturity) a vedomosti z historie na urovni minimalne stredoslolskeho ucitela. Vsetci jehi surodenci maju VS, on ako najstarsi nie, lebo niekto musel tych surodencov zivit a rodicia rozhodli, ze on ako najstarsi ide napriek skvelym vysledkom na skole ucit sa a potom hned pracovat. Cize vysoka skola je aj o tom, ako si to rodina moze dovolit, ako to dietatu umozni.... Poznam vela vysokoskolakov, s ktorymi si nemam co povedat a poznam aj vela SŠ vzdelanych, ktory by v pohode spravili VS, su inteligentni, scitani.... Cize za mna, zalezi od cloveka, ake ma zaujmy, ci sa vzdelava vo svojom odbore, ci cita (nielen novy cas) v akom prostredi sa pohybuje (napriklad stredoskolak umelec a vysokoskolak umelec sa stale pohybuju v rovnakom prostredi), akych si vybera kamaratov, z akej rodiny pochadza.... je toho milion co ovplyvni buduci vztah.

mizulienka
8. jan 2014

@veronkaj ja stale hovorim svojim detom, ze ak budu chciet, mozu ist aj na VS, ze vzdelanie je dolezite, ale co je dolezitejsie je, ze z nich vyrastu dobri, zodpovedni ludia...ci uz s VS alebo bez...

mima4
8. jan 2014

@cecil36 ved v podstate si napisala to čo som napisala aj ja 😉

mima4
8. jan 2014

@mizulienka mzda nehovori o hodnote človeka, ale o hodnote jeho prace a ak niekto investuje do vzdelania, očakáva, že sa mu to aj vráti. Si vezmi, ze by u nas bolo platene skolstvo. Mas rocne skolne 3000 EUR, 5 rokov... 15000 - vacsina z nas si bere urcite uver... vyjdes skolu a budes robit pracu za 400 EUR v čistom, kým tvoj partner s učnovkou bez maturity sa ti bude rehlit do tvare s platom 1200 v čistom... Prepac, ale bude sa rehlit opravnene... toto su totiz typicki dnesni vysokoskolaci, ktorých ludia s tromi rokmi ucilista daju do vrecka... toto je dosledok toho, ze dnes takmer kazdy ma VS, ale malokto ma schopnosti, intelitneciu, sikovnost..rozhlad...

mizulienka
8. jan 2014

@mima4 ano, suhlasim s tym, ze ponuka vysokoskolakov je vyssia ako dopyt...ale ja hovorim o inom, asi sa nerozumieme...
hovorim iba, ze niekedy aj ked mame VS pracujeme v takej sfere, ktora nie je platena az tak dobre, ako ine...ale slobodne sme sa tak rozhodli, lebo...mame na to svoje dovody, vobec to nemusi znamenat, ze som menej sikovny, inteligentny, rozhladeny, iba neprepocitavam vsetko az tak na peniaze a materialno...aj ked si uvedomujem, ze je to velmi ojedinele v dnesnej ekonomickej situacii....ale je to mozne.

pride mi dost cudne, keby sa mi partner do tvare rehotal, ze mam nizsi plat, vzdy ma jeden z partnerov nizssi plat, niekedy o troska, niekedy o vela, ale bolo by smutne, keby manzelia riesili vysku svojich platov a tym nejak znizovali svoje pozicie v manzelstve...

eeffka
8. jan 2014

@melleanor nejde o platy ale o to ze clovek co skoncil SOU je vzdelanostne uplne niekde inde ako clovek s VS. Dlhodobo neudrzatelny vztah. a obzvlast ked ma zena vyssie vzdelanie.
Mam VS robim v spolocnosti kde mame dost absolventov SOU a viem s nimi pokecat tak max o "pocasi", jednoducho intelektualne su uplne niekde inde. Tym nechcem povedat ze robotnikov netreba.

mima4
8. jan 2014

@mizulienka
je bezne, a ja sa s tym stretavam a aj tu na fore to citas, ze kolko ludi pise v style "ma ucnovku a ma vyssi plat", alebo "mam iba SŠ a mam vyssi plat"... jasne hovoria - tvoje studium ti moze byt akurat naprd..som davno pred tebou.

Človek s VS by mal byť mentalne uplne niekde inde, ale ako vidis, mnohi nie su.

Ano, dobrovolne sa mozes rozhodnut mat nizku mzdu z akehokolvej dovodu... no pokial by si mala platit za studium ako v USA, uplne inak by si rozmyslala.

mizulienka
8. jan 2014

@eeffka moja znama ma VS, manzel SOU a maju fungujuci krasny, pre nas velmi inspirujuci vztah uz asi 13 rokov 😀 takze to je asi iba tvoja skusenost 😉

anavila
8. jan 2014

K tomuto len jeden postreh...mala som spolužiaka, ktory po skonceni ZS nesiel vobec na strednu, cize ma len zakladne vzdelanie. Ja som sa ucila ako debil, mam VS, robila som ucitelku, teraz som na RD, obraciam každú korunu a on sa na mna dnes usmial z BMWčka, a ja som isla pešo s taškami z obchodu..takze ak ma niekto predsudky, ze skola je dolezita, tak je to uplny omyl v dnesnej dobe 🙂 🙂 🙂

mizulienka
8. jan 2014

@mima4 rozumiem, co pises, ale nesuhalsim, jednoducho mame na to iny nazor 😉

vazne som sa este nestretla, aby sa niekto vyvysoval, ze ma vyssi plat a nizsie vzdelanie, nestretla som sa este s tym....

a mozno by som rozmyslala inac, ale mne je jednoducho sympatickejsi taky ten alstruistickejsi sposob zivota a nie ohananie sa mojim platom 😀

dai
8. jan 2014

@mima4 suhlasim s tebou viac menej vo vsetkom... Jedina vec je naozaj to, ze by som si nezamienala slovo vzdelany so slovom inteligentny... proste ja na zaklade skusenosti s mojim otcom si myslim ze aj clovek so SS moze byt inteligentny - ako pisem - otec precital viac knih ako vaecsina ludi ktorych poznam, sleduje co sa deje, miluje kulturu a cestovanie etc. ... proste je to velmi inteligentny a rozhladeny clovek, VS nema, lebo v jeho obore ktory ho velmi bavi nebola potrebna - moj otec robi rozpocty a projekty, ktore pravidelne vyhravaju statne zakazky na velmi vysokej urovni, nechcu ho pustit do dochodku, napriek veku a zdravotnemu stavu - tiez to nieco svedci o tom ako si cenia jeho vedomosti a rozhladenost...
Napriek tomu uz my - 3 deti sme boli vychovavani v tom ze treba mat co najlepsie vzdelanie, v case kedy sme koncili ja a moji bratia este VS nebola samozrejmost a nebola v kazdej hornej dolnej, sukromne neexistovali - v tom case sa tam naozaj okrem par protektcnych dostali hlavne ti, ktori naozaj nato mali... Musim povedat ze tak to vyzera aj s uplatnenim ludi ktori vtedy studovali - ja nepoznam nikoho kto by sa neuplatnil, nikoho kto by s vs robil predavacku alebo inu pracu nezodpovedajucu jeho vzdelaniu... VS som ja nevnimala nikdy ako nejake potvrdenie inteligencie, ale ako miesto kde sa naucim pracovat samostatne a systematicky, ktore mi da rozhlad a samostatnost a zaroven vedomosti ( ktore sa daju do istej vysokej miery ziskat aj z knih, ale velmi malo ludi ma tolko trpezlivost a sebadiscipliny aby to na tu urovec vyzadovanu vtedajsimi vs samostudiom dotiahli ).

Inteligentnych ludi je vela a nemusia mat VS, osobne zijem v prostredi ( prave vdaka studiu, zivotu na internate etc. ) viac menej na 99% VS vzdelanych ludi, takze som nikdy neriesila partnera s inym vzdelanim - prirodzene som sa s takymi ludmi nestretavala, a ak ano, tak sme zial nemali vela tem na rozhovor, kedze ja som ako student Vs mala uplne ine problemy ako clovek v mojom veku ktory uz pracoval etc. ...
Inak ako studentka som zazila to co popisujes - mam kamaratku - jedinu🙂 ktora neisla na VS - chodila vtedy s kamaratom ktory na vs bol, tak sme sa casto stretavaali - a pamaetam ako v bare sme my studenti vzdy riesili prachy, lebo sme nezarabali a vsetko co sme dostali od rodicov islo na skolu ( vaecsinou aj vsetky peniaze z brigad ) a ona uz bola zamestnana - sice nie bohvieaky plat ale oproti nam co sme nemali dokopy nic to bola halda penazi - a casto sa nam smiala ze naco nam je skola ked ani v bare zaco pit nemame... Situacia sa samozrejme casom obratila - ona zaraba stale rovnako, zial bez dalsieho vzdelania ona nema sancu dalej rast vo firme, vsetci ostatni sme sa po skonceni skoly zamestnali a zarabame adekvatne svojmu vzdelaniu a skusenostiam...

ja osobne si uz teraz cenu vzdelania uvedomujem - obe deti mame v sukromnych zariadeniach kvoli reci - skolne nas stoji tolko kolko 2 luxusne dovolenky rocne - na tie dovolenky neideme, priorita je pre nas vzdelanie nasich deti...

mizulienka
8. jan 2014

@anavila ale asi si mozes domysliet odkial ma to bmwecko 😀 mna by to vobec netrapilo, ze ma nieco z asi nie "najcistejsich" penazi...zajtra sa na teba moze "skerit" z policajneho auta a ty sa budes usmievat zo slobody chodnika nesuc tasky...vsetko ma svoje vyhody.

marika39
8. jan 2014

Zdá sa mi nepochopiteľné tajiť priateľa lebo má "len " SOU. My máme s mužom obaja výšku ale bola to tá posledná vec čo nás na sebe zaujalo. Keby som mala porovnať niektorých mojich spolužiakov z výšky s ľudmi čo majú len napríklad učilište tak teda veľký rozdiel by som nenašla. Mať výšku ešte neznamená - hlavne v tejto dobe - patent na rozum. Väčšinu našich kamarátov tvoria páry, kde jeden má vyšku druhý nie ale nikdy som si nevšimla že by to bol pre nich problém, že by sa nemali spolu o čom rozprávať a podobne. Ja osobne považujem vzdelanie za dôležitú súčasť života, ale nemám problém sa baviť s hocikým kto ju nemá a nedá sa mi reagovať na eeffka že sa dá kecať iba o počasí, myslím že to čosi skôr vypovedá o teba ako o ostatných. 🙂

dai
8. jan 2014

@anavila tu bola ale aj otazka porozumenia... to ze nejaky hrubokrky ma bmw a vilu na hawaji este zdaleka neznamena ze napr. ja by som s nim chcela a vedela zit - pokial by sme si nemali co povedat, nerozumeli si a boli intelektualne uplne mimo tak ten clovek moze aj polovicu mesiaca vlastnit a ja by som v tom vztahu stastna nebola...

eeffka
8. jan 2014

@mizulienka tak potom je znamy génius co nestihol vystudovat pomedzi projekty alebo ona klobaskova vysokoskolacka.... tolko z mojej strany.
my mame obaja s muzom VS, ja standardne on na stare kolena si dorobil, lebo za mladi bol "vecny student" a ver tomu ci nie, casom sa aj nasi znamy vyprofilovali tak ze povacsine maju VS , lebo jednoducho s "robosom" si v 40 uz nema co povedat aj ked v 20ke boli super kamosi.
neviem ci mas alebo nemas VS, ale ked sa pohybujes v "studovanej" spolocnosti to teraz berte s nadhladom, ale ked cela tvoja rodina ma VS, tvoji znamy maju VS, vsetky tvoje spoluziacky z gymnazia sa pripravuju na VS a potom aj vystuduju... jednoducho sa s robotnickou triedou nestretavas a nemas si s nimi co povedat.

maju krasny , inspirujuci vztah ....prepac ale som sa tu oprskala kavou 😀 uz som par takých viet pocula a potom sa ukazalo ze to s tou "krasou" nebolo az take horuce.

maribell
8. jan 2014

toto su vo vztahu podla mna tie posledne veci co by sa mali riesit.. ja aj mm mame maturitu ..ale nikdy som to neriesila aj keby ja alebo mm mame vysoku tak co? ...nieco by bolo inak? 😀 boli by sme menej stastni? menej by sme sa lubili? pochybujem 😀 ja si myslim ze v zivote by dvaja ludia vo vztahu mali uprednostvnovat ine hodnoty... ak je vo vztahu laska, ucta a pozorumenie tak nemaju co riesit 🙂 a vzdelanie uz urcite nije 😀

mizulienka
8. jan 2014

@eeffka som vysokoskolsky vzdelana a v okoli mam tiez povacsine vysokoskolsky vzdelanych ludi, ale to ma nijako nepovysuje nad "robosov". Mam si s nimi co povedat a mam rada obycajnych ludi.
Z tvojho prispevku srsi tolko pohrdania a nadradenosti, az sa mi to zle cita...radsej diskusiu s tebou koncim.

saurian
8. jan 2014

@melleanor
ahoj to zalezi skutocne na nich dvoch. nerozmyslala by som co rodina. ale v prvom rade oni. ako si rozumeju, ako to berie ten partner - ci "v pohode", ci je predpoklad ze mu to zacne/nezacne vadit, ci je dost vyspely a rozumny na to, aby v pripade ze bude zena viac zarabat nemal s tym problem, tiez ci dokaze zobrat na svoje plecia cast chodu domacnosti ako to bude potrebne, ak bude mat zena lepsiu pracu.
tiez zena si musi uvedomit, ze bude obdobie kedy budu mozno deti male a bude s nimi na MD, ci v pripade, ak priatel bude v praci a s "priemernym" prijmom, ci bude spokojna. to su situacie, ktore su pravdepodobne, musia byt s nimi oni vyrovnani. je to hlavne o nich.
nikde nie je napisane,, ze "nestudovany" clovek nie je dost dobry, ze sa o rodinu nepostara a pod.
ja som zacala VS studovat ked sme zacali, teraz budem koncit. moj partner nema s tym ziaden problem, v jednom obdobi ked som chodila do prace pri RD (on robi na smeny), byval bezne 3-4 dni v tyzdni s detmi. nemal ziaden "problem" - ci uz kvoli tomu ze sa o deti stara, ze s domacnoctou pomoze, ze nie som doma, ze nie je on ten, kto nas zabezpeci..... proste sme to "tahali" spolu, ake boli prilezitosti a aka situacia. pri skole mi velmi pomahal, braval deti von a pod, prip. ma "vyhodil" k nasim sa ucit.