icon

Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

macamac
7. jan 2014

akože všeobecne by som povedala, že žiadna škola, v zmysle IBA škola, neurobila z nikoho inteligenta, vzdelaného, dobrého, kultúrneho,..... a naj naj....neviemakého človeka
jasné, že vzdelávanie formuje, rozširuje obzory....ale nie u každého
tak ako to, že niekto nemám xy titulov ešte neznamená, že je primitív, chrapúň, ožran, "sedlák", nerozumie kultúre, nečíta, nesamovzdeláva sa,..........

v každej profesii od docentov po smetiarov nájdeš takých aj takých
opilcov, násilníkov,....až po super chlapov 😉 🙂

anexis
7. jan 2014

nedocitala som sa ani do stvrtiny prispevkov...preco?...lebo takato otazka je pre mna uplne nepodstatna banalita, ktoru absolutne neriesim vo svojom zivote, ze kto ma aku skolu skoncenu....toto vobec nieje podstatne vo vztahoch s ludmi a v partnerskych uz vobec

digysa
7. jan 2014

Kraaaaaaaaasne napisane.........laska, porozumenie........skoda, ze financie su najvacsi dovod rozvodovosti.....hmmmmmm

PRoblem je v tom, ze v obdobi "lasky" su vsetky rozdieli mimo......."ruzove okuliare" nastoknute, kazda banalita, kazdy problem, kazda odlisnost je nezaujimava........ALe potom sa ruzove okuliare zosadia, pride realita a................zrazu kazdy detail partnera vyplava na povrch

@melleanor Kazdy clovek je iny. Niekomu zalezi na spolocenskom postaveni a inemu nie. Je to uplne normalne a vobec to nepovazujem za zle. Kazdy clovek ma ine priority......inak by sme boli bud vsetci LEKARI, alebo vsetci SMETIARI. Ale zivot je krasny a nevyspytatelny a preto mame z kazdeho rozku trosku.
Ide o tvoju svagrinu, ako sa citi. Treba si dopred s priatelom vysvetlit, ako to bude v zivote fungovat- ona moze mat lukrativnu pracu, kde zarobi PRIKLAD: 3000Euro mesacne a on bude pracovat za 1800 Euro mesacne. Kto sa bude starat o deti? Kto bude v buducnosti vykonavat viac domacich prac? Ona moze mat casovo narocnu pracu, on moze robit iba od 8 do 5.
Zvladnut sa to da, chce to iba kompromis a dobre poriesit buducnost.
Ja mam vsak v rodine zlu skusenost- moja sestra sa presne koli tomuto rozviedla s jej exmanzelom. Ona je ctiziadostiva a stale mala potrebu sa vzdelavat, k tomu viedla aj ich dceru, jej ex bol pravy opak- ucnovka (kuchar/pekar) jemu stacil jednoizbovy byt a v nom by prezil cely zivot. Ked chcela ist na vysoku skolu, tak sa jej stale pytal preco?, ked chcela dat dceru na skuromnu skolu, tak to zatrhol, ze na to nemaju peniaze. Ked mu povedala, aby si nasiel nejaku brigadu (lebo robil iba do 15 hod), tak nechcel......a pritom ona mala plno brigad-ako zdravona sestra sa starala cez vikendy o starych ludi..Proste nemali vobec rovnake ciele, nemali rovnaku motivaciu.....kazdy mal ine hodnoty. A v tomto vidim problem do buducnosti.

ALe poznam aj pripad, kde zena s VS, podradny titul, nemoze si najst pracu a manzel s ucnovkou, zrucny, urobil si firmu, ma zamestnancov a z opravara sa stal majitel firmy- bol ctiziadostivy, mal remeslo, mal ciel a mal motivaciu.

stastenka42
7. jan 2014

@melleanor toto by som asi neriesila pretoze hlavne v dnesnej dobe ked existuju sukromne vysoke skoly a urobi si ju aj uplny hlupak hlavne ked si ju zaplati...poznam dost takych VS vzdelanych ktori to ledva dotiahli na Bc. su bez prace ale majuTVS...a hlavne ziadna skola ti nezaruci aj inteligenciu..

haslerka27
7. jan 2014

@mima4 presne,suhlasim s tebou...ja teraz zazivam nieco ako pises.manzel ma taha a taha a taha a ide to.sice ako v lete na saniach ale ked vidim aky uspesny je on,tak nechcem zaostavat😉

awalancha3
7. jan 2014

no neviem, neviem, vsetko tu su same lubive humanizmom srsiace prispevky.... v zmysle, ako na vzdelani nezalezi......Pozrite sa na to aj z ineho uhla staci, aby bol chlap jesitny a trochu egocentricky (co sa pocas zamilovanosti nevidi) a uvidite, ake problemy to narobi v manzelstve, ak bude pocitovat svoju vzdelanostnu poduroven.......A teraz nehovorim o vzdelani skolskom, ale o vzdelani celkovom, scitanosti, intelekte, chapavosti, vyssich citoch, vseobecnej rozhladenosti. Chlap co potrebuje flasu piva a pasikovane trenirky, aby mohol po tazkej manualnej robote relaxovat, nikdy nepochopi, ze zena si vezme knihu a cíta si.....A bude patricne davat najavo, ze zenska ma byt v kuchyni a nie si nieco stale studovat a citat......A kludne ten chlap moze mat VS a zena SŠ, ide o to, ako sa v zivote správaju.......Najhorsie je, ak zena zacne muza podcenovat. Alebo naopak. Preto som za aspon pribliznu intelektualnu uroven (nie vzdelanostnu). A negradujte tolko tych VS, az na male vynimky, sme si to odtrpeli a ked sa ostatni chodili kupat, alebo sa flakali po vonku, my sme sa ucili......a tituly nemame zadarmo...

digysa
7. jan 2014

@mima4 Tvoj prispevok som si precitala az ked som napisala moj.....no vidis, presne sa to stalo mojej sestre.... Jej ex proste nechapal naco ona potrebuje titul a dalsiu skolu....

Ja mam doma nieco podobne, ako ty, ale moj muz to uz dost prehana- my sa niekedy hadama koli jeho citaniu (on cita denne 100 stran ...intelektualne som trochu dalej, ale nerozumie uctovnictvu, takze tu som na koni ja 🙂 )

evelynm
7. jan 2014

ako tu uz bolo napisane, je to o osobnej zrelosti a zdravom sebavedomi a je to urcite velmi individualne.
Moja osobna skusenost je zla. Ako vysokoskolacka som chodila s chalanom - robotníkom vo fabrike, ktory mal skoncenu ucnovku. Na jednej strane bol velmi pysny, ze chodi s vysokoskolackou, za kazdu jednotku zo skusky som dostavala kindervajce 🙂 , na druhej strane mi pri kazdej moznej prilezitosti daval pocitit,, ze si nemam prilis namyslat, ze on aj bez VS je mudrejsi, sikovnejsi atd. A dokazoval mi to dost blbym spôsobom. Problemov bolo viac a myslim, ze mnohe suviseli s jeho nedostatocnym rozhladom, vzdelanim, nezaujmom o vedomosti. Pohyboval sa medzi chlapmi vo fabrike, pouzival ich "vtipny" prizemny humor, nerozumel mnohému, co som hovorila... Nechcem ho tym nijako zhadzovat, ved som s nim chodila dobrovolne, ale bolo jasne (hlavne môjmu okoliu), ze toto nie je dobre. Rozisli sme sa a dnes som velmi, velmi rada, ze to tak dopadlo.
Moja kolegyna, VS vzdelana, sikovna zena, ma tiez muza s ucnovkou a on to dodnes nepredychal, ponizuje ju, strpcuje jej zivot, ako sa len da.
Verim vsak, ze su pary, kde su obaja natolko osobnostne zdatni, ze toto dokazu preklenut. Viem, ze je mnoho muzov, ktori nemaju VS a su velmi sikovni. Moj bratranec ma ucnovku bez maturity, uspesnu firmu, zije si velmi dobre, cestuje po svete, ale stale hovori, ze mu vzdelanie chyba, ze keby mohol vratit cas, urcite by si spravil aspon maturitu.
Chapem tvoju svokru, ze chce pre svoju dceru dobrého muza, bolo by ale fer, keby neodsudila jej priatela len na zaklade informacii o jeho vzdelani, keby sa osobne presvedcila, aky je.

lili_mia
7. jan 2014

@evelynm Viem presne, čo myslíš. Ja s VŠ som randila s chalanom, čo mal za sebou len semester, pretože ho to nebavilo. OK, každého voľba, ale komunikácia išla štýlom .. ja neviem, sprav si podľa svojho, ty tak múdro hovoríš a ja tomu nerozumiem .. a kedže mi silne vadilo jeho večerné pitie tvrdého, čo on obhajoval že je to isté ako zdravotne víno, až mi zadrel, že ja s VŠ sa nad neho vyvyšujem .. a myslí si to doteraz, viac ako tri roky od úplného konca, kedy som prerušila všetok kontakt .. doteraz jej sám, vraj na mňa nevie zabudnúť a ja mrcha a ták 🙂
Ved ked je človek šikovný a rozumie všeobecnému rozhľadu, tak prečo nie. Ale človek od pásu .. s takým neviem nájsť reč. Nie je to o tom, že nechcem, ale doteraz žiaden, dokonca ani žena, nechápali, že sa v sobotu doobedu pripravujem na skúšky z nejakého kurzu .. že načo, ved maturita stačí .. a zároveň frflú na nízke platy .. ja sa chcem mať lepšie, tak si doplňam štúdium a som divná 🙂 Lepšie je sťažovať sa, než na sebe makať 😉

trend270
7. jan 2014

@awalancha3 @meleanor súhlasím s awalancha. Asi sa treba porozprávať so svokrou, čo jej presne vadí. Ako žena v rokoch určite pozná aj prípady, kedy muž s nižším vzdelaním psychicky tyral manželku a ona sa len boji o svoju dcéru. Ja osobne poznám 2 take prípady. Muž sa vykaslal na VS kvôli partii. Manželku s VS stretol ako udrzbar. Zamilovala sa, lebo bol naozaj inteligentný chlap a keby nebol lenivy, bol by VS dokončil. On sa s ňou v rodine plnej VS chvalil, ale tiež to bolo len okuzlenie. Krátko po svadbe sa prejavil jeho komplex a ženu neustále kritizoval a ponizoval. Vo VS rodine bol čiernou ovcou a ju zaradil k tým "povyseneckym" bielym. Skakala ako pískal, prerušila kontakt so svojimi VS kamaratkami, všetko mu prisposobovala, kvôli jeho pocitom krivdy mu vybavila 2 VS a az tretiu dokončil. Dokonca ho ce víkendy na cvika vozila a čakala ho cely deň v cudzom meste. To už sa začal správať povysenecky zase kvôli úspechu na VS. Bola tak zdeptana a cítila sa nemilovana, ze sa rozviedla pred dokončením jeho VS. Tu je vidno, ze pokial ma chlap apriori komplexy, žiadna vysoká škola mu nepomôže. Poznám ešte jeden taký pár, ti na vzťahu pracujú, snáď to dopadne dobre. Ak ma svokra obavy z takéhoto niečoho, je to pochopiteľne. Svagrina ju musí presvedčiť, ze ich vzťah prešiel skuskami a vzájomne porozumenie a úcta sú pre nich dôležitejšie. A tým ze ho nebudú ako rodina prijímať, zasievaju do ich vzťahu budúce zrniecka nedorozumenia, pretože môžu prísť chvíle sebalutosti a on jej bude vyčítať, ze pre ňu a pre jej rodinu nebol od začiatku dosť dobrý.

dejnas
7. jan 2014

môj manžel má nižšie vzdelanie ako ja
vo svojej profesii je odborník, odjakživa inklinuje skôr k "umeleckej" činnosti, strednú školu mal tiež umeleckého zamerania (pričom najskôr chodil len na učňovku, časom u nás otvorili strednú školu s umeleckým zameraním, kde študujú decká z celého Sk, tak nastúpil nanovo do prvého ročníka)...
momentálne má prácu, ktorá je vlastne jeho záľubou a plat minimálne 3x vyšší než ja, s VŠ 😝
nebolo to tak vždy, v čase, keď sme sa zoznámili, mal inú prácu, zarábal menej.... využil šancu a vďaka svojmu talentu a schopnostiam je dnes úplne niekde inde 🙂
a inteligencia sa predsa počtom vyštudovaných škôl a univerzít, či získaných titulov nemeria...

bullinka
7. jan 2014

Môj manžel ma SŠ s maturitou, ja VŠ. Ma byt preto horší človek? Ma taký rozhlad, v histórii, spoločnosti, technike ... ako ja mať nikdy nebudem, lebo jednoducho na tieto veci niesom. Každý človek, ktorého parkrat stretne sa mu buď zdoveri, alebo min. povie, že z neho niečo vyžaduje, čo ho k nim pritahuje, pritom on sa vôbec nijako snažiť nemusí. Mne skôr príde neprístupný k novým ľuďom. Ja sa snažím správať milo, uctivo a aj tak mam pocit, že si každý mysli, že je to len pretvarka. V čom je horší odo mňa? V ničom. Mne sa zda byt inteligentnejší, ako hociktorý iný chlap, ktorého som v živote stretla. Stará sa o mňa, nie je ponoreny do starých myslienok, neustále ide s dobou, zabezpecil nám bývanie, v podstate nám nič nechyba. A predstavte si, to všetko dokázal LEN so stredoskolskym vzdelanim. škandál, nie? Čo záleží na vzdelani, keď ten druhy je šikovný, schopný, pokrokový? A chce niečo v živote dosiahnuť, ma sny a napĺňa si ich? Porovnávať ľudí na základe vzdelania či viery je scestné. Koľko je vysokoskolakov je alkoholikov, vonku sa hraju na slusakov a za dverami bytu sa z nich stavaju bitkari, grobiani?
a to že ľudia od pasú niesu inteligentní - mam X prípadov ľudí v robote, kde sa od pasú dostali vyššie, dostali šancu a vyuzili ju. To že je niekto zadubenec a už chyba vo vychove, v spoločnosti, kde sa už ako dieťa či tinedzer pohybuje. To nas formuje.
A ano, výška nám dáva viac moznosti na lepšiu prácu, plat, byt ... Ale nie na dobrý vzťah.

melleanor
autor
7. jan 2014

@bullinka nikde nikto nenapísal, že ľudia so SŠ vzdelaním sú horší. Záleží od človeka, nedá sa do generalizovať. Môj ujo má SŠ a majú sa taaak dobre... Zaujíma ho história, číta, pozerá dokumentárne filmy, má prehľad vo všetkom.
Myslím, že ak je človek šikovný, nepotrebuje VŠ a uplatní sa aj so SŠ. Sú profesie, kde sa VŠ vyžaduje, ale keď má niekto v hlave a chce, tak sa uživí aj bez škôl.

svetluska82
7. jan 2014

@melleanor no ja mam VS, moj manžel maturitu. Ale ja to vnímam ako problém, nie až natolko zavážny,ale je to problém. Manžel ma netaha dopredu-uz to tu ktosi spominal. Je spokojný tak, ako je. Pred svadbou spominal, že by si chcel dorobit VS, popripade sa dat na nejaké jazykové kurzy. No v manželstve spohodlnel, a to dost. NA druhej strane si neviem predstavit, žeby aj manžel bol tak zaneprazdnený ako ja. Ta domacnost by vyzerala. 😅 Zatial navarí, co to poupratuje, a ja sa venujem sovjej k ariere- som workoholicka, takže ked nesedim v robote, tak beham po jazykovkách a tak. JA ten rozdiel citim dost, ale zas nie je to pre mna prvorade, som rada, že mi v kariere nebrani, no ani ma nejako netaha dopredu,a o siahodlhých debatách na témy z mojho odboru- ani rec, aj ked niekedy by mi to padlo vhod, keby ma vedel usmernit. TAk si len vypocuje moje vylevy.....a koniec. 😖 Ale ma ja ine prednosti, no ten vzdelanostny pomer tam vzdy je. aj ked to nemusi byt pravidlo v inych vztahoch. Vsetko je o kompromisoch....

macamac
7. jan 2014

@awalancha3 presne o tom sa tu píše 😉
nik nepíše ľúbivo, ale v podstate to, čo ty
citujem:

Pozrite sa na to aj z ineho uhla staci, aby bol chlap jesitny a trochu egocentricky (co sa pocas zamilovanosti nevidi) a uvidite, ake problemy to narobi v manzelstve, ak bude pocitovat svoju vzdelanostnu poduroven.......A teraz nehovorim o vzdelani skolskom, ale o vzdelani celkovom, scitanosti, intelekte, chapavosti, vyssich citoch, vseobecnej rozhladenosti. Chlap co potrebuje flasu piva a pasikovane trenirky, aby mohol po tazkej manualnej robote relaxovat, nikdy nepochopi, ze zena si vezme knihu a cíta si.....A bude patricne davat najavo, ze zenska ma byt v kuchyni a nie si nieco stale studovat a citat...

no a to, že či bude chlap ješitný a neviemaký, to nevie nikto 😉
za týmito jeho vlastnosťami totižto netreba hľadať, či nemá / má VŠ
to sú charakterové vlastnosti človeka
na ktoré nejaký markantný vplyv škola nemá
keby taká existovala, tak je plnááááá 😀 😀 😀 😉

ak je človek vyrovnaný, citovo vyzretý, zdravo sebavedomý ( nie panovačný, nadradený,..), má prácu, čo ho napĺňa aj živí, tak neviem,prečo by mal niekto riešiť vzdelanie - čo kto študoval a akou formou

skrátka, ja osobne som sa v živote nestretla s tým, že sa niekto vyvyšoval alebo riešil vzdelanie
nemám takých kamarátov, ani v rodine nikoho
skrátka, nikto si nebuduje sebavedomie na tom, aký stupeň vzdelania dosiahol
divné, no
asi sa obklopujeme ľuďmi s podobným svetonázorom, tým to bude 😉
a to zas opakujem - nežijem mimo spoločnosť a máme kamarátov od lekárov, inžinierov,....až po učňovkárov...

ale tu, vo virtuálnom svete, sa veru dosť často stretávam s určitou nadradenosťou a lepšou rasou 😀 😀 😀 založenou na prapodivných veciach 😅 😉 🙂 🙂

sono2
7. jan 2014

@melleanor nie nie. Tam nejde vôbec o to, aké vzdelanie má ona alebo on, aj rovnocenní partneri sa vedia dusiť kvôli sto euram na výplatnej páske. Je to asi o človeku a takúto skutočnosť vie asi každý partner toho druhého nie?keď sa púšťa do vzťahu, kde by to malo prerásť ďalej a neskôr prekážať. Pravdepodobnosť tam je, že muž by sa mohol cítiť menejcenne , ale z určitosťou sa to nedá povedať, záleží, aké hodnoty majú tí dvaja. A čo po tom svokru.. Čo to tam svokra financuje?

melleanor
autor
7. jan 2014

@sono2 Ja neviem... a poviem pravdu - nebudem to ani riešiť. Ja som šťastná vo svojom manželstve, švagriná má právo vybrať si partnera akého chce. Čo sa týka mojej svokry, nerada by som odbočovala od témy, lebo to je na tému "ach, tie naše svokry" 😀
Len ma mrzí, že ona sa k nemu bojí (hanbí) priznať kvôli mame...

acrobaleno
7. jan 2014

Problém v tom nevidím, ak nemá úplne kompletne nasr*té v hlave. Navyše ak má niekto VŠ neznamená, že si nájde prácu alebo má patent na rozum, či sa správa na úrovni. Poznám VŠ vzdelanú ženy, ale je to sedlina až to bolí, keď si vypije, bije sa s chlapmi. A prečo sa to nepáči svokre? Malomeštiaci sú najhorší.

kiki68
7. jan 2014

s mojim ex ten skok,ze on nemal vysku a mal ledva maturu to vobec nerobilo dobrotu, ale teraz mam partnera, obaja mame VS a ok, ale nejak by sme to ani neriesili, kto am ake vzdelanie. Proste problem je vacsinou neikde inde,nie v tom ci ma niekto titul,kde studoval,co atd.
Dnes ked vidim,ze hocaky murar zarobi lepsie ako niekto s VS a titulom,lebo proste domy sa renovuju,tak si hovorim na co ten titul je...studujete a skoncite na pracaku....lebo by vas museli vaic platit a nase VS nevychovavju moc do realneho sveta. Mam dojem,ze vacsina profesorov,docentov a inej havede bola ako z inej dimenzie...proste nezili v realite,kde sa musia tvrdo zarabat prachy hoc kachlickovanim kupelni...
a viete co...najvacsia sranda bola,ked kamoska dosla do nemecka a mal dobre vzdelanie a oni,ze to vam neuzname na pracaku,lebo my tu skolu nepozname...cize nemate prestiznu skolu, tak smola...ako je to trosku na hlavu,ale vidite aj take sa deje... 😉 a to sme len v ramci EU...
Takze kaslat na tieto rozdiely,pokial nie su ine problemy,tak nech maju ludia stastne vztahy. Ja poznam chalana,co poklada strechy a pritom je to tak fajn clovek, inteligentny,len nevidel dovod ist dalej a malokto pojde v 28 rokoch robit vysku len pre titul,ak to praca nevyzaduje. 😉
A poznam par,co su super vzdelani, vedci, do roka od svadby boli od seba...mozno sa im nepacili navzajom najnovsie nazory na nieco v ich pracach....boh vie... 😉

sense
7. jan 2014

@melleanor nas pripad, chlap sou bez maturity, s pracou problem nema, nezaraba nejak extra ale zas ani min. mzdu.. ma vseobecny rozhlad a vedomosti je zrucny, a v pocitacoch sa vyzna lepsie ako jeden znamy kt. je ITckar s vysokou skolou.ja nemam sice vysku,ale mam maturitu, plus jednu skolu v zahranici a ovladam tri jazyky nielen slovom ale aj pismom, na kazdy jeden ma medzinarodne uznavany diploma zarabam 30% viac ako chlap a nikto s tym problem nema..... a poznam par s VS kt. su dobry vo svojom obore ale na bezny zivot nepouzitelny, ....vo vztahu su dolezitejsie veci ako vzdelanie, je kopa ludi co maju v ruke "len remeslo" a su uspesnejsi ako niekto s VS kt. sa nedokaze presadit....pretoze nedokazu nic ine len ten jeden dany odbor a koncia za pasom vo fabrikach alebo pri pokladniac v tescu....

tykat
7. jan 2014

@melleanor teraz ti kazdy povie, ze su to banality, laska vsetko prekona, na vzdelani nezalezi ked su sikovni... No zalezi/nezalezi, nie je to take jednoduche, ide o zivotny postoj a zakladne schopnosti, naco je do zivota vecny student, neschopny uzivit ani sam seba alebo robos co sice zarobi ale knihu hodnoti podla toho ako dlho hori? Treba zistit ci su rebricky hodnot u muza aj zeny priblizne rovnake a potom to moze klapat. Inak podla mna nie alebo len s veeeeelkou davkou tolerancie/ignoracie nazorov navzajom.

chovancova27
7. jan 2014

Ja mám VŠ,môj manžel má VŠ, a naši kamaráti VŠ nemajú ale platy majú 5x také ako my 😉 nieje to o školách, ale o ľuďoch a o tom čo majú v hlavách... pracujem v banke a človek s VŠ sa správa ako posledný buran čo nevie ani pozdraviť, občiansky mi predhodí ako psovi a človek - robotník s SOU je milý a popraje pekný deň... asi tak...

1andrea111
7. jan 2014

Ja by som za seba napísala skúsenosť - mám VŠ a môj muž nemá maturitu. Je to fajn chlap, osobnostne zrelý, má ma veľmi rád a je šikovný. No narážam na tento rozdiel - je tu túžba po niekom kto by mi intelektuálne rozumel a pomáhal mi vpred. Nie je to o kariere, vzdelaní, peniazoch, ješitnosti a pod. človek s VŠ vníma veci inak, inak myslí. Mne to vadí v manželstve, no samozrejme nie je to dôvod pre rozvod, lebo tých krajších vecí je viac. Nepodceňovala by som však vzdelanostný rozdiel.

dai
7. jan 2014

ahoj.
ja osobne skusenost nemam - aj ked teda ja mam len vs a muz ma po docenta vsetko... nepriamu skusenost mam od rodicov - mama ma vs, otec priemyslovku s maturitou... otec je omnoho viac scitany ako mama - bavia ho knihy a politika , ma vseobecny prehlad - napriek tomu on mal priebezne s tymto faktom problem a v hadkach ked sa pptreboval odut tak to vytahoval... pisem ale teda o pare kde vzdelanostna uroven bola na rovnakej urovni , problem tu bol len titul... moj otec je mudry clovek a moja mama to vie - mnohokrat on ma tie spravne riesenia, vedie debaty na mnohe aj filozoficke temy a pod. - a teda debaty fundovane, podlozene faktami a pod. ...

podla mna v manzelstve kde je velka vzdelanostna uroven - ja by som teda skor napisala intelekzualna a celkova IQ uroven problemy nastat logicky cadom musia... proste zene casom prestane imponovat ze ma domasexi alfa samca ked ten nebude zvladat jednoduche kazdodenne ulohy a muzovi tiez podradena seci samicka ked sa s nou nebude moct normalne na urovni porozpravat.. ja osobne by som nikdy neisla do vztahu kde by som mala pocit ze moj partner je mi z akehokolvek pohladu nie rovnocenny ... znovu - nepisem o vzdelani - ked moj muz vystuduje medicinu a ja archeolohiu je kazdemu jasne kto v akkm obore bude mat viac vedomosti... to o com ja pisem je naozaj skor ked intelektualne vysoko naddtaveny jedinec stretne jednoducheho aj ked mozno mileho a mozno vzhladom krasneho jedinca...

kiki68
7. jan 2014

na to nepouzitelny v zivote napriek vzdelaniu ma napadla jedna holka z mojej rodiny....proste to ako keby pozerate Big bang theory.... 😀 jej sa opytate ako sa mas? a ona na to: co konkretne myslis pod tym pojmom... 😀 inak je velmi uspesna vo svojej profesii...ale zivot mimo pokusov v labaku asi neni pre nu to prave orechove..inak je to super holka..

katrinka8
7. jan 2014

Baby, ja mam VS a mm ma SS s maturitou. Ale ona ma vyssi plat ako ja - pracuje v IT sfere a ja vo verejnej sluzbe, sice na "vysokoskolskom mieste", ale tabulkovy plat je tabulkovy plat.. Tato oblast nas teda skutocne netrapi 😀 Mm je totalne technicky typ, jednak co sa tyka PC - software aj hardware, jednak ostatna elektronika + vsetky prace typu vrtanie, pilenie, brusenie atd. Vie postavit detom domcek so smykackou v zahrade, zahradny altanok, nalepit kachlicky.. ale nepotrebuje tie pasikave trenirky, pivo ani tvrde ako relax po robote 😀 Nevezme si sice knizku ako relax, ale mne ich pravidelne kupuje k sviatkom, lebo ja od malicka rada citam. A mm cita knizku kazdy jeden bozi vecer - dcerke pred spanim 🙂 Cize nie, nemam pocit, ze sa jedna o nerovnocennost 😉

melleanor
autor
7. jan 2014

@kiki68 hehe... TBBT je môj obľúbený seriál 🙂 V rodine máme babu, ktorá má na VŠ samé A, všetko vie už mesiac pred skúškou atď. a v reáli, keď jej poviem, že ako sa dostane MHD tam a tam, tak sa stratí... 😀
Dôležité v súžití je kompromis, nie vzdelanie.

melleanor
autor
7. jan 2014

@katrinka8 to je presne to o čom celé poobedie všetci píšu. človek nepotrebuje VŠ aby sa presadil, bol úspešný alebo si dokázal, že je "inteligentný".

mima4
7. jan 2014

@melleanor ale na druhej strane je vizitkou ci skor hanbou pre vysokoskolaka, ked jeho partner so strednou skolou ma pomaly dvojnasobnu mzdu ako on... tu je skor priestor zamysliet sa nad sebou...
Nie kazdy vysokoskolak je sikovny... ved aj tu mnohi pisu, ze nie su natolko sikovni, aby mali slusnu mzdu, pracu... aj ked sa na to tu tie zeny urazia..ale je to smutne.. a zbytocne zabitych 5 rokov..

No tema vyberu partnera je skor o intelekte, o spolocnych zaujmoch.. to je zaklad 🙂

h2
8. jan 2014

Ahojte, ako žena s VŠ vzdelaním, ktorá má muža s maturitou z priemyslovky som presvedčená, že ukončená škola nie je zárukou ani inteligencie a dokonca ani vzdelania. Môj muž je veľmi inteligentný, sčítaný muž so všeobecným prehľadom vo všetkom, od histórie, vedy, umenia, prírody... a navyše je veľmi zručný a manuálne šikovný, proste "použiteľný do života", čo zase mnohým vysokoškolákom chýba. Úroveň vzdelania navyše nie je zárukou šťastného vzťahu, osobne nechápem ženy s VŠ, ktoré vyhlasujú, že by nechodili s mužom, ktorý nemá VŠ. Takže odmietnu skvelého chlapa, ktorý by ich miloval a na rukách nosil, s ktorým by si rozumeli, lebo je milý, inteligentný a proste po všetkých stránkach super, lenže, chudák, nemá VŠ, tak sorry, zbohom! 😖