icon

Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi

melleanor
7. jan 2014

Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?

matozazzo
8. jan 2014

Necitam vsetko. Jednak je to prezitok, dnes moze mat VS skoro hocikto...
Skor z osobnej skusenosti: ja vidim rozdiel v spravani, vzdelanosti.. to v akych kruhoch sa pohybuje. Nikoho nechcem urazit,ale napr.murari na stavbe rozoberaju uplne ine veci zo zivota ako napr.pracujuci v banke. Kazdy je dobry vo svojom vzdelani ale problem nastane, ak napr.obaja rodicia SS alebo VS pracujuci vo svojich oboroch maju dceru napr. VS pravo a nande si napr.murara. rodina sa stretne, ale po chvilke sa nemaju o com bavit. V tom je vacsinou problem a to iste okruh znamych. Mala som priatela s SOU, sla som studovat, par krat s nami siel von a tak mi povedal, ze on nejde, citi sa blbo,niekedy ani nevie, o com sa bavime... preto som si potom nasla priatela (teda skor on mna) z okruhu znamych.
Samozrenme cest vynimkam. Aj s SOU moze mat skvely biznis a vypracovat sa. Ale ide o vzajomnu komunikaciu a prisposobenie sa jeden druhemu. Aj kvoli sebe, rodine a znamym...

miskap2111
9. jan 2014

Absolútne nesúhlasím s názorom, že človek vyššieho vzdelania si nemá čo povedať s ľuďmi s nižším vzdelaním. Toto predsa nezáleží od vzdelania! Ide predsa o spoločné hodnoty, záujmy a aj mieru empatie. Takisto, čo sa týka "kruhov", v ktorých sa ľudia s rozdielnymi vzdelaním pohybujú- aj ľudia s rovnakým vzdelaním sa predsa možu pohybovať v rôznych "kruhoch" - to záleží od hodnôt a záujmov. Aj robotník predsa može byť napríklad nadšený turista a vačšinu svojich priateľov može mať v nejakých turistických skupinách a určite sú tam nielen robotníci a takto by som mohla menovať aj do nekonečna..

Celá táto debata je trochu "poznačená" predsudkami a aj určitou diskrimináciou. Treba sa pozerať na hodnoty, na záujmy, na celkovú osobnosť obidvoch a vzájomný súlad.

maminuska
9. jan 2014

@miskap2111 žiadna diskriminácia , len tvrdá realita. Nehrajme sa tu na najsamlepšie, ako by sme si rozumeli aj s pomocným robotníkom zo stavby niekde na turistickom výlete a ako by sme viedli obohacujuce debaty.
Treba si už konečne zvyknuť a prijať fakt že nie sme rovnakí - vzdelanostne, majetkovo , inteligenčne .... jednoducho má niekto viac a niekto menej . Okrem toho sa každý z nás pohybuje aj v prostredí ktoré nás formuje- u niekoho labák, kancelária a u niekoho pásy vo výrobe. A v akom prostredí sa pohybujeme tak automaticky preberáme aj vzorce správania a často aj myslenia. Je to uplne normálne a na základe tohoto sa vytváraju aj určité triedne skupiny.
Ak si toto nepripustíme a naďalej sa budeme tu hrať na chrumkavé , tak sa snažíme o takzv. relaps komunizmu , pretože tam sa vyrtčanie z radu neoplácalo.
Ja si robotníkov , remeselníkov vážim , bez nich by nebolo vytvorených množstvo hodnôt ale ak si niekto nechce v záujme neviem čoho ( asi aby nebol vyhlásený za povýšeného , niečo viac, nadrasu ako tu už niekde zanelo ) priznať že takéto vzťahy sú veľmi rizikové , tak klame sám seba. 🙂

mima4
9. jan 2014

@miskap2111 začnem ako @maminuska , žiadna diskriminacia. Vieš na tej turistike si mozes fajn pokecať s hocikým, ale napr. ja potrebujem niečo viac a sama vnímam, že pokiaľ začnem napr. s človekom so sou debatou viac do hlbky, ten človek sa "stráca", nerozumie roznym suvislostiam, proste vždy sa musím držať na jeho úrovni. Netvrdím, že každý so sou je takýto, ale z mojho osobného života môžem povedať že podstatná vacsina týchto ludí.. oni su fajn, vazim si ich, su zruční, milí, ale pre manželstvo to nestačí, aspon pre mna. Taktiež su aj ludia, ktorí majú iba titul a v hlave vypatlane - tiez pre mna by nestačilo 😉

Ďalej, zo skúsenosti vzdelaných žien, ktoré majú muža o dosť menej študovaného môžem povedať, že tí muži ich tiahnu iba dole, lebo tie ženy sa im obyčajne prisposobuju aj mentálne... to je moje pozorovanie, netvrdim, ze to je tak všade.

ella555
9. jan 2014

@maminuska Myslím,že práve to prostredie je najdôležitejšie, to v akom prostredí sa človek pohybuje je podľa mna to hlavne a najdôležitejšie, až potom vzdelanie, Škola je len štart, ostatne je už na každom kam sa zaradí.

mimake
9. jan 2014

@melleanor V mojej rodine su vsetci vysokoskolsky vzdelani ludia,( profesori, doktori, ekonomovia atd.) Moj manzel ma SOU bez maturity. Ked sme sa zoznamili bolo pre mna velkym prekvapenim, ze nie rodina,ale priatelia ma od tohto vztahu odhovarali, hlavne ked spoznali pozadie manzelovej rodiny. O niekolko priatelov som kvoli tmu na urcitu dobu prisla, pretoze sa nasli aj taki, ktori za to manzela ponizovali ( vety tipu- ty o tom nemozes nic vediet, ty to v zivote bez skoly nikam nedotiahnes) Najvacsim prekvapenim bolo, ked jedneho dna orisiel takyto premudrely kamarat a ospravedlnil sa mojmu muzovi za to ako sa k nemu spraval. Nakoniec sa z nich stali najlepsi priatelia 🙂 Nepocitujem ze by ma manzel tahal dole. Prave naopak vela sa od neho ucim. Vie sa na vela veci pozriet z ineho uhla pohladu. Vzdelava sa sam, karierne rastie a jeho vzdelanie mu v tom neprekaza. Teraz sa pustil do maturity a o vysokej sme sa uz tiez bavili. Nie vsetci s Sou tak skoncili preto lebo chceli. Napr. moj manzel mal alkoholikov rodicov ktori sa nestarali o jeho mladsich surodencov a tak si to zobral na zodpovednost on a hned ako mohol skolu opustil a zacal zarabat aby jeho surodenci mali co jest a do coho sa obliect. Tym chcem povedat, ze netreba skatulkovat, ale pozriet sa na to akym ten clovek je. Kazdemu treba dat sancu. Samozrejme su ludia ktori su jednoducho lenivi. Ale myslim ze ak sa clovek trosku o toho druheho zaujima, vidi aky potencial a ci nejaky, sa v tom druhom skryva

maminuska
9. jan 2014

@ella555 ano v tom s tebou súhlasím , ale % mužov / žien ktorý sa po SOU zaradia do prostredia ktoré je rovnaké alebo porovnateľné s prostredím kde sa pohybuje vzdelanejšia časť obyvateľstva je sakra nízke.
Veľká časť týchto ľudí sa dostáva do výrobnej sféry, bez ktorej by sme nemohli existovať , to ja plne uznávam a veľmi malá časť sa stáva podnikateľmi, ktorá má šancu aj rásť.
Už aj tá škola ťa formuje , pretože už priamo na nej je drvivá skupina študentov , ktorá má často iné priority ako napr. gymnazisti . Drvivá časť študentov SOU má rodičov robotníkov, a to sú tie vzorce ktoré preberaju z vlastnej rodiny. Vzdelanie nie je prioritou .
Ak máš obidvoch rodičov vysokoškolákov, rodičia ta vedu k tomu , aby si si aj ty tu školu urobila. Ak máš kombináciu VS ženy a SOU muža , tak často muž nechápe prečo jeho dcéra / syn by mal ist na vyšku , však načo .

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska @mima4 z vašich príspevkov mám pocit, že sa na vec pozeráte z vášho osobného pohľadu- čo vyhovuje vám. Jasné, že ide práve o to- čo vyhovuje danému páru. Preto sa treba na to pozrieť aj očami iného človeka, respektíve viac s nadhľadom.
@maminuska tvoj príspevok mi pripomína "kastovanie" V Indii. Bohužiaľ. Moderná spoločnosť sa pozerá na rozdiely trochu inak. Mala som možnosť viackrát vidieť naživo harvardsku profesorku Mahzarin Banaji a jej vedecké dielo o "Uncouncious bias", alebo "Impicit streotype" - odporúčam pozrieť: http://en.wikipedia.org/wiki/Implicit_stereotype - táto vedecká práca sa práve zaoberá predsudkami, ktoré máme voči druhým a bohužiaľ, neuvedomujeme si ich, lebo to považujeme za normálne, alebo ako sme sa to my "naučili", respektíve niekto to do nás vštepoval, alebo čo je pre nás doležité..

Ja sama sa považujem (neskromne) za vzdelanú a dosť rozhľadnú osobu. Takmer celú moju profesionálnu kariéru sa venujem vzdelávaniu a posledné roky na celosvetovej úrovni. Viackrát som bola osobne na prednáskach na Harvarde a spolupracovala som s významnými ľuďmi v oblasti celosvetového vzdelávania. Ale takisto som mala možnosť byť aj s ľuďmi, ktorí nedosiahli ani zďaleka úroveň môjho vzdelania, vedomosti a skúseností, napriek tomu ma neskutočne vedeli obohatiť. A som im za to veľmi vďačná.

maminuska
9. jan 2014

@miskap2111 neviem prečo ma stále tlačíš buď do predsudkov alebo do diskriminácie. Nič z toho , len racionalita a realita.

"Ale takisto som mala možnosť byť aj s ľuďmi, ktorí nedosiahli ani zďaleka úroveň môjho vzdelania, vedomosti a skúseností, napriek tomu ma neskutočne vedeli obohatiť. A som im za to veľmi vďačná."

A vedeli by ťa obohatiť tak že budeš každý deň až do koca života vedľa toho človeka zaspávať, milovať, vychovávať deti a riešit každodenné problémy ?
Pretože manželstvo/ partnerstvo nie je na 10 hodinový rozhovor , ktorý ťa obohatí ale v pozitívnom zmysle na celý život a toto si treba uvedomiť.

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska 🙂 viem si to veľmi dobre predstaviť. A napríklad na živote môjho "údržbárskeho" ex-švagra, ktorého deti bez problémov študujú na univerzite na prospechové štipko a ktorý si svoju manželku váži a miluje.. Alebo na príklade otca mojho súčasného priateľa. Otec bol masiar, mama dokonca mala len nejakú základnú školu, ale vychovali najlepšieho chlapa, akého som kedy stretla... Samozrejme toto je len pár príkladov a ty mi kľuďne možeš vymenovať príklady, kedy to nefugovalo. Svet však nie je o tom, ako to vnímame my sami, z vlastnej skúsenosti alebo vlastnými očami.. Otázka bola, či može fungovať manželstvo 2 ľudí s rozdielnou úrovňou vzdelania. A odpoveď na túto otázku si musí dať ten pár sám. Lebo pre nich može byť podstatné niečo úplne iné, ako pre nás.

maminuska
9. jan 2014

@miskap2111 vidíš a ja si to neviem predstaviť, pretože ja osobne by som do takéhoto rizika nešla a nedoporučovala by som to ani svojim dcéram .
Áno , taktiež by som mala pár príkladov kde to chlap jednoducho po čase nezvládol, nie hneď ked sú ešte zamilovaní a všetko je gombička ale o 5 , 10 rokov ... kde sa nutne tie rozdiely prejavia. Alebo kde žena zistila že takto si to teda nepredstavovala .

6mia6
9. jan 2014

Nestačím zírať.

mackova11
9. jan 2014

no ako tak poviem dneska keď má niekto VŠ neznamená že aj platovo bude zarábať viac ako niekto kto ma SOU, ako nič v zlom ale poniektoré VŠ už nemajú žiadnu uroveň, spravý si to hoc kto a potom ing. jak fras :D Ako teraz nič v zlom ,a platovo keď nemáš šťastie tak zarábaš tak isto mizerne ako keď máš len strednú ,
a nechápem pointu tejto témy, čo že nemá výšku možno bude vedieť viacej zabezpečit rodinu ako ten kto má,

mima4
9. jan 2014

@miskap2111 pravdaze, aspon ja sa na to pozeram zo svojho pohladu, čo mne vyhovuje a ako veci vidím. Ved vsetko čo tu piseme su nase subjektivne pocity, subjektivne vnimanie... preto som aj niekde pisala, ze to nemusi platit vo vseobecnosti, ale ze tieto veci vnimam na zakalde mojich skusenosti takto a takto a aj som ich zdovodnila. 🙂
Aj moj zivot vedia obohatit ludia, ktori inteligencne alebo skor mentalne nie su na mojej urovni, som rada, ze ich poznam a vazim si ich, ale aspon v mojom pripade od manzela ocakavaj podstatne viac.... je rozdiel medzi vztahom kamaratskym a partnerskym.

cecil36
9. jan 2014

@maminuska no zo svojho okolia mam vela prikladov, ze to aj s rozdielnym vzdelanim fungute. Manzelstvo mojich znamych trva 30 rokov. Ona ma SŠ ekonomicku, on VS strojarinu. On zalozil dnes uz velku firmu, ona mu viedla uctovnictvo a sefovala celej firme. On sa s nou radil (nielen v ekonomickych veciach) o vsetkom co chcel spravit. Ona tahala jeho v obchodnych a ekonomickych veciach, on mal kontakty a tazil zo svojej charizmy. Su spolu dlhe roky a teda nemam pocit, ze by jeden z nich daval druhemu vzdelanie pocitit. Mozno je citit rozdiel ak je vzdelanie o dva stupne nizsie/ vyssie ako ma druhy, ale podla mna citit rozdiel pri SŠ a VŠ velmi nie je, tam je to skor o spolocnych zaujmoch, vzdelanani, prace na sebe......

cecil36
9. jan 2014

@mima4 mozem sa spytat aku VS mas? Mozes aj do IP 😉

jahody11
9. jan 2014

@melleanor moja sestra ma ma mgr, Phd a zasa nieco studuje, jej manzel ma SOU s maturitou a ziju spolu v manzelstve od 2004 a stale su ako zamilovany, maju 2 deti a krasny vztah, nikdy sa neriesilo vzdelanie, dolezite je ako si oni rozumeju ...

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska máme iný názor. Ale v pohode. Veď každá si žijeme svoj život a vieme, čo nás robí šťastnými a čo nás obohacuje. Aj keď sú to možno zásadne iné veci.

maminuska
9. jan 2014

@cecil36 ano ale tu máš postavenie muž VS a žena SŠ. Toto zväčša problém nie je .... lebo ?? nuž nazvime to mužské ego.

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska a čo situácia, keď síce majú rovnaké vzdelanie, ale žena zarába viac. Aj vtedy to nebude fungovať, lebo "mužské ego.." ?

maminuska
9. jan 2014

@miskap2111 buhužial aj vtedy to často nefunguje, mne napríklad v bývalom manželstve.

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska Takže úspešné a šikovné ženy, majú šancu len s viac úspešnými a šikovnými mužmi?

ella555
9. jan 2014

@maminuska No ja práve poznám dosť mužov bez VŠ a títo muži pracujú na vedúcich, manažérskych či v IT miestach rovnako ako vysokoškoláci, síce im to trvalo dlhšie, šli zdola ale dostali sa na dobre miesta a ich okolie niekedy ani netuší, že nemajú VŠ. Vždy je to o tom jednotlivcovi, aké má schopnosti a čo chce dokázať. Aj tá vysoká škola sa dá kedykoľvek dorobit a dopredu nie je zárukou, že človek s VŠ bude úspešný a rozhladeny. Mnohí sa uspokoja s tým titulom a už na sebe viac nepracujú.

maminuska
9. jan 2014

@miskap2111 nie , hlavne s vyrovnanými a zrelými mužmi. Vžitá predstava živiteľa rodiny stále pretrváva, bohužiaľ.
Keď sa však kombinuje viac nepriaznivých faktorov riziko narastá.

maminuska
9. jan 2014

@ella555 ja neviem kde tí muži pracuju ale tam kde sa ja pohybujem , tak tam na manažérskych a vedúcich pozíciach je prvá požaidavka vysoká škola.
Stredoškolský IT nepracuju v špičkových firmách ale skôr v tých stredných a menších firmách.
Ja by som napríklad svoje povolanie bez vysokej školy nemohla vykonávať, prvá podmienka aby ma vôbec pripustil k licenčným skuškam bola škola s určitým zameraním.

miskap2111
9. jan 2014

@maminuska Nechápem tú časť o "nepriaznivých faktoroch" a následkom riziku.. A ešte by som poopravila- funguje to - vo vyrovnanom a zrelom vzťahu.

namornicka
9. jan 2014

@miskap2111 Podľa mňa ak majú rovnaké vzdelanie tak koľko kto zarába môže byť dočasné, pretože nájsť si lepšiu pozíciu môžeš, prípadne žena má po materskej menej platenú, to sa mení počas života, takže na tom sa nejaké komplexy vybudovať nedajú. My keď sme s mužom po VŠ začali pracovať ja som mala lepšie platenú prácu, medzičasom sa vypracoval on a ja som zas bola na MD, teraz mám menej platenú, čiže karta sa obrátila. Nikoho ego netrpelo a ani netrpí. Ale to vzdelanie je viac menej stabilná vec, nemení sa to tak ako meníš prácu prípadne pracovné pozície, je to taká vychodisková pozícia pre tvoj pracovný, spoločenský život a celkovo životný štýl.

ella555
9. jan 2014

@maminuska A ešte podotknem, že minimálne 4,teda čo viem majú ženy s VŠ a sú to dlhoročne manželstva.

abbie
9. jan 2014

dalsia duchaplna tema na MK 😀

mima4
9. jan 2014

@abbie zapoj sa 😉