Rozdiel vo vzdelanostnej úrovni medzi partnermi
Prajem Vám pekný deň. Zaujímajú ma názory a skúsenosti ohľadom rozdielneho vzdelania medzi partnermi (VŠ vs. SŠ, SOU...) Hlavne ak partner má nižšie vzdelanie ako partnerka.
Príklad: My s manželom máme obaja VŠ, máme dobrú prácu atď... Švagriná ale chodí s priateľom pár rokov a on má SOU. Svokre to dosť prekáža. Až po 3 rokoch sa švagriná priznala doma, že s ním chodí, tento rok končí VŠ. S mm sme na strane švagrinej, je to jej život atď. Na druhej strane, v mieste bydliska si prácu nájde veľmi ťažko, on prácu má, aj keď platovo nič moc.
Aký je Váš názor, postreh, skúsenosť ohľadom takéhoto rozdielu?
Komentáre som nicitala, odpovedám len na otázku. Ja by som povedala, ze tu nezáleží na výške vzdelania, ale na samotných ľuďoch. Su takí, ktorí preliezli VS s odretymi ušami a maju pocit, ze len ľudia s VS su hodnotni. Takí by mali mat samozrejme len rovnako vzdelaneho partnera, inych by časom asi podvedomo podcenovali, nerešpektovali. A potom su takí, ktorí maju aj viac vysokých škôl, slušnú kariéru a su presvedčení, ze škola z teba cloveka nespraví. Ide skor o akúsi rozhladenost v zivote, iq, eq a morálne hodnoty.... A takí mozu mat partnera s rôznym vzdelaním a tento rozdiel medzi nimi by nemal byt ani do budúcna problémom (ale samozrejme, musia si sadnúť tými "ľudskými hodnotami" ).
@ella555 napr. finančný riaditeľ v národnej a nadnárodnej firme si ani neškrtne so strednou školou a rovnako aj technický riaditelia a to už nehovorím o najvyššom . Možno stredný manažment je prípustný ale špičkový manažér tam kde som a čo spravujem maju všetci do jedného vysoké školy.
Napríklad strojárske holdingy, vodohospodárske podniky ...
@maminuska dosť škatulkuješ.. Aj napríklad taký vysokoškolský vzdelaný, ti može vykrikovať, že si nula, alebo nikto, ak máš náhodou nižšie vzdelanie ako on (ako moj bývalý, keď sme sa zobrali a ja som musela prerušiť školu..To, že ho za pár rokov "preskočím" asi 10x, to si vtedy nevedel predstaviť). Toto nie je otázka "vzdelania". Ale otázka osobnosti. Nebudem to už ďalej rozoberať. Ako som vravela skor- máme iný názor, možno iné životné hodnoty a zbytočne sa každá presviedčame o svojej pravde. Nech si zakladateľka diskusie vyberie to, čo ona sama uzná za vhodné pre danú situáciu. Prajem pekný deň!
@ella555 ahoj, robim v nadnarodnej IT firme a mozem ti garantovat ze vo vyssom a vysokom managmente maju vsetci ludia VS alebo vyssie vzdelanie... aspon teda u nas...
do toho stredneho v pohode ides aj na zaklade toho ze vies, ale uz pri tych naozaj vysokych poziciach k poziadavkam patri aj vyssie vzdelanie ( to zacina u nas konkretne titulom bakalar a vyssie )
@dai Ja som nič nepísala o vysokom managmente, písala som, že robia vedúcich, či v managmente, kde sú ich kolegami vysokoškoláci a že tam nie je vidieť rozdiely. A teda, že aj stredoškolák môže dosiahnuť určitú úroveň a nemusí to byt len človek pri pase . Ani všetci VŠ vzdelaní sa nepresadia v tých najvyšších pozíciách.
necitala som vsetky reakcie... ale riesit vzdelanie??? ak som s partnerom spokojna po inej stranke??? pokial nie je uplny vymetenec a totalne hlupy, tak co ma co s clovekom spolocne vzdelanie???
ja mam vs, moj muz ledva maturitu, aj to na ucnovke a co??? mame sa o com rozpravat, vieme sa aj zasmiat spolu, riesit rodinne aj pracovne problemy...
ako to tu uz niekto spominal nie je to vec vzdelania, ale osobnosti...
Nie je pravda, ze spickove IT firmy zamestnavaju len vysokoskolsky vzdelanych ludi. Google a Microsoft su spickove IT firmy a zamestnavaju ludi nadanych. Napriklad sleduju svetove informaticke olympiady a najlepsich oslovuju, Microsoft ponukol miesto mojmu znamemu ešte ako stredoškolakovi a medailistovi z takejto olympiady , cize vtedy, ked nemal este ani maturitu 😉 toto su mozno hranicne pripady a vynimky, ale v technickych odboroch vo vseobecnosti pri prijimani zamestnavatela zaujima to, co clovek vie, co dokaze a nie aky ma titul a papier, mozno preto, ze pohovor vedie odbornik od fachu a nie HR slecna.
Dala som tu uz svoj prispevok ale neda mi este zareagovat na nejake veci.... Prechadzate tu od vzdelania ku platu, ku pozicii vo firmach , cez pozadie rodiny v ktorej dany clovek vyrasta, ale nejako nevidim ze by sa tu rozoberala aj osobnostna charakteristika daneho v tomto pripade nevzdelaneho cloveka. Napisem z opat z vlastnej skusenosti. Co sa tyka postavenia vo firmach: ano na Slovensku je to tak ze bez VS vas ani nepozvu na pohovor, ale napr. moj manzel pracuje tak isto v nadnarodnej spolocnosti ktoru vybudoval muz so SS. Posobia takmer v celej Europe a takmer 90%ludi tam VS nema (aj vysoky manazment) Manzel dostal ponuku ist robit riaditela pre pobocku v zahranici a na otazku preco on mu sef povedal : " mohol by som vypisat konkurz na cloveka ktory ma na to skolu ale preco by som to robil ked ten clovek nas system nepozna tak ako ty?" ( tiez pracuje s IT technologiami) Ale to je uz mentalita nie nasich Slovenskych " spolocnosti" Dalsie k comu sa chcem vyjadrit je rodinne prostredie: tak ako som pisala manzel vyrastal v rodine alkoholikov, takze podla niektorych tu by mal byt tiez alkoholik, prinajmensom by mal patrit do nizzsej vrstvy. On to ale chcel zmenit a zmenil to. Dalsi priklad mozem uviest mojho otca ktory mal ZS ked sa spoznal s mamkou a nakoniec skoncil VS uz pocas manzelstva. A nemyslim si ze ta vysoka skola z neho urobila lepsieho cloveka, lebo rovnako dobrym clovekom bol aj bez nej, mamin otec si to vsak prial tak moj otec to pre pokoj v rodine urobil. Co sa platu tyka, ci zena alebo muz zaraba viac alebo menej a ci to muzovi prekaza: no bohuzial su muzi a muzi. Jednym to lezie hore krkom ini chapu ze zivot nie je o tom kto kolko zaraba ale ako sa s tymi spolocnymi financiami nalozi. Pretoze ak rodicia chcu investovat do spolocnych veci (ako je napr. vzdelanie pre dieta, nehnutelnosti, ale aj bezne vydavky) tak je jedno kto prispeje akou ciastkou pokial je to v zaujme rodiny.
Ale aby som bola objektivna musim podotknut aj to ze, pokial je jeden z manzelov inteligencne ( a to je jedno aku ma skolu) na ovela vyssej urovni tak to moze byt problem. ale tu sa zasa podla mojho nazoru ukazuje to, ze ani nie tak vzdelanie ale osobnost cloveka vytvara tuto barieru, pretoze aj menej inteligentni popripade vzdelany clovek sa moze plnohodnotne priblizit tomu inteligentnejsiemu/ vzdelanejsiemu pokial to sam chce a nieco pre to robi
@mimake ale čo sa tyka osobnostnej charakteristiky cloveka, myslim, ze nikto tu nepisal nic v zmysle, ze menej vzdelani, ci inteligentni je horsi charakterom, spravanim sa, celou osobnostou. Tak ako chrapunov najdes aj tam, tak ich najdes aj medzi vysokointeligentnymi ludmi s obrovskymi prijimami a mega kapacitou mozgu. Charakter, hodnoty, zivotne postoje nemaju nic spolocne s mentalitou cloveka, s dosiahnutym vzdelanim. Myslim si, ze na tomto sa vsetci zhodneme, či? 😉
@maminuska Netvrdila by som, že si ani neškrtne.
@miskap2111 máš veľkú pravdu o tých predsudkoch, bohužiaľ.
@mima4 ano na tom sa zhodneme, ale niektore komentare tipu, ze s clvekom s nizsim vzdelanim sa nemozem rovnocenne porozpravat mi pridu proti srsti. Lebo aj clovek s nizsim vzdelanim moze mat dostatocne siroky rozhlad a aj on sa vie plnohodnotne zapojit. Samozrejme vseobecny rozhlad, netvrdim ze bude hned rozoberat kvantovu mechaniku. Ale nebavit sa s menej vzdelanym clovekom len preto lebo sa ja chcem bavit o kvantovej mechanike a on tomu nerozumie mi pride povrchne. ( to len taky priklad) Samozrejme pokial si clovek ktoreho zaujima len napr. to co mas vystudovane a mas mat vedla seba cloveka ktory tomu absolutne nerozumie, tak tam problem jednoznacne vznikne. Uvediem priklad na mojich priateloch - uz exmanzeloch- kde ju zaujimalo len financnictvo ( ale dokazala komunikovat aj o niecom inom) a jeho zaujimal len vyskum ohladom inseminacie hovadzieho dobytka, ale bohuzial aj v spolocnosti sa dokazal bavit len o tom. A je jedno ci to bolo v praci alebo na pive o nicom inom sa bavit ani nechcel. A darmo mal okolo seba vzdelanych ludi. Kedze mali ine skoly ako on, nerozumeli mu, popripade niecomu rozumeli ale nie tak do hlbky ako tomu rozumel on.
@mima4 áno, máš pravdu. Ale práve preto rozdiel vo vzdelaní nemusí byť prekážkou pre dobrý vzťah. Či máš na to iný názor?
@miskap2111 uz na začiatku som pisala, že zakladom je to, aby si ludia rozumeli, aby mali spoločne zaujmy, aby sa vedeli porozpravat, mat spolocne temy..doplnat sa... aby sa lubili, mali k sebe uctu - toto je bezpochybne zaklad pre vobec mat nejaky vztah.
Ked ide o vzdelanie, ja pod tym nechapem titul a dutu hlavu, ale človeka, ktorý je na určitej mentálnej úrovni.Pre mna osobne je dolezite, aby clovek, ktoreho si zvolim na cely zivot, bol na minimálnej urovni ako som ja, najidealnejsie na vyssej a ja z vlastnych skusensoti vidim, ze pokial sa viem s niekym dobre a kvalitne porozpravat, tak je to clovek ktory to vzdelanie ma a pravdaze ma aj v hlave. Nehovorim, ze to tak aj musi byt, ale z mojich skusenosti mam toto odpozorovane.
Taktiez mam odpozorovane, ze vzdelane zeny pri muzoch, ktori maju sou a pravdaze ziadne brutal ambicie na osobny rozvoj, tak mentalne pri nich zakrpateju.. My napr. ked prideme na navstevu jednej rodinej prislusnicky, tak je muz vie rozpravat jedine o sliepkach a hnoji..na nic ine sa nechyta..a este ze bol v krcme a tam bol dodo a pod. V momente ked zacne rozhovor o niečom inteligentnejsom, je radsej ticho..a ona za tie roky tiez sla dole vodou. Predtym chodila do galerii, venovala sa umeniu, bola sikovna...teraz ju on zapratal sliepkami 😀 a pravdaze pre neho je ist niekam na umenie niečo nepochopitelne.
Rovnako aj moja svokra... velmi tam vidno rozdielnost uvazovania.
@ella555 ak je raz predpísaná na určitom mieste alebo predpoklad pre výkon určitého povolania , tak si ani neškrtne, rovno ho vyradia .
Napr. audítor na to aby mohl ist na skušky musí mat vysoku školu , rovnak aj daňový poradca, atestáciu si môže urobit len lekár , a mohli by sme pokračovať aj ďalej.
@maminuska Ale ved s tým súhlasím, veď som to tu aj písala. Aj ja mám povolanie, kde VŠ je podmienkou. Tu šlo o niečo iné o to, že môže fungovať aj manželstvo, kde muž má len SŠ a žena VŠ a to najmä preto, že aj muž so SŠ sa môže postavením, rozhladom, zárobkom a vedomosťami v rôznych oblastiach vyrovnať bežným, či určitým vysokoškolákom a teda svojej manželke môže byt rovnocenným partnerom, a že nie je odkázaný robiť niekde za pasom, ako to tu bolo nazvané. Nejde teda o vzdelanie ale o konkrétne vlastnosti a schopnosti konkrétneho človeka.
@mima4 v tomto pripade je to problem tej vasej rodinnej prislusnicky... Preco ona "netahala" svojho muza? preco nechala, aby ju "zapratal sliepkami"? Asi preto, lebo jej to takto vyhovovalo. A tu je prave klinec celeho problemu. Preco ma byt muz niekto "viac"? Preco to zenam takto vyhovuje? Ja som si myslela, ze ty si prave velka zastankyna toho, ze zeny maju byt sebavedomejsie, maju sa vzdelavat, maju byt rovnocennym partnerom v manzelstve a nie podriadit sa za kazdu cenu. Ak vsak ide o muza, ktory je "viac", tak je to spolocensky v poriadku.. Ja naopak nesmierne obdivujem tie zeny, ktore si zoberu muza s nizsim vzdelanim, ale s uzasnym charakterom. A musia sa najprv vyrovnat s predsudkami celej rodiny. A mozno to budu ony, tie zeny, ktore budu pre toho muza inspiraciou, aby sa dalej vzdelaval. A mozno ani nie - mozno sa ten muz "potiahne sam". A mozno to ani nepotrebuje. Mozno je to prave on, co ju nejako "taha" pozitivnym smerom - ci uz vytvaranim zazemia pre jej rozvoj alebo cimkolvek inym.
@miskap2111 Prečo netahala dopredu? Pretoze nepovazovala to za dolezite, bola zamilovana, a rozdiely vo vzdelani, v celkovom mentalnom uvazovani cloveka povazovala za smiesne. Nevnimala tieto veci, pretoze dnes sa preferuje zakryvat si oci pred tymito rozdielmi a vlastne uvazovat, ze rozdiely tam ani nie su. Tu nejde o to, ze tym padom, ze muz je inteligentny, rozhladeny, tak zena by nemala byt sebavedoma, viac sa vzdelavat, celkovo byt rovnocena.. ale zeny maju pri mentalne "slabsom" partnerovi ovela vacsie predpoklady zakrpatievat ako muzi. A medzi tych "slabsich" ratam pravdaze aj muzov, čo maju iba titul a v hlave prazdno...
@mima4 preco si myslis, ze "zeny maju pri mentalne "slabsom partnerovi" ovela vacsie predpoklady zakrpatievat ako muzi"? Silne zeny tento predpoklad urcite nemaju.
@miskap2111 neviem ti na tuto otazku zodpovedat. Pisem len na zaklade svojho pozorovania. Bud poznam pary rovnocene, ktore rastu, kazdy jedinec zvlast alebo pary, kde si vzdelana zena vzala mentalne "slabsieho" muza a tam to vnimam, ze ona ide po mentalnej stranke tiez dole.
Silne zeny, no neviem 😉 Ak taketo zeny na sebe pracuju, dalej sa vzdelavaju, robia si karieru, obycajne tito muzi ich nevedia v tom chapat...a taktiez rastom mentalnej kapacity cloveka a veci s tym suvisiacich sa cloveku meni aj zlozenie ludi, s ktorymi sa stretava, s ktorymi ma vztahy. My napr. s muzom... no 90 % priatelov ma VS
@mima4 Zeny, ktore na sebe pracuju, dalej sa vzdelavaju, robia si karieru... - to su podla mna ambiciozne/ctiziadostive zeny, ale to nemusi znamenat, ze su dostatocne silne. "Silne zeny" ja chapem a vnimam trochu inak. To su zeny, ktore si uvedomuju svoje silne a slabe stranky, su dostatcne sebavedome a nenechaju sa "zdeptat" a ponizit, ale zaroven maju v sebe pokoru a silu pracovat na sebe (nielen vzdelani). Vedia pochopit seba, ale aj tych druhych - maju vysoke EQ ( vsetky 4 parametre - odprucam precitat si Daniela Golemana - Emotional Intelligence 🙂 ), co im umoznuje najst tu spravnu cestu, aby sa presadili a aby zaroven potiahli tych druhych...
@miskap2111 a čo ked ten druhy nema zaujem byt niekde potiahnutý a vyhovuje mu to, čo zije a jeho partnerka nema v nom rovnoceneho partnera napr. na rozhovor, zdielanie veci zo svojho zivota?
@maminuska tak to je strasna kravina... poznam kopec menej vzdelanych chlapov, ktori maju take prijmy, o ktorych VS vzdelani chlapi len snivaju...
napr. na mojho sa nechytaju inzinieri z managementov 😉
a co si tak vsimam v okoli, tak skor viac zarabaju chlapi, ktori su sikovni a na vzdelani az tak nezalezi...
a nemyslim si, ze muzi, co nemaju vysoky prijem, su druhoradi, alebo horsi a s vacsimi sklonmi robit problemy svojim partnerkam...
tak isto ti ublizi vzdelany ako nevzdelany...
@mima4 tu je to ako so vsetkym v partnerstve, ci v manzelstve... Ty sama zvyknes radit v diskusiach, ked zena od rana do vecera upratuje, vari, perie, stara sa o domacnost a muz len pride, sadne k telke.. A potom ta zena pride na MK a pyta sa - "co mam robit? Ako ho prinutit, aby mi pomohol"? Co radis tymto zenam? lebo to je to iste, ale v bledomodrom... Muzovi nezalezi na tom, aby sa podielal na niecom, aby bol "rovnocennym partnerom". Koho je to problem? Resp. v com je problem? Je to otazka vyberu? Alebo otazka toho, ako ti dvaja spolu komunikuju? Ako si nastavili vzajomne ocakavania? Ako sa navzajom chapu a podporuju?
ja hlavne nechapem preco sa im do ich vztahu staraju druhi ludia, ked im to tak vyhovuje tak nech su spolu, vztah je postaveny na laske, dovere a iných podobných hodnotách a nie na diplomoch. Aj moja kamoska ma taku "MUDRU" svokru co neakceptuje pre svojich synov ine zeny ako tie co maju VS... no a nedalo mi sa jej neopytat ci ona sama vysoku skolu ma ked to ziada od druhych a cuduj sa svete potvora vypocitava, nema vysku... Ludia su rôzny. A tebe sa tiez cudujem ze to nejako ides riesit a zistuješ nazory, keby ti tu nahodou vsetci napisali ze to bude nefunkcny vztah a vsetko bude zle tak co pojdes urobit? rozbit im vztah lebo na mudrom konikku ti take povedali?

@miskap2111 ak kombinuješ menej vzdelaný muž a nižšie zarábajuci máš viac rizikových faktorov pre vzťah ako vzdelaný muž a menej zarábajuci.
Pretože minimálne jedna oblasť by nemala byt predmetom treníc a to výška vzdelania. Často menej vzdelaní muži pri hádkach sklznu do postavenia ublíženého - no jasné p. Ing., Mudr, Phdr je premudrelá , len ona má pravdu......, čo si myslíš že ked máš vysoku školu tak si tu budeš vyskakovať ....