icon

Rozdielne názory manželov

11. máj 2022

Ahojte..
Myslite,ze dokaze manzelstvo normalne fungovat,ak maju manzelia rozdielne nazory-politicke,ekologicke..?Sme spolu v stastnom manzelstve s tromi detmi uz 15rokov,ale ako prisla korona,mojmu muzovi preplo.Stal sa typickym konspiratorom a celkovo antisystemovo zmyslajuci clovek.To sme este vedeli nejak fungovat,aj ked sa nedal ockovat a odmietal nosit rusko.Ale teraz,ako je vojna na ukrajine,je to s nim coraz horsie.Je prorusky,cita iba a len media ktore podporuju proruske zmyslanie,ak mam pustene trebars co i len Expres radio,vypina ho,vsade podla neho klamu.Neveri nicomu co ide proti Rusku,nadava na nasu vladu,prezidentku,EU,USA..A najnovsie uz spochybnuje aj to,co doteraz povazoval za pravdu-klimaticke zmeny su tiez podla neho vysledkom len nejakej skupiny ludi ktora chce vyhubit ludstvo..Dokonca zacina verit chemtrails 😞 Mam strach..co s nasim vztahom bude..Je to sikovny chlap,vela toho vie urobit,v robote je uspesny a je to naozaj dobry otec aj manzel..Ale ja nedokazem otocit svoj nazor len kvoli zachovaniu kludu v rodine…Snazim sa tymto temam vyhybat,ale mam pocit ze coraz viac tem musime ignorovat,lebo stupnuju napatie medzi nami 😕 Neviem,co s nami,s nasim vztahom..Ako ho zachovat?

basska_b
11. máj 2022

Bola som v takom vztahu s mojim byvalym. To sme boli studenti, bez deti, bez zavazkov, bez manzelstva. Zacinali sme s rovnakym svetonazorom, no on za tych 4.5 roka strasne otocil... nezniesla som s nim byt. Furt sme sa len o tom vadili, odpadol mi od chuti kompletne. Vcera mi zhodou okolnosti poslal video, kde sa na youtube vyjadruje k istym spolocensko-politickym otazkam (nie covid ani Ukrajina)... uz podtitulok videa ma odvalil. Ja neviem naco, asi aby ma nasral?

Musite tie temy vytesnit. Ak ty nie si nejako nazorovo vyhranena, tak mozno ako pises, prejde covid, prejde Putin a vasne sa ukludnia... skoda zahodit taky dlhorocny vztah. Akoze aj ja by som vypla radio, ked clovek sa chce v klude naobedovat a oni furt si tam idu tie svoje veci dookola... drzim palce

plnenapaprika
11. máj 2022

@martinmmartin waw 👏👏👏

78787878
12. máj 2022

On povazuje za sprostu Teba, lebo veris systemu, Ty povazujes za sprosteho jeho, lebo neveri systemu. Podla mna to ma jedine riesenie: jasna dohoda, ze sa o tychto temach vobec bavit nebudete. Nech si kazdy mysli co chce a neotravuje s tym druhych. Ak sa dohoda neurobi alebo nebude dodrziavat, tak si myslim, ze nemate sancu manzelstvo udrzat. Zivot s niekym, koho povazujem za hlupaka a nerespektujem, nema ziadne trvanie.

zmrzlinka2021
12. máj 2022

@tayla
Mýlis sa.
Nikdy nebola diskusia a "názory" na to, či je správne vyvrazdovanie ludí, ničenie domov, agresiu a podobne. Tiež som sa nikdy nestretla s diskusiou, či bol holokaust dobry alebo nie, či bol alebo nebol.

Su urcite mantinely v zivote cloveka a jednym z nich je postavit sa zlu, dnes je to ruska agresia.

Keď ti Putin zničí domov, zavrazdí manzela, nebodaj dieta - nie je o čom diskutovat? Ci mozes mat aj iný názor?

Tiez nediskutujeme o x temach v spolocosti, napr. ci má chlap právo znásilniť ženu, či má pedofil pracovať s deťmi, atd...

Zijeme vo vyspelej europe, a máme určité hodnoty, smerovanie, hovorí sa tomu aj vyspelá západná civilizácia.

zmrzlinka2021
12. máj 2022

@autorka
Súhlasím s @melanta covid a vojna iba odhalili realen charaktery ludi.
A to byva s kazdou krizou, proste su ludia, ktorych to posilni a umocni to v nich este viac lasku, spolupatričnost, ochotu pomahat a su tu ti, ktorí daju priestor v zivote tomu zlemu a naplnaju svoju mysel mediami, ktore v nich umocnuju len negativitu, agresiu, frustraciu...

Ja osobne by som nechcela zit v najhlbsom ludskom zvazku a spojeniu - manzelstve s clovekom, ktory nema problem s tak vaznymi vecami ako je ruska agresia a podobne.
Zial, tvoj manzel je zmanipulovany a v podstate mentalny chudak, pretoze si neupratal svoj zivot este pred pandemiou, nemal nastavene svoje hodnoty a prisla ta kriza, problemy, pandemia a on to proste psychicky nezvladol.

Tu však nejde o "názory", ak niekto napr. nemá problém so znásilnením dietata (to isté ako ruská agresia na ukrajine) - tak ja s ním mám problém.

V mojom zivote sa sustredím na ludi, ktorí maju urcité hodnoty, nevynimajuc moj drahy manzel. Pre mna prave tie hodnoty su dolezite (ucta, laska, spolupatričnosť, otvorené srdce, demokracia, sloboda,..), nie peniaze, majetky, pozitky... to vsetko pominie, ale laska ostava.

tayla
12. máj 2022

@zmrzlinka2021 netrep, prosím 🤭😂🍀

zmrzlinka2021
12. máj 2022

@tayla vidim, ze mas argumenty, a dost silne, neboj, s toxickymi ludmi nekomunikujem... este by som skoncila rovnako 😉

tayla
12. máj 2022

@zmrzlinka2021 ale nooo, mne je len na smiech táto tvoja subjektívna pravda. Inak so mnou komunikuješ už dva roky, celú dobu kovidovú ideme bok po boku... 🤭😂🤣

ailiba
12. máj 2022

Tak je na vas, ci dokazete akceptovat odlisny nazor toho druheho. Uznavam, ze ine je to u sirsej rodiny a kamaratov... Proste sa o tom nebavit a respektovat sa... Ale ked si s niekym kazdy den, tak urcite pride na nejaky stret. Mozno len si vediet priznat, ze nikto nevie celu pravdu a neist v nazoroch do extremu. Bolo by skoda sa rozist kvoli politickym nazorom, najma, ked si inak dobre rozumiete.

ailiba
12. máj 2022

@zmrzlinka2021 ako vies, ze manzel bol zmanipulovany? Co ked ty si zmanipulovana mediami? Pozname len nazor z jednej strany... Takze podla mna to chce viac pokory. Navyse vobec nejde o to, kto ma v tomto pripade pravdu, pretoze my vieme len to, ci nam povedia... Ide skor o to, ako riesit velke nazorove rozdielnosti tohoto typu a nie o to, kto ma pravdu. Kazdy si mysli, ze ma pravdu, to je jasne.

marca12
12. máj 2022

@panelacikova nemusel byt predtym taky extremista. Vela ludi je prorusky zmyslajucich,ale nejdu cez mrtvoly. Nerobia extremne veci a nie su nazorovi nasilni. Poznam par znamych,ktorym v case korony doslova preplo a dovtedy sa s nimi dalo normalne bavit. Ale poznam aj ludi,ktori to zvladli,aj ked maju iny nazor,nie su nasilni,agresivni a da sa s nimi normalne bavit aj nafalej,prijmu iny nazor a netlacia ten svoj,nezakazuju v domacnosti pozerat tv,pocuvat radio.

marca12
12. máj 2022

Ak je az taky extrem,ze vypina radio a obmedzuje tvoje nazory,tak by som nechcela od neho,aby zmenil nazor. Len sa pokusit mu vysvetlit,ze ok,mas svoj nazor,ale neprajem si,aby si svojim nazorom nicil manzelstvo,zakazoval moje nazory a zakazoval fungovat ako ja chcem. Svojimi nazormi svet nezmeni. Nesnaz sa ho zmenit,skor sa snaz,aby agresivne netlacil svoj nazor okoliu. Kazdy mame svoj pohlad na veci a je na nas,ci budeme agresivne presviedcat okolie alebo si budeme mysliet svoje a budeme nadalej zit. Je velmi tazke fungovat s ludmi,ktori pretlacaju akykolvek nazor a cakaju,ze sa vsetci prisposobia.

panelacikova
12. máj 2022

@marca12 súhlasím. žiaľ, doteraz som sa stretla s agresivitou vždy na strane covidu neveriacich, na strane antivaxerov, na strane prorusky zmýšľajúcich.... čo už.

ukulela
12. máj 2022

@tayla pretoze raz 2+2=4. A ked niekto tvrdi, ze 2+2=37, tak to nie je iny nazor na diskusiu, ale blbost. Tak, ako chemtrails, ako bill gates co chce vsetkych zaockovat na zombie a ako zelensky, co usiel do usa aj so svojim genetcky modifikovanymi vyrusmi cieliacimi na slovanov.

ukulela
12. máj 2022

@kvetinka75 nie. Medzi podporou a odsudenim putina pravda nie je. Tak, ako nejdeme diskutovat o spranosti koncentrakov za 2.sv.v, ci upaleni stoviek ludi v Nemeckej, ci zastreleni v Kremnicke. Raz je to zlocin proti ludskosti. Ruski vojaci porusuju zenevske komvencie a utocia na civilov, nemocnice, skoly. Hotovo. Na dombase bolo obse, tam ma zastupcov aj rusko, ziadnu genocidu tam ukrajinci nerobili. Zato rusi palia do panelakov s ludmi,

vava1804
13. máj 2022

Je fakt, že naša krajina patrí do top špičky šírenia hoaxov a uverenia im. Konšpirátori majú zelenú. Najväčšie zlo sa nachádza práve na sociálnych sieťach a FB je najväčším odpadom pre ich šírenie. Ak sa človek dostal na tieto stránky uverejňujúce tieto bludy, užívateľ už automaticky dostáva návrhy na ďalšie články "zaručených pravdivých informácii". Títo ľudia stále poukazujú, kde je pravda alebo ju hľadajú alebo pravda sa raz ukáže. Pritom fakty sú zrejmé a tú pravdu žijeme. Jeden spoločný charakter konšpirátorov je zlo, ktoré plodí ďalšie zlo a sú aj veľmi hluční a dávajú o sebe vedieť. Zdieľajú ďalej tieto bludy. Pre ich žiadne racionálne argumenty neplatia, oni vedia kde je pravda a my raz keď sa prebudíme tak tu pravdu tiež uvidíme. Je fakt, že tomuto podľahnú "jednoduchší" ľudia, ktorí si fakty nevedia dohľadať, ich racio úplne zlyhalo a bolo vymleté zaručenou pravdou. K tomu máme tu opozičné strany, ktoré pochopili, že takýchto ľudí je tu veľmi veľa, vybrali si ich za cieľovú skupinu, prišli na to, že je veľmi jednoduché ich osloviť aby verili klamstvám čo využívajú v ich prospech a potom sa polarizuje spoločnosť a stúpa spoločenská nenávisť. Ak je v rodine takýto člen, ktorý sa živí konšpiráciami jediným riešením je aby si zrušil sociálne siete, začal reálne žiť, nastavil si reálne ciele a priority, ktorým sa začne venovať. V opačnom prípade, akonáhle len otvorí FB, takému človeku, ktorí pozerá len konšpiračné stránky jeho nástenka nič iné ani neponúka ako zdroj informácií len práve tieto konšpirácie a človek potom verí len týmto zdrojom. Najhoršie však na tom je, že to ovplyvňuje negatívne správanie, títo ľudia sú agresívnejší a nahnevaní na celý svet, lebo my ostatní nevieme kde je pravda, zbytku spoločnosti "ovciam, slniečkárom, liberálom..." a x ďalším osloveniam, ktoré nám pridelili vymývajú mozgy. Autorka, týmto ti chcem povedať v snahe zachovania harmónie v rodine, je nutné aby ste sa s manželom dohodli, že sociálne siete nebudete používať, nebudete venovať svoj čas týmto témam. Nastaviť i pravidlá a dodržiavať ich. Uvidíš, že pokiaľ sa manžel nebude "živiť" s týmito bludmi bude viac vyrovnaný, spokojný a menej nervózny. Tu vidím cestu na záchranu vášho pokojného spolužitia.

liljana
13. máj 2022

@dreamss Gates je vizionar. Preto je Microsoft tak uspesny. Je miliardar, tak je filantrop. A netreba byt konspirator, ze je jasne ze po epidemiach a tolkych chorobach pride najaka, co bude tazko zvladnutelna. Kazdy biolog ti povie, ze hocikedy moze prepuknut epidemia moru, chripky,... s povodcami rezistentnymi na lieky a ze treba byt na to pripraveny. Pre jednoduchsich a hlupejsich ludi je veda a prognozovanie zial niekedy ako cierna magia a sprisahanie. To by sme mohli Julesa Verna rovno upalit, ked pisal vo svojej dobe o neexistujucich ponorkach, lietadlach,... Apple by nikdy nevynaslo iphone, keby sa balo pokroku a inovacii.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
tayla
13. máj 2022

@liljana nerob z vlka ovečku 🤭😂🤣

ukulela
13. máj 2022

@tayla z akeho vlka ovecku? spochybnujes, ze gates vysiel z garaze? mal napad, dotiahol ho a mal uspech. Tak ako Musk, co lieta ako sukromnik do vesmiru, ako Steve Jobs a mnohi dalsi .... nebyt ludi ako Gates, alebo aj Kolublus, Kopernik, Da Vinci, tak si myslime, ze plavame na placke na rovnom mori a hviezdy sa tocia okolo nas. Uz len to, ze tu mame skupinu ludi, co realne spochybnuje, ze zem je gulata a ze americania pristali na mesiaci vypoveda o urovni hoaxerov a konspiratorov ...

danyelia
13. máj 2022

Inak je strašne zaujímavé, že tí najviac ,,empatickí a slušní,, ľudia, ktorí tu krvopotne tvrdia, že len ten ich jediný názor na svet je ten správny, iný pohľad na vec ani len nepripúšťajú, sú plní ,,úcty, lásky, spolupatričnosti a majú otvorené srdce,, - citujem jednu autorku príspevku, súcitia s obeťami vojny (to každý, nie len oni) dali by im aj to posledné - dokážu o cudzích ľuďoch a cudzím ľuďom adresovať slová ako: pako, primitívne reči, ruský troll, vypatlaný partner, sprostosť, má ísť k psychiatrovi, bludy, blbec, hlupák, menej vzdelaní, psychicky slabšie povahy, mentálny výplach, stratená ľudskosť, debili, idioti, osprostení, jednobunkovci, zmanipulovaný a mentálny chudák, toxickí ľudia, antivaxeri, choré názory...milé dámy, určite ste sa našli tie, ktoré sa takto krásne vyjadrujete na účet ľudí, ktorých ani nepoznáte a nemôžte vedieť, čo si v skutočnosti myslia a cítia...a naopak, u ľudí, ktorí si vám dovolili slušne v niečom oponovať, som v celej diskusii nenašla jedinú nadávku na vás. Toto je ten obraz spoločnosti, v ktorej žijeme- názor si utvorte sami...🤔

katkati
13. máj 2022

@danyelia poznám dosť takých ľudí, ktorí majú na jazyku med a v srdci jed. To na margo tých, čo akože slušne oponujú a obhajujú vojnu a zabíjanie nevinných.

danyelia
13. máj 2022

@katkati A kto tu obhajuje vojnu a zabíjanie nevinných?

autor
13. máj 2022

Dievcata prosim vas,tato diskusia nie je o tom ci ma pravdu moj muz alebo ja..Nechcem oznacit svoj nazor za jediny spravny..Chcem najst sposob ako napriek nazorom na uplne opacnych koncoch spektra udrzat nas vztah funkcny a plnohodnotny 🤷🏻‍♀️Nehadajte sa tu prosim

202
13. máj 2022

Myslím si že keď píšeš o ňom je dobrým manželom len ma na určité veci svoj názor tak to nie je dôvod opúšťať svojho manžela. Možno aj on v hĺbke duše cíti strach o rodinu. Treba si ho vypočuť štýlom jedným uchom dnu a druhým von. Určite ho to časom prejde...

eeffka
13. máj 2022

@panelacikova ja som s muzom 27r a pred volbami vies co robim? Opytam sa ho koho volime 🤣 usetrilo mi to velmi vela reci o ktore nemam zaujem. Samozrejme si volim koho chcem. A tak napr teraz rok po volbach, som mu len povedala ci sa za seba nehanbi akoho dementa volil.

paradajkova
13. máj 2022

My sme mali s partnerom taku debatu, ze keby jednemu z nas takto prepne, tak je to koniec vztahu. Najprv by som sa urcite snazila pomoct, nech overuje zdroje, odkial to ma a viedla by som s nim debaty. Ale ak by to nemalo ziadny efekt, tak za mna by to bol koniec. Nedokazala by som zit s takto zmyslajucim clovekom.

Mimochodom skus zistit preco je nespokojny a co ho trapi, zvycajne ludia co maju nejaky problem su viac nachylni na konspiracie. Mozno tade vedie cesta.

mirusss
13. máj 2022

@martinmmartin tlieskam!

miui
13. máj 2022

@liljana myslis Apple ktory iba vykrada Samsung a cely je zaveseny iba na vynikajucom marketingu?

sticker
meluela
13. máj 2022

Asi jedine jasne nastavit pravidla - ziadne vypinanie radia, ziadne blbe reci pred tebou, ziadne ovplyvnovanie rodinneho zivota jeho bludmi (to keby zacal do deti liat Savo ci nosit alobalovu capicku na rodinne vylety). A ak sa mu nepaci, tak si moze ist hladat nejaku konspirativnu vymletu krasavicu na Azet. To je smutne na tejto dobe ze ludia, ktori by inak riesili nejake talafatky typu najlepsi recept na tlacenku su zmagoreni platenou propagandou a otravuju druhym zivot :-/