Rozdielne názory manželov
Ahojte..
Myslite,ze dokaze manzelstvo normalne fungovat,ak maju manzelia rozdielne nazory-politicke,ekologicke..?Sme spolu v stastnom manzelstve s tromi detmi uz 15rokov,ale ako prisla korona,mojmu muzovi preplo.Stal sa typickym konspiratorom a celkovo antisystemovo zmyslajuci clovek.To sme este vedeli nejak fungovat,aj ked sa nedal ockovat a odmietal nosit rusko.Ale teraz,ako je vojna na ukrajine,je to s nim coraz horsie.Je prorusky,cita iba a len media ktore podporuju proruske zmyslanie,ak mam pustene trebars co i len Expres radio,vypina ho,vsade podla neho klamu.Neveri nicomu co ide proti Rusku,nadava na nasu vladu,prezidentku,EU,USA..A najnovsie uz spochybnuje aj to,co doteraz povazoval za pravdu-klimaticke zmeny su tiez podla neho vysledkom len nejakej skupiny ludi ktora chce vyhubit ludstvo..Dokonca zacina verit chemtrails 😞 Mam strach..co s nasim vztahom bude..Je to sikovny chlap,vela toho vie urobit,v robote je uspesny a je to naozaj dobry otec aj manzel..Ale ja nedokazem otocit svoj nazor len kvoli zachovaniu kludu v rodine…Snazim sa tymto temam vyhybat,ale mam pocit ze coraz viac tem musime ignorovat,lebo stupnuju napatie medzi nami 😕 Neviem,co s nami,s nasim vztahom..Ako ho zachovat?
Fuuu, nedokazala by som byt s takym...drzim ti len palce a prajem vela sil s nim. 👍
Tak to je tazke a smutne, ked nabehol na tuto liniu. Mali by ste sa dohodnut, ze v tomto sa budete respektovat. Ty si mozes pozerat, citat a pocuvat co chces a on nech si sleduje tie svoje konspiracie. A dohodnut sa, ze sa o tom nebudete bavit aby neboli zbytocne hadky. Ine by bolo, keby chcel konstruktivnu debatu.
Je sloboda myslenia, takze ta nemoze nutit aby si verila tomu co on, ked ty tomu neveris. Ja by som samu seba v tomto nemohla klamat a hrat ze mam rovnake nazory ako on, ked nemam.
@danyelia moj otec casto hovorieval tento vtip:
Ide sused okolo a pyta sa:
- “ Sused co robis, oberas jablka?”
Sused odpoveda:
- “Anoo, oberam, oberam, uz su krasne cervene”
Ide dalsi sused a pyta sa:
- “ Sused co robis, oberas jablka?”
Sused stroho odpoveda:
- “Oberam, oberam.”
Ide treti sused a pyta sa:
- “Sused co robis, oberas jablka?”
Sused odveti:
- “Nie, priliepam, co si slepy?”
Ludia su uz unaveni, z toho ako niekto dokaze verit uplnemu nezmyslu, tak stracaju trpezlivost. Mne tiez niekedy ujde, rovnako ako niekedy nadam na zle pocasie, alebo prihoreny kolac, ale nieje to spravne. Rozdeluje to spolocnost a ludi, ktori veria nezmyslom, to len viac izoluje a odstrkuje dalej do svojej bubliny.
Píšeš o mojom?? Sme spolu tiež 14 rokov a presne na covid a teraz vojnu úplne rozdielne názory..:( Ešte ohľadom očkovania sme išli často do diskusií ale tie názory čo má na Rusko-Ukrajinske vzťahy môj rozum neberie, a musím priznať, že má to aj dosť sklamalo :( Snažila som sa zmeniť jeho názor rozumnymi argumentami, mám veľa prečítaného aj z histórie týchto krajín, ale on si ide svoje...Keď začne nadávať na Ukrajincov, alebo hovoriť tie svoje nezmysly, tak mu poviem, nech s tým radšej prestane, že má to nezaujíma, však vie, že ja mám iný názor ...Rozísť sa s ním určite neplánujem, milujem ho, máme dve krásne deti, už len dúfam, že časom zmení názor ..
Chudák muz 🙂 nechápem ako to s vami ešte zvlada 🙂
Viem ta pochopit.Moj muz nie je az takto extremny v nazoroch ale niekedy vieme mat ine pohlady,takze viem ze by bolopremna existencne zit s clovekom ktory by bol prorusky otientovany,proti ockovaniu,proti ruskam,proti pomocu ukrajincom,za fica,pelleho ci fasistov, so vsetkym,co tieto nazory obnasaju.Nedokazala by som s nim v manzelstve dychat jeden vzduch lebo toto su podla mna temy ktore o cloveku prezradzaju jeho skutocnu podstatu.Neviem co s tym.
Tvoj muž je jedne normálne zmýšľajúci človek.
@tayla 👍👏
Autorka, ak ti záleží na manželstve, musíš byť ty aj tvoj muž tolerantná/ý k opačnému názoru. Vieš koľko manželstiev je, že jeden je veriaci, druhý nie a žijú v dlhoročnom šťastnom zväzku? Toto sú nové témy, možno aj majú za úlohu deliť ľudí, čas ukáže. Preto si povedzte, že vy tieto udalosti svojím názorom nezmeníte, iba sa zbytočne budete hádať. Presvedčeného o inom nepresvedčíš. Takže tolerancia a radšej sa o tom nebaviť. Nič netrvá večne.
My v rodine mame presne takyto par...riesia to tak, ze sa o tychto temach nebavia. Oni sa na tom dohodli a respektuju to, inak by sa len hadali o tom
Ja ti rozumiem. Nastastie to nemam u manzela,ale u otca. Ono mozes sa vyhybat temam kolko chces,velmi tym utrpi ucta k tomu cloveku. Jednoducho by som si ho nemohla vazit a to je pre mna vo vztahu podstatne. Takze chtiac,nechtiac,aj keby som ako chcela a bola tolerantna,neviem ci by to manzelstvo dlhodobo vydrzalo. K mojmu otcovi uz ma problem chodit moj syn,jeho vnuk,prave kvoli tymto chobotinam,co od neho pocuva. Uz si ho vobec nevazi 😥
@paradajkova Ahoj, ja si myslím, že každý slušný a inteligentný človek by mal vedieť vyjadriť svoj názor bez nadávok a urážok, a to aj opakovane rôznym ľuďom. Možno, čo niečo je pre niekoho úplný nezmysel, inému človeku to nejaký zmysel dáva...
Necitala som celu diskusiu lebo je dlha a je neskoro. Ale moj manzel to iste 🤔 asi nasiel rovnaky zdroj ako tvoj a aj cela jeho rodina ma podobne nazory. Ja si ho nevsimam. Dnes pri vinku vyhlasil ze v jeseni bude u nas vojna, lebo bla bla Amerika tak chce, skoro ma porazilo, tiez mame 3male deti. Tak ja ho teda vobec nepocuvam, neviem comu mam verit ale keby som verila jemu asi by som sa od strachu zblaznila a mam tu predsa deti ktore ma potrebuju.. Ja radim nepocuvat ho a zisti ze nie vsetko co pisu je pravda....na oboch stranach...
Tak toto je naozaj dosť nepríjemná situácia a ťažko riešiteľná. Na začiatok možno pomôže tento článok, len je zamknutý https://dennikn.sk/2823555/moja-teta-obhajuje-p... Podľa mňa je najdôležitejšie pristupovať s rešpektom a klásť otázky, ktoré narúšajú kremeľskú propagandu, pustiť mu videá z ruských tv ako sa o nás diskutujúci vyjadrujú. Tiež by sa mohol zamyslieť, prečo všetci chodia pracovať na západ a nie do Ruska. Toto je ale beh na dlhú trať a svoj mylný úsudok prizná len naozaj minimum ľudí. Mám to v rodine tiež - mama, otec, ujo atď. Manžel sa drží aj keď v práci má konšpirátorov, ktorí ho nahlodavaju, no beriem to ako výzvu vedieť viac a lepšie argumentovať.
Ako žiť s takým človekom pre mňa by bolo extrémne náročné. Ja som teda mala muža ktorý v určitom období povedzme začal inklinoval ku kotlebovcom - no ľahko zmenil názor. Totiž žijeme v oblasti kde Kotleba aj žije a má širokú základňu volicov a človek vie o ňom viac ako je v tv , resp. mal možnosť ho vidieť aj v iných situáciách. A muža jednoznačne presvedčili argumenty.A áno bol aj prorusky do dňa od kedy Rusi zaútočili na UA. Je ten typ že argumenty, dokazy mu vedia zmeniť názor , je teda.racionalny a to je super. Skús vo svojom prebudiť racionalitu. Možno nie argumentami z Expresu. To neprejde. Ale faktami ktoré ľahko podložia dôkazmi, logickými vysvetleniami. Napr vojna na Ukrajine - nech si pozrie satelitné snímky Mariupola - 90% zničená. Teda domy obyčajných ľudí, nie len fašistov, nie len politické ciele. Nevyvracaj mu že nejaký fašista sa tam našiel. Ale skôr apeluje na to koľko normálnych ľudí možno práve kúpilo byť, zakladali si rodiny, prerábali, stavali dom za pomoci hypotéky a teraz je to všetko vo vzduchu. Čo ak by bol na ich mieste ? Možno skúsiť prebudiť u neho empatiu, nech porozmýšľať, vžije sa.do situácie a pod. Určite aj ukazovať vyjadrenia Ruských politikov , ruskych občanov , poukazovať na nezrovnalosti v ich vyjadreniach a v realite ...Držím prsty.
@jane89 Tak na jednej strane odsudzuješ agresiu voči Ukrajine (čo je pochopiteľné, odsudzujeme ju všetci), súcitíš s cudzími ľuďmi, no na strane druhej tu dokážeš vychŕliť spŕšku agresívnych a nenávistných slov na vlastného muža, s ktorým máš tri deti, čisto len pri teoretickej predstave, ak by ,,podporoval,, vojnu (pre väčšinu žien tu, ak človek povie iba niečo, s čím z časti nesúhlasí, vysloví nejaký iný názor na niečo, čo sa tej vojny týka, dovolí si niečo spochybniť = automaticky ,,podporuje vojnu a agresiu,, - ale to tak nie je). V tomto Ti nerozumiem, ale nevadí...
Je taka doba informacnych vojen. Je to stara technika - rozdeluj a panuj. Vyuzivajuca moderne technologie. Hoaxi polopravdy. Aj media siriace “ pravdu “ podla toho ako to vyhovuje vlastnikom medii. Aby ludia uz nevedeli comu verit. Pre mna je neuveritelne ze Putin je uz tak dlho pri moci a ovlada krajinu s okolo 400milion ludmi kultom osobnosti. Niekto tu frflal ze vzdialene bohate staty nepomahaju tak ako slovensko ktore je vraj 4 krajina co najviac pomaha ( Asi tym ze susedi) ale na zozname pomahajucich krajin je niekde na 12mieste.. taka vzdialena Kanada dala vyse billion $ na pomoc ukrajine vlada. A ludia organizuju financnu pomoc vyzbieral Red Cross cez sto milionov . Aj u nas v skole prebehla sukromna zbierka na pomoc ukrajine minuly tyzden. Na prvom mieste pomoci $ aj zbrani je usa .. to len tak btw k niektorym komentom tu. Mne pride uplne odveci frflat na to kto ako pomaha Hlavne ked to robia ludia ktori by chceli aby pomoc prichadzala od niekde z dialky ak vobec . ( ale sami nepomozu no prvy by pytali pomoc) Autorka Musis vydrzat Snad vas nerozdeli doba ci nazor na veci mimo vasu rodinu . Cas ukaze. Kde je “ pravda”. Zatial len musi muz pochopit ze mas iny nazor na vec ze nema zmysel ta presviedcat o jeho “ pravde.” A ze sa treba viac venovat temam ktore sa bytostne tykaju vasej rodiny .
Ahoj, u nás na začiatku tej korony tiež bol problém. Nemali sme rovnaký názor. Môj však mal nemiestne poznámky kvôli môjmu názoru a bol uštipačný, začal si tú tému honiť ako vtáka. Tak raz som mu vynadala, že toľko informácií, čo on vie ukázať proti, presne toľko viem ukázať ja pre a ani jeden z nás nemá nevyvrátiteľné argumenty, tak nemôže si byť istí ani on ani ja. Tak ja radšej budem opatrná, ako neskôr sa chytať za hlavu. A nie som ochotná kvôli tomuto sa s ním hádať, jednoducho korona sa nemôže dostať medzi nás. Tak sa ukľudnil. Niekedy ešte skúšal, ale ja som ho ignorovala a potom keď videl, ako sa hádajú aj jeho rodičia kvôli rozdielym názorom o tejto korone, tak sa už nastopro uvedomil. Poviem ale, že u tvojho muža je toho už veľa, možno keby si skúsil dať otázku, či mu to bitie sa o svoje názory prispieva a či fakt má nevyvrátiteľné dôkazy na to, že všetko okolo je len konšpirácia. Hádam onedlho budeme znova veriť v to že zem je plochá, no nie? To chemtrails musím vygoogliť, čo to chce byť 🙂
Zaujímavý problém a toľko ohlasov. Snáď docitas až sem 😆
Zhoda v názoroch (výchova, vzdelavanie, zdravie, životný štýl..) je samozrejme dôležitá, no možno sa nemusíte zhodnúť vo všetkom. Ste manželia, píšeš, že manžel, otec, zamestnanec.. je tvoj muž dobrý. Určite by som sa nerozvadzala, veď to manželstvo nie je len kus papiera.To chce pochopenie i rešpektovanie iného názoru. Prace aj na sebe.. jeho nezmeníš, len svoj postoj k nemu môžeš.
Skús sa pozrieť do svojho vnútra. Hľadaj pokoj najskôr v sebe. Prečo jeho názory v tebe vyvolávajú takýto stav a ovplyvňujú tvoju pohodu?Ty si TY. Prečo ta štve jeho názor? Až moc ho presadzuje? Nechceš, aby si aj on myslel, to čo väčšina? Hnevá ta, že ta on chce presvedčiť či vypína tv? Je ti trápne v spoločnosti za jeho názory..? Myslíš si, že tie jeho názory sú blbosť a sama ich nedokážeš akceptovať?
Úprimne, s láskavostou a rešpektom by som sa ďalej zaujímala, čo a prečo si mysli. Podľa neho nás klamu? Boji sa toho, že nepozná pravdu? Z čoho ma strach? Už sa mu niekedy stalo, že mu ktosi veľmi klamal alebo bol sklamaný, keď zistil skutočnosť?
Utvrdiť sa vzájomne v tom, že sa máte stále radi, že vám na sebe záleží, že lubite svoje deti. Porozmýšľať ako sa ten rozdiel v názoroch môže ich a vás dotknúť. Hľadať spoločne riešenia a dohody. Ako možno zistiť, ktore informácie sú pravdivé, ako by sa dal overiť zdroj? Keď mu vadí tv, čo navrhuje..zapnúť ju, keď nebude doma alebo nech radšej odíde vtedy on? Určite to chceš pozerať ako aj on pozerá to, čo ho zaujíma.
@lujziana44 môj muž je podobný a keď niekedy počúvam čo počúva...nie nevnucuje mi to, rozmýšľam, že má pravdu a dokonca to čo on hovorí mi potvrdí aj vedenie v práci
Takže som vypatlanec, ale bohužiaľ pravdu sa dozvieme, až keď nikomu neublíži
Tak najskôr, spoločnosť je veľmi rozdelená..toto sa u nás nikdy nedialo co teraz, sused so susedom sa nerozpráva... každý si myslí,že ten jeho názor je správny a ostany sú dezoláti a kade čo iné... najlepšie sa s manželom porozprávať, že vás to rozdeľuje... pochopiť, že tym čo robí aj tak nič nezmení... ubližuje tým sám sebe a svojej rodine... jednoducho by som túto tému doma zakázala...
Velmi náročná situácia. Ak ti tu radia rešpektovať taký názor, ti ludia bud nemajú silný postoj k týmto temam, alebo zdielaju nazor tvojho muža. Toto su pre mňa rozhodujúce dôležité témy, ja by som sa s takým človekom ani len nebavila - v zmysle kamarát, kolega, ktokoľvek... A ak by som takého človeka mala v rodine - sestra, svagor, ktokolvek s kym chcem mat nejaky vztah, tak by som robila všetko preto, otvorit tomu cloveku oči. Ak by to bol teda moj muz, snazila by som sa ho presvedčiť o pravde (všetci predsa vieme, kde je, aspoň v týchto zakladnych veciach ako rusi, to, ze korona existuje a co spôsobuje, ake ma nasledky, chemtrails... Preboha) ak by sa nedal presvedčiť, tak by som sa s nim hadala.. ak by nič nefungovalo, rozhodne by som sa rozviedla (ak to tvoje finančné možnosti dovoluju, moje dovoluju, preto pisem rozhodne) pretoze takto zmyslajuceho cloveka za psychicky zdraveho nepovazujem a ak ma toto v hlave, ktovie, co sa bude diat dalej. Na takéto svetonazory ja mam este striktnejsi nazor/postoj ako na neveru
Ver mi nie si v tom sama. Vela ludi zmyšla ako on. Može za to internet a najviac asi fb. Mam pocit že na fb je nejaka sekta ktora lapa ludi a dari sa im. Ludia ktory internet moc nevyuživaju a netravia čas na socialnych sietiach takemuto nazoru malokedy dospeju. Jeho postoj nezmeniš. On tiež určite chce zmeniť zas ten tvoj nazor a presvedčiť ťa o svojej pravde. Tažko radiť čo maš urobiť. Maš to ťaške.

Neviem, ale aj v našom manželstve (9r.) sa nájdu rozdielne názory, ktoré navzájom akceptujeme... je miliarda iných tém, v ktorých máme zhodu... určite by som si nenechala vypínať rádio, telku,... manželstvo je aj o ústupkoch, ale nie o príkazoch/zákazoch... porozprávajte sa v kľude.