Rozdielne názory o mojom nástupe do práce z RD.
Ahojte. Potrebujem poradiť a možno vidieť aj názor niekoho iného. Syn bude mat rok v auguste a od septembra by som chcela nastúpiť do práce . Bola som na rizikovom takze som uz 16 mesiacov doma a žiada sa mi ist medzi ľudí a aj finančne si trochu prilepšiť no moj priateľ s tým nesúhlasí . Maly by isiel do jasiel. Ked začnem s touto témou tak sa stretnem len s nepochopením. On je neskutočne staromódny.
@maminuska ja síce spomínam jasle ale keby si to čítala celé, tu nejde o jasle, tu ide o matku ktorá tam dieťa dá( dieťa tam nejde samé) tu sa zhadzujú priority, matka ktorá tam dieťa dá z istého dôvodu, hádže dieťa mimo domova, neľúbi ho atď, neviem alé zas sme pri Tom, že každá rieši to svoje ...
@galioska moje priority sú v poriadku,porozmýšľaj o svojich
@galioska základná otázka je vplyv jaslí na dieťa ... , a zas neklamme si , mnohé matky šľahnú dieťa do jaslí lebo nemajú na to nervy , chcú mať pokoj , idú si zacvičiť , na kávu , po obchodoch ..veď som svedkom toho práve v tých súkromných jasliach . Časť matiek tam pracuje ako ja a časť tam deti odkladá , deti sú tam už od 7:30 a vyberajú ich ledva o 17 hodiny. Neriešia deti ale prečo si ušpinil mikinu za 120 eur od hilfigera.
@kristina2412 áno vidím, hlavne keď treba súdiť iné za to ,že to urobili inak, lebo tvoje rozhodnutie je to naj a tvoje výskumy sú top👍
a často sú to už 11 mesačné deti , keby sa dalo šľahnu ho tam od troch mesiacov.
@maminuska to už ale píšeš o inej skupine, ja sa o takej nebavím, toto ja nevytahujem lebo pre mňa to nieje dôležité, toto sú veci ,,ich,,veci,, ja sa bavím o neskatulkovani a rozlišovani... to že nemám skúsenosť s jaslami neznamená že budem jasle odsudzovať, hlavne matky ktoré mali dovod ich tam dať....
@maminuska q tiež nebudem tvrdiť že moje dieťa ktoré bolo 3 roky doma je múdrejšie, lepšie ako to dieťa ktoré malo striedavu starostlivosť, poprípade vyrastalo v jasliach a keď sme pri takých matkach skôr nech tam deti sú, ako s matkou ktorá nemá o dieťa záujem a uprednostňuje kávičky ..m
@galioska koho som odsúdila??? Od začiatku tvrdim len že ročnému dieťaťu je lepšie pri mame. Chces mi tvrdiť že to tak nieje?????..písala som jej nech vydrží ešte aspoň pol roka,dieťa bude vyspelejšie...
Dôležité je, ako sa dohodnete vy s partnerom a ako si poznáš dieťa... Dcéra má 2 roky a 3 mesiace, som na prášky, už 4 roky doma, deti 2.. manžel by jasle privítal aj pred rokom, ja kvôli finančnej situácii tiež, ale teda mala by to nedala, strašný je bojko.. pol roka mala stav, že sa bojí detí, lebo jej brali hračky na ihrisku.. dúfam, že od januára zvládne škôlku 🙄
Ja som začala teraz štvrtú sobotu chodiť do roboty na štyri hodiny. Manžel je s malým, ja si oddýchnem od domácnosti, som medzi ľuďmi. Ale keď prídem domov tak sa s malým vkuse stísam a teda ja osobne by som nedokázala celý týždeň byť bez neho a vidieť ho až večer.
Ale sú matky ktoré chodia hneď po roku, dokonca šéfka má dvojročného syna a zo začiatku s ňou chodil jej otec s malým a vždy na kojenie ho doniesol a keď bol väčší tak už si ho nechávali oni u seba.
Do jasiel by som asi nedala.
A zas na druhú stranu, dieťa ti tam môže plakať, môže byť každý druhý týždeň choré, so všetkým treba rátať. Keď bude choré tak sa ti to bude dať plátať s robotou? Alebo ostane babka/dedko/manžel s dieťaťom doma?
Ja chápem aj tvojho manžela že má z toho obavy. Ale mali by ste zdieľať rovnaký názor na vec.
@bebe8888 podľa mna take malé dieťatko potrebuje mamu, aj keď na druhej strane ta úplne chapem. Vždy som bola názoru, že príchodom dieťaťa na svet neprestávam existovať a neustále sa snažím o svoju psychickú pohodu, ktorá patrí medzi moje priority, lebo spokojná mama=spokojne dieta a cela rodina. Tvojho muža chapem tiež a nečudujem sa mu. Ja som vždy bola dosť aktívny a cieľavedomý typ, nenapĺňa ma úplne byt len zmienkou domácou, som tak trochu kariérista ale nie zase úplne a nikdy nie na úkor rodiny a svojej pohody. Vyriešila som to teda tak, že pracujem od nastúpu na MD pre pôvodného zamestnavatela z domu, raz-dvakrát týždenne idem osobne do prace na 3hod keď príde manzel domov. Výsledok=môj životný life balance, príjem, aj keď nie taký ako keď som pracovala na TPP, spokojná mama, spokojne dieta, spokojny muž. Nehovoriac o tom, že pracovne sa stále posúvam aj počas RD, sociálny kontakt mám toez, aj keď pred MD bol dosť veľký, mne to ale nechýba v tej denno-dennej forme. Veľmi som si zvykla na tento štýl života, neviem si to vynachváliť, aj keď mám super prácu čo ma baví, nechýba mi to, aby som tam chodila denne a znášala nálady mojho šéfa a podriadených, pred MD som žila v tom, že som nenahraditeľná a praca bol stred mojho vesmíru, odkedy mám maleho, beriem všetko, čo sa tandeme s veľkým nadhľadom a vazne uvažujem o tom, že po RD začnem fungovať iným štýlom ako denným chodením do prace. Tie chvíle, čo trávim s malym sú neopakovateľne a za nič na svete by som si už nenechala vziať tým, že sa vratim tak skoro do prace (pokial by som nebola nútená z akéhokoľvek dôvodu).
Týmto som ti chcela poradit jedno- ak sa len trochu da, skus osloviť pôvodného zamestnavatela, možno sa dohodnete na nejakej zdieľanej práci z domu, možno skus nájsť nejakú prácu na pár hodin týždenne, ale určite by som sa tam nehrnula na TPP. Ak nie si nútená sa vrátiť kvôli peniazom, pouvažuj nad nejakým koníčkom, čo by ta napĺňal, najlepšie niečo, kde aj zarobíš a budeš komunikovať s ľudmi. Ver, že tých možnosti je veľa, len musíme im dovoliť, aby si nás našli☺️Rozhodnutie je na Tebe, prajem veľa šťastia!
Ja by som skor povedala, ze je novomodny, nie staro... kazdopadne od rocneho by som nesla este prec.
@kristina2412 mohla byť bez toho všetkého fajn debata🥴
@asia83 aha takze vsetky deti mladsie ako tri roky, ktore dobre zvladali jasle su sociopati? Ja vam mile studovane psychologicky vobec nerozumiem, na co je akoze toto dobre? Komu si myslite, ze pomahate? Tomu dietatu, co mu tu zdeptate matku svojimi jedinymi spravnymi nadradenymi nazormi? Ja teda tiez nechcem dat svoje dieta do jasli, lebo ja sa doma zatial citim dobre a uzivam si to. Akonahle sa to zmeni, budem nad tym rozmyslat. Ale ak sa autorka dobre doma neciti, tak preco ju proste ako ostatne matky nemozme podporit? Hej zenska, samozrejme, rob to co je pre teba najlepsie, lebo najspokojnejsie dieta je to, co ma spokojnu mamu. A ci ho das do jasli, si s nim doma osem rokov, kojis, nekojis, kocikujes, spis s nim v posteli alebo v druhej izbe V KAZDOM pripade z tvojho dietata moze vyrast stastny normalne fungujuci dospely clovek s krasnym vztahom k tebe. Tak ako z milionov dalsich deti, ktore to absovlovali. Nie kazde dieta z jasli je narusene, vacsine tak ako mne je to srdecne jedno, ze v nejakych jaslach boli. Proste ja neviem, trocha tolerancie a podpory medzi nami matkami by nebolo lepsie ako taketo nezmyselne strasenie tym, ze svojmu dietatu sposobi minimalne dozivotnu traumu a vychova z neho citoveho kripla kvoli jaslam? Ci potrebujete si tu troska pomastit ego, ze vy ste lepsie? Lebo podla mna toto je skor diagnoza na nejaku rychlu navstevu psychologa ako to, ze som sociopat lebo nemam traumu z jasli.
@felycity aj moja sestra isla do jasli ako 9 mesacna. Ona tvrdi, ze pocity menejcennosti a pocity slabeho sebavedomia a chybajucu sebauctu ma z tohoto obdobia. Deti potrebuju mat naplnene pocity blizkosti, pocit, ze je tu niekto pre mna, ze niekto reflektuje na moje potreby. Mozno viac citlive/precitlivene deti to tazsie znasaju ako deti bezne..
@lucilaines kto ju depta? Pol- rok počkať je deptanie???? Nikto jej neradi neísť pracovať,radíme jej dať dieťaťu ešte trocha času ak sa samozrejme nejedná o zabezpečenie základného prezitia. Amen
nemyslim ze by bol staromodny, pred 40timi rokmi sli deti do jasiel od pol roka a matky do prace.. ci to je skutocne to spravne neviem, neprinalezi mi sudit nikoho a myslim, ze toto je skutocne na kazdom.. ja by som do prace od takeho maleho nesla, jedine za predpokladu, ze by sa o dieta staral stary rodic, alebo jeden clovek.. ale je to skutocne kazdeho vec, nech sa toho zase niekto vztahovacne nechyti... mam vsak zato, ze deti v tomto veku ocenia najma mamu alebo pristup jedneho ci viacerych blizkych ludi...
@0silvia0 menejcennost sa nezačína od jaslí , to je celoživotný proces, i sebavedomá žena po manželstve s nejakým psychopatom sa môže stať handrou..
Stačí iba súcitiť a pochopiť iného, neodsudzovat hneď a hneď bude život krajší, ale to musí človek najprv zmeniť seba aby pochopil .m
@kristina2412 nie je to deptanie . Ja neviem tu akokeby sa nebrala do úvahy adaptačná schopnosť dieťaťa. Prioritou je aby bola spokojná matka , či už je v pohode dieťa, to už tu nikto nerieši. Len matka, lebo keď je spokojná matka tak je spokojná rodina a dieťa, čo má v tomto prípade často ďaleko od pravdy.
Ak raz to dieťa má problém , plače , trpí separačnou úzkosťou tak nemá čo v jasliach hľadať, nie je zrelé a žiadne záujmy matky a jej nepohodlia nie sú tomu nadradené . Napriek tomu že moje deti boli v jasliach , ja verím tomu že časť detí to môže dlhodobo psychicky poznamenať .
@bebe8888 ahoj, ja sa tiez chystam co najskor do prace. Su to prepinacky uz teraz, ked nerobim a neviem si uprimne predstavit, co to musi byt, neriesit nic ine len kakanie, papanie, spinkanie, prdenie, grganie celý den. Z toho musi prepnúť kazdemu a vobec sa ti necudujem. No cize chcem ist do prace asap s tym, ze dieta do jasli. Aj co sa tyka imunity, socializacie. Dufam ze proste z jeho nebude taky cecok co ani nepozdravi a schovava sa za matkinu suknu. Takže go for it 🙂 manzel nech si toto doma skusi prežívať, a rychlo zmeni nazor 😂
@kristina2412 no vyjadrenia v style, ze aspon jej manzel ma srdce, ze radsej nemala mat deti, ze je neempaticka a podobne ktore tu padali maju od nejakych dobre mienenych rad a podpory velmi daleko. Tak isto prehnane hororove scenare o jaslovych traumach, ktore bude citat autorka a dalsie zeny, ktore svoje deti chcu alebo musia dat do jasli a budu to mat neustale v hlave a trapit sa uplne zbytocnymi vycitkami, nikomu nepomozu.
@galioska sestra tieto pocity preberala s psychologom, nevydedukovala si to sama. Psycholog vyhodnotil, ze jej primarna vazba bola skorym nastupom do jasli narusena. Inak moja mama si to roky vycitala, lebo aj vztah sestra-mama je dost poznaceny. Ale vtedy bolo bezne a automaticke, ze deti isli skoro do jasli. Dnes maju matky na vyber... nastastie...
Ty si mozno psychicky odolnejsia a ani jasle v 6 mesiacoch by ti neuskodili. Ale nie vsetky deti su rovnake, niektore sa uz narodia citlivucke a treba to jednoducho brat do uvahy a respektovat pocity a prezivanie dietata. Ak ma dieta doslova paniku a uzkost z odlucenia od matky, tak takemuto dietatu mozu jasle sposobit doslova traumu.
@bebe8888 juuuj to by som bábätku nerobila. Veď je ešte malinké a potrebuje mať pri sebe maminku. Radšej si nájdi nejaké kamošky s kočíkmi a sem tam sa navštevujte ale choďte s detičkami von, na kupko, na výlet aby si bola medzi ľuďmi. Pokiaľ nie ste vo veľmi veľkej finančnej tiesni a viete vyžiť tak si uzivaj materstvo. 😉
@maminuska ja si stojim za tym, co som napisala, ze ak je spokojna mama, je spokojne aj dieta. Lebo ak je mama nervozna a frustrovaná, trpi cela rodina.
Suhlasim s tym, ze dieta, ktore v jasliach place a nezvlada to, by tam nemalo byt za kazdu cenu, ze ved si zvykne. Ale vacsinou sa vsetko da urobit tak, aby sa mohla aj matka realizovať a byt spokojna a aby mohlo byt spokojne aj dieta. Len treba hladat moznosti ;)
Moja začala chodiť do škôlky 3 dni pred 1. narodeninami (v Rakúsku) a super. bežná vec inde...
@bebe8888 súhlasím s priateľom. Toto obdobie už nikdy nevrátis. Podľa mňa by si mala ostať vychovávať syna.

@kristina2412 s takými prioritami aké máš ty to bude na dlho👍😀