Rozdielne životné vízie
Ahojte. Prosím nestalo sa vám ak áno ako ste riešili? Pochádzam spod Tatier (ale z otcovej strany som Bratislavčanka- tec je staromestan) ale neznášam to tam- zima, mentalita, nulové možnosti. V 18ke som odisla na VŠ a začala sa starať sama o seba aj financne. Do Bratislavy. Žijeme s mužom a dcérkou v Bratislave. Ja oveľa dlhšie ako on. Dcérka sa tu narodila. On však chce s bratom základat firmu. Nenapĺňa ho práca. Plus vidí víziu peňazí. Má na to aby to vyšlo. Problem je že by sme sa museli vrátiť pod Tatry. Vždy keď si na to spomeniem. Trhá má. Mne je tu v Bratislave dobre. Ten nádych kultúry, možnosti. Keby bolo na mne idem ešte viac na západ... Vždy som si myslela, že je jedno kde som keď som tam s človekom, ktoreho ľúbim. No zrazu mi to jedno nie je.. myslím si že aj pre dcerku je lepšie keď ostaneme tu. Má tú viac možností sa vyvíjať, robiť čo bude chciet. Veď pod Tatrami nie je ani len divadlo či korčuľovanie a to hovorím priamo o Poprade. Myslíte si, že náš vzťah je odsúdení na rozchod?
@andreatytler je tam zimný štadión a do divadla asi nechodí každý týždeň. To sú výhovorky.
@domibed ahoj, vidim, ze si zacala zhurta, resp zacala aj skoncila pri moznosti rozchod 🙈…
No tak ale je ine ked mam frajera na dialku a rozideme sa po .pol roku, alebo mam roky partnera , mam s nim rodinu, a…🤷🏼♀️.
Ale teda k teme 🙂) Som z vychodneho Slovenska ( a nie su to ani Kosice :D ), v BA som zila 12 rokov, spokojna, tvrdiaca ze sa sem nikdy viac ako na vikend nevratim 🙂).
Ale clovek mieni… a z velkomesta, z urciteho zivotneho stylu,okruhu kamaratov som skoncila na dedine na vychode, 15 km od rodneho mesta.
Manzel, aj ked chodi na tyzdnovky do AT nechcel o BA ani pocut ( to este manzel nebol ), hoc z ba by to mal 200-300 km takto ma 800 km ..
Uprimne?? Clovek je tvor prisposobivy ( vacsina )…zo zaciatku som to dost prezivala, aj som si doma poplakala ze je streda poobede a ja nemam ani s kym ani kam :D.
ale su to teda 3 roky co som tu, a urcite netrpim.. vsetko ma svoje + a -. Ze cez mesto prejdem za 8 min autom, bez kolon, ze tu mame rodiny- co od marca kedy budem mamou urcite ocenim..
Vzdy som sa rada vybrala na 3 dni do ba, ale rovnako rada som aj tu. Som s tym uplnne ok, a ano bol to z mojej strany kompromis, niekto by povedal obeta. Ale teda ja som vedela na 1000% ze by
som to za vztah nevymenila.. predsa len vratila by si sa “domov@, je to ine ako niekam sa stahovat len tak..
Akoze moznosti su fajn, ja to tak zase tragicky nevidim, v zavere take dieta bude spokojne aj pod tatrami, aj v miestnej tanecnej ci kruzku, dnes to je oovela lepsie ako pred 30timi rokmi nech je clovek hocikde… takze dieta bude spokojne nech bude zit hocikde.
Ja som sa zo zaciatku isla tiez pos… z tych “moznosti” , a ze nic tu neni, a co vikendy, a cl tamto…
Uprimne po 3 rokoch nemam absolutne pocit ze by som hez toho vedela zit, mam auto, chcem sadnem idem do KE na nakupy do divadla do multikina.. a potom zijem spokojne dalej ;)) Ale teda ja som sa k tomu postavila nie takto ze to tu neznasam a nic sa tu neda. A teda urcite to neni ani pripad Popradu, nejdes zit do Ulica niekde 🙈🙈.
A teda ci sa to rovna rozchodu to asi tu nikto okrem teba nevie 🙂)
Da sa to riesit hocijako, tyzdnovky partnera na vychode, prestahovanie na urcity cas v style uvidime ci si zvyknem ak nie vratime sa… atd . Ty musis vediet ake mas priority vo vztahu a zivote. Ak mate inak v pohode fungujuci vztah a rodinu, neviem si predstavit toto ako dovod rozchodu.
@domibed myslím, že dcérke sa bude páčiť aj v Tatrách, deti sa prispôsobia, nájdu si možnosti, kde sa môžu zabaviť. Skôr bude problém, že ty nechceš ísť. Ten nádych kultúry máš aj na východe, sadneš do auta môžeš cestovať do Prešova, Košíc.... Tie kultúrne možnosti nevyužívaná každý deň, hlavne teraz v tejto dobe. A ak máte naozaj harmonický vzťah, tak si nemyslím, že pre zmenu bývania ste odsúdení na rozchod. Naučte sa robiť kompromisy, aj ty a aj manžel a bude to dobre 🙂
Uplne ta chapem a musite najst s muzom kompromis. Ist byvat niekam,kde sa necitis dobre je odsudene na zanik vztahu. O dieta sa neboj,prisposobi sa vsade. Vela moznosti je aj v Poprade uz to nie je take ako si pamatas z detstva.
@domibed musíte sa kvôli biznisu sťahovať? Poznám takého, čo žije v Bratislave a podniká v Ružomberku. V pohode to funguje, len veľa cestuje..
Som Bratislavčanka a nikdy som nechcela bývať inde. Malé mesta nemusím a dediny priam neznášam (na bývanie, mam na mysli). Napriek tomu som vždy tvrdila, že s tým pravým aj v mysej diere.... A potom som sa za tým pravým presťahovala do malého mesta. Mimo sk, ale to nie je podstatné. Po roku som tam neznášala každý kamen. Hrabala som sa do veľkého mesta, ale môj muz mal robotu blízko a sťahovať sa odmietol. No, rozisli sme sa, nedokázala som tam žiť (to nebola otázka týždňa, ťahali sme zo dosť dlho). Už poučena, som nového frajera informovala už po týždni, že ja a dedina ci malé mesto sme absolútne nekompatibilne jednotky a môže sa alebo presťahovať alebo si hľadať novú priateľku (mal dom na dedine). Rozhodol sa pre sťahovanie do mesta. Sme spolu 18 rokov 🤣🤣🤣Asi pred piatimi rokmi prišiel s "geniálnym" nápadom, presťahovať sa mimo mesta, na dedinu, už kvôli deťom. Zrušila som mu jeho plány so všetkou razanciou, ktorej som bola v danom okamihu schopna. Asi jej bolo dosť, keďže táto téma nikdy viac na pretras neprišla. Takže za mňa nie, nikdy by som sa nestahovala z miesta, kde sa cítim dobre na miesto, kde bývať nechcem.
Ja mám 2 deti a sme s mužom takmer 10 rokov. Na začiatku vzťahu sme stáli pred otázkou, či pôjdeme od seba, vzťah na diaľku, alebo ostanem tu, rozumej v malom zaprdenom mestečku kde nič poriadne nie je. Dala som na srdce a som tu s ním. Vnútri ale nie som šťastná, cítim obmedzenia a najviac to, že keďže nemám vodičák, aby som šla pohodlné do krajského mesta, musím zaťažovať jeho. Lenže u mňa to nie je dôvod na rozchod, už keď som toľko vydržala a naša finančná situácia sa postupne zlepšuje, urobím si vodičák a zase sa niečo posunie. Treba hľadať spôsoby ako to ide, nie dôvody ako sa to nedá. Skúste ešte raz si sadnúť a riešiť to kompromisom
Ja ti rozumiem, aj ja som z BA a neviem ci predstavit zivot v malom meste. Tiez ma to vzdy tahalo este do vacsich miest, Vieden, Pariz, Londyn ...tam sa citim dobre. Asi by som mala problem si zvyknut v mensich mestach. Ty vsak nemysli hned na rozchod - treba vylozit karty na stol a s manzelom sa porozpravat. treba o tom rozpravat, az potom sa rozhodnut.
@domibed skus zmeniť postoj, lebo ty si už dopredu rozhodnutá, že to jednoducho bude cele zle a s takým myslením bude. Som z východu, nemam pocit, že by som bola kultúrne nevyžitá, su tu divadla, koncerty, kina, fedtivali... Možnosti sú, treba ich len hľadať. Východ je tiež SR, nie sme krajina tretieho sveta.
@domibed Zostan v BA, zarabaj na seba a dceru a potom zistis, ze kultura a zaujmove kruzky su pre teba pase. Nebudes mat na ne financie.
Pokial si financne na tom dobre, potom je to uz ina kava.
Tazko sa radi, poskytla si iba strohe info, ale ja by som nezahodila manzelstvo kvoli tomu, ze chcem byvat v BA, ktora nie je o nic lepsia ako krajske mesta.
Dcéru používaš ako výhovorku, lebo ty nechceš ísť preč. Ale zamysli sa, radšej dcére necháš “možnosti” a vezmeš otca? Myslis že sa ti za to raz poďakuje? Vzdy sa dá najist kompromis. Žila som istý čas v BA, a možnosti síce sú, ale keďže som makala na sebe a v robote o 18 som bola taká unavená, že tie možnosti šli bokom. Keď sme dakde šli, tak 1-2x za mesiac. Teraz bývame v malom zapadakovom meste, pretože som dieťa nechcela vychovávať v tom pre mna chaose. Krajské mesto mame 30 minút autom, ked chceme viac možnosti, ideme tam. Takze všetko sa dá, ked človek hľadá spôsoby a nie dôvody. A nehnevaj sa, ale kvôli tomuto sa už len zamýšľať nad zničením rodiny je dosť cez čiaru. Potom sa nečudujem, že na svk je toľko rozvodov.
@domibed zima?mentalita?žiadne možnosti?to je vyjadrenie ako od Fica...na východe nič nie je..
Neviem,ja som z Popradu ,momentálne 9ty rok priamo v Tatrách ale nemenila by som s tebou.
Naše deti vedia čítať,písať,korčuľovať,navštevujú krúžky ,my sme zamestnaní ,takže asi je to len o nárokoch.
Ale áno,divadlo ako divadlo, či Aupark tu nenájdeš,ale amaterske divadlo kúsok od nás vyhralo prvú cenu za predstavenie mengeloho dievča,čiže aj kultúru tu poznáme.
Ale chapem ťa,máš svoj komfort,svoj domov.Popard ti nedá to co Blava ale Blava ti nedá to čo Poprad a Tatry .
Čaká ťa ťažké rozhodovanie ale myslím že tu ti nik neporadí.
@desore a pan manzel "nezahodi" manzelstvo, lebo on chce byvat v tatrach kovli kariere? Pricom mysli on na jej uplatnenie?
@vroni Presne to iste som zazil. Prestahoval som sa za priatelkou, nikdy som sa v tom meste necitil dobre a postupne sa to zhorsovalo. Ako pises po roku, som tam neznasal kazdy kamen a bolo mi zle uz len z tej predstavy ked som siel z prace "domov". Nakoniec sme sa rozisli. Dovodov bolo viac, ale toto k tomu do velkej miery prispelo.
Za mna ak to tak necitis a vies, ze mensie mesto Ta bude ubijat tak tam ani nechod. Ale musis si tym byt stopercentne ista.. Ak si nie si ista tak komunikuj s partnerom, ze mozes to skusit ale dopredu mu oznam ze ak Ti to nebude vyhovovat tak bohuzial ides naspat ci uz s nim alebo bez neho.
Byvanie je jedna z najpodstatnejsich veci v zivote a po mojej skusenosti si uz hladam jedine partnerku z mesta kde chcem zit, pretoze ak si najdes zas niekoho vzdialenejsieho tak vzdy sa bude musiet niekto prisposobit a bude vo vztahu menej stastny.
A btw. svoje dieta by som radsej vychovaval v Poprade ako v Ba
@domibed beriem Vaše argumenty, ze Tatry nemáte rada a ze vám nevyhovujú možnosti v porovnaní s BA. Samozrejme väčšie mesto, viac možnosti. Ale ze tam nieje divadlo ani korčuľovanie? 🤦🏻♀️ Pripomína mi to slova expremiéra, ktorý sa nechal počuť, ze na východe nic nieje. Divadlo je, v Závodnom klube su kazdy mesiac predstavenia ci uz pre dospelých alebo pre deti. Ma program na cely mesiac dopredu. Ak by ste v programe nic podľa chuti nenašli, v SNV je divadielko pre deti. Korčuľovanie je na zimnom štadióne, dálej vonkajšie klzisko je pri Aréne. A v SNV na štadióne sa korčuľuje myslim 1 alebo 2 x v týždni a cez víkend tiez 🤷🏻♀️
@eternity24, veľké mesto ra "rozmazna". Je rozdiel mat klzisko trikrát v týždni a vyberať si z troch kedykoľvek, kedy ti prskne v bedni... 😉
Daj na svoje pocity a ostan tam,kde sa cítiš v pohode ty sama a kde dieťa má vytvorený domov,pocit bezpečia....muža nechaj tak,nech si rieši,čo potrebuje,casom by ste sa aj tak vplyvom stereotypu a plynúcich rokov odcudzili,takže určite by som sa neobetovala,potom by si tie "pretrpene" roky ľutovala oveľa viac
@vroni Ano, to máte pravdu. V menšom meste si voľnočasové aktivity vyžadujú možno viac plánovania.
Poznam opačný prípad, z Popradu baba, kde mala rozbehnutú super karieru kvoli mužovi blizko Bratislavy a tiež mrmle, že tam mala ostať..teraz ju muž musi ako kraľovnú obskakovať, lebo ona sa obetovala, u vás to bude opačne. Ja som rodena Bratislavčanka a nikde do tramtarie by som sa nesťahovala , aj ked tam môžte mat krasnu prirodu, čistý vzduch, zas aj tam su benefity a niekde v Tatrách bývať ani nehovorím, lyžovačka za rohom, tury..Štrbske pleso, bobovačka na Čertovici, najkrajšie Vianoce na horách
treba sa dohodnut medzi styrmi ocami, co by bolo vhodne, proste najst nejaky kompromis aby bolo dobre aj jemu aj tebe. Dieta si zvykne, tie to este tak neprezivaju a nieco pozitivne si najdu vsade, je to len o vas dvoch v tomto pripade.
@zmrzlinka2021 Budme uprimne, pokial nie je lekarka, vedkyna, manazerka nezarobi viacej ako muz. Vzdy su muzi viacej plateni. Tazko povedat, co bude ak sa prestahuju alebo zostanu v BA. To v konecnom dosledku zistia po rokoch.
K tým klziskám. V Poprade sú 2 veľké, jedno pri Aréne a druhé novo vybudované pri Dostojevského škole. A samozrejme štadión. Divadlo máme tiež, myslim, ze dosť akčné. Obchodaky Forum, Max, milion obchodov....neviem, ja mám práveže pocit, ze Poprad je v tomto ohľade dosť vymakaný, veď aj ceny sú tu také bratislavské 😅
Ja som sa sem tiež prisťahovala zo západného Slovenska a musím povedať, že čo mne vadí je, že sa cítim ako na konci sveta, k moru na juh ďaleko, na západ tiež ďaleko, jedine to Poľsko je blízko a to ma neláka 🤔 keď si predstavím, že voľakedy sme sadli do auta a za hodinu a pol boli v Budapešti, Viedni.....a ďalšia vec to počasie - v podstate žiadne leto, ak nerátam dni keď je vonku 27 stupňov a všetci už ochkajú, aká je horúčava 🙈 a ja stále čakám kedy príde a zrazu je jeseň....
z BA by som sa odsťahovala najďalej do Vajnor, Devínskej alebo Rusoviec 😂 ďalej už nie...

@domibed Tak to viete len vy ci je vas vztah odsudeny na rozchod. Nebola som v tvojej situacii ale rozvadzat sa koli miestu pobytu mi pride privela. Zase na druhej strane ak tam budes nestastna, o com bude ten vztah? Asi len najst kompromis. Napriklad ist zit pod Tatry na max. 5 rokov, alebo nech muz chodi na tyzdnovky.
Dieta by som v tomto pripade nepouzivala na argument. Jej sa tam moze velmi pacit aj bez divadla a bez korculovania.