icon

Rozdielnosť medzi vnúčatami

17. nov 2022

Ahojte, je tu jedno vec, ktora ma trapi uz roky. Stale som si hovorila nechaj to tak je to ok ako to je, predsa su na to dovody. Mna a uz aj manzela stve ako jeho rodicia nic nemaju v ociach len manzelovu sestra. Len jej treba pomoct, zadlzit sa kvoli tomu ale synovi netreba nic vsak on je silny, pracovity a aj ja som sikovna. Ano vsetko co mame sme dosiahli len z nasho docinenia. Ked bolo ale treba pomoct nebolo to mozne lebo sestra to potrebuje viac. Ok prekusli sme to a slo sa dalej. Ale vadi mi neskutocne uprednostnovanie vnucat. Ma len jedneho chlapca (3 roky) a ja mam par (2 roky a 6 mesiacov). Ked sa dostavaju hracky a ine blbosti stale toho dostane viac. A najviac ma dozrala dnesna navsteva. Sli nam davat peniaze na vianoce, ze mame kupit detom co potrebuju. Tak synovcovi supli 100 € a pre nase dve deti dali 50 €. Tak ked uz davam pred kazdym peniaze tak aspon narovnako nie ? Ked su u nas na navsteve len synovec je taky uzasny a toto vie a hento vie a nase si ani nevsimaju. Manzel im stale pomaha kde sa len da a ja tak isto. Neviem pride mi to smutne .. hlavne neviem ako detom v buducnosti toto vysvetlim...

Strana
z2
lopka1313
17. nov 2022

Och, akoby som citala o svojom detstve... A to sme my zili so starymi rodicmi (ocovi rodicia) na jednom dvore, teta (ocova sestra) s muzom daleko, ale vzdy boli uprednostneni oni. Aj ked sme travili spolu cele leta (vsetky vnucky), tak sesternice dostali vsetko a my nic. Ci uz islo o sladkost, peniaze alebo pozornost, my sme boli ako od macochy... Sesternica nieco vymyslela, spolu sme to dve najmladsie zrealizovali a ja som dostala bitku, lebo to bol urcite moj napad... V dospelosti sa to este zhorsilo, najvacsiu hadku s dedom sme mali, ked sa vykrical na mojich rodicov, na co som si ja (27 rocna) kupovala byt, ked sesternice ziju v najmoch a im to staci (netusim, co to mal za logiku, ja som tiez 8 rokov zila v zdielanych najmoch a bytoch s cudzimi ludmi a uz som proste nevladala tak dalej zit, asi ho nasralo to, ze my dve so sestrou sme uz boli byvanim 'zabezpecene' a sesternice ani jedna). Ale to bolo pri vsetkom tak. Zahrada spolocna, robili na nej nasi a babka, no delilo sa vsetko pre 3 rodiny. My sme dostali nieco, az ked to teta nechcela a tak podobne... Pritom ich podporovali az do smrti, my sme dostali nieco malo od nich max tak na vianoce a obcas malo na narodeniny, aj to mozno len 4-5x za zivot... Je to nespravodlive, no vela rodin to tak ma...
Moj otec hlavne preto, ze on vzdy vsetko dokazal, bol uspesny, isiel v ocovych slapajach, aj vysoku si spravil (ani korunu od nich pocas toho obdobia nevidel), teta taka vsak nikdy nebola.

nepic
17. nov 2022

Aj u nás to je tak,aj sestrine deti,aj bratov syn je stále niečo viac ako moje dve deti. Tak isto, oni potrebujú,lebo stavajú dom a je zlá doba a nemajú a treba im pomôcť a neviem čo ešte. Tento rok u nás ani neboli,lebo moje deti nemajú narodeniny a meniny, ale sestrine a bratove áno s tým nie je problém. A čudujú sa,že ich postupne aj ja odstrihávam zo života. Ber to tak,že rodičia vždy pomáhajú tým neschopným deťom,mi schopný sa vieme o seba postarať. A nech sa ale starý rodičia aj potom nečuduju,keď budú mať niektoré vnúčence ku ním aj taký vzťah,alebo medajboh im to aj niekedy povedia. To že to je ich vec-starých rodičov koľko komu dajú,to je pravda,ale tak isto to je aj rozhodnutie vnúčat koho budú mať radšej a ako sa budú chovať ku starým rodičom. Bohužiaľ.

lauriinkaa
17. nov 2022

U nás to bolo skôr tak, že najmä môj otec uprednostňoval moju dcéru pred deťmi mojej sestry. Aj som mu to hovorila, lebo mi to prišlo vždy veľmi ľúto.. čo sa týka darčekov atď to nie.. ale bolo zjavné, že krpci sú pre neho menej. Je pravda, že hlavne môj manžel našim pomáhal, ale to nebolo o tom.. vždy som bola ja pre neho tá naj, lebo som mu pripomínala jeho mamu, ktorá mu zomrela keď bol v puberte.. mamina ich ľúbi všetkých rovnako. Svokra.. o nej ani nevieme, že existuje. Respektíve rok a pol sme sa s ňou nevideli a malá si ju už ani nepamätá. Ona nás poznala len kým sme boli ochotní strážiť jej deti z druhého manželstva.. verím, že ťa to celé vepmi mrzí, ale určite to skús s rodičmi odkomunikovať. Alebo možno so sestrou. Moja to tiež vnímala a aj sme sa o Tom rozprávali. Dala som jej aspoň svoj pohľad, že aj mňa to mrzí, ako to je.. aby si sa časom nehnevala aj na manželovu sestru za niečo, za čo nemôže..

autor
17. nov 2022

@lauriinkaa ne ne s nou mame praveze dobry vztah. Synovca lubim 🙂 vsak som aj jeho krstna. Ale s nou to nemozem riesit a ani nechcem samozrejme. Mozno si to aj ona vsimla neviem .. ona je taka, ze ked ju daco trapi povie.

lauriinkaa
17. nov 2022

@anonym chápem. Tak sa skúste porozprávať so svokrovcami. Možno majú dôvod a naopak, možno si to nejak neuvedomujú.. len dávajú tam, kde je to viac treba. U nás to zas bolo tak, že vždy keď naši dávali peniaze, tak rovnym dielom, bez ohľadu na to, či máme jedno, alebo ako sestra tri deti. Dávali proste na rodinu rovnako. Tam išlo skôr o tú emočnú hodnotu..

srferreira
17. nov 2022

Moja babka s dedom presne toto robili. My s bratom (plus ja ako jedina vnucka). Moj otec pochadza z troch deti, on je stredny, a vzdy sa vsetko davalo najmladsej a potom aj jej detom, cize mojim bratrancom. Od babky ziadny zaujem o nas, otec bol vzdy na poslednom mieste. Aaale ked sa daco potrebovalo urobit, alebo niekde ist uz volala mojej mame ci tato nemoze. Celu rodinu zavolala na obed, ale nasich nie, az potom znamy (ani nie rodina) sa pytal na mojho otca, tak potom volala pridite aspon na kavu 🤷‍♀️ nuz stava sa to. Zial ako vnucka som nemala ziadny vztah k babke, navsteva iba z nutnosti aby sa nepovedalo (a to ja ked som dosla s bratom ledva vodu dala) zato bratrancom div prasa nezabila a neurobila 5 chodove menu. No co ani na pohrebe som nebola.
Za to z druhej strany babka sa ku kazdemu sprava rovnako, ci vnucencom a uz aj pravnucencom. A s nou a s dedom si volam doteraz. Aj sa navsevujeme. Ono tu nejde tak ani o tie materialne veci ako o vztah. Ked je to viditelne vidiet, ze sa uprednostnuje iba jedna strana. A moj otec im to aj splechol do oci, nic sa nezmenilo.

animus
18. nov 2022

No snáď si to všetko robila preto, že si chcela nie preto že si čakala odmenu. Ako som napísala nemeraj lásku peniazmi. Jediný rozdiel ktorý spomínaš že robia je ten finančný. Ja v tom problém nevidím. Určite by som deťom nebrala starých rodičov len preto, že so obálky dali menej peňazí.

loginexistuje
18. nov 2022

@animus skus citat robia rozdiely vo vsetkom penize su len mala
kvapka v tom

autor
18. nov 2022

@animus nie pisala som, ze oni ani deti nepolaskaju, neobimu a len to jedno si vsimaju. Nie neskakala som im okolo riti, ze chcem prachy, len ked to dakto nezazil nepochopi. Ja som aj svagrinej pomahala a dost a tak isto z nej teraz ide pomoc stale a som za to vdacna. Nic nasilu, nenutene. Ale jednoducho ma ubija a bojim sa otazky preco synovec dostal pusu od babky a dedka a my nie .. a samozrejme budu nasledovat aj otazky preco mame menej darcekov. To viem vykryt, ze neboli peniazky, ja sama vediet deti k skromnosti cize tam sa vyhovorit da. Ale nezaujem nie ..

domca1408
18. nov 2022

viem sa do toho vžiť, moji rodičia si toto zažívajú denno denne ...a aj mne zostali stopy na duši z toho ako stará mama robila rozdiely. uprimne ja ju ani rada nemám. nie za peniaze ale proste moji rodičia bol vždy tí otroci čo doma všetky porobia a jej pomôžu čo treba a ked príde jej milovaná dcéruška z BA tak sa ide s prepáčením po..t z nej aj z jej syna (môjho bratranca), to je jediné kedy aj navarí , napečie. ale zažívam to aj z druhej strany, tam síce nemám bratrancov lebo ujo je slobodný ale tiež stará mama z neho ide...a moja mama je ten otrok. skrátka decko ktoré zostane doma je ťažný kôň a nikto si nič neváži a decko ktoré príde 4x do roka je nasvätejšie na svete 😒

martabubu
20. nov 2022

A čo by si robila keby starý rodičia vôbec nemali záujem. Môj prvý manžel zomrel, svokra videla nášho syna raz . Keď som sa ozývala normálne povedala Nie ďakujem
Posielam fotky malého a ona nič ale pritom s mojej švagrinej detmi sú a boli vždy v kontakte,kupovali im atď.
Môj drobec nedostal ani hrkalku. Som ale pyšná že som všetko zvládla a moja mama robí malému babku aj za dve a nieje to o materiálnych veciach

janette2021
20. nov 2022

Naozaj im nemôžeš diktovať koľko majú komu darovať.... Je to ich osobná vec.
Ale myslím, že by tvoj muž (nie ty) mal svojich rodičov veľmi slušne poprosiť, aby darčeky nerozdeľovali pred všetkými vnúčatami, keďže sú medzi nimi viditeľné rozdiely....a tiež im vysvetliť, že ich o to prosí z toho dôvodu, aby deti nezačali žiarliť na bratranca a nepokazili si vzťahy medzi sebou.

mirus11
20. nov 2022

Toto isté máme aj my,len narozdiel od toho,že ja mám už len svokra,a ten robí také obrovské rozdiely či medzi synmi,alebo medzi vnúčatami.Nase deti ho nechcú vôbec,a darmo im to vysvetľujem,že aj on ich má rád,len svojim spôsobom.ale naše deti sú už dosť chápané NATO,aby si to vedeli uvedomiť aj samé,keď to vidia.ale tak ako sa k nim chová od malička,tak si ho aj vnúčence zapamätali.takze ja už radšej nič ani neriešim.A poviem vám,že o Tom,koľko pomáha muzovmu bratovi,že on je chudiatko,on potrebuje,ale môj muž nepotrebuje nič.A poviem vám,že nás to s mužom veľmi štve,ale čo máme robiť,keď on všade vidí len jeho syna a jeho ženu a ich malého syna,a naši sú stále len zle vychované deti(a pritom sú veľmi zlatí,dobre sa učia,a to že keď boli menší že sa hasterili,tak to si myslím,že nie je v Tom,že by boli zle vychované)ale on ich tak nerie doteraz.My z muzom sme mu dobrí len NATO,keď nieco potrebuje,tak vtedy pozná aj mňa s mužom.Ale na záver,už sa snažíme to radšej neriešiť,lebo bolo zle len v našej rodine kvôli tomu,a zato nám to nestojí.Ja hovorím že LARMA JE ZDARMA a každemu sa to raz vráti

vikiki29
20. nov 2022

Vo väčšine rodín je to tak. Aj u nás. Svokra podporuje svojho mladšieho synčeka, lebo chudáčik nemá normálnu prácu už asi 15-20 rokov a musí sa starať o dieťa. My sme si zarobili, postavili dom tak nám netreba. A presne tak sa postavila aj k vnúčatám. Akoby naša dcéra mohla za to, že my sa snažíme. Tiež ma to štvalo, ale už to neriešim. Proste to nezmením.

pstrap
20. nov 2022

To sú také veci, čo sa dejú. Ja som bola prvá vnučka v rodine, môj brat sa narodil rok po mne, ale ja som začala veľmi skoro vnímať, že dostávam viac od babky a otcovej sestry ako brat. Proste, ja som bola prvá, mrzelo ma to za brata, lebo narodeniny sme oslavovali spolu. Brat má narodeniny týždeň predomnou a čakalo sa s oslavou, kým budem mať ja. A videla som tie darčeky, tak som sa vždy potom s ním delila a hrali sme sa s nimi spolu. Keď som sa na to pytala neskôr, keď som bola staršia, tak mi bolo povedané, že mne sa ľahšie kupovali darčeky. Peniaze sme dostavali rovnako, 20KČS. 😁 Či to rodičia riešili, ako to on vníma neviem, asi nie. S bratom mám dobrý vzťah. Ak bol synovec prvé vnúča, to prvenstvo mu už nikto nezoberie. Ty sa teš, že máš dve deti, zdravé a majú oboch rodičov. Je veľa párov, ktoré vôbec nemajú deti a dali by neviem čo, aby mali aspoň jedno. Všetko sa pre niečo deje, vytesni negatívne myšlienky na svokru a švagrinú a teš sa z detí a z manžela. 🙂

hamca
21. nov 2022

Aj u nas je to velmi podobne a pred par rokmi prisla otvorena konfrontacia s jeho rodicmi, chvilu to bolo na bode mrazu a postupne sa uvedomili a aspon trochu urobili posun. Sice stale vidiet, ze nase deti nie su priorita, ale uz im kupia aspon cokoladu, ked sa stretnu, alebo ich obijmu (dovtedy fakt nase deti ani nepozdravili, nevsimli si, ze vobec prisli 🤦) Proste sme to nechali uz teraz tak, s muzom sme sa dohodli, ze takyto vztah je asi maximum, co mozeme mat.

autor
21. nov 2022

Dievcata vdaka, je to strasne, ze ste to niektore museli prezivat.
Pre niektore nie peniazmi sa nemera laska ale ked je vztah na bode mrazu a vedia, ze nase deti nemaju druhych starych rodicov tak ma to mrzi.
Po poslednej navsteve, po precitani tychto komentarov aj mojim muzom sme sa rozhodli konfrontovat jeho rodicov. Sme len povedali, ze sa nam nepaci pristup. Mozu si rozdavat peniaze kolko chcu ako chcu o to nam nejde a neislo. Len nech skusia aspon ked sme vsetci na navsteve nerobit rozdiel. Dat kazdemu vnucatku pusu a nie, ze len jednemu. Kricat na vsetky vnucatka nie len na tie moje. Dat najest aj tym nasim detom a nie, ze nase kukaju (ok mladsie by si nedalo ale chapete). Proste vela toho je a ano dojalo nas ked vytiahli 100 € so slovami moje drahe vnucatko tu mas kup si nieco pekne k tym Vianociam. A nasim so slovami: tu je 50 €.
Samozrejme sa urazili, lebo sa povedali aj problemy s minulosti. Muz zacal vytahovat aj z uplnej mladosti veci .. potreboval sa uz vykecat. No teraz sa snami nerozpravaju. Ok, ked ich to nemrzi ani nas to nebude. Minuly tyzden mal maly 2 roky, samozrejme ani bu ani mu. Ja som uz zacala chystat obcerstvenie a oni nic. Na to sme ich zavolali na konfrontaciu ( ani vtedy ani bu ani mu malemu).
Ich chyba, kym nezmenia pristup bohuzial deti nebudu mat ani jedneho dedka ani babku :(

luciajass
21. nov 2022

Využili situáciu, že už ani to malo dávať nebudú, lebo ani to nechcú. Už ich ani nevolaj. Nekazte si Vianoce

nikka055
21. nov 2022

Mam 30r a doteraz si pametam ako sme my(ja s bratom) dostali od nasej babky muzsky deodorant AJ to iba koli tomu lebo som povedala bratovi ,ze aha dostal si ako darcek 3petardy 😀 ja som mala cca 9r brat 7r a bratranec kopu hraciek 😃😃 my dvaja sme boli pre nich ako nic ale bratranec (syn maminho najstaršieho brata) bol miláčik 🙄 kazde prazdniny bol u nich nas strazila iba raz ak to moju mamu museli previezt do Ke na akútny cisarsky ...potom mojej mame vykrikovala ,ze ochorela koli tomu ,ze sa o nas starala 7dni kym dosiel oco z prace lebo pracoval v ČR 🤦‍♀️ cize tym chcem povedat , ze raz to tvoje deti zacnu vnimat a bude tazko im vysvetliť prečo , ja to doteraz nechapem prečo nas nemali radi

mirus11
21. nov 2022

Nekazte si tým blížiace sa Vianoce,u nás je to to isté,že svokor radšej rýchlo zdupka k druhému synovi,aby našim nemusel nič dať,či na Mikuláša,veľkú noc,meniny.si mysli že keď im dá po 20€na narodeniny,že tie deti ho budú nosiť na rukách-ani náhodou.Ja nie som odkázaná na nič od neho,svojim deťom vieme s manželom zabezpečiť vsetko čo potrebujú,len to cloveka fakt stve,keď vidíme,že vsetko pcha mladšiemu synovi,lebo oni viac potrebujú,lebo prerába dom(ktorý mimochodom urobil neobyvatelny on sám)ale ktomu sa radšej už nevyjadrujem.ja hovorim aj manželovi,že KARMA JE ZDARMA A KAŽDÉHO SI RAZ NÁJDE.Nasim deťom stále vysvetľujem,že dedko nie je zlý,len je taký svojský,a tak to budem robiť aj naďalej.Ja ich nebudem kvôli nemu huckat,ale tie deti sú už dosť rozumné,aby to chápali,len on si to akosi neuvedomuje -ale to už dospelého seniora nikto nenaučí, bohužiaľ.

kaciato
22. nov 2022

Podla mna by sa s nimi mal porozpracat muz ako syn medzi 6 timi ocami bez svedkov a povedat ako to citi . Byt to moji rodicia asi im to splechnem 🤷

Strana
z2