icon

Rozdielny prístup k výchove a problémy s rodičmi

isabelltrutz
8. dec 2015

Ahojte, mám problém, s ktorým by som potrebovala poradiť, resp. aspoň počuť vaše názory. Máme dvojročnú dcérku, ktorá je od malička náročné dieťatko, ale to pozná asi veľa mamičiek. Zvládame ju ako sa dá, niekedy je to náročné, keď len celé dni mrnčí a nespí (už takmer vôbec nespáva poobede a večer ide spať aj o 22:00), ale snažíme sa. Čo mi však leží na srdci, sú vzťahy s rodičmi. Nemáme vôbec nikoho, kto by nám s ňou pomohol. Cudzích ľudí nezvláda ani kolektívne zariadenia, skúšali sme to a skončilo to zdravotnými problémami. Preto ak náhodou potrebujeme postrážiť (nie aby sme šli von, to sme ešte nikdy neboli, ale len ak potrebujeme vybaviť niečo), tak máme iba jedných starých rodičov, ktorí bývajú kúsok od nás. Malá ich má rada a veľmi dobre si zvykla, problém je však v tom, že majú úplne rozdielny prístup k výchove ako my. Všetko jej dovolia, môže sa aj hojdať na lampe, nikdy jej nepovedia nie. Ona to dobre vie a riadne ich cvičí. Bolo by mi to jedno, keby to potom nevyžadovala aj po nás. Akonáhle je so starými rodičmi, správa sa k nám neadekvátne, je strašne rozbláznená a keď jej niečo nedovolíme, robí neskutočné scény (reve a hádže sa o zem, bije nás a ničí veci). Vždy chce to, čo jej dovolili starí rodičia. Teda ak namiesto obeda zjedla dve čokolády a balík cukríkov, tak keď ja jej to nedovolím, sú z toho strašné scény. Tiež keď jej neumožním hádzať kamienky do kanála uprostred cesty, kde chodia autá, tak máme konflikt. Skrátka takýchto situácii je veľmi veľa. Ja som k nej trpezlivá, ale nemôžem jej dovoliť všetko, potom je nezvládateľná. Taktiež vyžaduje neustálu pozornosť, pretože starí rodičia sa od nej ani nepohnú, len sa s ňou hrajú a hrajú (čo je výborné, ale nevidí skutočný život, teda že treba robiť aj veci doma alebo sa aspoň najesť či ísť na WC).
Skúšala som na túto tému hovoriť so tarými rodičmi, že by sme sa mali viac zladiť a hoci ju majú radi, nemali by jej všetko dovolovať a veľmi ju rozmaznávať, pretože sa to potom vypomstí vždy nám. Ich postoj je však taký, že buď budeme akceptovať ich prístup, alebo nám malú už nepostrážia. Neviem preto, ako sa k tejto situácii postaviť. Sú to jediní ľudia, ktorým môžme dať dcérku ak potrebujeme ísť nakúpiť alebo niečo (ona nevydrží ani v obchode, nie to ešte na úrade alebo v banke), avšak bojím sa, aby to nebolo na škodu. Ako by ste sa zachovali? Za každý názor budem vďačná.

anetuska7
8. dec 2015

@isabelltrutz
Ja úplne chápem tvoju situáciu tu ti nikto nič normálne nenapíše lebo sa ozvali zase len supermamičky ktorým deti zaspávajú o 19.hodine, vstávajú až na obed, v 2 rokoch vydržia sedieť 2 hodiny na úrade a hádam aj podpisujú zmluvy. Preto sa ja veľmi málo zapájam do týchto diskusií a snažím sa riadiť vlastným rozumom prajem ti aby sa všetko vyriešilo k vzájomnej spokojnosti.

katarinapekna
8. dec 2015

@mihula sa mi paci tvoj zmysel pre humor😉

katrin21
8. dec 2015

@isabelltrutz no....
byvala som do dcerinych 7r s rodicmi... jasne, ze moja vychova bola ina ako ta ich.. ALE TAK TO MA BYT...RODIC A STARY RODIC je rozdiel a ich ulohy su uplne odlisne 🙂 aj povinnosti...

Stary rodic uz je skor na to rozmaznavanie, potesenie sa a rodic na vychovavanie... JAsne, ze niektore veci mi dceru kazili, ale tiez si nedali povedať. napr to sladke... stale jej ho davali.... naucili ju na sladke, ako kedysi mna :( . Ale zase kedykolvek postrazili, pomohli, takze sa to kompenzovalo. Maloktorí rodicia respektuju vychovne metody svojich deti, to mi ver 😀
Ale ty to mas lepsie, ste s nimi len obcas... takze tvoj styl vychovy MA PREVAHU a nemaj obavy, dieta dobre vie rozoznať, co si pri kom moze dovolit.
Napr. moja dcera vedela, ze v obchode moze len 1 vec, ak chce viac, musi si vybrat ( sladkost apod) ... aj to robila. pochopila to rychlo.... Potom obcas prisla mama z potravin a hnevala sa , ako ju dcera neposlucha, ze jej hadze veci do kosika a ona pri pokladni vyhadzuje a aj tak jej kupila vzdy viacej ako jednu, lebo ved vnucatku ....
Tak som jej povedala, ze SI ZA TO MOZE SAMA, lebo mne to dcera nerobi, ani robit nebude a keby spravila, neodide z obchodu ani s jednou sladkostou a nabuduce si rozmysli... Chapes? Dcera dobre vedela uz aj v 2-3r, ze kto je kto a co u koho moze a co nie... 🙂
BOla aj je velmi rozumna, takze to chapala, ale skusala..... ved je to len dieta...
Vyrastla z nej slecna, ktora vie kde su hranice a to aj napriek castemu rozmaznavaniu starej mamy ( co by som ja za to dala, ja som starych rodicov poriadne nepoznala .. :( a ich uloha v zivote dietata je nenahraditelna tvrdia psychologovia, prave pre ten iny vztah a lasku, co stary rodic dava)

Takze neboj sa, ty si vychovavaj dieta podla svojich zasad a uvidis, ze tych par hodina dni s babkou nic nezmeni 🙂... ked sa vrati a bude rozhodena, vysvetlite, ked sa hodi o zem, tak sa hodi o zem, nevadi.... nepolavis a bude to zase OK....

lucretia7
8. dec 2015

@isabelltrutz Poradim ti jednu dobru vec ak mozem. Daj zablokovat tuto temu a uz sa sem nevracaj. Tu porozumenie nenajdes, teda cest vynimkam, chodia sem aj uzasne maminy, ale vacsina prispievajucich su zakomplexovane osoby ako katarinapekna. Ja velmi dobre viem, co asi prezivas. Mame v rodine autistu a kazdy den obdivujem jeho rodicov, ako to zvladaju (uz 15 rokov). Nevedia si s nim rady ani c skole, casto ich museli volat, aby prisli. Je to narocne starat sa o taketo dieta. Ale s trochou praxe to zvladnete. Si hrdinka uz teraz, tieto premudrele matere ti nesiahaju ani po clenky. Skus sa s rodicmi este porozpravat, pomoc sa ti urcite bude este hodit a mali by ta podporovat. Drzim palce.

katrin21
8. dec 2015

jezis, katarinapekna, ta tu v kazdej teme ukazuje, aka je to vychcana bezcitna osoba.. ja nechapem, naco sem ta zena chodi.. sledujem ju par tyzdnov a veru, to je "radost citat" tie jej prispevky..
ona vsetko vie, vsade bola, kazdeho by osklbala, zmanipulovala, ani by si nevsimli ako a pod....
Ja nechapem, co je to za zenu... je tu mesiac , ale teda ukazala sa uz krasne....
a este aj napise na predch. strane, ze ako sa vsetko zle vracia naspat tomu, kto zle praje.. 😀
tak na jej mieste by som uz nespavala pokojne, alebo minule tu pisala, ako by svokru osklbala o prachy apod... :.D
@lucretia7

timea7
8. dec 2015

@20tanicka20t zobuď ho o pol siedmej, o siedmej a máš to vyriešené, posunieš to celé tak, aby nebol hore dlho a aby o nejaký čas nemal problémy so vstávaním so škôlky a školy. Jasné, že nie z jedného dňa na druhý, ale postupne posúvať po desiatich minútach.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
8. dec 2015

@fidka79 ale pise (sice este nie oficialnu, kedze je dieta este prilis male), skus citat a potom kritizovat 😉

slniecko77
8. dec 2015

@katrin21 ja som tiez par krat na nu narazila, mas pravdu velmi neprijemna osoba, ktora len vyvolava konflikty, je to velmi zly clovek, ktory sa zjavne nestiti nicoho..

petra7777
8. dec 2015

@isabelltrutz Rozbila manželovi nos? No tak to je silná káva aj na mňa....Obávam sa, aby si pri takom tempe tvojho dieťaťa o rok nenapísala, že sotila iné dieťa pod auto, lebo jej nedalo napríklad hračku....a o 10 rokov zabila kamarátku, lebo jej prebrala frajera.... ☹

taty
8. dec 2015

@petra7777 tak mne rozbila hlavu dcera mojej priatelky,ked bola trojrocna . Zatial - ma 25 rokov , bude z nej lekarka , a zatial nikoho nezavrazdila a ani nehodila nikoho pod auto ci podobne scenare ; 😝

sardinka32
8. dec 2015

@isabelltrutz Aj som rozmyslala, ci Ti napisat, lebo neviem ake to je mat dieta, ktore ma pravdepodobne autizmus. Zareagujem skor na pristup starych rodicov, zrejme vedia, ze si len na ich pomoc odkazana a teda Ti povedali to, co povedali. Ak to naozaj mysleli, ze im je jedno, ci im vnucku donesies alebo nie, tak je to smutne. Ak Ti to povedali preto, lebo vedia, ze mozu, tak je to smutne tiez.
Poradit sa Ti velmi neda, lebo ak sa uz raz takto vyjadrili, co s tym spravis? Mozno jedine, ak by sa malej potvrdila diagnoza, tak by mohlo dojst k nejakej dohode. Ja som z tych, ktore si myslia, ze je normalne, ak Ti stari rodicia pomozu, ked mozu a postrazia dieta (hoci ja sama to tak nemam) a tiez si myslim, ze by to nemali robit tak, ze Ta ako matku totalne odignoruju...lebo ved vsak oni su na to, aby rozmaznavali...ale odtál potál, ako sa vravi.
Co Ti vsak mozem napisat na povzbudenie je to, ze mi mozes verit, ze to ze stari rodicia odignoruju rodicmi nastavene vychovne metody a urobia si po svojom, ked ich strazia, je asi v 90 pripadoch a tych zvysnych 10 percent o tom nevie. 😉 Poviem Ti moju story, svokra prosikala, aby sme jej v lete doviezli malu, kedze ju vidi tak raz, dvakrat do roka, lebo byva 300 km daleko a ma jednoizbovy byt. Tak reku ze dobre. Napisala som jej na papier, aky je malej denny harmonogram...nie ze by som jej ho nejako cielene nalinajkovala ja, skratka mala si tak zvykla (mala vtedy rocik). Napisala som, co papa, doniesla jej umele mlieko, ktore pila, napisala som jej kedy ju treba dat spat doobeda, kedy poobede...vysledok?...mala pila kravske mlieko, na kusky nakrajany chleba s maslom a sunkou, doobeda nechcela spat (trvalo mi to dva tyzdne potom, kym si znova privykla) a naucila sa vstavat o piatej rano, co predtym spinkavala do osmej-deviatej, lebo svokra tak vstavala. Uz tam s detmi nechodim na dlhsie ako jeden den aj s cestami. Asi iba musis zatat zuby a vydrzat, kym malá bude vacsia a mozno sa ani diagnoza nepotvrdi a bude Vam potom fajn.

shia
8. dec 2015

@isabelltrutz nič si z toho nerob, ja ťa chápem, sami máme dome 3ročnú slečnu, ktorá sa tiež snaží cvičiť so všetkými, ale minimálne ja sa jej to snažím značne zarážať, čo vôbec, ale vôbec nie je ľahké, keď má dieťa ako aj ona, dosť vlastnú hlavu a je taký malý "vychcanček" že vie presne čo si kedy ako zahrať aby to bolo v jej prospech. Od malička ju brávam na poštu, aby to poznala, ale len keď viem, že je to nakrátko, na úrady ako ty píšeš, ju tiež nebrávam, ide babke jednej-druhej, lebo nie je to len o tom, cvičiť dieťa (veď nie sme cvičitelia, ale rodičia, máme vychovávať deti a nie vojakov), ale neberiem to z toho pohľadu, "aby nebola hanba" - ale, že čo preboha môže 3ročné dieťa baviť na úrade?? a prečo by malo vedieť 3 ročné dieťa stáť 2 hodiny v rade a počúvať o paragrafoch?! veď to je nonsense, nie je to to stavané, aby toto muselo riešiť preboha, má sa niekde hrať, príp učiť, ale nie toto, to nie je adekvátne k jeho veku. Dobre robíš, že ju tam nebrávaš, ale môžeš postupne skúšať menšie "body", ako kratšie vybavenie pošty, a pod, aby si postupne zvykala, ale len do miery vhodnej na jej vek. S babkami si to podľa mňa treba vydiskutovať, nie je to, že je to "daň za varovanie", kam by sme došli..aj ja som si s maminami vytýčila, že čo áno a čo nie, a veď hádam aj oni jej chcú dobre...samozrejme, že sú volnejsie ako ja, to sa ani neda inak, ale zasadne veci musia chapat aj oni, ved hadam aj ony chcu vídavať svoje vnuca.
V dnesnej dobe je take moderne zvalit energicke dieta na diagnozu, never tomu, je len zvedavá, problem je skor s dietatkom, ktore ticho sedi, pozera a bez reakcie. Len je teda podla vsetkeho rozmaznana, nemysli to v zlom,ale v tomto veku mas cas na napravy, len si vytyc aj sama pred sebou, co ano a co nie, jej povedz razne nie aj ked sa o zem slahne...aj moja dcerka, obzvlast ako zacala teraz do skolky chodit, riadne,ale riadne skusa hranice, a poviem nie - ona sa hodi o zem a vresti, ale ja "prekrocim" a "nevsimam si", ona pochopi, prestane a pride za mnou, ze "uz som zlatucka mamicka, prepac" a je to. treba len vydrzat. Prajem silne nervy, stoj si za svojim a pozeraj hlavne na dobro tvojho dietata a nie silou mocou, ako niektore mamicky, si dokazovat, ze "aha moje dieta dokaze 5 hodin sediet bez pohybu", skorej tam by som sa zamyslala nad diagnozami, ale ty si skorej straz dodrziavat pravidla a nepolavit ;) drzim palce ahoj

shia
8. dec 2015

@isabelltrutz a mimochodom, moja od 2 rokov nespi cez den tiez vobec, ja som od 1,5 roka vraj ;) Vraj som bola ako dieta rovnaka "oplasena", mamina to s odstupom casu pripisuje jednozancne tomu, ze som bola prve dieta v rodine a vsetci okolo mna tutu-mutu, ale potom som mala este dvoch surodencov a coskoro som bola (a skromne myslim ze aj som hehe) ta najbezproblemovejsia a najposlusnejsia prave ja 🙂) (aka som skromna,ze? 😀 ) ale tym chcem len povedat, ze aka je v 2 rokoch neznamena ze bdue cely zivot, len ju drz v medziach. Ona si len prehnane vyzaduje pozornost, skus jej vysvetlit, ze napr "teraz sa s tebou chvilku pohram a potom idem umyt riady, a kym ich budem umyvat, ty si sama neico nakreslis a ukaezs mi to), tak to robim aj ja. A ked umyvam tie riady, a vola ma, poviem jej razne - dohodli sme sa, umyjem riady a potom pridem, tak pekne pockaj. pomaly to zacina fungovat ;)

jeennyv
8. dec 2015

@isabelltrutz u nas v rodine vzdy ficalo, ze hodis sa o zem ok...tak ta obidem prekrocim a prid kym sa ukludnis a tak to bolo pri vsetkych vystrajackach a deti sa vacsinou skludnili, ale to vies na kazdeho plati ine...suhlasim s babami co ti napisali...starych rodicov neprerobis, ale doma jednoducho trvaj na svojom, aby dieta pochopilo ten rozdiel alebo je to tazke, ale chvilku malu nenos k starym rodicom, pochybujem, ze im nebude chybat, ak budu mat vyhrady jednoducho povedz, ze musite aj doma popracovat na vychove, lebo tu tak, tam inak..mozno konecne pochopia.....pises aj, ze dieta ma problem s kolektivom atd... ja nehovorim, ze brat ju po uradoch a tak, ale proste viacej ju zapajat, chodit s nou do obchodu, na prechadzky do mesta atd...dieta sa musi od zaciatku zoznamovat s prostredim a chodom zivota...kamoska riesi podobny problem, mala jej nic nechce, s nikym nechce ostat ani nic, lebo ju nebrava poriadne s kocikom po vonku po vyletoch do mesta a tak...mala nezvyknuta na nic nikoho jasne, ze jej nikde neobsedi nevydrzi ani v kociku ani pochodit atd...

lucretia7
8. dec 2015

@petra7777 Petra, prosim ta ak nevies nic o autistoch, tak sa tu nevyjadruj. Moj synovec rozbil nos ci usta uz vela ludom, ked mal zachvat. Je to nieco podobne epilepsii, vtedy sa dieta iba myka, hadze a dokonca ublizuje aj sebe - vacsina autistov sa bije po hlave. Takze to nie je nic neobyvkle. Ale ja sa nestiham cudovat, co ste tu za komunitu, ktoru zakladatelku a jej dceru sudi, pritom s takou diagnozou nema skusenosti. Strasne sa hanbim za vas a tento narod a len dufam, ze zakladatelka tejto temy sa nauci brat ludi ako vy s rezervou. Pamatam si, ako svagrina niekolko rokov plakavala a nechcela s malym nikam chodit, pretoze jej ludia v cakarniach, obchodoch a na ulici nadavali, ake ma nevychovane dieta. A ono to je nakoniec tazko postihnute dieta, co ma najtazsiu formu autizmu, aka existuje. Udel na cely zivot. Skoda, ze vy kym nebudete mat take doma, nepochopite. Viac empatie mala aj ovca Dolly.

tajka1986
8. dec 2015

@isabelltrutz tak si jednoducho najdi nejaku pani alebo slecnu na obcasne postrazenie. Par hodin niekomu komu doverujes,suseda,kolegyna z prace... Ja by som ju starym rodicom nedavala ked ma mala z toho potom doma hysaky ☹ a uz vobec ked jej na obed sladkosti namiesto normalneho jedla. Juj na toto som alergicka. Sak dobre nech ju trosku rozmaznavaju,ale v ramci normy...nechapem ten ich pristup hlavne ked ide aj o zdravie(teda ak som spravne vycitala ze tam je aj psych.problem)

lucretia7
8. dec 2015

@fidka79 Nechcem to tu uz omielat a cele rozpisovat, len ja som taka povaha, ze strasne nenavidim, ked ludia niekomu krivdia a pritom vobec nemaju potuchy, o co ide. Autizmus nie je lahke diagnostikovat, v takom utlom veku to lekari este u nas nevedia, vacsinou potvrdia diagnozu az okolo veku 5 rokov a aj to musi dieta ist do specialnych centier zameranych na diagnostiku takychto ochoreni. Pisala som zakladatelke a podla vsetkeho ich dieta autizmus ma, minimalne jeho menej zavaznu formu. V takych pripadoch vobec nezaberaju ani vami vyskusane praktiky - naopak, ak dieta v zachvate na zemi prekrocis a odides, moze ti aj zomriet. Urcite autista za tebou nepride. Takze prosim, prosim este raz za vsetkych, ktori maju doma taketo deticky, majte trochu sudnosti a nehrajte sa na nadludi, nikdy neviete, co sa prihodi prave vam. Dakujem.

katrinka8
8. dec 2015

Ako tu už bolo spomenuté, na začiatku si nenapísala, že dcérka má diagnózu - čiže to naozaj z toho opisu vyznelo, že je rozmaznaný malý tyran, ktorý s Vami všetkými krúti. Keďže to však vyzerá, že dievčatko má autizmus, asi by si mala naozaj vyhľadať skupinu maminiek, ktoré majú detičky s týmto ochorením, a tam si žiadať radu. Lebo ten, kto ochorenie nepozná, Ti tu ťažko poradí, ako na takéto dieťatko.
Z môjho pohľadu laika by som sa asi spoľahla na to, že dcérka si uvedomí, že keď bude mať doma nastavené hranice, tak ich proste rešpektovať musí, a že to občasné stráženie u starých rodičov by to nemalo nejako veľmi radikálne ovplyvniť. Proste u nich to funguje inak, u nás inak - pokiaľ to nie je nejako často (denno-denne), dá sa to nejako prežiť. Nepíšeš ale, ako často starí rodičia dcérku strážia. Jedine,na čom by som trvala, by bolo, aby nedostávala miesto obeda sladkosti. Ostatok by som asi nejako ticho pretrpela, keďže píšeš, že si nedajú povedať. Ale vravím, závisí od toho, ako často tam chodí. Ak je to raz za čas, tak to ozaj len nejako prežiť (teda okrem toho jedla).
Inak, ja Ťa chápem, že chodiť po úradoch s deťmi nie je med lízať. A už vôbec nie podpisovať dôležité zmluvy. Ja mám 2-ročného synčeka, a on je celkom kľuďas v tomto - nejakú tu dobu by obsedel, ale skôr myslím, že len tak na pošte čakať, prípadne také jednoduchšie vybavovania, kde sa tomu dieťaťu dá venovať v rámci čakania, a potom chvíľku, kým Ti nedajú nejaký papier, tlačivo, zásielku... proste nenáročné vybavovanie, kde ho na tú chvíľu, kým nepodpíšeš, nezaplatíš a pod. zabavím keksíkom či jablkom. Ale určite nie jednanie na stavebnom úrade, kde musíš za plného sústredenia podpisovať zmluvy.

lucretia7
8. dec 2015

@katrinka8 Dobre si napisala. Akurat jednu vec - nie, autista nemoze mat rozdielne pravidla u jednych a u druhych. Nevie to spracovat. Potrebuje za kazdych okolnosti dodrziavat rovnaky postup (preto maju skoro vsetci autisti na chladnicke karticky s cinnostami, ktore budu robit a pravidelne robia). Ale suhlasim s tym, ze by mala ist do temy, kde su maminy takychto deti a vedia, co treba robit. Laicke rady od matiek so zdravymi detmi zakladatelke nepomozu, naopak mozu uskodit.

ukulela
8. dec 2015

tak z niektorych premudrelych "kobyl" je mi tu doslova zle ... :(
@isabelltrutz - ked starki nechapu, ze pre dobro dietata MUSIA dodrziavat urcite pravidla, navyse, ked je to podporene doktorom a diagnozou, tak ten styk treba obmedzit.
ked pises, ze stara mama este respektuje, ale problem je starky, nemohla by starka chodit strazit malu ku vam? resp. by ste ju vzal so sebou a ona by bola s malou trebars na prechadzke, kym si vy vybavite? skratka, ak je potrebny rezim a pravidla, tie musia byt. ked na malu prostredie u nich nevplyva dobre, treba to eliminovat.
... moja svokra sa ma pytana vsetko, ci to moze. ked nieco poviem (len taku sprostost, aby malemu nedovolila chytat jej okuliare, aby potom nestrhaval okuliare mne), tak si dava velky pozor. ked poviem, ze v kociku nedavat na sedenie kolmo, tak neda nikdy a este sprdne starkeho, ze maleho zle posadila ja som povedala, ze tak nie 🙂 takze ja sa stazovat nemozem.

evia1212
9. dec 2015

@isabelltrutz Ahoj, precitala som tvoj problem. Ja nie som uzasna maminka, ale mi vsetci hovoria ze som uzasna a mam neskutocne vychovanu dceru, ale v skutocnopsti moja dcera ozaj moze vsetko, a nerobi nic. moj nazor na tvoj problem tak, skratka - netrap sa, ze dieta nespi cez den, a chodi spat az o 22-oo.sice nevstava rano o 7, a do skolkz chodime medzi 8-30 az 9, /tu mamew pred domom/ u nas doma to je bezna vec, a mozem ti povedat ze mi dcera PRESTALA SPAT CEZ DEN VO VEKU 1,5 roka. mala som s toho problem v jaslach a v skolke, a tak som musela ju bravat na obed domov. co sa tyka toho zaspavania, moja dcera doteraz odmieta zaspavat bezo mna, tak sa znazim dostat ju do postele aspon do tej 9-30, a citame-citame, citame.... alebo jej zapnem nejaku audiou rozpravku, ale to tak raz v mesiac...po druhe, co sa tyka starych rodicov. neverim, ze pri tom dovoleni vsetkeho ako cokolada na obed a td jej nedaju normalne jedlo a td. nechaj ich, pre nich to dieta - je ich druha mladost. oni dnes ziju, zajtra nie.... ver mi /posudzujem podla seba samej/, ked vyrastie bude si to pamatat, co pre nu robili, a este aj bude pamatat tvoje zakazy... ja osobne som s dcerou sama,slobodna mamicka, nie som zrovna najmladsia, rodicov mam v zahranici, ale ked tam dojdeme - ja uz nic nehovorim, nech si s mojou dcerou robia co chcu, ale moja dcera ma voci mne neskutocny respekt.automaticky. prislo to casom. neocakavaj od 2-rocneho dievcatka ze to pochopi. ,mozno moja rada bude pre mnohych nonsens - ale blayni zo svojou dcerou, hrajsa, vyvadzaj. vieme vsetci, ze zivot je o inom ako blaznenie a hranie v spolocenske hry, ale prave v tej hre a blazneni, v tom len VASOM spolocnom svete dokazes lepsie spoznat a pochopit svoje dieta, v tej hre sa dieta vie vychovat viac ako v prisnosti a zakazoch, dolazes dietatu vyvsetlit co je dobre, a co zle, co moze, a co nesmie... avsak nemozes toto ocakavat vo veku 2 rokov. kazde jedne normalne dieta, bez diagnozy, chce a vyziaduje pozornost, to je v poriadku, ale ked dieta s diagnozou - chce 100 nasobne viac pozornosti ako dieta bez diagnozy. ja mam zdrave dieta, ale v ramci rozumnosti som dcere dovolila skoro vsetko, len ze ked som povedala ze nemozeme, vzdy som to co nemoze nahradila tym co moze. skus hladat nahradnu alternativu zakazaneho povolenym. a uvidis, vsetko sa zmeni, viac pochopis svpje dieta. mne vsetci hovoria ze moja dieta je uzasne vychovane, ale ja som pri tom ju rozmaznavala a blaznila s nou, mohla vsetko, co bolo ok aj v mojom ponimani, a ked nieco - nahradzala som to. nakoniec ked boli situacie ze som nemala vo vacku ani na chleba, som jej vysvetlila, ze dnes nie, ale zajtra kupime napr. lizatko ci 2 lizatka... a podstatne bolo - dodrzat slovo. dnes moja dcera o tyzden bude mat 6 rokov, a som velmi pisna ako mi hovoria ze mam vychovane dieta. moja dcera vie ze slovo plati, a ked mi nieco slubi - sama povie - dala som slovo, musim dodrzat! takze skus sa zmenit ty, a potom sa zmeni aj tvoje dieta.... to jwe vsetko co som chcela napisat. prajem vsetko dobre.

mayamibee
9. dec 2015

@isabelltrutz ahoj, neviem čo ti písali íné maminky ale moj nazor je taký že je to kvazi normálne, že starí rodičia maju iný pristup. Jednak preto, že su to starý rodičia a nie su s nou 24 hodin denne a jednak preto, že je to iná generacia a su starší. 90% prípadov to ma rovnako ako ty. Ja som v podobnej situacii a tiež mame len jedných starých rodičov ktorý pomahaju so stražením a ked tam možem syna poslat som taka štastná, že je tam, že mi je jedno ako ho vychovavaju. Jediné na čom trvám je bezpečnost. Rozmaznavanie mi nie že nevadí ale neriešim to. Moj syn je veelmi naročný a tiež robí scény ked niečo nedovolim ale nemyslím si že to je postojom starých rodičov. Deti v tomto veku skusajú a vacsinou aj maju lepšiu odolnost ako my rodičia. Ja proste nepopustím ked uznam za vhodné alebo popustím ak sa napríklad ponahlam a viem že by sme niekam meškali. Z vlastnej skusenosti viem, aj ked som bola dieta, že život u starých rodičov je diametrálne iný ako u rodičov a je to tak v poriadku. Ona postupne zistí, že doma je iný režim a prisposobí sa, len musíš byt trpezlivá a dosledná s vlastnou výchovou a starým rodičom dovol aby sa rozhodli sami ako budu k malej pristupovat. Možno im to takto vyhovuje a možno raz zistia, že nie je dobré ju až tak rozmaznávat a pritvrdia ale nemyslím si, že z dlhodobého hladiska to bude mat vplyv na vašu domacnost a spravanie u vas. Ona pochopí hranice. Tak ako v skolke je iný režim, u vas je iný, u starkých je iný režim, dieta to rýchlo pochopí. Prajem vela síl a trpezlivosti 🙂

shia
9. dec 2015

@isabelltrutz až teraz som si prečítala o možnosti autizmu dieťaťa, v tom prípade je to úplne iná vec, treba k nemu pristupovať omnoho trpezlivejšie a tak, ako sú odporúčania pre túto diagnózu, sama poznám mamičku, čo má dieťa s touto diagnózou, aj keď ona si to nechce verejne priznať a ani to nikdy nahlas nepovedala, ale som o tom úplne presvedčená, keď vidím jeho chovanie a to nemal ani rok a už mi to bolo jasné a čím ďalej ho vidím, tým viac to je zreteľné, aj keď ona to nepovedala a asi ani nepovie, a príliš sa ho snaží začleňovať do "normálneho kolobehu detí", ale ten chlapec na to proste nie je a nebude, a to hlavne musí mamička pochopiť, nesnažiť sa ho nasilu pretvoriť, ale akceptovať požiadavky, aké musí taktéo dieťa mať....skús sa o tejto diagnóze zaujímať viac a podľa toho orientovať výchovu, želám veľa šťastia

fidka79
Odpoveď bola odstránená
slniecko77
9. dec 2015

@fidka79 no mne sa nemusis ospravedlnovat...
Vies je ''nevychova'' a ''nevychova''....autiskti su skutocne nevypocitatelni a sama neviem ako by som zvladala vychovu takeho dietata..

hubka51
9. dec 2015

nech si myslí každy kto chce čo chce,ale sladké robí svoje s dietatom.A ked ich je na kilá tak sa to potom aj prejavý v správani.Ja nehovorím že moja ma zakázané to nie dá si ale nie možno v takom množstve ako jedla iné deti.Moja je dost aktívna a keby mala aj pravidelný prísun cukru tak by s nou boli na nevydržanie.To že rodičia nerešpetujú čo im povieš je problem.Nesúhlasím s výrokmi že starý rodičia sú na rozmaznávanie a doričia na výchovu.Moja mamina to tiež par krat povedala a aj sa urazila ked osm jej poevdala že ona nas držala na kratko a moje dieta bude rozmaznávat a ja si ju mam davat do kopy?Praveže v tomto veku si síce deti uvedomuju čo u koho možu ale bohužial skúšajú to aj doma.Mamičkám kt, dieta nikdy nevyrobilo scénu nepochopia.Ja som sa vždy pozerala cez prsty na rodičov kt.deti vriesklai či robili scény na ulici a povedala si toto moje dieta nikdy robit nebude.No mam už aj to svoje s priatelom máme stanovené pravidlá aj režim a mala ma bohužial takú povahu že scenu mi už par krat urobila a ja som sa mohla aj zbláznit. Hlavne si nevšímaj blbe komenty ako nezvládaš ši rozmaznávaš.Moji rodičia mi tiež hovorili aka je mala rozmaznaná a ko kričí a bla bla bla,ale doma je iná.Ja viem a som si vedomá toho že nerozmaznávam.Ak rodičia niesu schopný akceptovat tvoje pravidlá tak by som si na tvojom mieste hladala inú možnost.Ked vidíš že jej to nerobí dobre nedávaj ju tam a obmedzit to.Rodičia možno pochopia že predstale musia začat akceptovat aj vaše pravidla 😉

janaochi
9. dec 2015

@isabelltrutz ja si myslím, že tvoja dcérka má ADHD. Takéto deti pôsobia ako nevychované, sú ťažko zvládnuteľné, napriek únave nespia alebo spia veľmi málo, sú sústavne v pohybe, hyperaktívne. Treba to riešiť z odborníkom, sami to neporiešite. Okolie často kladie za vinu rodičom, že nezvládajú výchovu,ale nie je to tak. Držím palce.

janaochi
9. dec 2015

Čítala som len úvodný príspevok. Mala by si zájsť za detskou psychologičkou a na neurologické vyšetrenie- EEG, vyvráti toalebo potvrdí diagnózu. Nemyslím, že by bola autista, to by reagovala na podnety aj u starých rodičov rovnako, ak je tam iná ako doma, tak autizmus to nebude.