Rozdielny prístup matky vo výchove dcérky
Pekný večer prajem,
možno sem napíšem netradične ako chlap / otec a teda neviem, či to patrí zrovna do tohto fóra...
Ide o to, že mám 4 ročnú dcérku už rok v striedavke - v apríli bude mať 5 rokov.
Od malička bola zvyknutá na cmúľanie palca pri zaspávaní. Myslím, že bude väčšina z vás súhlasiť, že je najvyšší čas, aby sa to odnaučila.
Takže po preskúmaní nejakých "overených" riešení na nete som sa k tomu odhodlal.
Dcérke som to všetko pekne povysvetľoval, prečo nieje dobré si cmúľať palec, že z toho môžu byť krivé zúbky a iné problémy... Ukázal som jej aj pár fotiek na nete, či by sa jej páčilo mať v ústach niečo také.
Samozrejme sa jej to nepáčilo, poplakala si, no nechcel som povoliť keď som sa už na to dal. Takže pred spaním sme si umyli zuby a palec som jej olepil leukoplastom.
Na moje počudovanie to zvládla výborne, držala sa a zaspala aj bez cmúľania palca. Ráno som ju za to pochválil a ďalší večer sme to zopakovali s rovnakým výsledkom.
Keď som ju odovzdával jej mame, povedal som jej, aby v tom pokračovala, že to ide v pohode.
Dnes, keď som si ju vyzdvihol v škôlke, dcérka sa mi hned pochválila, že mama jej na palec nič nedávala a že jej dovolila kľudne pri zaspávaní cmúľať palec naďalej. Dokonca pridala ešte bonus, že mama jej dáva pred spaním mlieko z "fľaše s cumlom!"
Skoro ma porazilo. Pritom u mňa si to mlieko ani nepýta a keď tak, tak ho pije z hrnčeka sama...
Keď som toto povedal ex a spýtal sa jej, že či sa jej zdá vhodné takto pestovať zlé návyky u vlastnej dcéry, nedostal som žiadnu odpoveď, len ignorantské ticho.
Problém s komunikáciou bol u ex vždy.
Robí to podľa vás naschvál? Ako by ste sa zachovali vy? Vďaka za odpovede.
@sona96 No ja som ju na to upozorňoval už asi mesiac, že by bolo fajn to už začať riešiť, ale odpovede som sa nedočkal a ani žiadnej iniciatívy. Okrem toho, nedal som jej to rozkazom, hneď ráno som jej písal správu, že to malá zvládla v pohode, čiže ex vedela o tom dostatočne dopredu.
Snažím sa s ňou komunikovať ako dospelý človek a rodič, len jaksi sa to míňa účinkom.
@sona96 podľa jeho slov nemám pocit, že by jej to dal rozkazom ani jej to nakázal. Je chvalyhodne, ze sa otec stara a zaujima. Jedna normálna žena a matka by sa nad tým minimálne zamyslela, myslím si, že to určite robí naschvál.
Zas možno to ex robí naschvál, ako to už žiaľ býva.
Ale nikdy nezabúdaj, že keď ide niečo v pohode u teba, doma to môže byť úplný opak. Lebo deti presne vedia na koho ako. Ja mám deti dve a presne vedia, čo im otecko urobí, dovolí atď a iní sú, keď sú so mnou. A to bývame všetci v spoločnej domácnosti.
Prikazat sa to neda, ale je to nekonstruktivne...aj ta flasa s mliekom pre 5 rocne dieta, aj ten palec...oboje skodi zubom... asi jedine zobrat dceru, ex a ty k zubarke, nech to proste pocuje od nej.... ked neguje vsetko len preto, lebo to robis ty...
@anjelicek26 ja som malej vybavil u mňa zubárku, práve preto som túto tému nadhodil u ex už pred mesiacom, lenže ani obraz ani zvuk.
Totiž tu ide napríklad aj o to, že vedľa domu mám polikliniku, dcéra tam mala od narodenia pediatričku. Keď ex odišla, prehodila malej detskú lekárku niekam do Ružinova, pričom keď bola malá chorá, tak týždeň som sa o ňu staral ja doma. Vlastne aj pár týždňov dozadu, ked bola prechladnutá. To som jej zrážal teploty, dal zábaly. Potom ked sa malá uzdravila, ešte som ex povedal, aké berie vitamíny, že nech jej ich dáva... Odignorovala to.
@3tato matke dietata posielaj spravy, maily a pytaj sa ako to ide u nich. Aj ked nedostanes odpoved. Mozno sa ti jej lahostajny pristup raz hodi.
Ty dalej pokracuj v rozbehnutej praci. Mala si casom odvikne od cmulania palca aj u matky. Ja nerozumiem ked niekto povie, ze neda cumel lebo je problem od neho odnaucit, ale ked sa dieta nauci na palec, tak to je mega problem odnaucit.
Mama jej mozno dava flasu s mliekom ako sposob, aby dieta same zaspalo. (?) Tiez dcere vysvetli, ze ani flasa s cumlom nie je ok, ze uz bude predskolacka a je na to velka. U nas skolke este ako prvacikom hovorili ucitelky, ze pitie s cumlom nie je spravne. Niektore zeny, ako keby chceli detom predlzit tento "babatkovsky" cas. Pride mi to chore.
@3tato chce si udržať svoje "malé bábätko" Ešte chvíľu dlhšie.. Keby mala mladšie dieťa, ani by ju nenapadlo toto robiť tam by videla rozdiel medzi velka-mala
@3tato výchova medzi rodičmi by mala byť jednotná....veľakrát sú takéto "výchovné boje" aj vo fungujúcich vzťahoch...nieto takto v striedavej...ex bude uprednostňovať svoj štýl výchovy a ty svoj a malá bude z toho mešuge...alebo si postupne, keď podrastie vytvorí vlastný názor...jasne, že cmuľajuci prštek, alebo fľaša už v jej veku by nemali byť, ale tak ex to spraví podľa seba...
@dievcacitajucelist jednotná výchova by mal byť ideálny stav - založený na obojstrannom pochopení toho, čo je pre dieťa v danom momente najlepšie - v jeho záujme.
Problém nastáva vtedy, keď jedna, alebo druhá strana nerieši záujem dieťaťa, ale vlastné ego, prípadne naschvály z iných dôvodov... Ako som už písal vyššie, s ex bol vždy problém sa nejako rozumne dohodnúť. A aj keď sme sa už dohodli, ona bola tá, čo dohodu zrušila, lebo sa zase rohodla na druhý deň inak...
Zistila to pred rokom mediátorka, zistila to kurátorka, sudkyňa a na pojednávaniach dokonca advokátka ex.
Zbytočné to asi aj preberať, aj tak s tým asi nepohnem, ale nepríde mi to že je to ok.
@3tato nie je to ok...verim ti, že si takýmto správaním ex frustrovaný, ale nič s tým nespravíš...ja to vidím u nás Manželova ex využije každú situáciu, aby nás pred chlapcom očiernila a dehonestovala...musime len počkať kým chlapec si bude schopný vytvoriť vlastný názor, lebo jeho mama rozum už nedostane...
Si starostlivý otec a ex ti možno len robí naschvály. Bohužiaľ, mnohí rodičia sa po rozchode správajú ako kreténi len preto, aby "vytrestali" bývalého a to kľudne aj na úkor dieťaťa. Podľa mňa s ňou jednoducho nepohneš a najschodnejšia cesta bude komunikovať priamo s dcérou - naďalej ju motivovať, že už je veľké dievča, že veľké dievčatá si palce necmúľajú, že veľké dievčatá nepijú z fľaše pre bábätká.
Ak to ešte podporíš nejakou odmenou, na ktorú majú nárok len veľké deti, môže to v nej samej prebudiť hrdosť a pocit dôležitosti až tie zlozvyky nakoniec odmietne aj u matky, lebo ona už je veľká. Tou odmenou nemusí byť žiadna hračka, ale skôr nejaká výsada, alebo zodpovednosť. Napr. keďže už u teba nepoužíva fľašu, môžeš jej do kuchyne dať malý stolček, kde bude mať svoj pohárik a svoj džbánik, z ktorého si sama môže nabrať napr. citronádu, svoju misku, lyžicu a nádobu s vločkami, aby si sama mohla tie vločky nabrať a zaliať mliekom - lebo veľké deti si mlieko sami nalejú, nie ho pijú z fľaše.
@annm81 U nás doma to tak chodí, že malej vravím, že už je väčšia slečna, takže niektoré veci už zvládne v pohode sama. A ona ich zvládne, keď jej ten priestor nechám a sama vidí, že plačom nič nezíska. Len skúša, kde sú moje a jej hranice.
A ide to tak nejak prirodzene, keď to zvládne, pochválim ju.
Tým, že ju vediem k samostatnosti, tak v kuchyni sa už ako tak vyzná, ak ráno vstane skôr než ja, vie si vybrať jogurt z chladničky, k tomu povedzme croissant, automaticky ráno natiahne ponožky, aby nebehala bosá. Vie kde čo je, lebo všetky potrebné veci som umiestnil do jej dosahu.
WCko zvláda taktiež sama, umývanie rúk, zubov takisto. Vie si upratať hračky v izbe (aj ked sama od seba nie, ale to nemal rád nikto z nás).
Vie si sama vyplniť čas hrou, kreslením v prípade, že ja pracujem a škôlka je zavretá... Dokáže pochopiť to, že potrebujem pracovať a že ona sa môže zatiaľ hrať v detskej izbe a že keď dopracujem, už sa venujeme sebe. Akože samostatná a chápavá je do väčšej miery, než ako boli jej bratia v jej veku.
Vždy keď niečo robíme, tak ukazujem, vysvetľujem, komunikujeme spolu... pri čomkoľvek - pri varení, šoférovaní, alebo vešaní prádla atd.
Niekedy to ide ľahšie, niekedy sa trápime viac, ale nakoniec to dáme. Malá je šikovná, len občas sa jej nechce.... ale to je normálne.
U nás skrátka funguje nejaký režim, možno viac voľnejší, lebo som chlap... Ale funguje to vďaka prístupu.
Dnes napríklad keď išla spať, sama si vypýtala na ten palec leukoplast - sama od seba.
Ked si ho pýtala u ex, tak tá jej radšej povolila cmúľanie... k tomu niet čo dodať.
@3tato Vyzerá, že máš doma šikovnú slečnu. A možno rozumnejšiu ako jej matka. Povedal si ex, ako tieto zlozvyky škodia vášmu dieťaťu a ak to doteraz nemalo efekt, nebude to mať ani v budúcnosti. Asi by som sa na komunikáciu s ex vykašľala. Až o tom prestaneš hovoriť, bude sa naoko zdať, že už ti na tom tak nezáleží a možno vtedy ustúpi - lebo už to pre ňu nebude zbraň, ktorou s tebou môže bojovať.
Myslím, že ak dcérka bude mať v tebe oporu, až ju budeš chváliť a motivovať, ona sama bude mať čoraz väčšiu potrebu nebyť bábätkom a ten palec si prestane cmúľať sama od seba. Ak by sa ti zverila, že je pre ňu ťažké prestať, treba nájsť nejakú náhradu, ktorú jej matka nemôže vziať. Napr. ju naučiť, že ak má chuť cmúľať si palec, nech si ho chytí druhou ručičkou. Alebo nech si oboma rúčkami objíma hračku.
@annm81 poviem tak, že ja som sa na komunikáciu s ex vykašlal už dávno ... riešim len nutné veci ohľadne dieťaťa, ale s nulovým úspechom bohužiaľ.
Čo sa týka malej - a teda neni to o tom, že by nemala hračky a plyšákov -.ona sa nepritúli k plyšákovi, ale má takú obyčajnú bavlnenú plienku - od malinka - to mali aj moji chalani. Plienku zhužve ku hlave a hotovo. To je alfa omega ked ide spať - musí mať vedla postele vodu, vankúšik a plienku 😀
To ci ti to robí naschvál vie len ona,...
My nemáme striedačku ale styk podľa dohody, a ak sa nedohodneme platí nariadenie súdu (nebolo nutné). A pohľady na výchovu mame tiež odlišné s ex... (to neznamená ze schavalujem pitié mlieka z fľašky u 5 r dieťaťa), pretože každý z nás má tie hranice inak pokiaľ sme ochotni dieťaťu ustupit. O niekt návrhoch ex sa zamyslím, či to robí aj on neviem ale v konečnom dôsledku urobím ako ja už am za vhodne. A dieťa veľmi dobre vie ku komu si môže co dovoliť.
Ty vytrvaj na svojom, a nechaj svoju ex nech robí ako uzná za vhodné ona. Odkedy som prestala s ex "bojovať" mam kľudnejší život, a on tiež už pochopil ze dcére dovolím. Viac ale nie zas všetko...
@3tato to môže byť tiež z jeden z dôvodov na to ze ex robí to co robí... Možno mala pred ňou spomenula len tak medzi rečou žeby chcela bývať s tebou alebo viac s tebou alebo ze sa jej u teba viac paci, a toto môže dôvod ze sa jej snaží zapáčiť a dovoli jej viac.... Pretože v tomto sme my ženy jesitne (c'est výnimkám) myslíme si ze keď sme dieťa vynosili tak mame na dieťa výhradne právo a boli to resp uráža naše ego ak sa má alebo cíti dieťa niekde lepšie....
@3tato robí to naschvál, ty v tom pokračuj
@3tato tak potom. Je to jasné... Ty pokračuj v tom co si začal, zvlášť keď ti dcéra akceptuje a palec necmula... Ale ex prestaň tým konfrontovať, pretože to môže byť ešte viac kontraproduktívne ako je... Lebo nech to myslíš akokoľvek dobre, a je to aj naozaj dobre pre zdravý vývoj dieťaťa ona to berie ako nátlak. Pretože ak si dcéra odvykne u palca u teba a uvedomí si ze to cmulanie jej vážne netreba (nielen že to nerobí lebo ockovi sa to nepáči) nebude to robit automaticky ani inde.
vďaka za vaše názory a odpovede

@3tato ja by som to najprv konzultovala s ex, to oducanie od cmulania. To, že už na to bol čas je jedna vec, ale postaviť ju pred hotovú a vec a dať jej rozkazom, že toto teraz takto rob, lebo ja som to takto vymyslel tiež nie je úplne efektívna komunikácia. Nabudúce sa s ňou porozprávaj ako dospelý človek a spolu sa dohodnite na niečom.